Εκλογές στην Τουρκία: Κατρακύλα της οικονομίας - Περιορισμοί στις αναλήψεις από πιστωτικές κάρτες

Εκλογές στην Τουρκία: Κατρακύλα της οικονομίας - Περιορισμοί στις αναλήψεις από πιστωτικές κάρτες

Σε ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα - Οι εκτιμήσεις επενδυτών 

Collage_Maker-19-Apr-2023-01-43-AM-1975
Σε οικονομική περιδίνηση παραμένει η Τουρκία, ενώ τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθεί στις 28 Μαΐου

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας επιβάλλει ένα είδος capital control,  με περιορισμούς στις αναλήψεις μετρητών από τις πιστωτικές κάρτες, όπως και σε αναλήψεις προκαταβολής μισθού.

Την περασμένη εβδομάδα, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας πούλησε 9 δισ. δολάρια μέσα σε μία βδομάδα. Την ίδια στιγμή, τουρκικά μέσα αναφέρουν ότι τα αποθέματα είναι στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 21 ετών. 

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, που επισημαίνονται από επενδυτές, τα καθαρά διεθνή αποθέματα της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας ήταν μόλις 2,3 δισ. δολάρια στις 12 Μαΐου.

«Μπούμ! Τα ακαθάριστα διεθνή συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τουρκίας μειώθηκαν κατακόρυφα κατά 9 δισ. δολάρια μέσα σε μια εβδομάδα, τα καθαρά συναλλαγματικά διαθέσιμα πλησίασαν το μηδέν και τα καθαρά συναλλαγματικά διαθέσιμα χωρίς swap πλησίασαν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ στα -58 δισ. δολάρια ΗΠΑ», αναφέρει ο Εμρέ Ακσακμάκ, επενδυτής στις αναδυόμενες αγορές και ανώτατος σύμβουλος της EastCapital.

«Στις 17 Μαΐου 2023, μπορεί να είχαμε μηδενικά καθαρά αποθέματα (προσέγγιση των εβδομαδιαίων δεδομένων με χρήση του ημερήσιου αναλυτικού ισολογισμού), καθώς τα εκτιμώμενα ακαθάριστα αποθέματα ήταν περίπου 102,5 δισ. δολάρια δηλαδή επιπλέον περίπου 2,6 δισ. δολάρια χαμηλότερα», προσθέτει.

Οι αναλυτές περιμένουν ότι η οικονομική κατάσταση της Τουρκίας θα χειροτερέψει, μετά τη νίκη του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές της Κυριακής.

Κλείσιμο
Η τουρκική λίρα, η οποία υποτιμάται σταθερά τα τελευταία χρόνια και έχει χάσει τη μισή αξία της μέσα σε ένα δωδεκάμηνο, έπεσε κοντά σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο.

Οι οικονομολόγοι του Bloomberg εκτιμούν, δε, ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει δαπανήσει περισσότερα από 177 δισ. δολ. για τη στήριξη της λίρας από τον Δεκέμβριο του 2021.

Ειδήσεις σήμερα:

Το TikTok των Ελλήνων πολιτικών προσέλκυσε το Reuters - Πώς θα κερδίσουν τη «χαμένη γενιά»

Ισόβια σε δύο Πακιστανούς που βίασαν ομαδικά 26χρονη μπροστά στον σύντροφό της στη Θεσσαλονίκη

Δεν μπορεί να αποσυρθεί η υποψηφιότητα Κατρούγκαλου, να παραιτηθεί αν εκλεγεί, λένε από το ΥΠΕΣ

-------------

Εκλογές 2023

Που ψηφίζω: Μάθετε που ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης