Τραμπ: Δήλωσε αθώος για τον ρόλο του στην εισβολή στο Καπιτώλιο - Οι κατηγορίες και οι ποινές που αντιμετωπίζει

Τραμπ: Δήλωσε αθώος για τον ρόλο του στην εισβολή στο Καπιτώλιο - Οι κατηγορίες και οι ποινές που αντιμετωπίζει

«Αυτή είναι μια πολύ θλιβερή μέρα για την Αμερική», είπε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ κατά την αποχώρησή του - Στις 28 Αυγούστου η πρώτη ακρόαση - Οι περιοριστικοί όροι - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Collage_Maker-04-Aug-2023-04-07-AM-9468
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε αθώος την Πέμπτη (3/8) στις κατηγορίες ότι συνωμότησε να παραμείνει στην εξουσία παρά την ήττα του στις εκλογές του 2020, εμφανιζόμενος ενώπιον δικαστή σε δικαστικό μέγαρο της Ουάσιγκτον που βρίσκεται μόλις ένα χιλιόμετρο μακριά από το Καπιτώλιο, στο οποίο υποστηρικτές του εισέβαλαν την 6η Ιανουαρίου 2021 επιχειρώντας να αποτρέψουν την επικύρωση της εκλογικής νίκης του Τζο Μπάιντεν και να υπονομεύσουν την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας.

Φορώντας μπλε κοστούμι και κόκκινη γραβάτα, ο Τραμπ – ο οποίος θεωρείται φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προσεχείς προεδρικές εκλογές – παρουσιάστηκε χθες στο δικαστήριο λίγο πριν από τις 16:00 (τοπική ώρα, 23:00 ώρα Ελλάδος), δύο ημέρες μετά τη δίωξη που του ασκήθηκε από τον ειδικό εισαγγελέα Τζακ Σμιθ.



Ο Τραμπ στάθηκε ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστή που ζήτησε την έγκλησή του για τις τέσσερις κατηγορίες που αντιμετώπιζε, με τον ίδιο να απαντάει: «Δεν φταίω».

Ήταν η τρίτη φορά μέσα σε τέσσερις μήνες που ο 77χρονος επιχειρηματίας βρίσκεται ενώπιον δικαστή για ποινικές κατηγορίες. Αυτή τη φορά αντιμετωπίζει τέσσερις και συγκεκριμένα κατηγορείται για συνωμοσία με σκοπό την εξαπάτηση των Ηνωμένων Πολιτειών (1), συνωμοσία για την παρακώλυση επίσημης διαδικασίας (2), παρεμπόδιση και απόπειρα παρεμπόδισης επίσημης διαδικασίας (3) και συνωμοσία κατά των δικαιωμάτων (4).

Ο δικαστής ενημέρωσε τον Τραμπ για τις ποινές που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει εάν καταδικαστεί: έως και πέντε χρόνια φυλάκιση για την κατηγορία 1. Έως 20 χρόνια φυλάκιση για την κατηγορία 2. Ποινή φυλάκισης έως 20 χρόνια για την κατηγορία 3 και έως 10 χρόνια φυλάκιση για την κατηγορία 4. Είναι η πρώτη φορά που η δικαιοσύνη κατηγορεί ευθέως τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ για τις προσπάθειές του να κρατηθεί στην εξουσία το 2021.

Στις 28 Αυγούστου η πρώτη ακρόαση - Οι περιοριστικοί όροι

Η Αμερικανίδα δικαστής με καταγωγή από την Ινδία, Moxila Upadhyaya, όρισε την πρώτη ακρόαση για την υπόθεση για τις 10 π.μ. (τοπική ώρα) στις 28 Αυγούστου και ο Τραμπ αφέθηκε ελεύθερος με το δικαστήριο να του επιβάλει όμως συγκεκριμένους όρους.

«Ο κατηγορούμενος δεν θα επικοινωνήσει για τα γεγονότα της υπόθεσης με κανένα άτομο που είναι γνωστό ότι είναι μάρτυρας παρά μόνο μέσω συνηγόρου ή παρουσία συνηγόρου», είπε o δημόσιος κατήγορος Τόμας Γουίντομ, εξηγώντας τους όρους για να αφεθεί ελεύθερος ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.

Μόλις άκουσε τους όρους ο Τραμπ σηκώθηκε όρθιος, ύψωσε το δεξί του χέρι και ορκίστηκε ότι θα τηρήσει τη συμφωνία που θα του επέτρεπε να εγκαταλείψει το ομοσπονδιακό δικαστήριο χωρίς να πληρώσει εγγύηση ή να έχει οποιουσδήποτε ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Κλείσιμο
Collage_Maker-04-Aug-2023-04-04-AM-964


Το πρώτο σχόλιο του Τραμπ και η επόμενη φάση

«Αυτή είναι μια πολύ θλιβερή μέρα για την Αμερική», είπε ο Τραμπ πριν κατευθυνθεί προς την κατοικία του στο Μπέντμινστερ της Νέας Υόρκης και πρόσθεσε: «Πρόκειται για δίωξη ενός πολιτικού αντιπάλου. Αυτό δεν έπρεπε ποτέ να συμβεί στην Αμερική».



Η εκλογική υπόθεση εναντίον του πρώην προέδρου των ΗΠΑ θα περάσει τώρα στην προδικαστική φάση ενώπιον της δικαστή Τάνια Σ. Τσουτκάν, αφού ο ίδιος δήλωσε αθώος την Πέμπτη.

Ζητήθηκε από την κυβέρνηση να υποβάλει σχετική ενημέρωση έως τις 10 Αυγούστου προτείνοντας μια ημερομηνία δίκης και μια εκτίμηση για το χρόνο που πιστεύει ότι θα διαρκέσει το μέρος της δίκης. Η ομάδα υπεράσπισης του Τραμπ θα πρέπει να καταθέσει μια σύντομη αναφορά για αυτές τις λεπτομέρειες έως τις 17 Αυγούστου.

Οι κατηγορίες σηματοδοτούν την άνευ προηγουμένου τρίτη ποινική δίωξη εναντίον του πρώην προέδρου από τότε που ανακοίνωσε την τελευταία του υποψηφιότητα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων το 2024. Κανένας άλλος πρόεδρος των ΗΠΑ, νυν ή πρώην, δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ ποινικές διώξεις.

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας έξω από το δικαστικό μέγαρο

Τα μέτρα ασφαλείας  ήταν δρακόντεια γύρω από το δικαστικό μέγαρο, με αστυνομικούς πεζούς και έφιππους και οδοφράγματα στο πεζοδρόμιο. Το πλήθος - αποτελούμενο από επικριτές του κ. Τραμπ και υποστηρικτές του - είχε κατακλύσει την περιοχή έξω από το δικαστήριο, με κάποιους να κουβαλούν πινακίδες υπέρ του Τραμπ και άλλους να φωνάζουν συνθήματα κατά του, μεταξύ των οποίων «Κλείδωσέ τον!» και «Οι πρόεδροι δεν είναι βασιλιάδες».

Η εμφάνιση του Τραμπ ήρθε περίπου έξι εβδομάδες μετά την κατάθεσή του στο Μαϊάμι με ομοσπονδιακές κατηγορίες για κακή διαχείριση κυβερνητικών εγγράφων αφότου έφυγε από τον Λευκό Οίκο και προσπάθησε να εμποδίσει τους ανακριτές.

Ο Τραμπ έχει ήδη κατηγορηθεί για άλλες δύο υποθέσεις. Αντιμετωπίζει 37 ποινικές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων των κατηγοριών για μη εξουσιοδοτημένη διατήρηση απόρρητων εγγράφων και συνωμοσία για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο το 2021 και 34 για κακούργημα σε υπόθεση της Πολιτείας της Νέας Υόρκης την άνοιξη σε σχέση με την προσπάθεια εξαγοράς της σιωπής της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς πριν από τις εκλογές του 2016. Ο Τραμπ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια τέταρτη ποινική υπόθεση πριν τελειώσει ο μήνας: Ο εισαγγελέας στην κομητεία Φούλτον της Γκαουντίας, ερευνά επίσης τις προσπάθειες του Τραμπ να υπονομεύσει τις εκλογές του 2020.

Η στιγμή που ο Τραμπ φτάνει στο δικαστήριο: 



Βίντεο με κόσμο έξω από το δικαστήριο:



«Κλείστε τον μέσα!»

Κόσμος που ήταν συγκεντρωμένος έξω από το δικαστήριο, κρατούσε πανό και πλακάτ κατά του Ντόναλντ Τραμπ γράφοντας: «Κλειδώστε τον μέσα!».

pano


«Οι πρόεδροι δεν είναι βασιλιάδες» έγραφε άλλο πλακάτ που κρατούσε ένας διαδηλωτής κοντά στο δικαστικό μέγαρο που βρίσκεται μόλις χιλιόμετρο μακριά από το Καπιτώλιο, στο οποίο υποστηρικτές του Τραμπ εισέβαλαν την 6η Ιανουαρίου 2021 επιχειρώντας να αποτρέψουν την επικύρωση της εκλογικής νίκης του Τζο Μπάιντεν.

Από την «πίσω πόρτα» ο Τραμπ στο δικαστήριο

Στο ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον ο Τραμπ έφτασε χθες λίγο πριν τις 11.00 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) μετά τη δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του για προσπάθεια ανατροπής του αποτελέσματος στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ταξίδεψε στην Ουάσινγκτον με το ιδιωτικό του τζετ, με τα μέτρα ασφαλείας να είναι δρακόντεια, ενώ έξω από το δικαστήριο τοποθετήθηκαν κιγκλιδώματα. 

Ο Τραμπ μπήκε από μια πόρτα που του επέτρεπε να αποφύγει τους διαδρόμους όπου μπορούσε να τον δει ο κόσμος. Στη συνέχεια, κάθισε με τη νομική του ομάδα. Τα χέρια του ήταν σταυρωμένα ενώ ήταν σκυμμένος πάνω από το τραπέζι.

F2pcmGHXwAE_dJn


Την ώρα που η δικαστής Moxila Upadhyaya ξεκίνησε τη διαδικασία και του απηύθυνε τον λόγο, ο Τραμπ σηκώθηκε όρθιος αλλά του είπε ότι δεν χρειαζόταν και έτσι κάθισε πίσω. Αμέσως μετά τον ρώτησε την ηλικία του και αν είναι υπό την επήρεια ουσιών. Ο Τραμπ απάντησε πως δεν είχε πάρει κάποια ουσία τις τελευταίες 24 ώρες.

Βίντεο με τους υποστηρικτές του Τραμπ:



«Είμαστε ένα έθνος σε παρακμή» 


Σύμφωνα με το BBC, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε μία ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το αυτοκίνητο που τον μετέφερε στο αεροδρόμιο.

Ειδικότερα, δημοσίευσε μια νέα ανάρτηση στο Truth Social, βάλλοντας κατά του Τζο Μπάιντεν και της οικογένειάς του και αποκαλώντας το δικαστήριο της Ουάσινγκτον, στο οποίο κατευθύνεται, «άδικο χώρο» με «άδικο δικαστή». «Είμαστε ένα έθνος σε παρακμή» έγραψε.

Δείτε βίντεο την ώρα που αναχωρεί από το Μπέντμινστερ:

trump8
Η στιγμή που ο Τραμπ φτάνει στο αεροδρόμιο και επιβιβάζεται στο αεροπλάνο για Ουάσινγκτον




Δείτε φωτογραφίες έξω από το δικαστήριο:

dikastirio


trump1
trump3
trump2
trump

trump4


Ειδήσεις σήμερα:

ΣΥΡΙΖΑ: Ζαχαριάδης ο εκλεκτός για τον Δήμο Αθηναίων - Πώς «έφαγε» Παππά και Φίλη

Αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο: Πόσα θα πάρουν οι 665.000 δικαιούχοι - Δείτε αναλυτικά παραδείγματα

Σίφνος: Το «ευχαριστώ» μητέρας για την αερομεταφορά του τραυματισμένου παιδιού της στην Αθήνα - «Περήφανη για τη χώρα»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης