Βενιζέλος για Καμμένο: Δεν μπορεί να εμφανίζεται ως αδιάφορος, δήθεν υπερπατριώτης χρησιμοποιώντας διπλή γλώσσα

venizelos

«Να δουν πάρα πολύ προσεχτικά πώς διατυπώνεται η συναίνεση των κρατών να δεσμευτούν από μία συμφωνία, γιατί σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών μπορεί να δεσμεύεται μία χώρα με μόνη την υπογραφή της, λέει ο κ. Βενιζέλος

Ευχαριστώ θερμότατα τους εισηγητές και το συντονιστή. Ακούσαμε εξαιρετικές τοποθετήσεις με πολύ μεγάλες θεωρητικές φιλοδοξίες και πρακτικά χρήσιμες. Όμως, θα ήθελα να εστιάσω την πολύ σύντομη παρέμβασή μου στο ζήτημα της επικαιρότητας, δηλαδή στο ζήτημα του ονόματος της γειτονικής μας χώρας.

Παρατηρώ, πρώτα απ’ όλα, ότι κατά σατανική σύμπτωση αναμένονται εξελίξεις σήμερα, δηλαδή ενώ διεξάγεται η συζήτηση στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές για το κρίσιμο νομοσχέδιο, με το οποίο θα επιβληθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα και θα εγκριθεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Μπορεί, πράγματι, αυτό να είναι μία σύμπτωση, αλλά έχουμε μία περίεργη, άξια σχολιασμού, διασταύρωση εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής, μία διασταύρωση που μέχρι το 2015 δεν επιτρέψαμε ποτέ. Δεν επιτρέψαμε ποτέ η κρίση, οι δύσκολες διαπραγματεύσεις για τα μνημόνια, να επηρεάσουν στο παραμικρό τα δόγματα και τις επιλογές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας. Ζητώ από την κυβέρνηση να διατηρήσει σταθερή και αλώβητη αυτήν την αρχή.

Η δεύτερη παρατήρησή μου αφορά τις δηλώσεις που έκανε πριν από λίγη ώρα ο κυβερνητικός εταίρος, ο αρχηγός των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και Υπουργός Εθνικής Άμυνας, που χαριτολογώντας, κατά τη δική του αντίληψη, δήλωσε πως η συμφωνία είναι τόσο καλή που περιμένει να απορριφθεί από την άλλη πλευρά, ώστε να μη βρεθεί στη δύσκολη θέση να την καταψηφίσει. Θέλω να του επισημάνω ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, συλλογικά, έχουν τη συνταγματική αρμοδιότητα να διαπραγματεύονται και να συνομολογούν συμβάσεις, όπως αυτή που κυοφορείται σε σχέση με το όνομα της γειτονικής μας χώρας, επειδή αυτό τους το διασφαλίζει, με τους βουλευτές του και με την ψήφο του, ο κ. Καμμένος και το κόμμα του. Άρα, οτιδήποτε προκύψει ως αποτέλεσμα από αυτήν τη διαπραγμάτευση τον αφορά, έχει πλήρη συμμετοχή και ευθύνη εις ολόκληρον για οτιδήποτε εμφανισθεί ως αποτέλεσμα, που ελπίζουμε να είναι ένα εθνικά επωφελές αποτέλεσμα. Αλλά πάντως δεν είναι άμοιρος αυτού που συμβαίνει και δεν έχει καμία δυνατότητα να εμφανίζεται ως αδιάφορος, δήθεν υπερπατριώτης, καλλιεργώντας αυτή την τεχνική της διπλής γλώσσας, όπου ο ενιαίος κυβερνητικός συνασπισμός μιλά με μία γλώσσα προοδευτική προς ένα ακροατήριο και με μία γλώσσα εθνικολαϊκιστική προς ένα άλλο ακροατήριο, γιατί αυτό δεν συνιστά ένδειξη σοβαρότητας για μία χώρα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πρέπει να παίρνει πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες σε όλα τα πεδία της εθνικής πολιτικής.

Η τρίτη μου παρατήρηση αφορά την ουσία του θέματος για την οποία επιφυλάσσομαι μέχρι το τέλος. Θέλω πραγματικά να ακούσω τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, να δω το περιεχόμενο της συμφωνίας, γιατί, ακόμη και τώρα, ενώ υποτίθεται ότι αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις μέσα στην ημέρα, δεν έχουμε μία καθαρή εικόνα επάνω στην οποία να μπορούμε να τοποθετηθούμε με σοβαρότητα, εμείς που υποστηρίζουμε την ανάγκη μίας λύσης από το 1993 και μετά με σταθερότητα, γιατί αυτή είναι η ενιαία εθνική γραμμή που διαμορφώθηκε με τη συμμετοχή όλων των κυβερνήσεων και διακηρύχθηκε από τις ελληνικές κυβερνήσεις από τον Απρίλιο του 1993 μέχρι σήμερα.

Εν όψει, λοιπόν, αυτών των ανακοινώσεων, έστω και αν μένουν ελάχιστες ώρες ουσιαστικής διαπραγμάτευσης –εφόσον καταλήξουμε σε αποτέλεσμα– αυτό που θα ήθελα να παρακαλέσω είναι οι σύμβουλοι της κυβέρνησης να μελετήσουν για μία ακόμη φορά πολύ προσεχτικά τη Σύμβαση της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών. Να δουν πάρα πολύ προσεχτικά πώς διατυπώνεται η συναίνεση των κρατών να δεσμευτούν από μία συμφωνία. Γιατί σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών μπορεί να δεσμεύεται μία χώρα με μόνη την υπογραφή της, μπορεί να πρέπει να ανταλλαγούν έγγραφα, μπορεί να πρέπει να μεσολαβήσει επικύρωση, μπορεί να πρέπει να ανταλλαγούν τα επικυρωτικά έγγραφα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι σε διαφορετικές στιγμές, για να αναληφθεί μία δέσμευση.

Αλλά η δέσμευση αυτή αναλαμβάνεται από τη χώρα προτού επιληφθεί η Βουλή και είναι προφανές ότι η Βουλή των Ελλήνων θα επιληφθεί εκ των υστέρων και αφού θα έχουν συντελεστεί όλα τα καθοριστικά γεγονότα. Άρα, πρέπει να είμαστε απολύτως κατοχυρωμένοι και ασφαλείς και να έχουμε λάβει υπόψη μας και τα τρία πιθανά σενάρια: Το θετικό σενάριο της πλήρους ανταπόκρισης των Σκοπίων στις προβλέψεις μίας ορθής και ολοκληρωμένης συμφωνίας, το σενάριο της άρνησης συμμόρφωσης είτε επειδή υπάρχουν εσωτερικά προβλήματα είτε επειδή υπάρχει βούληση υπαναχώρησης. Και το ακόμη πιο δύσκολο σενάριο της μερικής εφαρμογής, του ατελούς σεβασμού που θα φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τη Βουλή των Ελλήνων, η οποία θα πρέπει να κάνει σταθμίσεις χωρίς να μπορεί να παρέμβει σε ένα κείμενο, γιατί πια θα έχουν διαμορφωθεί καταστάσεις οι οποίες μπορεί, τυπικά, νομικά, να μπορούν να ανακοπούν, αλλά στις εντυπώσεις, στη διεθνή κοινή γνώμη θα έχει διαμορφωθεί ένα νέο momentum, το οποίο δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα είναι φιλικό για την Ελλάδα.

Αρκούμαι σε αυτές τις «ενδιάμεσες» παρατηρήσεις λέγοντας ότι δεν χρειαζόμαστε μία ακόμη ενδιάμεση συμφωνία, γιατί έχουμε ενδιάμεση συμφωνία από το 1995. Χρειαζόμαστε μία ολοκληρωμένη τελική συμφωνία, η οποία να περιέχει όλα τα στοιχεία που ζητούμε και που συγκροτούν την εθνική μας γραμμή. Ένα σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό, που θα ισχύει ενιαίο αυτό, erga omnes για εσωτερική χρήση και εξωτερική χρήση, χωρίς παρεκκλίσεις. Επίσης, μία συμφωνία που θα προβλέπει την εξάλειψη, στο επίπεδο του Συντάγματος, της νομοθεσίας και της πρακτικής όλων των αλυτρωτικών στοιχείων. Μία συμφωνία η οποία θα είναι διεθνώς δεσμευτική και θα υιοθετηθεί και θα ενθαρρυνθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά θα μετουσιωθεί εσωτερικά στην αναγκαία αναθεώρηση του Συντάγματος της γειτονικής μας χώρας .Και μία συμφωνία, βεβαίως, η οποία θα σέβεται την ιστορία και θα αποτρέπει την ιδεολογική χρήση της ιστορίας.

Εν αναμονή, λοιπόν, των εξελίξεων και κρατώντας όλες τις επιφυλάξεις, θέλω να επισημάνω αυτά και προς τους κυβερνητικούς εταίρους αλλά και προς τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι αντιλαμβάνονται το εθνικό συμφέρον μακροπρόθεσμα και γνωρίζουν ότι όσες φορές υποτάσσουμε την ιστορία στη συγκυρία, τη μικροκομματική και την εκλογική, βγαίνουμε χαμένοι. Σας ευχαριστώ πολύ.

ΣΧΟΛΙΑ (24)

ΚΩΣΤΑΣ

ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΚΑΙ ΨΕΥΤΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΣΤΕΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΕΙΣ ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΣΟΥ

Τα ίδια πάνω-κάτω, δεξιά-αριστερα κάνουν όλοι οι πολίτικοι.

Ο Καμένος που είναι άφταστος σε αυτά γιατί να μην μπορεί ;

Τα κράτη μπορούν να δεσμεύονται με μόνη την υπογραφή τους.

Επομένως ο Καμμένος δεν μπορεί να το παίζει εκ του ασφαλούς πατριώτης.Αν δεν θέλει να συντελεστεί η προδοσία,πρέπει να ρίξει την κυβέρνηση.Η εκχώρηση του ονόματος Μακεδονία γίνεται με την υπογραφή Καμμένος,απλώς και μόνο γιατί ο Καμμένος στηρίζει την κυβέρνηση που πάει να υπογράψει την προδοσία.

@Τα κράτη...

Αυτή την υπογραφή μόνο όταν την βάζει η Ελλάδα απορρέουν υποχρεώσεις.Οι Σκοπιανοί υπέγραψαν την ενδιάμεση συμφωνία το '95 και δεν έκαναν τίποτα.

Χοντρέ

Θα είχες απόλυτο δίκιο αν: δεν είχες κάνει τις βλακείες σου με αποτέλεσμα τον ..ενφια, δεν είχες δημιουργήσει την "ευθύνη υπουργών", δεν είχες δημιουργήσει το bonus 30,40,50 εδρών και γενικότερα αν η λαιμαργία σου δεν είχε δημιουργήσει την καταιγίδα που μας βρήκε. Τώρα είσαι απλά, μετά Χριστόν προφήτης. Κάνω λάθος;

S

Το τι βλακείες γράφει ο καθένας εδώ, με ξεπερνά. Ο ΕΝΦΙΑ είναι πράγματι ένας φόρος, που πολύ καθυστερημένα έφερε ο Παπανδρέου και ο Βενιζέλος στην Ελλάδα, ενώ έπρεπε να υπάρχει πολλά χρόνια πριν, όπως στο εξωτερικό. Η ευθύνη υπουργών υπάρχει στα Ελληνικά Συντάγματα από το 1880. Ο Βενιζέλος το 2002, απλώς μείωσε τις περιπτώσεις για τις οποίες εφαρμόζεται. Για τα bonus εδρών, εδώ πραγματικά το τερμάτισες. Τι σχέση είχε ποτέ ο Βενιζέλος με το υπουργείο εσωτερικών;

@

Γεια σου φωστήρα μας. Διαφώτισε μας λοιπόν, τουλάχιστον για τη μεγαλοφυία του Ναπολέοντος. Σόρρυ του Βενιζέλου (ψιλοτούρκογλου).

Γιατί

παραλείπεις το τερατώδες, κτηνώδες PSI;;;

Nikos

Ο καμένος είναι η προσωποποίηση του τζάμπα μάγκα .Σου λέει αφού θα ψηφίσει θετικά η αντιπολίτευση αυτός θα ψαρεύει ψήφους .Γιατι να καεί περισσότερο από ότι είναι τώρα και να γίνει κατά καημένος

χοντρέ,

ακόμα να καταλάβεις ότι τελείωσες.Αποτελείς πλέον πολιτικό κεφάλαιο ίσης αξίας με τον Παπαθεμελή.

ΕΥΗ ΣΙΟΥΤΗ

Ρατσιστή!! καμμένο χαρτί και ίσης αξίας με το τίποτα είναι ο χαχαλέξης σου. Χτυπάνε τα δέντρα που έχουν καρπούς γι αυτό και τα ψεκασμένα συριζοτρόλια βρίζετε συνέχεια και με κάθε τρόπο τους Βενιζέλο, Λοβέρδο, Γεωργιάδη και άλλους που ξεβρακώνουν τους ψεκασμένους συριζαίους σε όλα τα ψέμματα!!

ΧΒ

Πολιτικό λαμόγιο, μόνο με τη φάτσα σου μου έρχεται να ξεράσω.

Βλέπω πολύ κατανόηση για 0,60

Σε ένα τόσο μείζονος και ιστορικής σημασίας θέμα δεν βλέπω τον Αλεξάκο να ψελίζει τη λέξη δημοψήφισμα. Δεν θέλει πλέον να "αφουγκρασθεί" τη σοφία του λαού μας; Δεν του βγαίνει;

mm

O Βενιζέλος ειναι καλό μυαλό και τον έφαγε η λασπολογία των αλλων προς το πρόσωπό του.

ΚΩΣΤΑΣ

ΕΔΩ ΓΕΛΑΜΕ ΕΒΑΛΕ ΕΝΦΙΑ ΕΦΑΓΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΙΟΥΧΩΝ ΟΥΣΤ

Ασε μας

Ρε μίστερ ενφια.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kinal_synedriasi

Δευτέρη θητεία στη θέση του γραμματέα για τον Χριστοδουλάκη - Καμίνης, Σκανδαλίδης, Λοβέρδος και  Όθωνας οι πρώτοι στο Πολιτικό Συμβούλιο. Γεννηματά: Εμείς δεν είμαστε διάτρητοι, είμαστε διάφανοι και καθαροί

58
prosfyges_anaxwrisi_art

Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής κάλεσε τους 60 μετανάστες που είχαν κατασκηνώσει στο Σύνταγμα από εχθές «να ακολουθήσουν τις οδηγίες των ελληνικών αρχών και να μεταφερθούν άμεσα στα ξενοδοχεία» - Τελικά συμφώνησαν και αποχώρησαν

216
dimi98

 «Πρέπει να γίνει προσπάθεια, οι πρόσφυγες, να πάνε εκεί που θέλουν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά με σεβασμό πάντα στις διεθνείς συμβάσεις και στον ελληνικό νόμο», τόνισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής

10
al-gennimatas01

«H έγερση ανάλογων ζητημάτων από την τουρκική πλευρά, τη στιγμή μάλιστα που απειλεί με πόλεμο σε περίπτωση που μια κυρίαρχη χώρα ασκήσει ένα νόμιμο και κυριαρχικό δικαίωμα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο, δεν ανταποκρίνεται στο επίπεδο σχέσεων που η Ελλάδα, ως δημοκρατική και ευρωπαϊκή χώρα, επιθυμεί να καλλιεργήσει με όλες τις γειτονικές της χώρες» επισημαίνει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς

3
akar_main01

«Η Ελλάδα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, τις συνθήκες, εξοπλίζοντας νησιά του Αιγαίου, τα οποία υπόκεινται σε καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης» είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας - Ζητά από τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας να βρεθεί φόρμουλα για την αποστρατικοποίηση - «Η Τουρκία ας μάθει να σέβεται το διεθνές δίκαιο» απαντά το υπουργείο Εξωτερικών και υπενθυμίζει ότι η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο

128
kammenos-kotzias_main01

Βαριές αλληλοκατηγορίες με αφορμή τον διαγωνισμό για τις βίζες - Καμμένος: «Με εντολή Κοτζιά» καταστράφηκαν έγγραφα και εξαφανίστηκαν από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του ΥΠΕΞ - Κοτζιάς: «Εθνικός συκοφάντης ο Καμμένος», «συνεπικουρούμενος από την επιπολαιότητα της κυβέρνησης» - Αιχμές και για την υποψηφιότητα Τσίπρα για το Νόμπελ: «Άλλοι επιδιώκουν να έχουν τη δόξα και άλλοι την ύβρη» - Σκέφτεται να μην συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές

20