Διατροφή για υγιές και λαμπερό δέρμα κάτω από τον ήλιο

Διατροφή για υγιές και λαμπερό δέρμα κάτω από τον ήλιο

Ο κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος Χάρης Γεωργακάκης εξηγεί πώς η προστασία από τον ήλιο μπορεί να ξεκινήσει μέσα από την διατροφή μας

sun_and_food

Χάρης Γεωργακάκης
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc


Μπαίνοντας σε περίοδο πιο έντονης ηλιοφάνειας, η προστασία από τις βλαβερές επιδράσεις του ήλιου είναι σίγουρα η πιο αποτελεσματική αντιγηραντική θεραπεία που υπάρχει. Όμως, η προστασία από τον ήλιο δεν περιλαμβάνει μόνο ό,τι βάζουμε στο δέρμα, π.χ. αντιηλιακές κρέμες. Θα πρέπει να ξεκινάει εκ των έσω, μέσα από τη διατροφή μας.

Κλείσιμο
Τα αντηλιακά που επαλείφουμε στο δέρμα λειτουργούν αποτρέποντας το φως του ήλιου να εισχωρήσει στο δέρμα, ενώ οι κατάλληλες τροφές βοηθούν έτσι ώστε η ακτινοβολία που κατορθώνει να διεισδύσει να μην μπορέσει να μας βλάψει. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η ενίσχυση της διατροφής με συγκεκριμένες βιταμίνες και καροτενοειδή προσφέρει λάμψη και προστασία στο δέρμα.

Συγκεκριμένα, βιταμίνες με αντιοξειδωτική δράση μαζί με κάποιες ουσίες όπως τα καροτενοειδή και φλαβονοειδή, προστατεύουν το δέρμα από τις οξειδωτικές μεταβολές και το ανανεώνουν. Οι ουσίες αυτές δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες, μόρια που επιτίθενται στα κύτταρα του δέρματος και όχι μόνο (τα οποία παράγονται λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας, της ρύπανσης του περιβάλλοντος, του καπνίσματος κ.λ.π.), εξουδετερώνοντάς τες.

Παράλληλα, κάποιες αποτελούν φυσικό δομικό συστατικό του κολλαγόνου του δέρματος. Αναλυτικότερα:

Λυκοπένιο: Το λυκοπένιο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τη φλεγμονή που προκαλείται από τις ακτίνες του ήλιου. Οι ντομάτες (τόσο ωμές όσο και μαγειρεμένες), έχουν σημαντικές ποσότητες λυκοπενίου που μπορούν εύκολα να απορροφηθούν από το σώμα. Για να μεγιστοποιηθεί η δράση του λυκοπενίου, μπορείτε να βάλετε λίγο ελαιόλαδο για να μαγειρέψετε τις ντομάτες, ώστε να λάβετε και την αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε.

Βιταμίνη Α και β-καροτένιο:
Η κύρια λειτουργία της βιταμίνης Α είναι να προστατεύει το δέρμα και τα μάτια. Φρούτα και λαχανικά που είναι κίτρινα, κόκκινα και πορτοκαλί (καρότα, καρπούζι, φράουλες, λεμόνια, παπάγια, κ.λπ.) είναι οι καλύτερες πηγές.

Βιταμίνη C: Η βιταμίνη C είναι σημαντική για την υγεία του δέρματος, διότι είναι απαραίτητη για την παραγωγή του κολλαγόνου στο σώμα. Μπορεί να προσληφθεί επαρκώς καταναλώνοντας εσπεριδοειδή, πιπεριά, φράουλες, μπρόκολο, κλπ.

Βιταμίνη Ε: Η βιταμίνη Ε βοηθά στην αναγέννηση των ιστών. Βρίσκεται μεταξύ άλλων στο ελαιόλαδο, στους ξηρούς καρπούς, στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, στις πιπεριές, στα δημητριακά, στο φύτρο σιταριού και καλαμποκιού.

Λουτεΐνη: Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη προστατεύει το δέρμα και τα μάτια από την επιβλαβή δράση του ήλιου. Μπορείτε να τις λάβετε καταναλώνοντας πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπρόκολο και αυγά. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι πολύ ευαίσθητα με το μαγείρεμα γι’ αυτό πρέπει να προσπαθούμε να τρώμε ωμά λαχανικά ή ελαφρά μαγειρεμένα στον ατμό.

Μια επίσης σημαντική κατηγορία θρεπτικών συστατικών είναι τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που θα βρούμε σε λιπαρά ψάρια, ξηρούς καρπούς, φυτικές μαργαρίνες, στο ελαιόλαδο και άλλα σπορέλαια, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλo, καθώς ρυθμίζουν την δομή του, την ρευστότητα, την ευλυγισία, την λειτουργικότητα των κυτταρικών μεμβρανών και την βιοσύνθεση των λιπιδίων της κεράτινης στοιβάδας του δέρματος.

Παράλληλα, είναι απαραίτητο να καταναλώνονται άφθονα υγρά μέσα από την κατανάλωση νερού, χυμών φρούτων και λαχανικών, αλλά και ολόκληρα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα οποία περιέχουν τόσο σημαντικά ποσά νερού, όσο και τα απαραίτητα μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία που βοηθούν να αναπληρώσουμε τις όποιες απώλειες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης