Πίεση Μπάιντεν για τη Γάζα: «Είμαι βαθιά ανήσυχος» λέει στον Νετανιάχου - Τι ζητά από τον Αμπάς

Πίεση Μπάιντεν για τη Γάζα: «Είμαι βαθιά ανήσυχος» λέει στον Νετανιάχου - Τι ζητά από τον Αμπάς

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τη «μεγάλη ανησυχία» του στον πρωθυπουργό Μπεναμίν Νετανιάχου για την κλιμάκωση της βίας - Στην πρώτη επικοινωνία που είχε με τον Αμπάς επανέλαβε τη δεσμευσή του  στη λύση των δύο κρατών έπειτα από διαπραγμάτευση - Τι είπε για τη Χαμάς - Αίγυπτος και Σαουδική Αραβία ενώνουν τις φωνές τους για κατάπαυση του πυρός μετά την επίθεση στο κρίριο που στέγαζε το Al-Jazeera και το Associated Press

24179779
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος, ενώ η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς συνεχίζει να μαίνεται.

Το Ισραήλ βομβάρδισε σήμερα τη Γάζα, καταστρέφοντας ένα κτίριο γραφείων όπου στεγάζονταν ειδησεογραφικοί οργανισμοί, ενώ παλαιστινιακές ρουκέτες έπεσαν στο Τελ Αβίβ χωρίς κανένα σημάδι τερματισμού σχεδόν μιας εβδομάδας μάχης.

Ο Μπάιντεν εξέφρασε τη "μεγάλη ανησυχία" του στον πρωθυπουργό Μπεναμίν Νετανιάχου για την κλιμάκωση της βίας επαναλαμβάνοντας την "ισχυρή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, απέναντι στις επιθέσεις με πυραύλους της Χαμάς", όπως είπε κατά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Νετανιάχου.

Ο Μπάιντεν εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για "την ασφάλεια των δημοσιογράφων" μετά το ισραηλινό πλήγμα που κατέστρεψε ένα κτίριο στο οποίο στεγάζονταν τα γραφεία του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων AP στη Γάζα, αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο Μπάιντεν ενημέρωσε τον Παλαιστίνιο πρόεδρο για τη διπλωματική δέσμευση της Ουάσινγκτον στη συνεχιζόμενη σύγκρουση και παράλληλα τόνισε ότι το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς πρέπει να σταματήσει να εκτοξεύει ρουκέτες στο Ισραήλ, , αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο Μπάιντεν και ο Αμπάς εξέφρασαν ανησυχία για τους θανάτους αθώων πολιτών.

Κλείσιμο
Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε τη δέσμευσή του στη λύση των δύο κρατών έπειτα από διαπραγμάτευση. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Αίγυπτος και Σαουδική Αραβία ενώνουν τις φωνές τους για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας 

Εντείνει τις διπλωματικές της διαβουλεύσεις η Αίγυπτος για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Στο πλαίσιο των επαφών του με τα αραβικά κράτη, ο υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι συνομίλησε σήμερα τηλεφωνικά με τον ομόλογό του της Σαουδικής Αραβίας, Φάισαλ Μπιν Φαρχάν, σχετικά με τις ραγδαίες εξελίξεις στα παλαιστινιακά εδάφη και την κλιμάκωση της κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι επικεφαλής της διπλωματίας των δύο μεγάλων αραβικών κρατών συμφώνησαν στην ανάγκη συντονισμού των προσπαθειών τους για την αποτροπή μεγαλύτερης κλιμάκωσης και έντασης.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών, 'Αχμεντ Χάφεζ, ο οποίος τόνισε ότι οι δύο ΥΠΕΞ εργάζονται για να προωθήσουν τις προσπάθειές τους για την αποκατάσταση της ηρεμίας στην περιοχή, με δεδομένες τις τελευταίες προσπάθειες που κατέβαλε η Αίγυπτος, απευθυνόμενη προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη προκειμένου να επιτευχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός και τερματισμός της αιματοχυσίας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Αιγύπτου και Σαουδικής Αραβίας συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις και τον συντονισμό τους κατά την προσεχή περίοδο σε όλα διεθνή φόρα, έτσι ώστε να τερματιστούν οι στρατιωτικές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας και να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε γενικευμένη αντιπαράθεση με ολέθριες επιπτώσεις στην ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

24179779
ktirio-ap-aljazeera1
24179079
24179091
E1brXf8X0AMYLuN


Ειδήσεις σήμερα 

Πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Αμπάς: «Ήταν σημαντική» αναφέρουν οι Παλαιστίνιοι

Γαϊρ Νετανιάχου: Ο πρωτότοκος γιος που τα έβαλε με τον Ερντογάν

Καμπανάκι για το Τσερνόμπιλ: «Πρέπει να αποσυναρμολογηθεί γιατί θα καταρρεύσει» (pics)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης