Κοτόπιτα από τη Ρούμελη

Κοτόπιτα από τη Ρούμελη

Πίτα πλούσια, χειμωνιάτικη, με τον στερεοελλαδίτικο γλυκό τραχανά και τα πικάντικα σκληρά τυριά να συνοδεύουν τα αρώματα ενός χωριάτικου κοτόπουλου.

kotopita_olive
1 ΩΡΑ + 40’ | ΛΙΓΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

Υλικά για 8 άτομα

Για τη ζύμη
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ. βούτυρο
200 γρ. γιαούρτι
1 κ.γ. αλάτι
Κλείσιμο
1 αυγό

Για τη γέμιση
1 κοτόπουλο ολόκληρο
2 καρότα
1 κλωναράκι σέλερι
2 μικρά κρεμμύδια
2 γαρίφαλα
100 γρ. τραχανά γλυκό
300 γρ. γραβιέρα πικάντικη, τριμμένη
300 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.σ. βούτυρο
400 ml γάλα
100 ml λευκό ξηρό κρασί
1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
4 αυγά χτυπημένα
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση
Για τη ζύμη: Σε ένα μπολ αναμειγνύετε όλο το αλεύρι μαζί με το βούτυρο μέχρι να πάρετε ένα μείγμα σαν βρεγμένη άμμο. Προσθέτετε το γιαούρτι, το αλάτι και το αυγό, ζυμώνοντας με τα δάχτυλα μέχρι να πάρετε μια αφράτη ζύμη. Τη σκεπάζετε με πετσέτα κουζίνας ή μεμβράνη και την αφήνετε στην άκρη για 1 ώρα.
Για τη γέμιση: Βράζετε το κοτόπουλο με τα καρότα, το σέλερι, ένα μικρό κρεμμύδι, 2 γαρίφαλα, λίγο αλάτι και πιπέρι. Σουρώνετε το κοτόπουλο και, μόλις κρυώσει, το ξεψαχνίζετε.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το βούτυρο και σοτάρετε το δεύτερο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, για 5 λεπτά, μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτετε τα κομματάκια του κοτόπουλου, ανακατεύετε, σβήνετε με το κρασί και αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Πασπαλίζετε μέσα το αλεύρι και μετά προσθέτετε το γάλα, ανακατεύοντας διαρκώς για να μην κολλήσουν τα υλικά. Μόλις δέσει η σάλτσα, αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης. Ανακατεύετε καλά και αφήνετε στην άκρη μέχρι να ανοίξετε τα φύλλα της πίτας.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC στις αντιστάσεις και βουτυρώνετε καλά ένα ταψί.
Για τα φύλλα: Χωρίζετε τη ζύμη σε δύο κομμάτια. Με πλάστη και πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε το πρώτο φύλλο σε διαστάσεις μεγαλύτερες από αυτές του ταψιού σας. Στρώνετε με αυτό τον πάτο και τα πλαϊνά του σκεύους αφήνοντας τις άκρες του φύλλου να προεξέχουν. Απλώνετε μέσα όλη τη γέμιση, ισιώνετε την επιφάνεια με κουτάλι και σκεπάζετε την πίτα με το δεύτερο ζυμάρι, που έχετε επίσης ανοίξει σε φύλλο, σε διαστάσεις του πάτου του ταψιού σας. Φέρνετε προς τα μέσα τα φύλλα που προεξέχουν και ενώνετε τις άκρες των δύο φύλλων (σε κόθρο).
Αλείφετε την επιφάνεια της πίτας με λίγο ασπράδι αυγού, χτυπημένο, πασπαλίζετε με λίγο σουσάμι και ψήνετε για 50-60 λεπτά στο κάτω ράφι του φούρνου.
Τη βγάζετε από τον φούρνο, την αφήνετε να γίνει χλιαρή, κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.


Συνταγές: Μάκης Γεωργιάδης

Φωτογραφίες: studiom.com - Food Styling: Κ. Λυκουρέση


Ειδήσεις σήμερα:

Συναγερμός με 608 διασωληνωμένους και ρεκόρ θανάτων

Σύννεφα lockdown πάνω από την Ευρώπη - Στο συρτάρι το «Plan B» της Αθήνας

Νίπτει τα χείρας η Διαρκής Σύνοδος: Μη εφικτός ο έλεγχος των rapid test για την είσοδο στους ναούς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης