Το λίπος είναι απαραίτητο για την υγεία μας, αρκεί να ξέρουμε τι είδους είναι, πχ κορεσμένα ή πολυακόρεστα, και πόσο να τρώμε. Κάποιες σχετικά πρόσφατες μελέτες έδειχναν ότι τα κορεσμένα, και άρα τα ζωικά λίπη, δεν αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων ενώ τα πολυακόρεστα και άρα τα φυτικά έλαια, δεν τον μειώνουν. Τι σήμαινε αυτό στην πράξη; Ότι θα μπορούσαμε να απολαμβάνουμε την πίτα γύρο και το χάμπουργκερ χωρίς να σκεφτόμαστε τι θα πούμε στον διαιτολόγο μας που μας έδωσε μία δίαιτα χαμηλή σε ζωικά λίπη για να μειώσουμε τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, που ο καρδιολόγος μας τα βρήκε υψηλά. Μεγάλη σύγχυση!
Η πρόσφατη δημοσίευση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (American Heart Association, AHA), έρχεται να διευκρινίσει τι ακριβώς συμβαίνει και να προτείνει τρόπους μείωσης του κινδύνου. Για να φτάσει όμως στα συμπεράσματά της, έλαβε υπόψη τις μελέτες που ήταν εξαιρετικά καλά σχεδιασμένες ενώ οι μελέτες που είχαν προβλήματα στο σχεδιασμό αλλά και στην υλοποίηση τους, δεν λήφθηκαν υπόψη.
Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία κατέληξε στα εξής ευρήματα:
α) η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με πολυακόρεστα από φυτικά έλαια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων έως 30% που ισοδυναμεί με τη δράση των στατινών,
β) η αντικατάσταση με μονοακόρεστα μειώνει τον κίνδυνο λιγότερο
γ) η αντικατάσταση με υδατάνθρακες που δεν βρίσκονται σε τρόφιμα ολικής αλέσεως δεν μειώνει τον κίνδυνο
δ) η μείωση της χοληστερόλης της τροφής δεν μειώνει ιδιαίτερα τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα
ε) το λάδι καρύδας δεν επιφέρει ευεργετικά αποτελέσματα στα επίπεδα χοληστερόλης
στ) τα τρανς λιπαρά, που προέρχονται κυρίως από την στερεοποίηση φυτικών ελαίων ή που δημιουργούνται κατά τα τηγάνισμα, αυξάνουν τον κίνδυνο περισσότερο από τα κορεσμένα.