Europa League: Με την ουκρανική Κοβαλίβκα ο Άρης, με Απόλλων Λεμεσού ο ΟΦΗ

Europa League: Με την ουκρανική Κοβαλίβκα ο Άρης, με Απόλλων Λεμεσού ο ΟΦΗ

Την καλύτερη δυνατή κλήρωση είχαν οι Άρης και ΟΦΗ στα προκριματικά του Europa League που θα αγωνιστούν ως γηπεδούχοι στο 2ο γύρο - Οι «κίτρινοι» θα αντιμετωπίσουν την Κόλο Κοβαλίβκα και ο ΟΦΗ τον Απόλλωνα Λεμεσού

aRIS_oFI
Τυχεροί εις διπλούν στάθηκαν Άρης και ΟΦΗ στην κλήρωση για τον 2ο προκριματικό γύρο του Europa League καθώς και οι δύο ελληνικές ομάδες θα αγωνιστούν εντός έδρας (οι αγώνες είναι μονοί) κι από τους πιθανούς αντιπάλους κληρώθηκαν με τους πιο βατούς.

Συγκεκριμένα ο Άρης θα αντιμετωπίσει την ουκρανική Κόλο Κοβαλίβκα ενώ ο ΟΦΗ τον Απόλλων Λεμεσού.

Οι Θεσσαλονικείς απέφυγαν την πανίσχυρη Τότεναμ και την Χάποελ Μπερ Σεβά και θα βρουν απέναντί του την «πρωτάρα» στην Ευρώπη, Κόλο Κοβάλιβκα από την Ουκρανία.

Όσο για την ομάδα του Γιώργου Σίμου, θα τεθεί αντιμέτωπη με τον υπολογίσιμο Απόλλωνα Λεμεσού, ωστόσο είναι επίσης ικανοποιημένη, καθώς οι άλλοι δυο υποψήφιοι αντίπαλοί της ήταν οι Γρανάδα και Στεάουα Βουκουρεστίου.


Το προφίλ της Κοβαλίβκα
Η αλήθεια είναι ότι ο τίτλος της «σταχτοπούτας» δικαίως αποδίδεται στην Κοβαλίβκα καθώς ξεπετάχτηκε από το πουθενά και φέτος θα ζήσει μια εμπειρία την οποία ούτε θα μπορούσε να φανταστεί πριν από περίπου πέντε-έξι χρόνια.

Γιατί η αγωνιστική ζωή αυτής της ομάδας δεν ξεπερνά τα οκτώ έτη και μέχρι πρότινος έπαιζε στα… ξερά του ουκρανικού ποδοσφαίρου και για την ακρίβεια σε ερασιτεχνικές κατηγορίες.

Η περσινή χρονιά ήταν μόλις η πρώτη της στη μεγάλη κατηγορία και διέψευσε κόσμο και κοσμάκη με την πορεία της. Τερμάτισε στην 6η θέση του Πρωταθλήματος, επικράτησε της Μαριουπόλ στα Playoffs εξασφαλίζοντας εισιτήριο συμμετοχής στην προκριματική φάση του Europa League, αναγκάζοντας τον προπονητή της Ρουσλάν Κοστίσιν να παραδεχθεί ότι… «αυτό δεν θα μπορούσαμε να το φανταστούμε ούτε στα πιο τρελά όνειρά μας».

Η ουκρανική ομάδα θέλει να ζήσει το όνειρό της, τούτο όμως δεν αλλοιώνει τη φιλοσοφία της, ούτε φυσικά διαγράφει ένα από τα δόγματα που έχει. Βασικός άξονας του τρόπου λειτουργίας της είναι η εμπιστοσύνη και η παροχή πρωταγωνιστικού ρόλου στους γηγενείς παίκτες.

Γι’ αυτόν τον λόγο, το ρόστερ της αποτελείται ως επί των πλείστων από ουκρανούς παίκτες και μόλις τρεις ξένους. Τον Σενεγαλέζο μέσο Άλβαρο Εν Γκαμά ο οποίος αποκτήθηκε σ’ αυτή τη μεταγραφική περίοδο, τον συμπατριώτη του Μαμαντού Ντανφά που επίσης προστέθηκε στο ρόστερ τον περασμένο Μάρτιο.

Η Κοβαλίβκα ελπίζει ότι η φετινή πορεία της θα είναι αντίστοιχη με την περσινή, αν και καλείται να ανταποκριθεί σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, έχοντας να διαχειριστεί και τη συμμετοχή στην προκριματική φάση του Europa League.

Πάντως η πρεμιέρα στο Πρωτάθλημα της Ουκρανίας δεν ήταν ευχάριστη καθώς ηττήθηκε με 3-1 από τη Σαχτάρ Ντόνετσκ. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι αγωνίστηκε με διάταξη 4-1-4-1 και η ενδεκάδα της αποτελούταν από τους Βόλινεκς, Μαξιμένκο, Πετρόφ, Ζοζούλια, Γέμετς, Ζαντόγια, Σμιρνίλ, Ορκόφσκιλ, Μορόζκο, Αντίουκ, Μπονταρένκο.

Το επόμενο παιχνίδι της Κοβαλίβκα είναι στην έδρα της, το «Obolon» χωρητικότητας 5.100 θέσεων, απέναντι στη Λβιβ.

Το προφίλ του Απόλλωνα Λεμεσού
Ελληνοκυπριακή αναμέτρηση στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa League, με τον ΟΦΗ να υποδέχεται στην Κρήτη τον Απόλλωνα Λεμεσού. Με την ελπίδα για τους ομίλους η ομάδα του Αυγουστή.

Στο πρωτάθλημα της αγωνιστικής περιόδου 2020-2021 – έχει γίνει σέντρα στη νέα ποδοσφαιρική χρονιά στην Κύπρο – ο Απόλλων πήρε μπρος στη δεύτερη αγωνιστική ξεσπώντας πάνω στον Ερμή, φτάνοντας στο τελικό 6-0 εκτός έδρας μετά την κακή έναρξη με το ισόπαλο 1-1 κόντρα στην Δόξα.

Στην ευρωπαϊκή πρεμιέρα απέναντι στην Σαμπουρτάλο θριάμβευσε με το ευρύ 5-1 και τώρα η ομάδα του Σωφρόνη Αυγουστή θα κοντραριστεί με τον ΟΦΗ για μια θέση στον 3ο προκριματικό του Europa League.

Ο νυν κόουτς του κυπριακού συλλόγου έχει... ιδιαίτερη και περίεργη σχέση με την ομάδα. Έπειτα από 32 μήνες θητείας είχε απομακρυνθεί πίσω στον Αύγουστο του 2019, αντικαταστάθηκε από τον Ιβάν Βουκομάνοβιτς, όμως επέστρεψε μετά από μόλις έναν μήνα και συνεχίζει τη δουλειά του και τη φετινή σεζόν!

Στο «τιμόνι» του Απόλλωνα, ο Αυγουστή έχει καταφέρει να πανηγυρίσει ένα Κύπελλο, ένα Σούπερ Καπ Κύπρου και να οδηγήσει το κλαμπ δυο φορές στους ομίλους της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, κάτι για το οποίο θα γίνει και φέτος προσπάθεια.

Μάλιστα, ως ποδοσφαιριστής είχε πανηγυρίσει το πρωτάθλημα Κύπρου με την ομάδα της Λεμεσού την αγωνιστική περίοδο 2005-2006, ενώ, ως προπονητής, το 2018, είχε καταλάβει τη 2η θέση τερματίζοντας λίγο πίσω από τον Πρωταθλητή εκείνης της περιόδου, ΑΠΟΕΛ.

Ο Απόλλων έχει συνολικά στην ιστορία του τρεις τίτλους πρωταθλητή (το 1991, το 1994 και με παρόντα τον Αυγουστή όπως προαναφέραμε το 2006), εννέα Κύπελλα (1966, 1967, 1986, 1992, 2001, 2010, 2013, 2016 και 2017), τρία Super Cup της χώρας (2006, 2017 και 2018), ενώ, είχε πάρει τον τίτλο και στη δεύτερη κατηγορία του κυπριακού ποδοσφαίρου το 1957.

Σε επίπεδο Champions League ο σύλλογος έχει καταφέρει να βρεθεί στον πρώτο προκριματικό γύρο το 2007, δίχως να πετύχει κάτι κόντρα στην Κορκ Σίτι, ενώ, πέρυσι, προσπάθησε να διανύσει όλο το δρόμο μέχρι την τελική φάση του Europa League, όμως αποκλείστηκε από την Αϊντχόφεν στα playoffs.

Στους ομίλους της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης έχει βρεθεί συνολικά τέσσερις φορές, με παρθενική παρουσία τη σεζόν 2013-2014.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης