Τουρκία: Ο Ερντογάν ανακοίνωσε και επισήμως ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 14 Μαΐου

Τουρκία: Ο Ερντογάν ανακοίνωσε και επισήμως ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 14 Μαΐου

«Όλα θα τελειώσουν» στις 14 Μαΐου, δήλωσε ο Ερντογάν από την Προύσα

erdogan_1
Σε επίσημη ανακοίνωση για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, των πιο κρίσιμων - όπως τις χαρακτηρίζουν διεθνείς αναλυτές - της τελευταίας δεκαετίας, προχώρησε ο Ταγίπ Ερντογάν από την Προύσα. Όπως αναμενόταν, οι καλπες θα ανοίξουν νωρίτερα από προβλεπόμενο,  στις 14 Μαΐου.

Ειδικότερα,  σε συνάντηση με τους νέους, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «όλα θα τελειώσουν» στις 14 Μαΐου, υπονοώντας και επιβεβαιώνοντας ότι αυτή θα είναι η ημερομηνία των εκλογών. «Είμαι ευγνώμων στον Αλλάχ που θα πορευτούμε μαζί στις εκλογές που θα διεξαχθούν την 14η Μαϊου» σημείωσε δε απευθυνόμενος στο κοινό. 






Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα δοθεί μάχη στήθος με στήθος στις κοινοβουλευτικές και τις προεδρικές εκλογές, που θα σηματοδοτήσουν τη μεγαλύτερη δοκιμασία του Ερντογάν κατά τη διάρκεια των δύο δεκαετιών που έχει τα ηνία της χώρας, η οποία είναι περιφερειακή στρατιωτική δύναμη, μέλος του ΝΑΤΟ και μεγάλη αναδυόμενη οικονομία της αγοράς.

Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία ήταν προγραμματισμένες να διεξαχθούν στις 18 Ιουνίου, αλλά ο πρόεδρος Ερντογάν είχε δηλώσει πρωτύτερα ότι η ψηφοφορία θα μπορούσε να διεξαχθεί νωρίτερα. Αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος AKP είχε δηλώσει προηγουμένως ότι οι εκλογές τον Ιούνιο θα μπορούσαν να συμπέσουν με την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών όταν οι άνθρωποι ταξιδεύουν.

Κλείσιμο
Σημειώνεται ότι μέχρι και πριν από λίγες ώρες ο Ερντογάν απέφευγε να προσδιορίσει με ακρίβεια την ημερομηνία των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, ωστόσο ο κυβερνητικός του εταίρος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί φρόντισε να επιβεβαιώσει την Παρασκευή τη διαρροή που ανέφερε πως οι κάλπες θα στηθούν στις 14 Μαΐου.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις που έκανε ο Μπαχτσελί ανέφερε πως «η Τουρκία έχει εισέλθει σε εκλογικό περιβάλλον, αν και όχι επίσημα. Με την έγκριση και τη διακριτική ευχέρεια του Προέδρου μας, οι γενικές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή 14 Μαΐου 2023. Απομένουν 114 ημέρες, είαμστε έτοιμοι και πιστεύουμε πως η Δημοκρατία θα νικήσει».

«Η 14η Μαΐου είναι η ημέρα που θα διασφαλίσει την ύπαρξη 85 εκατομμυρίων Τούρκων πολιτών. Πιστεύουμε πως η ιστορία θα επαναληφθεί και το έθνος μας θα προτιμήσει τη σταθερότητα έναντι όλων των παγίδων και των προδοσιών» ανέφερε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Μπαχτσελί.

Οι τελευταίες απειλές προς την Ελλάδα 

Στο τελευταίο προκλητικό παραλήρημα που προέβη ο Τούρκος πρόεδρος, εξαπέλυσε απειλές κατά της Ελλάδας, απευθυνόμενος μάλιστα κατά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στα εγκαίνια εκπαιδευτικού ιδρύματος, έκανε ειδική αναφορά στον πρωθυπουργό, λέγοντας: «Κοίτα, Μητσοτάκη, μιλάς από δω κι από κει. Έχε υπόψη σου ότι οι Τρελοί Τούρκοι θα έρθουν αν επιχειρήσεις να κάνεις λάθος».

Παράλληλα, μίλησε ξανά για τον πύραυλο Tayfun, εξαπολύοντας νέες απειλές κατά της Ελλάδας. «Στην Ελλάδα λένε 'η Τουρκία έφτιαξε έναν πύραυλο που τον αποκαλεί Tayfun. Τι θα γίνει αν χτυπήσει με αυτόν την Αθήνα;'. Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα, εσείς πρέπει να είστε έξυπνοι».

Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί ξανά στο παράλογο αίτημα για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών επισημαίνοντας πως «όσο εσύ τα εξοπλίζεις (σ.σ. εννοεί την Ελλάδα) εμείς θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια;».

Ειδήσεις σήμερα

Ταχεία εκκένωση του αεροσκάφους της Ryanair από Πολωνία μετά την ειδοποίηση για βόμβα

Θεσσαλονίκη: Δύο άντρες εντοπίστηκαν στη θάλασσα στους Νέους Επιβάτες, ένας νεκρός

Australian Open, Τσιτσιπάς-Σίνερ 3-2: Νίκησε στο θρίλερ και προκρίθηκε στους «8»!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης