Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν «γενική αμνηστία» για όλους τους κρατικούς λειτουργούς

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν «γενική αμνηστία» για όλους τους κρατικούς λειτουργούς

Τους κάλεσαν να επιστρέψουν στις εργασίες τους - Η Ευρώπη χρειάζεται να δημιουργήσει ανθρωπιστικούς διαδρόμους για Αφγανούς πρόσφυγες, σημείωσε ο Επίτροπος Οικονομίας Τζεντιλόνι

afghanistan_taliban
Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν σήμερα γενική αμνηστία για όλους τους κρατικούς λειτουργούς και τους κάλεσαν να επιστρέψουν στις εργασίες τους, δύο ημέρες αφότου κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν χάρη σε μια επίθεση αστραπή.

«Κηρύχθηκε γενική αμνηστία για όλους (...), συνεπώς οφείλετε να επιστρέψετε με πλήρη εμπιστοσύνη στις καθημερινές συνήθειές σας», αναφέρουν οι Ταλιμπάν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν.

Η Ευρώπη χρειάζεται να δημιουργήσει ανθρωπιστικούς διαδρόμους για Αφγανούς πρόσφυγες, σημείωσε ο Επίτροπος Οικονομίας Τζεντιλόνι

Η Ευρώπη πρέπει να δημιουργήσει ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την υποδοχή προσφύγων που εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν και επίσης να αποφύγει τις ανεξέλεγκτες ροές παράτυπων μεταναστών, δηλώνει σήμερα ο Επίτροπος της ΕΕ για την Οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι σε συνέντευξη που παραχώρησε.

"Πιστεύω ότι η Ευρώπη θα πρέπει αναπόφευκτα να εξοπλιστεί για ανθρωπιστικούς διαδρόμους και οργανωμένη υποδοχή, επίσης να αποφύγει τις ανεξέλεγκτες ροές παράτυπων μεταναστών. Ή τουλάχιστον θα πρέπει να το πράξουν οι χώρες που έχουν τη σχετική βούληση", δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα il Messaggero.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν έκτακτη σύνοδο σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, για να συζητήσουν την κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν.

Η Γερμανίδα υπουργός εκφράζει την ελπίδα ότι θα οργανωθεί μια αερογέφυρα με την Καμπούλ

Ένα γερμανικό στρατιωτικό αεροπλάνο αναμένει να του δώσουν οι ΗΠΑ την άδεια για να μεταβεί στο Αφγανιστάν και να βοηθήσει στην απομάκρυνση ξένων υπηκόων και ντόπιου αφγανικού προσωπικού, δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, η οποία κάλεσε επίσης το ΝΑΤΟ να αντλήσει τα διδάγματα από την αποτυχία του στο Αφγανιστάν.

Η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ δήλωσε στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD πως ελπίζει ότι θα μπορέσει να οργανωθεί μια αερογέφυρα, όμως πρόσθεσε πως η κατάσταση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι αυτή τη στιγμή πολύ συγκεχυμένη.

Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποιούν την Τασκένδη ως κόμβο για την αερογέφυρά τους προς την Καμπούλ. Χθες, Δευτέρα, ένα γερμανικό στρατιωτικό αεροσκάφος χρειάσθηκε να προσγειωθεί στην Τασκένδη επειδή απελπισμένοι άνθρωποι, που προσπαθούσαν να διαφύγουν από το Αφγανιστάν, είχαν μπλοκάρει το διάδρομο προσαπογείωσης στην Καμπούλ.

Κλείσιμο
Οι στρατιωτικές πτήσεις με τις οποίες απομακρύνονται διπλωμάτες και πολίτες από το Αφγανιστάν επαναλήφθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί αφού ο διάδρομος προσαπογείωσης του αεροδρομίου της Καμπούλ εκκενώθηκε από τους χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους που προσπαθούν να διαφύγουν μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας από τους Ταλιμπάν.

Σε άλλη της συνέντευξη στο τηλεπτικό δίκτυο ZDF, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας κάλεσε το ΝΑΤΟ, οι αντιπρόσωποι στο οποίο θα συνεδριάσουν σήμερα επειγόντως, να αντλήσει τα διδάγματα από την αποτυχία του στο Αφγανιστάν.

«Υπάρχουν πολλά θέματα τα οποία οφείλουμε να εξετάσουμε στους κόλπους του ΝΑΤΟ» μετά την κατάληψη του Αφγανιστάν από τους ισλαμιστές Ταλιμπάν έπειτα από 20 χρόνια δυτικής στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα, δήλωσε η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ.

Η ίδια άφησε να εννοηθεί ότι οι ευρωπαϊκές χώρες μπορεί στο μέλλον να χρειαστεί να αναλάβουν αποστολές, τις οποίες μέχρι τώρα αναλαμβάνουν οι ΗΠΑ.

«Το θέμα θα τεθεί και για εμάς στη συνέχεια, να δούμε αν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες, να πάρουμε μέτρα που μέχρι τώρα αφήναμε στους Αμερικανούς», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός.

Οι πρεσβευτές των χωρών του ΝΑΤΟ θα συνεδριάσουν εκτάκτως εντός της ημέρας για να συζητήσουν την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θα δώσει στη συνέχεια το απόγευμα συνέντευξη Τύπου.

Ειδήσεις σήμερα:

Μπάιντεν: Δεν μετανιώνω για την απόφασή μου να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από το Αφγανιστάν

Ο Σπύρος Φωκάς ξανά στο νοσοκομείο - Δεύτερη φορά σε έναν μήνα

Ποιους αφορά μία ενδεχόμενη τρίτη δόση του εμβολίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης