Έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη - Ερντογάν: Ύπουλη επίθεση με οσμή τρομοκρατίας

Έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη - Ερντογάν: Ύπουλη επίθεση με οσμή τρομοκρατίας

Οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι μια γυναίκα έπαιξε ρόλο σε ό,τι συνέβη, σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο

erdogan
Για τρομοκρατική επίθεση κάνει λόγο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις πρώτες του δηλώσεις για τη φονική έκρηξη στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, λίγο πριν αναχωρήσει για την G20.

«Θα ήταν λάθος να πούμε ότι πρόκειται σίγουρα για τρομοκρατία, αλλά οι πρώτες ενδείξεις και οι πληροφορίες που μας μετέφερε ο πρώτος μου κυβερνήτης είναι ότι υπάρχει μια οσμή τρομοκρατίας εδώ. Οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι μια γυναίκα έπαιξε ρόλο σε ό,τι συνέβη. Τόσο ο αρχηγός της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης όσο και ο κυβερνήτης μας ερευνούν την έκρηξη και οι κάμερες από το σημείο αναλύονται. Στη συνέχεια θα κάνουμε τις τελικές ανακοινώσεις» υποστήριξε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε την επίθεση «ύπουλη», επισημαίνοντας πως «οι αστυνομικοί μας πήγαν στον τόπο του εγκλήματος και οι τραυματίες μας στάλθηκαν στα νοσοκομεία της περιοχής. Οι προσπάθειες να παραδοθεί η Τουρκία και το τουρκικό έθνος μέσω της τρομοκρατίας δεν θα επιτύχουν τους στόχους τους».

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε επίσης, πως έξι είναι οι νεκροί από την έκρηξη στην πλατεία Ταξίμ. Οι τέσσερις έχασαν τη ζωή τους στο σημείο και οι δύο υπέκυψαν στα τραύματά τους στο νοσοκομείο. Οι τραυματίες είναι 53.

Ολόκληρη η δήλωση του Ερντογάν:

Μετά την ύπουλη επίθεση, οι αστυνομικοί μας πήγαν στον τόπο του εγκλήματος και οι τραυματίες μας στάλθηκαν στα νοσοκομεία της περιοχής. Οι προσπάθειες να παραδοθεί η Τουρκία και το τουρκικό έθνος μέσω της τρομοκρατίας δεν θα επιτύχουν τους στόχους τους.

Ο τελευταίος αριθμός που κοινοποιείται, είναι 6 θάνατοι, 4 στο σημείο του συμβάντος και 2 στο νοσοκομείο. Οι τραυματίες είναι 53.

Θα ήταν λάθος να πούμε ότι πρόκειται σίγουρα για τρομοκρατία, αλλά οι πρώτες ενδείξεις και οι πληροφορίες που μας μετέφερε ο πρώτος μου κυβερνήτης είναι ότι υπάρχει μια οσμή τρομοκρατίας εδώ. Οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι μια γυναίκα έπαιξε ρόλο σε ό,τι συνέβη. Τόσο ο αρχηγός της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης, όσο και ο κυβερνήτης μας ερευνούν την έκρηξη και οι κάμερες από το σημείο αναλύονται. Στη συνέχεια θα κάνουμε τις τελικές ανακοινώσεις.

Αναχωρούμε σύντομα για τη 17η Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ομάδας των 20 στο Μπαλί στις 15-16 Νοεμβρίου 2022. Η επισιτιστική και η ενεργειακή ασφάλεια, που βρίσκονται στην κορυφή της παγκόσμιας ατζέντας, έχουν προσδιοριστεί ως τα κύρια θέματα. Προκειμένου να αποτρέψουμε την επισιτιστική κρίση, υλοποιήσαμε τον διάδρομο σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα με τη Ρωσία-Ουκρανία και τον ΟΗΕ. Ενώ συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για τη συνέχιση της διαδικασίας, προσπαθούμε να παραδώσουμε τα σιτηρά στις χώρες που τα χρειάζονται περισσότερο. Θα τονίσω το θέμα αυτό κατά τη συνάντησή μου με τους ομολόγους μας στο Μπαλί. Θα καταβάλουμε αυτή την προσπάθεια για να παραδώσουμε τα σιτηρά και τα λιπάσματα σε άλλες χώρες της Αφρικής.

Το δεύτερο κύριο θέμα στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής είναι η υγεία. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους επειδή δεν είχαν έγκαιρη πρόσβαση στα εμβόλια ή δεν μπορούσαν να λάβουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες υγείας. Από το 2002, είχαμε την ευκαιρία να δούμε τα θετικά αποτελέσματα με τις επενδύσεις που κάναμε στον τομέα υγείας. Τώρα προσφέρουμε αυτή την εμπειρία στην ανθρωπότητα με το εμπορικό σήμα #HealthTürkiye.

Το τρίτο θέμα της συζήτησης στο Μπαλί είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Φέτος, ξεχωρίζει το θέμα της ενσωμάτωσης.

Ειδήσεις σήμερα:

Κωνσταντινούπολη: Συγκλονιστικό βίντεο από το σημείο της έκρηξης στην πλατεία Ταξίμ

Παξοί: Ξεγέννησαν 28χρονη πάνω σε φορείο ασθενοφόρου στο ελικοδρόμιο!

Το μπάσκετ «εγκλωβισμένο» στην κόντρα FIBA και Euroleague - «Ποιος αποφάσισε ότι ο Αντετοκούνμπο μπορεί να μην παίξει στο Παγκόσμιο»;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης