Ενεργειακή κρίση - Επικεφαλής Gazprom: Δεν επαρκούν τα αποθέματα αερίου για να βγάλει η Ευρώπη τον χειμώνα

Ενεργειακή κρίση - Επικεφαλής Gazprom: Δεν επαρκούν τα αποθέματα αερίου για να βγάλει η Ευρώπη τον χειμώνα

Οι ευρωπαϊκές αποθήκες φυσικού αερίου είναι κατά 91% γεμάτες - «Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η Ευρώπη θα επιβιώσει τον χειμώνα με τα αποθέματα αερίου που διαθέτει» λέει ο Αλεξέι Μιλερ

gazprrom-mak
Αμφιβολίες εξέφρασε ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, για το αν θα τα καταφέρει η Ευρώπη να επιβιώσει τον χειμώνα με τις ποσότητες φυσικού αερίου που διαθέτει.

«Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η Ευρώπη θα επιβιώσει τον χειμώνα με τα αποθέματα αερίου που διαθέτει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μίλερ, μιλώντας στο συνέδριο της Russia Energy Week στη Μόσχα.

Μάλιστα επικαλούμενος αναλύσεις ανέφερε ότι κατά τις ημέρες της αιχμής της χειμερινής ζήτησης, η Ευρώπη θα μπορούσε να στερηθεί περίπου 800 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα, ή το ένα τρίτο της συνολικής κατανάλωσής της.

Και αν η Ευρώπη έχει επί του παρόντος 91% πλήρη αποθέματα, ο Μίλερ κοιτάζει προς το τέλος της άνοιξης, όταν τα αποθέματα θα έχουν πέσει στο 5% και θα είναι πολύ πιο δύσκολο να τα αναπληρώσει για τον επόμενο χειμώνα.

Αναφερόμενος μάλιστα στα αποθέματα της Γερμανίας, υπογράμμισε πως αυτά «επαρκούν μόλις για δύο έως δυόμισι μήνες».

«Σίγουρα, η Ευρώπη θα επιβιώσει, αλλά τι θα συμβεί εν όψει των χειμώνων του 2023 και του 2024;» επισήμανε ο Μίλερ, προσθέτοντας: «Είναι σαφές ότι η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη έχει έρθει όχι για σύντομο χρονικό διάστημα».

Ο Μίλερ υπογράμμισε επίσης ότι οι ζημιές που έχουν προκληθεί στους αγωγούς Nord Stream θα απαιτήσουν τουλάχιστον ένα χρόνο για την επισκευή τους και ότι η Ρωσία δεν έχει ακόμη πρόσβαση στην περιοχή που προκλήθηκαν οι ζημιές.

Πρόταση Πούτιν να αντικαταστήσει τους Nord Stream με μεγάλο κόμβο αερίου στην Τουρκία

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε νωρίτερα σήμερα πως η Ρωσία θα μπορούσε να ανακατευθύνει στη Μαύρη Θάλασσα τις προμήθειες που προορίζονταν για τον αγωγό Nord Stream προκειμένου να δημιουργήσει στην Τουρκία έναν μεγάλο ενεργειακό κόμβο αερίου για την Ευρώπη, ή ακόμη να χρησιμοποιήσει το μοναδικό άθικτο τμήμα του Nord Stream 2 για να εφοδιάσει την ΕΕ.

Ο Πούτιν είπε πως είναι δυνατό να επιδιορθωθούν οι αγωγοί, αλλά πως η Ρωσία και η Ευρώπη θα πρέπει να αποφασίσουν τη μοίρα τους.

Κλείσιμο
«Θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε τους χαμένους όγκους κατά μήκος των Nord Stream από τον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και με τον τρόπο αυτό να κάνουμε τις κύριες οδούς για την προμήθεια του καυσίμου μας, του φυσικού αερίου μας στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, δημιουργώντας τον μεγαλύτερο κόμβο αερίου για την Ευρώπη στην Τουρκία», είπε ο Πούτιν.

«Αυτό, βέβαια, αν οι εταίροι μας ενδιαφέρονται. Και αν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα να εφαρμοστεί, βέβαια», είπε.

Ο Πούτιν είπε ακόμη πως το ρωσικό αέριο μπορεί ακόμη να διοχετευθεί στην Ευρώπη μέσω του μοναδικού άθικτου τμήματος του αγωγού Nord Stream 2, όμως η μπάλα βρίσκεται τώρα στο γήπεδο της ΕΕ, αν θέλει να συμβεί κάτι τέτοιο.

Τρεις γραμμές των αγωγών Nord Stream έχουν υποστεί ζημιές. Μόνο μία γραμμή του Nord Stream 2, που έχει ετήσια δυναμικότητα 27,5 δισεκ. κυβικών μέτρων, παραμένει λειτουργική.

Η Ρωσία, είπε ο Πούτιν, θα μπορούσε να ανοίξει τις στρόφιγγες αερίου σε αυτή τη γραμμή, αν η Ευρώπη το θελήσει.

Ειδήσεις σήμερα

Βιασμός 12χρονης - Οι δικηγόροι της μητέρας παραδέχονται μηνύματα και εμβάσματα με τον 53χρονο

Κολωνός: Γνωστός στους οίκους ανοχής ο παιδόφιλος Ηλίας Μίχος - Μαρτυρίες ντοκουμέντο από τις ιερόδουλες του Κεραμεικού

«Στρέλλα»: Οι πρώτες δηλώσεις του τενόρου Γιώργου Ιατρού που καθαιρέθηκε από τον πρωταγωνιστικό ρόλο της όπερας της Λυρικής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης