Δίωξη Τραμπ για συνωμοσία: Πυροδότησε με ψέματα την εισβολή στο Καπιτώλιο, λέει το κατηγορητήριο

Δίωξη Τραμπ για συνωμοσία: Πυροδότησε με ψέματα την εισβολή στο Καπιτώλιο, λέει το κατηγορητήριο

Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι προέβη ηθελημένα σε ψευδείς ισχυρισμούς για δήθεν νοθεία των εκλογών - «Ήταν αποφασισμένος να μείνει στην εξουσία» - Ποια είναι τα έξι άτομα με τα οποία «συνωμότησε»

donald-trump
Την τρίτη και πιο σοβαρή δίωξη εις βάρος του αντιμετωπίζει πλέον επίσημα ο Ντόναλντ Τραμπ, το φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024, που ήδη έχει μπροστά του άλλες δυο δίκες.

Σώμα ενόρκων ομοσπονδιακού δικαστηρίου αποφάσισε να ασκηθεί δίωξη στον πρώην πρόεδρο για τις προσπάθειές του να ανατραπεί το εκλογικό αποτέλεσμα του 2020. Ειδικότερα, ο Τραμπ διώκεται για «συνωμοσία εναντίον του αμερικανικού κράτους», απόπειρα παρακώλυσης διαδικασίας και παρακώλυσή της [σ.σ. την επικύρωση της εκλογικής νίκης του Τζο Μπάιντεν από το Κογκρέσο την 6η Ιανουαρίου 2021] και απόπειρα παραβίασης των εκλογικών δικαιωμάτων, μετά την έρευνα την οποία διενήργησε ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ.



Στο κατηγορητήριο των 45 σελίδων, οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ο Τραμπ προέβη ηθελημένα σε ψευδείς ισχυρισμούς για υποτιθέμενη νοθεία των εκλογών και προσπάθησε ενεργά να σταματήσει την επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος στις 6 Ιανουαρίου του 2021, ημέρα της επίθεσης στο Αμερικανικό Καπιτώλιο.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο, ο Τραμπ ήταν «αποφασισμένος να παραμείνει στην εξουσία». Για δύο μήνες μετά την εκλογική του ήττα διέδιδε ψέματα με στόχο να δημιουργήσει «μια έντονη ατμόσφαιρα καχυποψίας και θυμού στο έθνος» και να διαβρώσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην εκλογική διαδικασία. Παρατίθεται το παράδειγμα της Τζόρτζια, όπου ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι πάνω από 10.000 νεκροί άνθρωποι ψήφισαν μέσα σε τέσσερις ημέρες, παρά το γεγονός ότι ο αρμόδιος αξιωματούχος τον είχε διαβεβαιώσει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Στο κατηγορητήριο, που βασίζεται στην έρευνα του Σμιθ, γίνεται λόγος για έξι ακόμη συνωμότες, που δεν αναφέρονται ονομαστικά, και εις βάρος των οποίων δεν έχει ακόμη ασκηθεί δίωξη. Πρόκειται για τέσσερις δικηγόρους και φέρονται να βοήθησαν τον Τραμπ στην προσπάθειά του να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα του 2020, και επίσης για έναν αξιωματούχο του υπουργείου Δικαιοσύνης και έναν πολιτικό σύμβουλο.

Τι είδους ποινές αντιμετωπίζει ο Τραμπ

Η πρώτη κατηγορία που αντιμετωπίζει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, αυτή της συνωμοσίας εναντίον του αμερικανικού κράτους, επισύρει ποινή κάθειρξης 5 ετών, ενώ αυτές που αφορούν απόπειρα παρακώλυσης και παρακώληση διαδικασίας μπορεί να οδηγήσουν σε φυλάκιση έως και 20 ετών. Η απόπειρα παραβίασης εκλογικών δικαιωμάτων επισύρει ποινή κάθειρξης 10 ετών.

Σύμφωνα με την Guardian, για τις συγκεκριμένες κατηγορίες δεν υπάρχει κάποια ελάχιστη ή υποχρεωτική ποινή. Εάν ο Τραμπ βρεθεί ένοχος, μπορεί να καταδικαστεί να εκτίσει τις ποινές διαδοχικά, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να περάσει δεκαετίες στη φυλακή.

Στις περισσότερες περιπτώσεις πάντως, οι ποινές που επιβάλλουν τα ομοσπονδιακά δικαστήρια είναι σπάνια υψηλότερες από τη μέγιστη προβλεπόμενη ποινή.

Η δήλωση Τραμπ

Κλείσιμο
Προτού δημοσιοποιηθεί εχθές το βράδυ η άσκηση της νέας δίωξης, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι αναμένει να κατηγορηθεί κάνοντας λόγο για «άλλο ένα ψεύτικο κατηγορητήριο» και απόπειρα παρέμβασης στην εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2024, υπό την ηγεσία ενός «εξοργισμένου» εισαγγελέα.

«Μαθαίνω ότι ο διαταραγμένος Τζακ Σμιθ, προκειμένου να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές του 2024, θα δημοσιεύσει ένα ακόμη ψεύτικο κατηγορητήριο για τον αγαπημένο σας πρόεδρο, εμένα, στις 5:00 μ.μ. (00:00 ώρα Ελλάδας, Τρίτη 1 Αυγούστου)», είχε γράψει ο Τραμπ.

Ο Τραμπ έλαβε εντολή να εμφανιστεί στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσιγκτον στις 4 το απόγευμα της Πέμπτης για να αντιμετωπίσει κατηγορίες στο νέο κατηγορητήριο, σύμφωνα με το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα Τζακ Σμιθ. Η πρώτη εμφάνιση του Τραμπ στην υπόθεση θα γίνει ενώπιον της δικαστή Moxila Upadhyaya.

Οι κατηγορίες σηματοδοτούν την άνευ προηγουμένου τρίτη ποινική δίωξη εναντίον του πρώην προέδρου από τότε που ανακοίνωσε την τελευταία του υποψηφιότητα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων το 2024. Κανένας άλλος πρόεδρος των ΗΠΑ, νυν ή πρώην, δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ ποινικές διώξεις.




Με πληροφορίες από Guardian

Ειδήσεις σήμερα:

Νέα Υόρκη: Εικόνες χάους με μετανάστες να κοιμούνται στα πεζοδρόμια - Δείτε βίντεο

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη: Τέσσερις νέοι από τους 1.340 που πέρασαν από την «Ελπίδα» μιλούν για την αείμνηστη ευεργέτιδα

NASA: «Βομβαρδίζει» με σήματα το χαμένο Voyager - Στις 15 Οκτωβρίου το διαστημόπλιο θα «ψάξει» να βρει τη Γη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης