Ισπανία: Πώς η «Ισπανίδα Τραμπ» έδειξε την... πόρτα στον Πάμπλο Ιγκλέσιας που αποφάσισε να αποσυρθεί από την πολιτική

Ισπανία: Πώς η «Ισπανίδα Τραμπ» έδειξε την... πόρτα στον Πάμπλο Ιγκλέσιας που αποφάσισε να αποσυρθεί από την πολιτική

Ραγδαίες εξελίξεις μετά τις χθεσινές περιφερειακές εκλογές στη Μαδρίτη - Στο «τιμόνι» της πρωτεύουσας η υποψήφια του Λαϊκού Κόμματος - «Χαστούκι» για τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό

ispania_iglesias_ayuso_art
Πολιτικό σεισμό στην Ισπανία προκάλεσαν οι χθεσινές περιφερειακές εκλογές στη Μαδρίτη, την πιο ισχυρή και ευημερούσα περιφέρεια της χώρας, καθώς διπλασιάστηκαν τα ποσοστά του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Κόμματος (PP) με την αμέριστη βοήθεια της «Ισπανίδας Τραμπ», Ισαβέλ Ντίας Αγιούσο.

Εφημερίδες, όπως η El Periodico ή η Público της κόλλησαν το προσωνύμιο της «Ισπανίδας Τραμπ», ενώ η ίδια ψαρεύει όλο και πιο απροκάλυπτα ψηφοφόρους από τον ακροδεξιό χώρο.

Πρόσφατα στον τηλεοπτικό σταθμό Telecinco η Αγιούσο απάντησε στην κατηγορία ότι πολιτικά έχει μετακινηθεί πολύ προς τον ακροδεξιό χώρο: «Όταν σε αποκαλούν φασίστα, τότε ξέρεις ότι τα κάνεις όλα καλά, ότι βρίσκεσαι στη σωστή πλευρά της ιστορίας»

Η ισχυρή γυναίκα της Μαδρίτης έδωσε το «φιλί της ζωής» στο κόμμα της που είχε πετύχει τα χειρότερα εκλογικά αποτελέσματα στις κάλπες το 2019 αλλά και στις αντίστοιχες περιφερειακές στην Καταλονία, τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά έδειξε και την... πόρτα στον ηγέτη των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Κλείσιμο
Ο πρώην φίλος του Αλέξη Τσίπρα ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την πολιτική μετά τα απογοητευτικά αποτέλεσματα του κομμάτων της Αριστεράς.

«Όταν δεν μπορείς να είσαι χρήσιμος, πρέπει να ξέρεις να αποσύρεσαι», είπε χαρακτηριστικά.

Με καταμετρημένο το 99.9% των ψήφων το Δεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) συγκέντρωσε 65 έδρες, το Más Madrid-Greens/EFA 24 έδρες, όσες και το PSOE-S&D. Τέλος, το ακροδεξιό VOX συγκέντρωσε 13 έδρες και οι Podemos 10.

Το κόμμα των Podemos «υπέστη καθίζηση» στις περιφέρεια της Μαδρίτης, με το ποσοστό τους να μην ξεπερνά το 7%. Οσο για τον μεγάλο νικητή των εκλογών είναι το Δεξιό Λαϊκό Κόμμα, που σάρωσε με επικεφαλής την Ισαβέλ Ντίας Αγιούσο αποσπώντας περισσότερες έδρες από όλα μαζί τα κόμματα της Αριστεράς.

Ο θρίαμβος της 42χρονης Ισαβέλ ανακατεύει γερά την τράπουλα στην πολιτική σκηνή της Μαδρίτης και γενικότερα της Ισπανίας αφού ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ αισθάνεται πλέον τεράστια πίεση τόσο από την αντιπολίτευση, όσο και από τους εσωκομματικούς του αντιπάλους.

«Ένα καινούργιο κεφάλαιο στην ιστορία της Ισπανίας ανοίγει σήμερα», δήλωσε η Αγιούσο αμέσως μετά τη νίκη του κόμματός της με τους υποστηρικτές της να την επευφημούν στην έδρα του Λαϊκού κόμματος στην ισπανική πρωτεύουσα.

Η Ισαβέλ Ντίας Αγιούσο
IsabelDiazAyuso2

«Ξεκινώντας από τη Μαδρίτη θα ξαναδώσουμε στον ισπανικό λαό την αυτοεκτίμηση του, την ενότητα και την ελευθερία που έχει ανάγκη... Οι ώρες για την κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ είναι μετρημένες», πρόσθεσε.

Η ήττα της σοσιαλιστικής κυβέρνησης στις περιφερειακές εκλογές της Μαδρίτης αποτελεί και μια προσωπική ήττα για τον Σάντσεθ καθώς ενεπλάκη και ο ίδιος πολιτικά στην καμπάνια των περιφερειακών εκλογών.

Την ίδια ώρα το καταστροφικό αυτό αποτέλεσμα για τους σοσιαλιστές και τους Podemos κυρίως με την αποχώρηση του ηγέτη τους, Πάμπλο Ιγκλέσιας θα έχει αναμφίβολα επιπτώσεις στο κόμα του.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η έξοδός του από την πολιτική απειλεί ακόμα και με εξαφάνιση το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς που έκανε την παρθενική του εμφάνιση στην πολιτική ζωή της Ισπανίας το 2014, όταν εφαρμόζονταν στη χώρα πολιτικές λιτότητας.

Ο Ιγκλέσιας χαρακτήρισε επίσης «τραγωδία» τον θρίαμβο του Λαϊκού Κόμματος, το οποίο περιέγραψε ως «την Τραμπική δεξιά», από το όνομα του τέως προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και τα καλά ποσοστά που κέρδισε το ακροδεξιό κόμμα Vox.

Σάρωσε η Ισαμπέλ Ντίας Αγιούσο που αμφισβήτησε το lockdown

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των χθεσινών περιφερειακών εκλογές στη Μαδρίτη, η Αγιούσο διπλασίασε τα ποσοστά του Λαϊκού Κόμματος, πετυχαίνοντας ένα ποσοστό πάνω από 44%, καταλαμβάνοντας 65 από τις 136 έδρες στο περιφερειακό κοινοβούλιο της Μαδρίτης.
068_AA_04052021_339280

Ωστόσο, το Λαϊκό Κόμμα που κυβερνά εδώ και 26 χρόνια την Περιφέρεια της Μαδρίτης δεν διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία και αναμένει την στήριξη του ακροδεξιού VOX για να μπορέσει να διοικήσει την περιφέρεια της Μαδρίτης.

Αυτό ενδεχομένως να σηματοδοτεί μία επερχόμενη συνεργασία Λαϊκού Κόμματος και VΟΧ στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας. Ήδη η ηγεσία του VOX έχει διαμηνύσει ότι η Ντίας μπορεί να βασίζεται στις ψήφους του κόμματος για να κυβερνήσει τη Μαδρίτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι Ισπανοί Σοσιαλιστές που είχαν έρθει πρώτοι το 2019 στην Περιφέρεια της Μαδρίτης με 24 έδρες, έχασαν ήδη τις 13, ενώ η Αριστερά στο σύνολο της δεν ξεπέρασε τις 58 έδρες. Παρά την πανδημία οι ψηφοφόροι προσήλθαν μαζικά στις κάλπες με τη συμμετοχή να ξεπερνά το 75%, δέκα ποσοστιαίες μονάδες περισσότερες από τις τελευταίες εκλογές.

Οι εκλογές αυτές διεξήχθησαν σε ένα περιβάλλον βαθιάς πόλωσης αφού υποψήφιοι περιφερειακοί βουλευτές και από τις δύο πλευρές έλαβαν απειλητικές επιστολές με σφαίρες μέσα σε φακέλους.

Το Λαϊκό Κόμμα είχε εξαρχής ξεκαθαρίσει ότι οι εκλογές της Μαδρίτης θα ήταν το πρώτο στάδιο για την επιστροφή του κόμματος στην εξουσία.

«Σήμερα η Μαδρίτη έστειλε μια πρόταση μομφής στην κυβέρνηση των Πέδρο Σάντσεθ και Πάμπλο Ιγκλέσιας», δήλωσε ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος, Πάμπλο Κασάδο.

Το 2018, η κυβέρνηση Κασάδο παραιτήθηκε με πρόταση μομφής του Σάντσεθ, η οποία οδήγησε στο σχηματισμό κυβέρνησης Σοσιαλιστών-Podemos.

Από την πλευρά της, η Αγιούσο κατήγαγε μία μεγάλη νίκη στις περιφερειακές εκλογές στη Μαδρίτη βασιζόμενη σε μια στρατηγική αμφισβήτησης και ανυπακοής στο lockdown που είχε επιβάλει στην ισπανική πρωτεύουσα τους προηγούμενους μήνες η κυβέρνηση Σοσιαλιστών-Podemos.

Επιπλέον, οι εκλογές αυτές έδωσαν τέλος στην άτυπη συμμαχία του Λαϊκού κόμματος με το κεντροδεξιό «Κόμμα των Πολιτών» (Ciudadanos) το οποίο υπέστη μια συντριπτική ήττα μένοντας έξω από το περιφερειακό κοινοβούλιο της Μαδρίτης.

Ειδήσεις σήμερα: 

«Ελευθερία»: Πρεμιέρα για το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson

Γρηγοράκος: «Έμεινα διασωληνωμένος δύο μήνες - Εχασα 42 κιλά, το σώμα μου έτρωγε τις σάρκες του»

Θεσσαλονίκη: Άστεγη εντοπίστηκε νεκρή στην Τσιμισκή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης