Bloomberg: «Ορατός ο κίνδυνος το Iron Dome να φτάσει στα όρια του»

Bloomberg: «Ορατός ο κίνδυνος το Iron Dome να φτάσει στα όρια του»

Σε περίπτωση εμπλοκής της Χεζμπολάζ Αμερικανοί εμπειρογνώμονες ανησυχούν ότι το αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα του Ισραήλ μπορεί να κρασάρει

iron_dome_in__1_
Kίνδυνο υπερφόρτωσης του Iron Dome -του προηγμένης τεχνολογίας ισραηλινού συστήματος αεράμυνας- φοβούνται Αμερικανοί εμπειρογνώμονες την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς και η κυβέρνηση Νετανιάχου δηλώνει έτοιμη για την έναρξη της χερσαίας επίθεσης στη Γάζα.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, η αντιπυραυλική ασπίδα του Ισραήλ - Iron Dome- (Σιδερένιος Θόλος) κινδυνεύει να φθάσει στα όρια της μετά τις πυραυλικές επιθέσεις από την Χαμάς εάν ο κλιμακούμενος πόλεμος λάβει ευρύτερες διαστάσεις και εξελιχθεί σε περιφερειακή σύγκρουση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Το υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ σύστημα που είναι συνδεδεμένο με ραντάρ και βαλλιστικούς πυραύλους, έχει σχεδιαστεί για να εξουδετερώνει ρουκέτες και όλμους που θα μπορούσαν να χτυπήσουν αστικά κέντρα στο Ισραήλ ή σημαντικές υποδομές.

Αποτελεσματικό το Iron Dome
Επιπλέον, το Iron Dome έχει δεχθεί ουκ ολίγες φορές επαίνους για την αποτελεσματικότητά του καθώς η επίτευξη ποσοστού αναχαίτισης εχθρικών πυραύλων σε προηγούμενες επιθέσεις αγγίζει το 90%.

Κλείσιμο
Αλλά όπως κάθε σύστημα αεράμυνας, έτσι και αυτό βασίζεται στην επάρκεια αποθέματων πυραύλων αναχαίτισης, γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορούσε να «κρασάρει» εάν μια επικείμενη επίθεση ήταν αρκετά μεγάλη.

«Η Χαμάς, την οποία οι ΗΠΑ και η ΕE έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση, εκτόξευσε 3 χιλιάδες ρουκέτες στα πρώτα 20 λεπτά της αιφνιδιαστικής επίθεσης στις 7 Οκτωβρίου, δείχνοντας ότι έχει ενισχυθεί σημαντικά το οπλοστάσιο της σε σχέση με προηγούμενες επιχειρήσεις», όπως υπογραμμίζει ο Πάτρικ Σάλιβαν, διευθυντής της Σύγχρονης Στρατιωτικής Ακαδημίας του αμερικανικού Πολεμικού Ινστιτούτου.

Οι πύραυλοι της παλαιστινιακής σουνιτικής οργάνωσης ήταν επίσης πιο προηγμένοι από πλευράς τεχνολογίας απ' ό,τι σε πρόσφατες επιθέσεις.

Ανησυχία αν εμπλακεί η Χεζμπολάχ
Τώρα, όμως Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το ενδεχόμενο ότι η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ του Λιβάνου θα εκτοξεύσει πυραύλους ακριβείας κατά ισραηλινών πόλεων, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός θα είναι «απασχολημένος» με τον πόλεμο στα αστικά κέντρα της πυκνοκατοικημένης περιοχής στη Λωρίδα της Γάζας.

Για να αποφευχθεί ένα τέτοιο σενάριο, όπως σχολιάζει το Bloomberg, οι ΗΠΑ έστειλαν δύο αεροπλανοφόρα στην περιοχή.

«Η αποστολή τους στην περιοχή είναι ένα αποτρεπτικό μέσο σε όλους όσοι θα μπορούσαν να επιδιώξουν να επωφεληθούν από την επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα», δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Ακόμη και μια μικρή αποδυνάμωση σε ότι αφορά το ποσοστό αναχαίτισης εχθρικών ρουκετών του «Iron Dome» (για παράδειγμα περίπου στο 80%), θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στην ασφάλεια των Ισραηλινών πολιτών.

Θα σήμαινε δηλαδή, από τον ισραηλινό ουρανό ότι θα μπορούσαν να περάσουν πολλοί περισσότεροι πύραυλοι αν η Χαμάς ή άλλοι ένθερμοι υποστηρικτές της, έμπαιναν και αυτοί στο «παιχνίδι» εξαπολύοντας επιθέσεις κατά του Ισραήλ.
iron_dome_in__1_
Με περίπου 100.000 πυραύλους και ρουκέτες που εκτιμάται ότι διαθέτει στη «φαρέτρα της η Χεζμπολάχ, μια επίθεση με τις ιρανικές «ευλογίες», σε συνδυασμό με τη μείωση αποτελεσματικότητας της αναχαίτισης του Iron Dome, προβληματίζει έντονα αξιωματούχους εκτός και εκτός της Μέσης Ανατολής, επισημαίνει το Bloomberg.

Η Χεζμπολάχ ως... μπαλαντέρ στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής
«Το πυραυλικό οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ, φυσικά, υπερβαίνει αυτό της Χαμάς και το ξεπερνά σε ποιότητα αλλά και σε ακρίβεια», σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Ντάουνς, καθηγητή Πολιτικών επιστημών και διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο George Washington των ΗΠΑ.

«Αν Η Χεζμπολάχ εξαπολύσει μαζικές επιθέσεις, κάποιοι (που την υποστηρίζουν) θα τα καταφέρουν», προσθέτει ο Αμερικανός καθηγητής.

Ενώ το Iron Dome χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση πυραύλων μικρού βεληνεκούς, η επιστράτευση πιο προηγμένων όπλων στον πόλεμο θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει το Τελ Αβίβ σε άλλα αμυντικά συστήματα όπως το David's Sling, τους πυραύλους patriots, όπως και σε ρουκέτες και drones μεγαλύτερου βεληνεκούς.

Η χρήση τους βέβαια θα αυξήσει περαιτέρω το αμυντικό κόστος του Ισραήλ την ώρα που έχουν ήδη επιστρατευτεί πάνω από 300 χιλιάδες έφεδροι.

Κάθε πύραυλος - αναχαιτιστής του Iron Dome κοστίζει δεκάδες χιλιάδες δολάρια, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, γνωστό ως INSS.

Οι πύραυλοι της Χαμάς, αν και πιο προηγμένοι από ότι ήταν στο παρελθόν, είναι φθηνότεροι στην παραγωγή από τους πύραυλους του Ισραήλ, καθιστώντας ευκολότερο για την σουνιτική οργάνωση να αντικαταστήσει τα αποθέματά της.

Από την πλευρά του, ο ρεπουμπλικανός, μέλος της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών των ΗΠΑ, γερουσιαστής Τομ Κότον έγραψε στο X ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα του προκατόχου του Ρίτσαρντ Νίξον από τον αραβο-ισραηλινό πόλεμο του 1973. «Στείλτε ότι πυροβολεί σε ότι πετάει στον ουρανό»...

Τι είναι το Iron Dome
Το Iron Dome, που το Ισραήλ άρχισε να αναπτύσσει το 2011, αποτελείται από μια μονάδα ραντάρ -made in USA- και ένα κέντρο ελέγχου που μπορεί να ανιχνεύσει πλησιέστερα βλήματα, όπως πυραύλους μετά την εκτόξευση, και να υπολογίσει την τροχιά και τον στόχο τους μέσα σε δευτερόλεπτα. To σύστημα αυτό στοχεύει σε πυραύλους μικρής εμβέλειας.

Ανάλογα με την απόσταση από τη Λωρίδα της Γάζας, οι Ισραηλινοί έχουν μόνο 15 έως 90 δευτερόλεπτα για να ξεφύγουν από έναν πύραυλο που πλησιάζει και να προστατευτούν. Υπάρχουν τρεις έως τέσσερις εκτοξευτές πυραύλων ανά σύστημα, ο καθένας με χωρητικότητα για 20 ρουκέτες.

Ένας αμυντικός πύραυλος εκτοξεύεται μόνο όταν είναι σαφές ότι το βλήμα κατευθύνεται σε κατοικημένη περιοχή.

Ο πύραυλος- αναχαιτιστής δεν χτυπά άμεσα το άλλο βλήμα, αλλά εκρήγνυται σε κοντή απόσταση και το καταστρέφει. Ωστόσο, τα συντρίμμια του μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς και υλικές ζημίες. Τα συστήματα είναι κινητά και μπορούν να μετεγκατασταθούν. Δέκα από αυτά χρησιμοποιούνται προς το παρόν στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, την ισραηλινή κρατική αμυντική εταιρεία Rafael Defense Systems, μία μόνο συστοιχία μπορεί να προστατεύσει μια μεσαίου μεγέθους πόλη. Το σύστημα μπορεί να παρακολουθεί βλήματα με εμβέλεια έως 70 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με ειδικούς, 13 συστήματα θα ήταν απαραίτητα για την προστασία ολόκληρης της χώρας. Το Ισραήλ πάντως χρησιμοποιεί κι άλλα συστήματα για να προστατευθεί.

Ειδήσεις σήμερα:

Αρνούμαι να αφήσω τη Χαμάς και τον Πούτιν να νικήσουν, λέει ο Μπάιντεν - Στηρίζει το Ισραήλ με 14 δισ. δολάρια

Πόλεμος στο Ισραήλ - Ανάλυση Washington Post: Πώς η Χαμάς έβγαλε νοκ άουτ τον Νετανιάχου - Μήπως τελικά κερδίζει;

«Kanesex»: Τα μηνύματα που βρέθηκαν στο κινητό του αστυνομικού που συνελήφθη για εμπορία ανθρώπων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης