Jen Psaki: Γιατί αποχωρεί ξαφνικά η Ελληνίδα «ροκ σταρ» του Μπάιντεν

Jen Psaki: Γιατί αποχωρεί ξαφνικά η Ελληνίδα «ροκ σταρ» του Μπάιντεν

Η πιο επιτυχημένη εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, με καταγωγή από τη χώρα μας, αποφάσισε να φύγει από την πρώτη γραμμή της ενημέρωσης- Τα ΜΜΕ μιλούν για την πρώτη μεγάλη απώλεια του νέου προέδρου των ΗΠΑ, καθώς της έχει απόλυτη εμπιστοσύνη- Θα παραμείνει στενή συνεργάτις του Μπάιντεν

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
jen-psaki3
H δημοτικότητα της Τζεν Ψάκη αποτυπώθηκε στη συνέντευξη που έδωσε ανακοινώνοντας την πρόθεσή της να εγκαταλείψει το πόστο της ως εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου. Για την ακρίβεια, στα απόνερα της συνέντευξης και στο γεγονός ότι η επικείμενη αποχώρησή της, αν και αναμενόμενη, «πρωταγωνίστησε» για μία ολόκληρη ημέρα στα social media. Αναλυτές, δημοσιογράφοι και απλός κόσμος που την παρακολουθεί στις καθημερινές ενημερώσεις του Τύπου κάνει λόγο για το αδιαμφισβήτητο υπερόπλο του Αμερικανού προέδρου, αλλά και για την πρώτη απώλεια της διοίκησης Μπάιντεν μετά την αποχώρησή της.

«Επιβεβαιώνω ότι ο πρόεδρος δεν χάνει τον χρόνο του, διασπείροντας θεωρίες συνωμοσίας στα social media», απάντησε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζένιφερ Ψάκη με μία δόση ειρωνείας στην ερώτηση ενός δημοσιογράφου που ζητούσε σχόλιό της για δημοσίευμα του Politico, το οποίο, ούτε λίγο ούτε πολύ, κατέκρινε τη στρατηγική επικοινωνίας που ακολουθεί ο Λευκός Οίκος, τη «χαμηλή αλληλεπίδραση» του Τζο Μπάιντεν στα social media και τα γερά γκέμια που κρατάει η ομάδα επικοινωνίας του στον Λευκό Οίκο. Η ομάδα αυτή έχει πρόσωπο, παλμό και καλό κροσέ, με το οποίο ενίοτε βγάζει νοκ άουτ τους πολιτικούς της αντιπάλους. Ολα τα παραπάνω ανήκουν στην Τζένιφερ Ψάκη, η οποία ηγείται μίας επί το πλείστον γυναικείας ομάδας νέων μαμάδων και επικοινωνιολόγων - «μη γελιέστε, σκληρών και αποτελεσματικών, με κοινό νου», όπως έχει πει η ίδια. Αυτός ο κοινός νους ήταν που εισήγαγε για πρώτη φορά διερμηνέα νοηματικής γλώσσας στην καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων. Μία κίνηση που η Εθνική Ενωση Κωφών χαρακτήρισε «ιστορική νίκη».
jen-psaki__3_

Στην πρώτη γραμμή

Οι καθημερινές ενημερώσεις της Ψάκη είναι δημοφιλείς, μεταδίδονται ζωντανά από το MSNBC, το CNN και το Fox News και συζητιούνται επί ώρες μετά στα social media. Αυτά ανέδειξαν την Ψάκη σε «ροκ σταρ» της κυβέρνησης Μπάιντεν. Είναι το πρόσωπο που κάθε μέρα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, ενημερώνει τους δημοσιογράφους και διαχειρίζεται δημόσιες κρίσεις, όπως αυτή με τις συγκρούσεις στην Ιερουσαλήμ. Πρόκειται για καθημερινή σχοινοβασία, αφού αφορά τη δημόσια εικόνα του Λευκού Οίκου. Συνάμα, η Ψάκη διατηρεί την εικόνα της προσιτής και φιλικής, αλλά και σκληρής όταν αυτό απαιτείται. Ολοι, πάντως, της αναγνωρίζουν ότι διαθέτει έντονη προσωπικότητα, άποψη που δεν διστάζει να μοιραστεί και το σημαντικότερο απ’ όλα εργασιακή ηθική που βάζει τα γυαλιά σε όλους. Ξυπνάει στις 5 το πρωί, γυμνάζεται, περνάει χρόνο με τα παιδιά της και δύο ώρες αργότερα είναι στο γραφείο της. Η ελληνικής καταγωγής γραμματέας επικοινωνίας του Λευκού Οίκου έχει αναδειχθεί σε υπερόπλο του Τζο Μπάιντεν και αυτός ήταν ο λόγος που, αν και το είχε προαναγγείλει, η απόφασή της να αποχωρήσει από τα καθήκοντά της τον επόμενο χρόνο χαρακτηρίστηκε «η πρώτη μεγάλη απώλεια του Μπάιντεν».

Η Ψάκη είχε εξαρχής ξεκαθαρίσει ότι δεν θα έμενε πολύ. Αυτή η οδηγία είχε δοθεί και στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, τα οποία διαγκωνίζονται για τη θέση της. Αναμένεται, όμως, να μην απομακρυνθεί από τον Λευκό Οίκο. Θα μετακομίσει σε άλλο γραφείο, παραμένοντας στον πυρήνα των στενότερων συνεργατών του Αμερικανού προέδρου. Οι δυο τους, άλλωστε, είχαν πολλούς μήνες νωρίτερα καταλήξει στο σενάριο αυτό, συμφωνώντας ότι η Ψάκη θα έστηνε τον μηχανισμό, θα ηγούνταν και εντέλει θα επέλεγε και τον αντικαταστάτη της, ώστε να αναλάβει κάτι λιγότερο χρονοβόρο. Ο λόγος; Τα δύο μικρά παιδιά της, ηλικίας 2 και 5 ετών.

jen-psaki__1_

Ο σύζυγός της

Είναι παντρεμένη με τον πολιτικό αναλυτή και σύμβουλο των Δημοκρατικών Γκρέγκορι Μέτσερ. Γνωρίστηκαν το 2006 στη δουλειά. Εκείνος έχει εξομολογηθεί ότι την πρώτη φορά που μίλησαν στο τηλέφωνο του έδωσε λάθος οδηγίες για μία πολιτική εκδήλωση, με αποτέλεσμα να φτάσει καθυστερημένος και έτοιμος για καβγά. Οταν, όμως, την είδε από κοντά, τα ξέχασε όλα. Οι δυο τους έγιναν αχώριστοι και τελικά παντρεύτηκαν. Η πρόταση για τον ρόλο που κατέχει σήμερα της έγινε αρχικά τηλεφωνικά από τον ίδιο τον Μπάιντεν. Εκείνη του ζήτησε χρόνο, ώστε «να σκεφτώ τι αντίκτυπο θα είχε αυτό για τα παιδιά μου». Ο Μπάιντεν της είπε ότι όσες μαμάδες εργάζονται κοντά του ξέρουν ότι απόλυτη προτεραιότητα για εκείνον είναι η οικογένεια. «Οταν πρόκειται για παιδιά και μάλιστα τόσο μικρά δεν με νοιάζει να χάσεις μια συνάντηση. Δεν θα ρωτάς καν όταν θα πρέπει να φύγεις». Στο τηλεφώνημα εκείνο αλλά και σε μία πολύωρη συνάντηση που ακολούθησε με το προεδρικό ζεύγος, της εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι είναι το πλέον κατάλληλο άτομο για τη δουλειά.

«Εχει κύρος, ο Τύπος την αγαπάει, τα πάει καλά με τους περισσότερους συναδέλφους στον Λευκό Οίκο και γνωρίζει την Οικονομία και την Εξωτερική Πολιτική», έχει πει για εκείνην συνάδελφός της, προσθέτοντας: «Α, και είναι νέα, όμορφη και προσιτή. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;». «Μίλησα με τον άντρα μου, όχι επειδή χρειάζομαι την έγκρισή του, αλλά επειδή μεγαλώνουμε από κοινού τα παιδιά», έχει περιγράψει τις πρώτες σκέψεις της για την ευκαιρία που της παρουσιάστηκε. Αξίζει να σημειώσει κανείς ότι τα παιδιά της αποκαλούν τον Ομπάμα «θείο».

Η εμπιστοσύνη του προέδρου προς το πρόσωπό της ήταν εξαρχής δεδομένη, καθώς συνεργάζονται από την εποχή που εκείνος ήταν αντιπρόεδρος και εκείνη συνεργάτης του Ομπάμα. Στα 42 της χρόνια έχει άπλετη εμπειρία στον πυρήνα της πολιτικής σκηνής, έχοντας αποκαλύψει ότι πορεύτηκε με μία συμβουλή που της είχε δώσει κάποτε ένας συνάδελφος. «Αν συμπεριφέρεσαι σαν να ανήκεις κάπου, κάποια στιγμή και οι υπόλοιποι θα πιστέψουν ότι ανήκεις». Η τακτική αυτή αποδείχθηκε αποτελεσματική. Το 2011 οι «New York Times» τη χαρακτήρισαν ως «το αδιόρατο, αλλά κομβικότερο πρόσωπο της ομάδας Ομπάμα... έναν από τους πιο δημοφιλείς ανθρώπους στον Λευκό Οίκο και στον κύκλο των συνεργατών του Ομπάμα, αλλά και στους δημοσιογράφους». Το 2014, επανήλθε στην κυβέρνηση Ομπάμα ως γραμματέας Τύπου του τότε υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι και το 2015 ως διευθύντρια επικοινωνίας του Ομπάμα. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ήταν πολιτική σχολιάστρια στο CNN και συνεργάτης του Πανεπιστημίου Georgetown.

Η επιλογή της θεωρήθηκε κομβική, ώστε ο Μπάιντεν να ασχολείται με τα media όσο χρειάζεται, αφιερώνοντας τον χρόνο του σε άλλα ζητήματα. Η κυβέρνησή του, εξάλλου, είχε προτεραιότητα να επουλώσει το τραύμα που είχε προκαλέσει ο Τραμπ στις σχέσεις του Λευκού Οίκου με τα Μέσα. Το χαλαρό στυλ της παντρεύεται με ένα ταλέντο στους ελιγμούς, με σαφήνεια στις απαντήσεις και με επιφύλαξη για όσα δεν γνωρίζει επαρκώς. «Θα επανέλθω σ’ αυτό όταν είμαι προετοιμασμένη καταλλήλως», λέει συχνά. Το βράδυ πριν από την παρθενική της εμφάνιση ρώτησε με ανησυχία τον σύζυγό της. «Αν με ρωτήσουν λεπτομέρειες για την πολιτική κατάσταση της Βενεζουέλας; Τι θα κάνω;». Εκείνος την καθησύχασε ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Η ειρωνεία δεν της λείπει, ούτε η διάθεση να σηκώσει το γάντι όταν χρειάζεται.


Κουλουράκια από την Ελλάδα

Κατά κανόνα, όμως, επιστρατεύει το χιούμορ. Οταν ανακοίνωσε την επιστροφή των καθημερινών ενημερώσεων, σταμάτησε και είπε ξερά: «Οταν λέμε κάθε μέρα εννοούμε κάθε μέρα με εξαίρεση το Σαββατοκύριακο. Δεν είμαι και τέρας». Την πρώτη ημέρα είπε στους δημοσιογράφους: «Σ’ αυτήν εδώ την αίθουσα θα διαφωνήσουμε και θα διαφωνήσουμε δημόσια. Αυτό είναι κομμάτι της Δημοκρατίας μας». Κυρίως, όμως, υπενθυμίζει στους δημοσιογράφους και στο κοινό τον ενωτικό λόγο που έχει υιοθετήσει και ο ίδιος ο Μπάιντεν. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιες φορές δεν γίνεται δυσάρεστη. Η Ψάκη αποτελεί τη γέφυρα με τους δημοσιογράφους, αλλά και τον απαραίτητο φραγμό γι’ αυτούς, όταν κάτι τέτοιο κρίνεται απαραίτητο. Αυτός ο ρόλος, όμως, δεν έχει πλήξει τη δημοτικότητά της. Είναι, άλλωστε, προσβάσιμη, επινοώντας νέους τρόπους σύνδεσης με τους δημοσιογράφους. Εφτασε να τους μοιράσει παραδοσιακά ελληνικά κουλούρια του Πάσχα που επιχείρησε να φτιάξει η πεθερά της. «Παιδιά, σας υποσχέθηκα κάτι χθες. Εχω κουλουράκια για όλους, σπιτικά από τη μαμά του συζύγου μου, που ακολούθησε για πρώτη φορά ελληνική συνταγή». Για να περιγράψει τη σημαντική παρθενική ομιλία του Μπάιντεν στο Κογκρέσο υιοθέτησε τον ενθουσιασμό μικρού παιδιού: «Νομίζω πως το σημαντικότερο για τον πρόεδρο είναι ότι μιλάει για σημαντικά ζητήματα έτσι ώστε να γίνεται κατανοητός από τους ανθρώπους που τον παρακολουθούν... Ξέρετε ότι μισεί τα ακρωνύμια, τα διαγράφει από κάθε ομιλία του».

Ωστόσο, η χαρισματικότητά της δεν εμπόδισε δημοσιογράφους που καλύπτουν το ανάλογο ρεπορτάζ να εκφράζουν όλο και πιο έντονα τη δυσφορία τους με την πρακτική του Λευκού Οίκου να προεγκρίνει κάθε δημοσίευμα. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επιβάλει πολύ πιο αυστηρά από κάθε άλλη την πρακτική οι δημοσιογράφοι να στέλνουν στην ομάδα επικοινωνιολόγων του προέδρου για έγκριση κάθε άρθρο που περιλαμβάνει σχόλιο ή δηλώσεις αξιωματούχων του Λευκού Οίκου. Ο κανόνας αυτός επιτρέπει στον Λευκό Οίκο να ασκεί μεγαλύτερο έλεγχο στις πληροφορίες που διοχετεύονται. Η Ψάκη ήταν αυτή που ανέλαβε να διαχειριστεί το κύμα δυσαρέσκειας, δηλώνοντας ότι με αυτό τον τρόπο αποφεύγονται σχόλια και παρεμβολές ανθρώπων που δεν εργάζονται για τον πρόεδρο. Υποστήριξε ότι είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να διαθέτει εμπειρογνώμονες σε μια ευρεία γκάμα ζητημάτων, ώστε σε ένα άρθρο να περιλαμβάνεται, όταν αυτό ζητηθεί, και η επίσημη άποψη. «Είναι επιλογή των δημοσιογράφων το αν θα συμπεριλάβουν τη φωνή του Λευκού Οίκου στο κείμενό τους».

«Σιδηρά κυρία»

Δεν είναι μυστικό ότι η Ψάκη κρατάει γερά τα ηνία της ενημέρωσης. Σε μία συνέντευξή της αποκάλυψε ότι συμβουλεύει τον πρόεδρο Μπάιντεν να μην απαντάει σε αυθόρμητες ερωτήσεις δημοσιογράφων που συναντάει στους διαδρόμους του Λευκού Οίκου ή σε πηγαδάκια μετά την ενημέρωση. Η εκπρόσωπος έχει την άποψη ότι όση πρόσβαση και να δώσει κανείς στους δημοσιογράφους και πάλι δεν θα είναι ευχαριστημένοι. Αρα, καλό είναι να υπάρχουν και προετοιμασία και έλεγχος, ώστε να μη διαπράττονται αυθόρμητα λάθη. Ενα από αυτά σημειώθηκε όταν ο Μπάιντεν συνομιλούσε με μία δημοσιογράφο πηγαίνοντας στο γραφείο του, δίνοντάς της μία λάθος απάντηση για ένα επικείμενο νομοσχέδιο. Οι δημοσιογράφοι σχολιάζουν ότι η ανάλαφρη στάση του Μπάιντεν με τα Μέσα προκαλεί στην Ψάκη πονοκεφάλους.

Την έχουν περιγράψει ως άτομο που την ίδια στιγμή συνομιλεί με δημοσιογράφους, απαντάει σε μέιλ και με την άκρη του ματιού της παρακολουθεί προστατευτικά τον πρόεδρο. Συνηθίζει, άλλωστε, να παρεμβαίνει πυροσβεστικά. Να τον απομακρύνει, να τον σταματά, να τον συμπληρώνει, να τον απεγκλωβίζει όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο. Εχει αποδειχθεί εξαιρετική σε αυτό τον ρόλο, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των δημοσιογράφων και τον θαυμασμό του ίδιου του Μπάιντεν. Σε ένα podcast με τον πρώην επικεφαλής της εκστρατείας του Ομπάμα και συνάδελφό της στον Λευκό Οίκο Ντέιβιντ Αξελροντ, η Ψάκη είπε ότι δεν θέλει να χάσει στιγμές με τα παιδιά της που είναι ακόμα μικρά. Η πορεία της, βέβαια, δείχνει ότι και το μέλλον της στην κεντρική πολιτική αρένα είναι ευοίωνο. Το star quality που διαθέτει λέγεται ότι δύσκολα θα την περιορίσει σε όποιο συμβουλευτικό ρόλο αναλάβει. Εμπειρα στελέχη των Δημοκρατικών υποστηρίζουν πως διαθέτει ό,τι χρειάζεται για να μπει στην αρένα των πολιτικών!

Ειδήσεις σήμερα:

Τέσσερις βίλες ζητούν αγοραστή: Εμβληματικά ακίνητα επωνύμων βγαίνουν στο «σφυρί»

Τυχερά παιχνίδια: Ανοίγει ξανά η αγορά - Μαζί και τα «καζίνο-ζόμπι» με μεγάλα χρέη στο Δημόσιο

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα αγωνίζεται να εκλείψουν οι θλιβερές αιτίες της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης