Αχτσιόγλου: Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι πυρηνικό στοιχείο του προγράμματός μας

4621464

Έχει ήδη ξεκινήσει η ψήφιση και η υλοποίηση των μέτρων τα οποία ο πρωθυπουργός εξήγγειλε από τη ΔΕΘ, δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας σε εκδήλωση στην οποία  μέλη του «Ρουβίκωνα» πέταξαν τρικάκια

«Η συλλογική διεκδίκηση των εργαζομένων, προφανώς όχι τυχαία, ήταν από τα κεντρικά ζητήματα που στόχευσε η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων της περιόδου 2010-2014 και συνέβαλε καθοριστικά στην ισοπέδωση των μισθών και τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος φτηνής και ευέλικτης εργασίας. Αυτή η συνταγή με τις ολέθριες συνέπειες δεν ήταν μόνο θέση των δανειστών, αλλά και συνειδητή επιλογή των κυβερνήσεων της περιόδου 2010-2014» δήλωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στην ανοιχτή πολιτική εκδήλωση, με θέμα «Μαζί σχεδιάζουμε το μέλλον», την οποία πραγματοποίησε η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Παγκρατίου.

Μία επιλογή που, όπως είπε, «η ΝΔ και σήμερα υπερασπίζεται, δηλώνοντας ότι θέλει οι συλλογικές συμβάσεις και τα εργατικά δικαιώματα να είναι στην καλύτερη περίπτωση προαιρετικά και η εφαρμογή τους να εξαρτάται αποκλειστικά από τη θέληση του εργοδότη». «Άλλη μία κορυφαία απόδειξη της λογικής που επέβαλε την υποβάθμιση της εργασίας ήταν και η δραστική μείωση του κατώτατου μισθού το 2012 κατά 22% και κατά 32% για τους νέους» υποστήριξε η κ. Αχτσιόγλου.

«Στον αντίποδα, για την κυβέρνησή μας, η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι πυρηνικό στοιχείο του προγράμματός μας. Για το λόγο αυτό, αμέσως μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, ψηφίσαμε τροπολογία με την οποία επιταχύναμε τη διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού. Η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2019 με την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του λεγόμενου υποκατώτατου μισθού των νέων» σημείωσε η υπουργός Εργασίας.

Παράλληλα, η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η ψήφιση και η υλοποίηση των μέτρων τα οποία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εξήγγειλε από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. «Στο πλαίσιο αυτό, καταθέσαμε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη μείωση των εισφορών των μη μισθωτών» υπογράμμισε η κ. Αχτσιόγλου, επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο είναι μία ακόμη επιβεβαίωση ότι «πλέον περνάμε σε μία νέα φάση, που για χιλιάδες συμπολίτες μας σημαίνει μέτρα ουσιαστικής στήριξης, ενίσχυσης και προοπτικής».

«Είναι μία απάντηση σε όσους, μέχρι σήμερα, αρνούνται να αποδεχτούν ότι ο κύκλος των μνημονίων και της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει κλείσει οριστικά. Είναι μία απόδειξη ότι η έξοδος από το πρόγραμμα δεν αποτελεί τυπική διαφοροποίηση, αλλά οδηγεί σε δυνατότητες άσκησης πολιτικής που δεν υπήρχαν στην προηγούμενη περίοδο, συνιστά ουσιαστική μετάβαση σε μία νέα περίοδο την οποία οι πολίτες θα αντιληφθούν στη καθημερινότητά τους» διευκρίνισε η υπουργός Εργασίας, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο διαψεύδει κατηγορηματικά την καταστροφολογία και τα ψέματα της αντιπολίτευσης.

Μεταξύ άλλων, είπε ότι, από την 1η Ιανουαρίου 2017, περίπου 1.250.000 μη μισθωτοί καταβάλλουν χαμηλότερες εισφορές από αυτές που κατέβαλαν, πριν από τη λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

«Το νομοσχέδιο, διατηρώντας την ελάχιστη εισφορά στα επίπεδα που προβλέπει ο ν. 4387/16, μειώνει τις ασφαλιστικές εισφορές για επιπλέον 250.000 μη μισθωτούς, ως εξής:

Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων μειώνεται, από την 1/1/2019, κατά 33,3%, από 20% που είναι σήμερα, στο 13,33%. Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των αγροτών μειώνεται, επίσης, κατά 33,3%, στο 12% από 18% που θα ήταν την 1/1/2019. Η διαμόρφωση της ασφαλιστικής εισφοράς ορίζεται σε ποσοστό 12,67% το 2020, σε ποσοστό 13% το 2021 και σε ποσοστό 13,33% από το 2022 και μετά. Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των νέων επιστημόνων για το διάστημα έως το 5ο έτος της υπαγωγής τους στην ασφάλιση μειώνεται από το 2019 στο 13,33%, βελτιώνοντας το ισχύον καθεστώς εκπτώσεων. Για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς, το ασφάλιστρο για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ θα υπολογίζεται αναδρομικά, από την 1/1/2017, στην ελάχιστη βάση υπολογισμού, ανεξαρτήτως ύψους του εισοδήματος» συμπλήρωσε η κ. Αχτσιόγλου.

Σημειώνεται ότι πριν την έναρξη της εκδήλωσης, μέλη του «Ρουβίκωνα» πέταξαν τρικάκια φώναξαν συνθήματα και στη συνέχεια αποχώρησαν.

ΣΧΟΛΙΑ (4)

Μ.Πασοκ

Και γιατί μωρή δεν το κανεις και μας τα έχεις πρηξει τόσους μήνες?Άντε και χτενισου μωρή.

Ο δογματισμός βλάπτει την ελεύθερη σκέψη

Η εργασία όπως και το κεφάλαιο υπόκεινται στον νόμο της προσφοράς και ζήτησης ,ο οποίος είναι όπως ο νόμος της βαρύτητας .Όποιο νόμο και να βάλει ο δογματικός μαρξιστής κατα της ιμπεριαλιστικής καπιταλιστικής απάνθρωπης βαρύτητας ,το μήλο θα πέσει στο έδαφος.

Μαυρογιαλούρος

Η πυρηνική βλακεία που δέρνει τον εγκέφαλό σας είναι το πρόβλημα. Γιατί σε μια χώρα που το ΑΕΠ μένει καθηλωμένο στα Τάρταρα, οι επενδυτές φεύγουν και η ανάπτυξη είναι κοντά στο 0% εσείς θα δώσετε αυξήσεις. Όπως τότε με την ΑΤΑ που έδωσε ο μέγιστος προκάτοχός σας, ο Ανδρέας. Στο δημόσιο φυσικά με όσα αρμέξετε από τα ατυχή συνήθη υποζύγια αλλά και από τις περικοπές έως κατάργηση αυτού που λέγαμε κάποτε κοινωνικό κράτος.

yolo

Τα μόνα πυρηνικά (sic) στοιχεία του "προγράμματος" του συριζα υπήρξαν ο μακιαβελισμός, η ειρωνεία, ο κυνισμός, η ισοπέδωση και ρεμαλοποίηση της κοινωνίας και η πυρηνική γελοιοποίηση κάθε ίχνους ανθρώπινης και πολιτικής αξιοπρέπειας και σοβαρότητας. Δεν περιμέναμε τίποτα καλύτερο από καμηλιέρηδες-καταληψίες της εξουσίας.

Ζωή

Φαντάζομαι ο,τι θα καταργηθούν η μερική και η εκ περιτροπής εργασία, αν δεν καταργηθούν οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης δεν πρόκειται κανένας εργοδότης να δώσει αύξηση σε όσους αμοίβονται με το κατώτατο ημερομίσθιο και μισθό. Επειδή δεν πρόκειται να κάνετε κάτι τέτοιο, βγαίνει το συμπέρασμα ο,τι κοροϊδεύετε τους φτωχούς. Αριστερά να σου πετύχει......

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4861080

Καλεί αύριο σε συνάντηση την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, τους Περιφερειάρχες και τους Δημάρχους με κυρίαρχο θέμα συζήτησης την υλοποίηση των δράσεων του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους ύψους 330 εκατ. ευρώ

4924456

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που τον συνεχάρη για την εκλογή του στην θέση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκανε λόγο για «επάξια εκλογή η οποία συνιστά έμπρακτη αναγνώριση του υψηλού κύρους που διαθέτει» 


vroutsis2

«Τίποτα δεν καταργείται» τόνισε ο υπουργός Εργασίας – Δυνητικό εργαλείο προς χρήση η ηλεκτρονική ψηφοφορία για την απεργία - «Νομοθετείτε ως διαρρήκτης και λαθρεπιβάτης» απάντησε ο Νίκος Παππάς

2
21763880__1_

Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι οι συζητήσεις με τους εκπροσώπους ήταν παραγωγικές και θα συνεχιστουν την ερχόμενη Δευτέρα - Σκανδαλίδης: Η Βουλή πρέπει οπωσδήποτε να συμφωνήσει

2
Πρόταση νόμου της ΝΔ για την ψήφο των αποδήμων στις χώρες διαμονής τους

Σχετική πρόταση έκανε η κυβερνητική πλειοψηφία διά του προέδρου της Επιτροπής, Ευρυπίδη Στυλιανίδη, με αφορμή τον δημόσιο διάλογο, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, που είναι σε εξέλιξη

1