Σημαντική διάκριση νέας Ελληνίδας επιστήμονα σε συνέδριο για την Κυστική Ίνωση

Κατά τη διάρκεια του 37ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για την Κυστική Ίνωση το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Γκέτεμπορκ της Σουηδίας σύνεδροι από όλον τον κόσμο είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να ενημερωθούν για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στις έρευνες που γίνονται για την θεραπεία της νόσου

Ιδιαίτερα σημαντική και τιμητική διάκριση ήταν για τη χώρα μας η βράβευση της εργασίας μιας νέας επιστήμονα, της Μαρίας Νόνη. Ο θεσμός της βράβευσης νέων ερευνητών ηλικίας κάτω των 35 ετών έχει θεσπιστεί πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Ιατρική Εταιρία για την Κυστική Ίνωση και στόχο έχει την ενθάρρυνση των νέων επιστημόνων να ασχοληθούν με το αντικείμενο της Κυστικής Ίνωσης, αλλά και την επιβράβευσή τους για αξιόλογες εργασίες και μελέτες για το νόσημα είτε σε ερευνητικό, είτε σε κλινικό επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια του 37ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για την Κυστική Ίνωση το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Γκέτεμπορκ της Σουηδίας σύνεδροι από όλον τον κόσμο είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να ενημερωθούν για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στις έρευνες που γίνονται για την θεραπεία της νόσου. Τα αποτελέσματα και οι ανακοινώσεις που έγιναν στο συνέδριο ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές για την οριστική θεραπεία της νόσου. 
Η ειδικευόμενη ιατρός στην Παιδιατρική κυρία Νόνη,  είναι  κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και είχε ασχοληθεί και στην μεταπτυχιακή της εργασία με  το αντικείμενο των μυκήτων  στην  Κυστική  Ίνωση, υπό την καθοδήγηση του Διευθυντή του τμήματος Ινοκυστικής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» κ. Σταύρου Ντουντουνάκη.  Μαζί με άλλους συναδέλφους της από την ίδια ομάδα, αλλά και άλλους αξιόλογους ερευνητές πραγματοποίησαν μια αναδρομική μελέτη σε 121 ασθενείς του τμήματος στην οποία αποδείχτηκε ότι η μακροχρόνια χρήση εισπνεόμενων αντιβιοτικών συσχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα χρόνιου αποικισμού του αναπνευστικού συστήματος από το μύκητα Candida albicans.

Φαίνεται ότι ο αποικισμός του αναπνευστικού των ασθενών με Κυστική Ίνωση από μύκητες δεν είναι τόσο αθώος όπως μέχρι πρόσφατα θεωρείτο. Για το λόγο αυτό η παιδίατρος Άννα Κατελάρη η οποία εργάστηκε επί μακρόν στο  Τμήμα Ινοκυστικής του Νοσοκομείου Παίδων: «Η Αγία Σοφία», ασχολείται εδώ και χρόνια με το θέμα των μυκήτων και ιδιαίτερα του Ασπέργιλλου  στους ασθενείς με Κυστική Ίνωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογη βράβευση έγινε και στο παρελθόν σε Διεθνές Συνέδριο στο Κεμπέκ του Καναδά στη Βιοπαθολόγο κυρία Μαριάννα Τζαννουδάκη για την εργασία Εφαρμογή της Δοκιμασίας Διέγερσης των Βασεοφίλων στη Διάγνωση και Παρακολούθηση της Αλλεργικής Βρογχοπνευμονικής Ασπεργίλλωσης, η οποία είναι μια  επιπλοκή της Κυστικής Ίνωσης. 

Η εργασία αυτή εκπονήθηκε σε συνεργασία του Τμήματος Ινοκυστικής με το Τμήμα Ανοσολογίας Ιστοσυμβατότητας του Νοσοκομείου Παίδων Η Αγία Σοφία. Οπως δήλωσε η κ. Νόνη στο protothema.gr: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη για τη διάκριση αυτή. Η βράβευση αποκτά μεγαλύτερη αξία αν λάβουμε υπόψη μας το γεγονός ότι έγινε σε ένα Πανευρωπαϊκό Συνέδριο στο οποίο συμμετείχαν πολλές ερευνητικές ομάδες από όλο τον κόσμο με πλήθος εργασιών. Θα ήθελα να ευχαριστήσω εκτός από το Διευθυντή του Τμήματος Κυστικής Ίνωσης του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» κ. Σταύρο Ντουντουνάκη για την αμέριστη εμπιστοσύνη και βοήθεια που μου έχει προσφέρει έως τώρα και την παιδίατρο  κυρία Άννα Κατελάρη  για την ουσιαστική  καθοδήγησή και υποστήριξη  κατά τη διεξαγωγή της μελέτης».   Από την πλευρά του ο κ. Ντουντουνάκης δήλωσε: «Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζεται και να βραβεύεται η προσπάθεια των νέων ερευνητών και εύχομαι τα κίνητρα για την πραγματοποίηση ερευνητικών εργασιών να αυξάνονται συνεχώς».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

fertility

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο American Journal of Epidemiology, συνέκριναν τους πρόωρους τοκετούς πριν και μετά το κλείσιμο οκτώ μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με ορυκτά καύσιμα, που έλαβαν χώρα στην Καλιφόρνια μετά το 2001

ygeia_main01

Πάνω από το 34% των παιδιών του δημοτικού και γυμνασίου έχουν βάρος υψηλότερο του φυσιολογικού και χαρακτηρίζονται υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Με άλλα λόγια, ένα στα τρία ελληνόπουλα έχει πρόβλημα με το βάρος του.

sotiria

Όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, τόσο το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) όσο και η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΣΕΕ) ζητούν αρμοδίως να ενημερωθούν για την διάθεση των χρημάτων που συγκετρώθηκαν μετά από έρανο μέσω των ΜΜΕ και συγκεκριμένα της ΕΙΤΣΕΕ τον Απρίλιο του 2016

3