Η «τακτική» του Τραμπ για να αποφύγει τη δίκη και την ενδεχόμενη φυλάκιση

Η «τακτική» του Τραμπ για να αποφύγει τη δίκη και την ενδεχόμενη φυλάκιση

Η νομική ομάδα του κατέστησε σαφές εχθές ότι το τελευταίο πράγμα που θέλει είναι μια γρήγορη δίκη - Κρίσιμης σημασίας πλέον η προσπάθεια του Τραμπ να γυρίσει στον Λευκό Οίκο

donald_trump_xr
Στην τακτική που φαίνεται πως θα ακολουθήσει ο Ντόναλντ Τραμπ για να «γλιτώσει» τη δίκη και την ενδεχόμενη φυλάκισή του αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα του Axios.

O πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίστηκε εχθές ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Ουάσινγκτον όπου δήλωσε αθώος στις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν για συνωμοσία με στόχο να αποτρέψει την επικύρωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών του 2020.

Οι εισαγγελικές Αρχές υπενθύμισαν εχθές στον Τραμπ ότι το Αμερικανικό Σύνταγμα του εξασφαλίζει το δικαίωμα να έχει μια γρήγορη δίκη, όμως αυτό είναι μάλλον το τελευταίο πράγμα που επιθυμεί ο 77χρονος. Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, ο δικηγόρος του Τραμπ κατέστησε σαφές μέσα στη δικαστική αίθουσα ότι η νομική ομάδα του Τραμπ πρόκειται να ακολουθήσει μια αναβλητική προσέγγιση, που ίσως αποτελέσει και το «κλειδί» για την ελευθερία του.



Μετά την πρόσφατη δίωξη που του ασκήθηκε από τον ειδικό εισαγγελέα Τζακ Σμιθ, ο Τραμπ αντιμετωπίζει πλέον 78 ποινικές κατηγορίες σε τρεις δικαιοδοσίες, με ανοιχτό το ενδεχόμενο και τέταρτης άσκησης δίωξης στον Τζόρτζια μέχρι το τέλος του μήνα. Υπό αυτές της συνθήκες, η προσπάθεια του Τραμπ να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο ως πρόεδρος των ΗΠΑ αποκτά κρίσιμη σημασία.

«Καθυστερώντας τις δίκες του και κερδίζοντας την εκλογική αναμέτρηση του 2024, που αναμένεται να είναι μια κούρσα στήθος με στήθος με τον Μπάιντεν, ο Τραμπ έχει τις περισσότερες πιθανότητες να αποφύγει τη φυλάκιση» αναφέρει ο αρθρογράφος του Axios. Όπως σημειώνει, το Γραφείο Νομικού Συμβούλου του αμερικανικού υπουργείου Δικαισύνης έχει την πάγια θέση ότι πρόεδροι εν ενεργεία δεν μπορούν να δικάζονται ή να εκτίουν ποινές κάθειρξης και, εξάλλου, ο Τραμπ έχει ήδη υπονοήσει ότι - εάν εκλεγεί - θα περιορίσει την ανεξαρτησία του συγκεκριμένου υπουργείου ή θα απονείμει χάρη στον εαυτό του.

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης, ο δικηγόρος του Τραμπ Τζον Λάουρο αποκάλεσε παράλογη την ιδέα να πραγματοποιηθεί η δίκη εντός του χρονικού περιθωρίου των 70 ημερών που ορίζει ο νόμος Speedy Trial Act, επικαλούμενος τον «πελώριο όγκο στοιχείων» που αναμένεται να καταθέσει η κατηγορούσα Αρχή.

Όταν ο δικαστής πρότεινε τρεις ημερομηνίες για την επόμενη ακροαματική διαδικασία (21, 22 ή 28 Αυγούστου), οι Εισαγγελείς επέλεξαν την πρώτη και η νομική ομάδα του Τραμπ την τελευταία, επιλογή που έγινε τελικά αποδεκτή.

Την ίδια «τακτική» της αναβλητικότητας αναμένεται να ακολουθήσει η νομική ομάδα του Τραμπ και για άλλες υποθέσεις εις βάρος του πρώην προέδρου. Ειδικότερα, αναφορικά με τη δίκη για τα απόρρητα έγγραφα, οι δικηγόροι του άφησαν να εννοηθεί ότι θα καταθέσουν πλήθος αιτημάτων στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Φλόριντα, προκειμένου να βάλουν φρένο στην ταχύτατη διαχείριση υποθέσεων για την οποία φημίζεται.

Κλείσιμο
Το δημοσίευμα του Axiοs αναφέρεται επίσης στο κλίμα που επικρατούσε στη χθεσινή εμφάνιση του Τραμπ στο δικαστήριο, επισημαίνοντας ότι υπήρχε μια διαφορά και σχέση με τις προηγούμενες δύο. Σε αντίθεση με τη συνεδρίαση στη Φλόριντα, όπου ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ ήταν εκείνος που κάρφωνε τον Ντόναλντ Τραμπ με το βλέμμα του, αυτή τη φορά ήταν ο 77χρονος εκείνος που πιάστηκε πολλές φορές να κοιτάζει επίμονα τον μεγάλο του εχθρό, ο οποίος δείχνει αποφασισμένος να τον κλείσει στη φυλακή.



Ειδήσεις σήμερα:

Συνελήφθη 23χρονη μπέιμπι-σίτερ στις ΗΠΑ που «κόντεψε να πνίξει» το βρέφος που φύλαγε

Βίντεο - ντοκουμέντο από την αιματηρή συμπλοκή στον Κολωνό: Ο ληστής απειλεί με μαχαίρι και ο αστυνομικός πυροβολεί εξ επαφής

Με βαριά τραύματα σε κοιλιά και κεφάλι η αστυνομικός που ξυλοκοπήθηκε με μανία από τον σύζυγό της στη Λάρισα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης