Αχτσιόγλου: Τεράστιος μύθος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συρρίκνωσε τη μεσαία τάξη

αχ12

H υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, υπογράμμισε ότι αυτό είχε ήδη συμβεί κατά την περίοδο 2009-2015, ενώ συμπλήρωσε ότι είναι «προκλητικό η ΝΔ να μας εγκαλεί για τους χαμηλούς μισθούς»

«Τεράστιος μύθος», ο οποίος «κυριαρχεί στον αντιπολιτευτικό λόγο», είναι ότι η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συρρίκνωσε τη μεσαία τάξη και τα εισοδήματα, τόνισε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, υπογραμμίζοντας ότι αυτό είχε ήδη συμβεί κατά την περίοδο 2009-2015.

Η υπουργός πρόσθεσε ότι τα εισοδήματα αυτής της κατηγορίας είχαν υποστεί μεγάλη πτώση πριν αναλάβει τα καθήκοντα της η σημερινή κυβέρνηση και από το 2015 και μετά, από το επίπεδο στο οποίο βρέθηκαν, «σταθεροποιούνται» και «βελτιώνονται οριακά».

Η τοποθέτηση της κ. Αχτσιόγλου έγινε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου της καθηγήτριας του πανεπιστημίου Κρήτης, Βάλιας Αρανίτου : «Η μεσαία τάξη στην Ελλάδα την εποχή των μνημονίων. Μεταξύ κατάρρευσης και ανθεκτικότητας», σε εκδήλωση που έγινε απόψε στη Θεσσαλονίκη.

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι με τα δύο προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, που εφαρμόστηκαν στη λογική της «εσωτερικής υποτίμησης» το διάστημα 2009-2015 και που οι εφαρμοστές τους «κατά κύριο λόγο η ΝΔ» ενσωμάτωσε τη λογική τους ως «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», συρρικνώθηκε η μεσαία τάξη και μετακινήθηκαν μεγάλα τμήματά της προς τα φτωχότερα στρώματα.

«Από το 2008 ως το 2015, ένα εκατομμύριο άτομα πέρασαν από τα λεγόμενα μεσαία στα εισοδηματικά χαμηλότερα στρώματα, με βάση το διαχωρισμό που κάνει η ΕΛΣΤΑΤ» είπε η υπουργός και συνέχισε: «Το 2008 το ανώτατο εισόδημα μιας τετραμελούς οικογένειας, που κατατάσσεται στα μεσαία στρώματα είναι 31.000 ευρώ. Το 2015 είναι 21.700 ευρώ. Από το 2015 και μετά αυτή η κατάσταση σταθεροποιείται και βελτιώνεται ελαφρώς, σήμερα είναι 22.000 ευρώ».

Η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε ότι την ίδια περίοδο, πριν αναλάβει η σημερινή κυβέρνηση, 180.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έκλεισαν και το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της χώρας, χάθηκε.

«Είναι τρομερά προκλητικό να εγκαλεί η ΝΔ τον ΣΥΡΙΖΑ για τους χαμηλούς μισθούς» συνέχισε η κ. Αχτσιόγλου, υπενθυμίζοντας τα μέτρα του 2012 (μείωση του κατώτατου μισθού, θέσπιση του υποκατώτατου, αναστολή των συλλογικών διαπραγματεύσεων, κ.α.) και πρόσθεσε: «Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι μειώσεις των μισθών έγιναν το 2012 στο όνομα της τόνωσης της απασχόλησης και η ανεργία το 2013 εκτινάχθηκε στο 28%».

Η κ. Αχτσιόγλου πρόσθεσε ότι η «πολιτική προτεραιότητα» του ΣΥΡΙΖΑ όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση ήταν «η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» και τόνισε ότι πλέον, εφόσον η οικονομία «σταθεροποιείται» και ανακάμπτει και «μπήκε τάξη στα δημοσιονομικά» - κάτι που, όπως είπε, «επέτρεψε την καθαρή και οριστική έξοδο από τα μνημόνια» - δίνεται χώρος και για πολιτικές περαιτέρω ενίσχυσης των μεσαίων στρωμάτων.

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι για την ελληνική αγορά είναι κρίσιμο μέγεθος η εσωτερική ζήτηση και αντιστοιχεί στα 2/3 του ΑΕΠ της χώρας και χαρακτήρισε λάθος την προσέγγιση του ΣΕΒ να επικεντρώνει μόνο στην αύξηση των εξαγωγών. Για τον κατώτατο μισθό είπε ότι «σχεδόν όλοι» οι κοινωνικοί εταίροι (ΕΣΕΕ, ΓΕΣΕΒΕ, κ.α.) συμφωνούν ότι πρέπει να αυξηθεί και παρέπεμψε σε αποφάσεις της κυβέρνησης τον Ιανουάριο - εφόσον θα έχει κατατεθεί το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων για τις επιπτώσεις στην αγορά και την οικονομία - αλλά χαρακτήρισε «προβληματικό» το γεγονός ότι η ΓΣΕΕ δεν προσήλθε στο διάλογο, διατυπώνοντας μόνο εκ των υστέρων τη θέση της για τον κατώτατο μισθό.

Τέλος, αναφερόμενη σε μια διαπίστωση του βιβλίου της Β. Αρανίτου σχολίασε ότι η οικονομική κρίση στην Ευρώπη και οι πολιτικές λιτότητας οδήγησαν σε «ριζοσπαστικοποίηση» τμημάτων των κοινωνιών, μέρος των οποίων εκφράστηκαν μέσα από την «ακροδεξιά», αντί να κινηθούν προς ένα «προοδευτικό» και «δημοκρατικό» μέτωπο, το οποίο ευτυχώς στη χώρα μας εκφράστηκε με το ΣΥΡΙΖΑ, δε θα έλεγα με το ΚΙΝΑΛ, που εξακολουθεί να υποστηρίζει τη θέση και τη γραμμή της ΝΔ και τις επιλογές που έκαναν την περίοδο 2010-2014, αντί να κάνει την αυτοκριτική του» είπε η κ. Αχτσιόγλου.

Στην παρουσίαση του βιβλίου μίλησαν επίσης η συγγραφέας του, Βάλια Αρανίτου, η οποία παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, αντίθετα με ότι προβάλλεται, η κρίση συμπίεσε κυρίως τα εισοδήματα των λαϊκών στρωμάτων, στα οποία είχε και τις μεγαλύτερες επιπτώσεις και λιγότερες στη μεσαία τάξη, η οποία δεν «καταρρέει» και «αντέχει» όπως είπε. Μίλησε, επίσης, ο ακαδημαϊκός 'Αρης Καζάκος, ενώ παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της πόλης, πανεπιστημιακοί, κ.α.

ΣΧΟΛΙΑ (16)

Τι λέει

Σωστά λέει η Αχτσιόγλου, ο ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε δεν συρρίκνωσε τη μεσαία τάξη, αντιθέτως την κατέστρεψε.

George

Κοίτα ποιά μιλάει. Η άεργη, που την βόλεψαν σε μια νύχτα. Ολοι οι ανίκανοι και ανίκανες έγιναν υπουργοί και έχουν και γνώμη.

Σωστά

Σωστά δεν τη συρρίκνωση, την εξαφάνισε.

χοχοχοοοο!!!

α δηλαδη δεν θα κοπουν οι συνταξεις μετα τις εκλογες της ανοιξης η το 20? α δηλαδη δεν υπαρχει μειωση αφορολογητου το 20? α δηλαδη δεν υπαρχει τεταρτο μνημονιο μεχρι το 22 με πλεονασματα 3,5%? α δηλαδη δεν υπαρχουν κρυφοι νεοι φοροι για το 19? οκ ολα καλα τοτε. χοχοχοοοο!!!

κοκος

Μετα τις εκλογες θα ξαναγυρισεις στα τεσσερα .....

Της ΔΙΕΣΧΙΣΕ το ... «μυαλό»

Δεν της το έχει ΔΙΑΣΧΙΣΕΙ το μυαλό ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ κακιά για τους Έλληνες !! Μόνο τη μεσαία τάξη τους μισεί, διότι είναι η τάξη που εργάζεται με αρχές και παράγει πλούτο !! Δεν καταναλώνει πλούτο !! Ούτε μιζάρει τους «πολιτικούς !!

Μ.Πασοκ

Βγήκανε με τερατώδη ψέμματα και ακόμη συνεχίζουν.

Μεσαία Τάξη

Με τελείωσες!

FREDY

Τελικά οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και τα απολιφάδια τους βρίσκονται τελείως στον κόσμο τους....δέν βλέπουν ότι τά έσοδά τους από φόρους είναι 80% κάτω γιατί η μεσαία τάξη στέρεψε ποιά???Η Αχτσιόγλου είναι νέα και ωραία κοπέλα απέξω αλλά από μέσα άνευ φαιάς ουσίας.

αι σιχτιρ

Δεν εξαφανίσατε μόνο την μεσαία τάξη, τα παίρνετε από παντού! πχ η μητέρα μου πήρε μέρισμα στις 14/12 200€. της έκοψαν από την σύνταξη Ιανουαρίου 2019 το ΕΚΑΣ (35€ είχε απομείνει) 16,73€, δηλαδή 16,73χ12=200,76€. Ψεύτες, απατεώνες, δεν σας αντέχει κανείς πια, θα φάτε τόσο μαύρο που θα βάλετε και στις τσέπες.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

vouli-aithousa-edrana-19112019

Το επίμαχο και κρίσιμο άρθρο 32 παρ.4 για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των αντιπαραθέσεων αλλά και των ζυμώσεων μεταξύ των κομμάτων

migrants_ar

Στις 11:30 η ανακοίνωση του σχεδίου από Πέτσα–Στεφανή - Μήνυμα στην Τουρκία η δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου - Κλειστά κέντρα και στην ηπειρωτική Ελλάδα σε εγκαταλελειμμένες βιομηχανικές μονάδες

48
mhtsotakis_ar

Το Μαξίμου στέλνει μήνυμα ότι τηρούνται οι προεκλογικές υποσχέσεις Μητσοτάκη - Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα κατοχυρώνεται συνταγματικά και θα καλύπτει 800.000 πολίτες - Σε πάνω από 500.000 πολίτες φέτος το επίδομα θέρμανσης

49
B74147B7-8295-42A9-957E-DF011335DD86

«Το ποιος νοιάζεται για τους φτωχούς, το παιδί, τους ανάπηρους, τους χωρίς ιδιόκτητη στέγη, τους ηλικιωμένους το ξέρει ο ελληνικός λαός», τονίζουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης 

4
theoxaris

«Εμείς, ως υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, θεωρούμε τον τουρισμό έναν στρατηγικό τομέα που μπορεί να προσελκύσει μακροπρόθεσμα ξένες επενδύσεις» ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού σε συνέδριο στην Ουάσιγκτον