Παναθηναϊκός: Ο Γιοβάνοβιτς έφυγε, ο Τερίμ ήρθε - Οι αιτίες που οδήγησαν στην αλλαγή

Παναθηναϊκός: Ο Γιοβάνοβιτς έφυγε, ο Τερίμ ήρθε - Οι αιτίες που οδήγησαν στην αλλαγή

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς «πλήρωσε» τις 4 σερί ήττες στην Ευρώπη και τον τρόπο που έπεσε από την κορυφή στην Ελλάδα η ομάδα - Ο Φατίχ Τερίμ προσλήφθηκε για να κυνηγήσει το πρώτο πρωτάθλημα μετά από 14 χρόνια

terim-jovanovic-m
Κάποτε ο Σωκράτης Κόκκαλης έδιωξε τον Σρέτσκο Κάτανετς από τον Ολυμπιακό γιατί απλά δεν είχε... ψύχωση με την κατάκτηση του πρωταθλήματος στην Ελλάδα. 

Ο Ολυμπιακός είχε κερδίσει 6 σερί πρωταθλήματα αλλά ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ, εκείνη την εποχή, ήθελε και το 7ο και επειδή ο Σλοβένος δεν έδειχνε την ίδια... κάψα πήρε το παλτό του και έφυγε από την Ελλάδα. 

Αυτά συνέβησαν τη σεζόν 2002-03. Ο Ολυμπιακός πήρε τελικά το 7ο αλλά δεν κέρδισε το 8ο σερί. Το πήρε ο Παναθηναϊκός του Σουμ. Έξι χρόνια μετά από εκείνο το νταμπλ του 2004 ο ΠΑΟ κέρδισε το πρωτάθλημα του 2010 που έμελλε να είναι και το τελευταίο του έως σήμερα. 



Ο Παναθηναϊκός κλείνει αυτή τη σεζόν 14 χρόνια χωρίς πρωτάθλημα. Πότε άλλοτε στην ιστορία του στην Α' εθνική (Super League) δεν ειχε συμπληρώσει διψήφιο αριθμό χρόνων χωρίς πρωτάθλημα. 

Η ομάδα της Αθήνας έφτασε πιο κοντά από ποτέ στον τίτλο, στα χρόνια του Γιάννη Αλαφούζου, τη σεζόν 2022-23 αλλά δεν τα κατάφερε με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς στον πάγκο της. 

Κλείσιμο
Ο Σέρβος πήρε πίστωση χρόνου αλλά ο Γιάννης Αλαφούζος έκρινε ότι δεν μπορεί να οδηγήσει στον τίτλο το 2024 τον Παναθηναϊκό. 

Ο Ιβάν δεν είχε... ψύχωση και το αφεντικό της ΠΑΕ αποφάσισε να τον αλλάξει μια ημέρα μετά από τα Χριστούγεννα του 2023 με στόχο να «γεννηθεί» κάτι νέο και καλύτερο στον Παναθηναϊκό, το 2024. 

6008450


Συζήτησε με τους πολύ στενούς ανθρώπους του, άκουσε, έψαξε, έμαθε, ταξίδεψε στην Πόλη και έκλεισε τον καλύτερο Τούρκο προπονητή, τον Φατίχ Τερίμ. 

Αν ο Κεμάλ Ατατούρκ είναι ο «πατέρας των Τούρκων» ο Φατίχ Τερίμ είναι ο «ποδοσφαιρικός πατέρας των Τούρκων». Από το απόγευμα της 26ης Δεκεμβρίου 2023 ο Φατίχ Τερίμ είναι ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού και ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι πρώην προπονητής του ΠΑΟ. 

Γιατί έφυγε ο Ιβάν 

Οι έρωτες και τα... μέλια και στο ποδόσφαιρο δεν κρατούν για πάντα. Ζωή είναι και το ποδόσφαιρο. Κάποτε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς και ο Γιάννης Αλαφούζος τα έλεγαν ως δύο καλοί φίλοι, άσχετα εάν ο ένας ήταν υπάλληλος και ο άλλος αφεντικό. 

Με τον καιρό οι σχέσεις τους πέρασαν από διάφορα στάδια και ... δυσκόλεψαν. Εάν δεν ήταν ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ίσως να είχε φύγει το καλοκαίρι, μετά το χαμένο πρωτάθλημα, αλλά είναι ο άνθρωπος που έβαλε και πάλι σε τροχιά τίτλων την ομαδα και αυτό εκτιμήθηκε. 

5887131


Ο Ιβάν ουσιαστικά απολύθηκε - πράγμα που προκαλεί αντιδράσεις στον κόσμο του Παναθηναϊκού - επειδή θεωρήθηκε ότι δεν μπορεί να οδηγήσει την ομάδα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Ο Ιβάν απολύθηκε γιατί δημιούργησε τεράστιες προσδοκίες στον κόσμο και στη διοίκηση με τη νίκη επί της Βιγιαρεάλ (και τον αποκλεισμό της Μαρσέιγ) αλλά με 4 ήττες σε 4 σερί παιχνίδια η ομάδα έχασε και το... μαξιλαράκι του Conference League και έμεινε εκτός Ευρώπης. 

Ο Γιοβάνοβιτς έφερε ελπίδα και χρήματα αλλά στα χέρια του πέθανε η ελπίδα και ο Παναθηναϊκός έχασε και χρήματα που ήλπιζε να κερδίσει μετά την θριαμβευτική του εκκίνηση στο Europa League. 

5961267


To παιχνίδι με τη Μακάμπι Χάιφα άνοιξε την πόρτα της... εξόδου. Ο Παναθηναϊκός έπαιζε για δύο αποτελέσματα, στην έδρα του, με μια ομάδα που προέρχεται από χώρα που έχει πόλεμο και αποκλείστηκε. Απέτυχε. 

Το παιχνίδι με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι και η ήττα με 3-2 ήταν η... ταφόπλακα. Η ιστορία τα έφερε έτσι και φέτος στο Πανθεσσαλικό έδωσαν τα τελευταία τους ματς οι προπονητές του Ολυμπιακού (Μαρτίνεθ) και του Παναθηναϊκού (Γιοβάνοβιτς). 

Ο Γιάννης Αλαφούζος κατάλαβε ότι με τον Ιανουάριο που έχει ντέρμπι με Ολυμπιακό (3), με ΑΕΚ και ΠΑΟΚ η ομαδα με τον Ιβάν στον πάγκο της ήταν πολύ πιθανο  να απομακρυνθεί από τους στόχους της. 

Μπορεί στις 7 Ιανουαρίου 2024, ανήμερα του Άη Γιάννη, να επιστρέφει το Survivor αλλά η δοκιμασία του ΠΑΟ στο πρωτάθλημα Ελλάδας είχε ξεκινήσει εδώ και μήνες.

Το αφεντικό της ομάδας έβλεπε ότι χωρίς αλλαγή στον πάγκο η ομάδα δεν θα έκοβε πρώτη το νήμα. Ο Παναθηναϊκός έπεσε από την πρώτη θέση στο τέλος του 2023 και η αυγή του 2024 θα βρει στην κορυφή τον ΠΑΟΚ. 

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεν ξέχασε τη μπάλα που ήξερε. Δεν έγινε κακός προπονητής απλά δεν έβγαζε... σιγουριά σε αυτούς που αποφασίζουν. 

5985807


Επί των ημερών του ο ΠΑΟ έγινε και πάλι ομάδα. Κέρδισε το 2022 το Κύπελλο Ελλάδας (τον πρώτο τίτλο μετά από 8 χρόνια), οδήγησε το κλαμπ σε ευρωπαϊκούς ομίλους (μετά από 7 χρόνια), ο κόσμος γύρισε στα γήπεδα, βγήκαν παίκτες όπως ο Ιωαννίδης και ο Βαγιαννίδης. 

Επί ημερών του χάθηκε όμως χάθηκε ένα πρωτάθλημα στο οποίο είχε στο μεγαλύτερο διάστημα το προβάδισμα στη βαθμολογία, επί ημερών του (στη σεζόν που διανύουμε) η ομάδα δεν κέρδισε ούτε ένα ντέρμπι (μόνο με τον Ολυμπιακό στα χαρτιά), επί των ημερών του αρκετές μεταγραφές δεν έπιασαν... 

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cxobk2fvjudl)


Ο Σέρβος είχε πρόβλημα με τις ... βεντέτες. Επί ημερών του το μεγαλύτερο όνομα που πήγε στον ΠΑΟ είναι ο Μπερνάρ αλλά και αυτός δεν έχει βγάλει τα λεφτά του, τα πολλά λεφτά του. 

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cvot54i0a4wh)


Είναι ευχαριστημένη μια ομάδα με το μέγεθος του Παναθηναϊκού να παλεύει για το πρωτάθλημα και να μένει ευχαριστημένη με τη δεύτερη θέση ή με ενα Κύπελλο Ελλάδας; Μάλλον όχι. 

Το τι ακριβώς έγινε με τις μεταγραφές του καλοκαιριού αυτό το ξέρει ο πρόεδρος και ο προπονητής. Η εικόνα της ομάδας στο γήπεδο δεν βγάζει μεγαλύτερη σιγουριά από εκείνη της ομάδας της περασμένης σεζόν και ο κόουτς, στο ποδόσφαιρο, φταίει δεν φταίει την πληρώνει. 

Γιατί ο Φατίχ Τερίμ 

Ο Γιάννης Αλαφούζος αποφάσισε να προχωρήσει σε αλλαγή. Δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολήθηκε με την περίπτωση του Φατίχ Τερίμ. 

Αυτή την φορά το πήρε πάνω του. Η ΠΑΕ δεν διέρρευσε κάτι για να... κόψει αντιδράσεις. Το αφεντικό του ΠΑΟ, με τις υψηλές γνωριμίες του, κανόνισε ραντεβού με τον Τούρκο και του ζήτησε να αναλάβει άμεσα την ομάδα. 

Εκείνος ζήτησε έξι μήνες συμβόλαιο για να πάρει το πρωτάθλημα και μετά να υπογράψει επέκταση. Οι δύο πλευρές τα βρήκαν στο 1,5 χρόνο και ο Φατίχ Τερίμ θα κληθεί να οδηγήσει την ομάδα μετά από 14 χρόνια στην κορυφή. 

1124187
24507947


Ο Γιάννης Αλαφούζος μίλησε με τους πολύ στενούς του συνεργάτες και κατέληξε στον Τερίμ γιατί μπορεί να εμπνεύσει, να διαχειριστεί καταστάσεις και .... βεντενες αλλά και γιατί μπορεί να κάνει αυτό που ξέρει καλά στην καριέρα του. Να κερδίζει τίτλους. 

Έχει 8 πρωταθλήματα Τουρκίας, εχει θητεύσει σε ομάδες όπως η Μίλαν και η Φιορεντίνα και είναι... αλεπού στους πάγκους. H επιλογή του δεν έχει ιδιαίτερο ρίσκο. 

Μπορεί να έφτασε στα 70, να μην έχει να αποδείξει τίποτα και σε κανέναν αλλά δεν δελεάστηκε από τα λεφτά (έχει πολλά) και την ομάδα με το ακριβότερο ρόστερ (που δεν είναι ο ΠΑΟ). 

Του άρεσε αυτό που άκουσε. Έρχεται έτοιμος για δουλειά, με προτάσεις για παίκτες (βεντένες ή μη) και με... δίψα να γίνει και πρωταθλητής Ελλάδας. 

Ειδήσεις σήμερα:

Βασίλης Καρράς: Ο συγκινητικός επικήδειος και ο αποχαιρετισμός των μουσικών - «Από τον Βορρά μέχρι τον Νότο, έδωσε αγάπη» (βίντεο)

Φατίχ Τερίμ, ένας θρύλος της Τουρκίας στον πάγκο του Παναθηναϊκού - Διαβάστε το life story του

Πόλεμος στο Ισραήλ: Η Χεζμπολάχ επιτέθηκε στην ελληνορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Μαρίας, σύμφωνα με τον στρατό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης