Πρωτοποριακό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης προβλέπει καρδιοπάθεια και πρόωρο θάνατο!

Πρωτοποριακό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης προβλέπει καρδιοπάθεια και πρόωρο θάνατο!

Το σύστημα μπορεί να εξετάσει ηλεκτροκαρδιογραφήματα και να εντοπίσει τους ασθενείς που κινδυνεύουν με επικίνδυνη καρδιακή αρρυθμία (κολπική μαρμαρυγή) ή με πρόωρο θάνατο μέσα στο επόμενο έτος

teh12_2
Ένα νέο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να εξετάσει ηλεκτροκαρδιογραφήματα και να εντοπίσει τους ασθενείς που κινδυνεύουν με επικίνδυνη καρδιακή αρρυθμία (κολπική μαρμαρυγή) ή με πρόωρο θάνατο μέσα στο επόμενο έτος, κάνοντας προβλέψεις καλύτερα και από καρδιολόγους. Η κολπική μαρμαρυγή σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου Geisinger της Πενσιλβάνια, που έκαναν δύο σχετικές ανακοινώσεις στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης στη Φιλαδέλφεια, χρησιμοποίησαν περισσότερα από δύο εκατομμύρια αποτελέσματα ηλεκτροκαρδιογραφημάτων σε περίπου 637.000 ασθενείς κατά τις προηγούμενες τρεις δεκαετίες, προκειμένου να εκπαιδεύσουν το σύστημά τους, που βασίζεται σε νευρωνικά δίκτυα βαθιάς μάθησης.

Το σύστημα εντόπισε το 1% των ασθενών υψηλού κινδύνου, από τους οποίους ένας στους τρεις διαγνώσθηκε με κολπική μαρμαρυγή μέσα στον επόμενο χρόνο. Επίσης, μπόρεσε να προβλέψει με ακρίβεια τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου μέσα στο ίδιο διάστημα, ακόμη και για ασθενείς που ο γιατρός είχε κρίνει ότι το ηλεκτροκαρδιογράφημά τους ήταν φυσιολογικό.

Στη συνέχεια, τρεις καρδιολόγοι κλήθηκαν, χωριστά ο ένας από τον άλλο, να εξετάσουν τα ηλεκτροκαρδιογραφήματα που είχαν κριθεί φυσιολογικά από τον πρώτο γιατρό, αλλά και πάλι δεν μπόρεσαν να αναγνωρίσουν τα ίχνη του μελλοντικού κινδύνου, τα οποία, όμως, είχε διακρίνει το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης.

Σήμερα, υπάρχουν περιορισμένες δυνατότητες να εντοπιστούν οι ασθενείς που θα αναπτύξουν κολπική μαρμαρυγή μέσα στο επόμενο έτος ή που κινδυνεύουν να πεθάνουν εξαιτίας της.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης