Ντιμιτρόφ για τριμερή στο Σούνιο: «Όσο πιο σύντομα επιτευχθεί λύση τόσο καλύτερα»

19496774

Αινιγματική δήλωση του Σκοπιανού υπουργού για τους εκλογικούς κύκλους στις δύο χώρες: «Δεν είναι σαφώς προσδιορισμένοι και εξαρτώνται από άλλους παράγοντες» - «Εδώ, βλέπουμε τις δύο Κορέες να κάνουν βήματα προόδου - Μπορούμε κι εμείς» συμπλήρωσε 


Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της Συνόδου των βαλκανικών κρατών –μελών της ΕΕ με την Ομάδα του Βίσεγκραντ και τις υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ χώρες, αλλά κυρίως την αισιοδοξία του για την πορεία των διαβουλεύσεων για το ονοματολογικό, εξέφρασε σήμερα από το Σούνιο ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ.

Χαριτολογώντας για την ξενάγηση που θα ακολουθούσε στον Ναό του Ποσειδώνα, ο κος Ντιμιτρόφ ευχήθηκε οι θεοί να είναι μαζί μας, κυρίως όμως αύριο.

Ο κος Ντιμιτρόφ τόνισε πως πολλοί συνάδελφοί του στην σύνοδο αυτή «έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τις διαπραγματεύσεις γύρω από το ονοματολογικό και δέχθηκα πολλές ερωτήσεις για αυτό».

«Αύριο έχουμε ξεχωριστές συνομιλίες γι’ αυτό» τόνισε, «με την παρουσία του κου Νίμιτς. Βρισκόμαστε σε μία πολύ ευαίσθητη φάση, κατ ουσίαν αντιμετωπίζουμε μία από τις τελευταίες εναπομείνασες διαφορές και διερευνούμε τον τρόπο που θα καλυφθούν οι ανάγκες αμφοτέρων των πλευρών. Θεωρώ πως έχουμε ενώπιόν μας μία μεγάλη ευκαιρία, έχουμε επενδύσει τεράστια προσπάθεια σ’ αυτό».

«Φρονώ πως κατά μέγα μέρος μας εμπνέει η Ημέρα της Ευρώπης, η 9η Μαΐου, κατά την οποία τιμάται η Διακήρυξη Σούμαν, που μας υπενθυμίζει γιατί υπάρχει η ΕΕ. Είναι γιατί η Γαλλία και η Γερμανία αποφάσισαν να συμφιλιωθούν και να γίνουν φίλοι . Εγώ πιστεύω πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν τη διακήρυξη για να επιλύσουμε τις διαφορές μας και να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε περισσότερο για το μέλλον και για το τι πραγματικά έχει σημασία σήμερα», επεσήμανε ο ίδιος.

« Έχουμε πλέον την δυνατότητα να κλειδώσουμε όλο αυτή τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί, είμαστε μία μικρή χώρα, αλλά είμαστε γείτονες. Όλοι μας επιθυμούμε ευτυχείς και φιλικούς γείτονες, εμείς τρέφουμε μεγάλο σεβασμό για την Ελλάδα, είναι η χώρα που το 2003 διοργάνωσε τη Σύνοδο της Θεσ/νίκης, όπου η Ευρώπη έδωσε ελπίδες για την περιοχή μας και τώρα έχουμε μία ευκαιρία για να επιλύσουμε τις διαφορές μας με λειτουργικό τρόπο και μακροπρόθεσμα να παράξουμε φιλικές σχέσεις κι έχουμε τη χρυσή ευκαιρία να μετατρέψουμε τους Έλληνες φίλους μας στους μεγαλύτερους υποστηρικτές μας. Γιατί δεν υπάρχει φυσικότερο πράγμα από το να έχεις στο πλευρό σου τους γείτονές σου να σε βοηθούν στην πορεία σου προς την πρόοδο. Θα είναι καλό για εμάς, καλό για την Ελλάδα, αλλά και για οποιονδήποτε άλλο», τόνισε ο Ντιμιτρόφ.

Στην ερώτηση για το εάν θεωρεί ότι αυτά είναι τα τελευταία βήματα της λύσης, ή ότι είναι η αρχή του τέλους, ο κός Ντιμιτρόφ απάντησε: «Καταφέραμε μέσα σε 11 μήνες να έλθουμε πολύ κοντά σε προσωπικό επίπεδο και εάν μπορέσουμε να έχουμε αυτή τη σημαντική πρόοδο σε λιγότερο από 11 μήνες, εάν όχι σε 11 εβδομάδες, θα υπάρξει μεγάλη ανακούφιση και μάλιστα θα αναρωτιόμαστε πως και διατηρήθηκε αυτό το πρόβλημα τόσον καιρό. συνεπώς πιστεύω πως οι διμερείς σχέσεις ανάμεσα σε χώρες δεν διαφέρουν και πολύ από τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Κι εάν οι άνθρωποι καταφέρνουν να είναι φίλοι χωρίς πολλά προβλήματα, τότε και οι χώρες μπορούν να το καταφέρουν επίσης. Είδαμε τις προάλλες τις δύο Κορέες να κάνουν πρόοδο. Εάν αυτές μπορούν να το καταφέρουν, τότε κι εμείς που μοιραζόμαστε τόσα πολλά όσον αφορά τη νοοτροπία, την κουλτούρα, είμαστε γείτονες, ζούμε σ’ αυτόν τον αιώνα, είμαστε δύο ευρωπαϊκές χώρες, τότε μπορούμε κάλλιστα να κάνουμε το ίδιο και μάλιστα καλλίτερα».

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εάν θα μπορούσαμε να μιλούμε πως βρισκόμαστε ενώπιον ενός τελικού χρονοδιαγράμματος, ο Ντιμιτρόφ απάντησε πως «το χρονοδιάγραμμα υπαγορεύεται από άλλες διαδικασίες, που όμως σχετίζονται μεταξύ τους, θα τολμούσα να πω περισσότερο από τα χρονικά περιθώρια που θέτει η ΕΕ, παρά από εκείνα του ΝΑΤΟ, μ’ όλο που και αυτά είναι σημαντικά, επίσης οι εκλογικοί κύκλοι και στις δύο χώρες, οι οποίοι όπως όλοι γνωρίζουμε δεν είναι σαφώς προσδιορισμένοι και βασίζονται κι αυτοί σε άλλους παράγοντες, επομένως όσο πιο σύντομα, τόσο καλύτερα. Αυτό είναι εκείνο που θέλουμε να κάνουμε. Δεν θέλουμε να παραιτηθούμε, εάν δεν τα καταφέρουμε θα συνεχίσουμε για να το κάνουμε καλύτερα. Γιατί θέλουμε να τα καταφέρουμε.

Επίσης απαντώντας σε άλλη ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το εάν η όποια συμφωνία θα είναι ικανή να πείσει και την κοινή γνώμη και τους πολιτικούς στις δύο χώρες, ο κος Ντιμιτρόφ δήλωσε πως «ιδεωδώς θέλουμε όλες οι πλευρές να βρίσκονται μαζί μας. Πιστεύω πως εάν δεν χρησιμοποιηθεί το ζήτημα αυτό για εσωτερική πολιτική, τότε είναι πολύ δυνατόν να τα καταφέρουμε. Πιστεύω πως θα χρειασθεί αποφασιστικότητα στην άσκηση πολιτικής και πιστεύω πως αυτό θα καταστεί δυνατόν εάν κι εμείς έχουμε αυτοπεποίθηση και εάν πιστεύουμε τους εαυτούς μας τότε θα μπορέσουμε να πείσουμε και τους άλλους. Γνωρίζετε καλά πως τα μεγάλα επιτεύγματα δεν είναι εύκολα, αλλά η ανταμοιβή που παίρνεις όταν γίνονται είναι μεγάλη».

Αναφορικά με τη σύνοδο, ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ τόνισε πως «υπήρξε μία παραγωγική και καλή ημέρα για τις χώρες που φιλοδοξούν να ενταχθούν στην ΕΕ, γιατί έγινε κατορθωτό να συζητήσουμε και άλλα θέματα πέραν των διμερών μας σχέσεων, αλλά και τη διεύρυνση και το μέλλον της Ευρώπης, κατά τον ίδιο τρόπο που κάποιος πασχίζει να προλάβει ένα εν κινήσει τραίνο, γιατί η ΕΕ αλλάζει. Τούτο είναι σημαντικό για εμάς να το συζητούμε γιατί αφορά το κοινό μας μέλλον».

«Είναι σημαντικό διότι εκτός από τις χώρες του Βίσεγκραντ και όσες είναι υποψήφιες χώρες έχουμε και τους γείτονές μας, που ήδη είναι μέλη της ΕΕ. Συνεπώς έχουμε μεγαλύτερο οπτικό πεδίο στις διαβουλεύσεις μας, τα κοινά προβλήματα των Βαλκανίων, το μέλλον της Ευρώπης, τη διεύρυνσή της και τις ευκαιρίες γι’ αυτό. Είμαι της άποψης πως η ομάδα αυτή είναι μία που στο μέλλον θα κατορθώσει να εκφράζεται σε πολλές περιστάσεις με μία ενιαία φωνή. Κι αποτελεί μία εξάσκηση στο να μάθουμε πως θα είμαστε σύμμαχοι, στο πως θα συνεργαζόμαστε στενά», πρόσθεσε ο ίδιος.

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (5)

Aμπεμπελελέκoυα

Εγώ βλέπω ότι την ώρα που η πρoδoσiα του ovόματος της Μακεδoviας από την εθvoμnδεvιστική κυβέρvnση πρoxωρά με γoργούς ρυθμoύς, ο υπoυργός εξωτερικών των Σκoπιανών δεν μπορεί να κρύψει την χαρά του! Και γιατί να μην χαίρεται άλλωστε, αφού ως υπουργός ενός ψευδoκράτoυς σφετεριστών πέτυχε ελέω ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ την αναγvώριση της ψευτoμακεδovικής τους εθνότnτας και γλώσσας και πήρε δώρο και το όνομα της Μακεδoviας! Αύριο ο Ντιμιτρόφ θα συναντηθεί με τον Νίκο "Zαxαριάδn" Koτζιά υπό το βλέμμα του Niμιτς για να καθορίσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες της επερχόμενης προδοσίας. Χτες, στο Σούνιο στην συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των 4 βαλκανικών χωρών ο Ντιμιτρόφ βρήκε την ευκαιρία να πάρει στο ψιλό τον Koτζιά για την πληθώρα των δώρων του προς τα Σκόπια: "Μπορεί να είσαι σκληρός διαπραγματευτής, αλλά είσαι καλός οικoδεσπότns". Να σημειώσουμε πως ο Koτζιάς με τις συνεχείς διπλωματικές επαφές έχει αναγάγει τον υπουργό Εξωτερικών τους ψευδοκράτους σε ισότιμο συνομιλητή και πασχίζει μάλιστα να βάλει τα Σκόπια σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. Πώς να μην χαίρεται λοιπόν ο Ντιμιτρόφ για τα "δώρα" που προσφέρει ο Κοτζιάς ενάντια στην βούληση του Ελλnvικού λαoύ;

Αθλιότις!

Ο κ.Ντιμιτρώφ από πού κατάγεται? Ο παππούς του και ο πατέρας του ποιοι ήταν? Ποιες οι σχέσεις τους με τον ΔΣΕ κατά τον εμφύλιο και με τη Βουλγαρία και εν συνεχεία με τον Τίτο? Ποιος χρηματοδοτούσε /ει και ίδρυσε το VMPO? Πού νομίζει ότι απευθύνεται με αυτά που λέει,σε καμιά ολομέλεια του ΚΚ,στον πατερούλη Στάλιν,Τίτο ή σε καμιά Βουλαγαρική Εξαρχία? Να τον προσγειώσουμε λοιπόν από το...όνειρο της ¨"Μεγάλης Μακεδονίας"και να του θυμίσουμε ότι απευθύνεται στον ελληνισμό!με χιλιάδες χρόνια Ιστορίας και πολιτισμού, ο οποίος έγινε πανανθρώπινος και θεμελιώθηκε ολόκληρη η ανθρωπότητα,να του θυμίσουμε ότι αυτός ο τόπος που λέγεται Μακεδονία λέγεται Μακεδονία διότι είναι Ελλάδα,έχει ιερά και όσια,είναι ποτισμένος σε κάθε σπιθαμή του με αίμα και κάθε σπιθαμή του έχει και ένα μνημείο,κάθε πετραδάκι,κάθε βράχος,ο αέρας και η ανάσα μαρτυρά την ελληνικότητα και τον ελληνισμό!Επίσης να του θυμίσω ότι ο ελληνισμός στέκεται όρθιος !!Δεν υποδουλώνεται γιατί δεν γονατίζει!!

@Αθλιότις αθλιοτήτων τα παντα..αθλιότις!

Απομεινάρι του..Εμφυλίου είναι τι το ψάχνεις?? Πέρασαν σε Γιουγκοσλαβία οι συμμορίτες "Έλληνες" γονείς του και μας βγήκε τώρα μπροστά μας αυτο το ..τεφαρίκι να τα κάνει πλακάκια για την Μακεδονία ...με τους Αριστερούς που βάλλαμε εμείς τα κοθώνια(!) να μας κυβερνάνε....

Κωνσταντινος Λ.

Πεταμα τον σκοπιανο ακροδεξιο και τον συριζαιο σταλινιφασιστα στην θαλασσα να ησυχασουμε

Τίνα

Σούνιο, ή μήπως Βάρκιζα, για να πάρει η αριστερά πίσω το αίμα της με το ξεπούλημα της Μακεδονίας. Μου θυμίζει το βαγόνι που χρησιμοποιήθηκε για την υπογραφή της συνθηκολόγησης των Γερμανών στον Ά παγκόσμιο πόλεμο, ενώ το ίδιο βαγόνι χρησιμοποιήθηκε απο τον Χιτλερ οταν στο β´ παγκόσμιο πόλεμο συνθηκολόγησαν οι Γάλλοι.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4777700

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ είπε ότι θα ρωτούσε τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας θεωρεί ντροπή την κατάστασή του - Τόνισε ότι θα αγωνιστεί για τα θέματα που αφορούν την αναπηρία, αλλά και την τεχνολογία και την έρευνα

6