Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Οι επιχορηγήσεις είναι επένδυση στο κοινό μας μέλλον

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Οι επιχορηγήσεις είναι επένδυση στο κοινό μας μέλλον

Η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι κανένα κράτος μέλος της ΕΕ δεν μπορεί μόνο του να αντιμετωπίσει τις παράπλευρες απώλειες της πρωτοφανούς κρίσης που προκάλεσε ο κορωνοϊός

ursula009
«Οι επιχορηγήσεις προς τα κράτη – μέλη αποτελούν μια επένδυση στο κοινό μας μέλλον». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το σχέδιο των 750 δισ. ευρώ για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας στην μεταπανδημική εποχή.

Η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι κανένα κράτος μέλος της ΕΕ δεν μπορεί μόνο του να αντιμετωπίσει τις παράπλευρες απώλειες της πρωτοφανούς αυτής κρίσης και συνεπώς σε αυτήν την εξαιρετική κατάσταση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι απαραίτητο να δανειστεί από τις αγορές για να ενισχύσει τα κράτη – μέλη.

«Αυτές οι επιχορηγήσεις θα είναι ένα νέο αγαθό που θα ενισχύει την αίσθηση του «ανήκειν» στην ΕΕ. Πρόκειται για μια κοινή επένδυση στο μέλλον μας και δεν έχουν καμία σχέση με τα χρέη του παρελθόντος. Οι επιχορηγήσεις θα περνούν από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και θα διοχετεύονται για την ενίσχυση των οικονομιών μας. Άλλωστε ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός ήταν πάντα μια μορφή επιχορήγησης», δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με την ίδια, οι ιδρυτές της ΕΕ έκτισαν την Ευρώπη της ειρήνης και της ευημερίας και πλέον είναι στιγμή να προσθέσουμε το κεφάλαιο της αειφόρου ανάπτυξης. «Αν δεν πράξουμε τίποτε, τότε αύριο θα πληρώσουμε το κόστος της απραξίας. Θέτουμε τις βάσεις για το κοινό μας μέλλον», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καλώντας όσους έχουν ενστάσεις για το πρόγραμμά της να ξεπεράσουν τις προκαταλήψεις τους.

Οι περισσότερες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλωσόρισαν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκφράζοντας ωστόσο κάποιες επιφυλάξεις τόσο για τον τρόπο με τον οποίον θα επενδυθούν αυτά τα κονδύλια από τα κράτη – μέλη, όσο και για τις εγγυήσεις που θα εξασφαλίζουν ότι τα κράτη – μέλη θα αξιοποιούν στοχευμένα τα συγκεκριμένα ποσά.

Εκ μέρους των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ντάτσιαν Τσιόλο της πολιτικής ομάδας των Φιλελεύθερων (Renew) υπογράμμισε ότι διακυβεύεται η εσωτερική αγορά και οι αποφάσεις που θα ληφθούν σήμερα θα έχουν συνέπειες για τα επόμενα 20-30 χρόνια.«Η αλληλεγγύη είναι βασική. Όμως η ΕΕ δεν είναι μια μηχανή μετρητών και η αλληλεγγύη συνοδεύεται από αξίες».

Η Ιράτσε Γκαρσία Πέρες από την πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών δήλωσε ότι «αυτή είναι η στιγμή της αλήθειας, καθώς μιλάμε για 60 εκατ. θέσεις εργασίας που βρίσκονται σε κίνδυνο και δεν μπορεί η ΕΕ να μένει στάσιμη μόνο και μόνο επειδή την συγκρατούν δύο χώρες που αναζητούν εθνικές λύσεις».  

Από την πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο Μάνφρεντ Βέμπερ δήλωσε ότι «η αλληλεγγύη επέστρεψε. Το πνεύμα του Ρομπέρ Σουμάν επέστρεψε».

Από την πλευρά της η Σκα Κέλερ των Πρασίνων δήλωσε ότι η πολιτική της ομάδα στηρίζει το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κάλεσε τα κράτη – μέλη να καταλήξουν σε συμφωνία. Ωστόσο η κυρία Κέλερ τόνισε ότι είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί ότι τα χρήματα θα επενδυθούν με τέτοιον τρόπο ώστε να δημιουργούν θέσεις εργασίας , προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον. 


Ειδήσεις σήμερα:

Κομισιόν: 32 δισ. ευρώ για την Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο καιρός αύριο: Ποιες περιοχές «κινδυνεύουν» από καταιγίδες - Πότε θα υποχωρήσει η κακοκαιρία

Κινητοποιήσεις των εμποροϋπαλλήλων της Θεσσαλονίκης για τα εργασιακά δικαιώματα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης