Κομισιόν: Αυτό είναι το πακέτο των €750 δισ. για το Ταμείο Ανάκαμψης

von-der-leyen

Τα 22,5 δισ. θα δοθούν μέσω επιχορηγήσεων και τα υπόλοιπα με δανεισμό - Το συνολικό πακέτο στήριξης που προτείνεται περιλαμβάνει  750 δισ. ευρώ εκ των οποίων  τα 500 δισ. ευρώ θα διατεθούν με τη μορφή επιχορηγήσεων και τα 250 δισ. ευρώ με τη μορφή δανείων - Δείτε όλο το σχέδιο

Στα 750 δισ. ευρώ ανέρχεται η πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Από τα 750 δισ. ευρώ, τα 500 δισ. ευρώ θα διατεθούν με τη μορφή επιχορηγήσεων και τα 250 δισ. ευρώ με τη μορφή δανείων. Από το συνολικό αυτό ποσό περίπου 22.5 δισ. αφορούν στην Ελλάδα, υπό μορφή επιδοτήσεων, συν περίπου 10 δισ. επιπλέον υπό τη μορφή δανεισμού. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, καθώς τελικώς τα ποσά μπορεί να είναι μεγαλύτερα, η Ιταλία θα δικαιούται 82 δισ. σε επιδοτήσεις και 90 δισ. σε δανεισμό, η Γαλλία 38 δισ. σε επιδοτήσεις και μηδενικό δανεισμό. Η Γερμανία 28 δισ. σε επιδοτήσεις και μηδενικό δανεισμό, η Πολωνία 37 δισ. σε επιδοτήσεις και 27 δισ. σε δανεισμό, η Αυστρία 4 δισ. σε επιδοτήσεις και μηδενικό δανεισμό και η Ισπανία 77 δισ. σε επιδοτήσεις και 63 δισ. σε δανεισμό.  

Αυτό καθιστά το πρόγραμμα που σχεδιάστηκε από την Πρόεδρο της Επιτροπής ακόμη μεγαλύτερο από την πρωτοβουλία Μέρκελ-Μακρόν για ένα πακέτο 500 δισεκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον, η Φον ντερ Λάιεν θέλει να προτείνει ένα πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για τα έτη 2021 έως 2027, ύψους περίπου ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ. Το σχέδιο θα παρουσιαστεί επίσημα σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στόχος είναι να ξεπεραστεί η χειρότερη ύφεση στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα είναι η 6η χώρα της ΕΕ που θα λάβει τα περισσότερα χρήματα, μετά την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Πολωνία και τη Γερμανία. 

Οι τρεις πυλώνες του σχεδίου των 750 δισ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ο πρώτος πυλώνας θα έχει τρία σημεία.

* Ένα ταμείο για τη διευκόλυνση της ανάκαμψης της οικονομίας (Recovery and Resilience Facility) με προϋπολογισμό 560 δισεκατομμυρίων ευρώ τα οποία θα διατίθενται υπό μορφή επιχορηγήσεων αλλά και δανείων. Με αυτή την πρωτοβουλία τα κράτη μέλη θα υποστηρίξουν επενδύσεις και θα εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις για την βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομίας. Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα παρουσιάσουν τα δικά τους προσαρμοσμένα εθνικά σχέδια ανάκαμψης, με βάση τις προτεραιότητες που προσδιορίζονται από το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο.

* Μια νέα πρωτοβουλία, το REACT-EU, που θα παρέχει συμπληρωματική υποστήριξη για τη συνοχή στα κράτη μέλη με προϋπολογισμό 55 δισ. ευρώ, διαθέσιμα από το 2020. Η πρωτοβουλία θα διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει διακοπή στη χρηματοδότηση βασικών στόχων για την αντιμετώπιση της κρίσης. Θα υποστηρίξει εργαζόμενους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα εθνικά συστήματα υγείας και την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και θα αφορούν όλους τους τομείς, από τον τουρισμό μέχρι τον πολιτισμό.

* Για να υποστηρίξει την πράσινη μετάβαση, η Επιτροπή προτείνει την παροχή πρόσθετη χρηματοδότηση για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και το Ευρωπαϊκό γεωργικό ταμείο αγροτικής ανάπτυξης, ενώ και τα ταμεία Συνοχής θα ενισχυθούν ώστε να παρέχουν μεγαλύτερη ευελιξία.

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στην επανεκκίνηση της οικονομίας της ΕΕ και περιλαμβάνει

* Ένα νέο μέσο υποστήριξης για την κινητοποίηση ιδιωτικών πόρων για την υποστήριξη επιχειρήσεων που επλήγησαν από την κρίση. Οι επενδύσεις θα διοχετεύονται σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε τομείς, περιφέρειες και κράτη μέλη που πλήττονται περισσότερο. Με αυτό το εργαλείο θα βοηθηθούν τα κράτη μέλη που δεν μπορούν να υποστηρίξουν πληττόμενες επιχειρήσεις μέσω κρατικών ενισχύσεων. Μπορεί να τεθεί σε λειτουργία από το 2020 και θα έχει προϋπολογισμό 31 δισεκατομμύρια, με στόχο να διαθέσει μέσω μόχλευσης περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια ευρώ.

* Η Επιτροπή προτείνει την αναβάθμιση του InvestEU, ως το επενδυτικό πρόγραμμα - ναυαρχίδα της ΕΕ, υπερδιπλασιάζοντας τα κεφάλαιά του.

* Εκτός από τα παραπάνω, θα δημιουργηθεί ένα ταμείο επενδυτικής διευκόλυνσης εντός του InvestEU που θα μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις έως 150 δισ. ευρώ.


Ο τρίτος πυλώνας αφορά στα μαθήματα από την κρίση και την πρόληψη

-Η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία ενός νέου αυτόνομου προγράμματος, του EU4Health, με προϋπολογισμό 9,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις στους τομείς της πρόληψης, της προμήθειας φαρμάκων και εξοπλισμού και την μακροπρόθεσμη ενίσχυση των συστημάτων υγείας.

-Ενίσχυση ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της Ένωσης, ο οποίος θα επεκταθεί και θα ενισχυθεί για να εξοπλίσει την Ένωση για την προετοιμασία και την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων.

-Ποσό 94,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για το Horizon Europe, το οποίο θα ενισχυθεί για να χρηματοδοτεί έρευνες ζωτικής σημασίας για την υγεία και τις πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις.

-Υποστήριξη των παγκόσμιων εταίρων της Ευρώπης μέσω 16,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για εξωτερική δράση, συμπεριλαμβανομένης της ανθρωπιστικής βοήθειας..


Διαβάστε περισσότερα στο Newmoney.gr


Ειδήσεις σήμερα:

Έβρος: Η Ελλάδα ενισχύει τις αστυνομικές δυνάμεις - Για «θερμό καλοκαίρι» μιλά ο Παναγιωτόπουλος

Θρίλερ με πτώμα απέναντι από το ΑΠΘ - Όλα τα ενδεχόμενα ερευνά η αστυνομία

Δείτε σε βίντεο το «αντίο» του Τσιόδρα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (52)

ΛΟΥΚΙ ΛΟΥΚ

....................ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΟΕΙ .............ΑΣ ΜΗ ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΔΙΑΤΥΠΩΝΕΙ ΘΕΣΕΙΣ .................ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΟΤΑΝ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΡΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΟΣΟΛΗΨΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΤΙΔΕΣ ΑΠΟ ΣΚΑΚΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΜΕΤΡ ! !

Μιχαλης .κ

Συνταγη μαγειρικης κατανοησης ! Παιρνω 60% συριζα , 25 % χρυση αυγη και 15% βελοπουλο ! Τα κτυπαμε καλα σε μιξερ και ριχνουμε λιγη ανταρσυα για μυρωδικο και σερβιρουμε σε θερμοκρασια δωματιου με ιαχες ουζουμπουρου και κατανοησης μηδεν !

Άριστο δείγμα

Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, απαραίτητης σήμερα, ένα μπράβο μόνο αξίζει

Λογικος

Ατυπο αχεδιο Μαρσαλ !!! Ξυδακι στους μη αντεικειμενικους !!!

Κώστας Πάτρα

Βαρέθηκα τα σχόλια από άσχετους... Εγώ θα κρατήσω ότι για μια ακόμα φορά ο Βόρας θα χρηματοδοτησει τν νότο πολύ ευνοημένη η Ελλάδα αλλά δεν ξέρω τν λόγο ... Μιλάμε για ένα σχέδιο Μάρσαλ . αλλά είναι και σε καλύτερη εποχή διότι η αρπαχτή και το κλέψιμο είναι πολύ ποιο δύσκολο διότι θα υπάρχει έλεγχος.... Σε βάθος χρόνου οι δυνατές οικονομίες θα βγούν ποιο κερδισμένες διότι με της εξαγωγές τους

kyriakos

Α ρε αλβανοτσαμη τι έπαθες!!! Αν τα έπαιρνες εσύ θα είχες διορίσει κάθε πουστη εγγονό σταλινοφασιστα και εαμοβουλγαρου στο δημόσιο και θα ήσουν ο μόνιμος Πλεμπαρχης του χώρου που θα λεγόταν Κομμουνιστικος Καταυλισμός του Ελλαδισταν!!!

G

Με αναγκάζει η ΝΔ να ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ για να ξεκουμπιστει το κόμμα των μνημονίων.. χρόνο δεν έκλεισε μνημόνιο πήρε και τα λεφτά θα τα φάνε όπως κάνανε τόσα χρόνια.. είς υγειαν των κοροιδων

Ελληνας

Δεν μπορεις να το χωνεψεις ε χαχχαχαχ !

Ben Hur 1959

Πρέπει μικρός να είχες πρότυπο τον Άνταμ Σμιθ έλα μην το κρύβεις??? Μπουχαχαχαχα

w

Το κομμα των μνημονιων ειναι το παλαιοπασοκ που σημερα εγινε συριζα! Ξερεις την αληθεια;;

Αλέξης Κατσαπλιάς & ΣΙΑ

Μην ξεχνάς ότι το 3ο και πλέον απεχθές μνημόνιο ήταν όλο δικό μας....

Γ

Αφού Σύριζα είχες ψηφίσει, τι θα αλλάξει; Εάν δεν έχεις πάρει χαμπάρι τι έχει γίνει στην παγκόσμια οικονομία και πιστεύεις κι εσύ πως όλο το πρόβλημα είναι μόνο της Ελλάδος, ότι για όλα φταίει η Ν.Δ. ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ τα καταφέρνει καλύτερα, δημοκρατία έχουμε, ποιος σε εμποδίζει να ψηφίσεις τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πέτρος

Αν εσύ ψήφισες νδ εγώ είμαι εσκιμώος. Και για όσους άσχετους σχολιάζουν τα 22δις είναι τζάμπα. Τα άλλα 10 με επιτόκιο κοντά στο μηδέν χωρίς μνημόνιο όπως θα ισχύει για όλα τα κράτη. Τώρα το ότι κάποιοι ζουν στο μύθο τους και στον κόσμο της δραχμής απλά περαστικά.

ΣΥΡΙΖΑ

Πίνεις μπάφους; Πετάς μολότοφ; Πας σε γκέι πραιντ; Έχεις κάνει φυλακή λόγω τρομοκρατίας η ληστείας και να βγεις λόγω διατάξεων που ψηφίσαμε; Έχεις κάνει κατάληψη και πλιάτσικο σε Πανεπιστήμιο; Έχεις νοικιάσει σπίτια σε ΜΚΟ για λαθρομετανάστες; Αν η απάντηση στις ερωτήσεις είναι ΟΧΙ χωρίς να έχεις δωσει αγώνες για την αριστερά δεν σε δεχόμαστε στο κόμμα μας λυπάμαι.

G

Κάποιοι νομίζουν ότι τα λεφτά δίνονται τζάμπα τα 10 δις είναι σε μορφή δανεισμού.. πώς θα πληρωθούν και σε ποια χέρια θα καταλήξουν τα λεφτά.. χρόνο δεν έκλεισε μνημόνιο πήρε ο γκαντεμης

Μιχαλης .κ

Τι λες απο τα 32 τα 22 ειναι δωρεαν αρκει να τα απορροφησουμε !!! Τα αλλα 10 δανειο χωρις μνημονιο , γραφεις οτι σου κατεβει!

G

Νέο δάνειο 10δις αλλά οι υπόλοιποι βλέπουν μόνο τα 25 τζάμπα..όλοι ξέρουμε που θα πάνε τα δάνεια καί ποίο θα είναι το κορόιδο που θα πληρώσει..

ΠΟΥΦ ΜΥΡΙΖΕΙΣ

απο μακρυα.

Αντιπαθης

Και τι είναι 22 δις οι μισθοί ενός έτους των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων δημοσίου καλά κρασια

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης