Βουλή: Άνω-κάτω στην Επιτροπή Εξοπλιστικών για τα F-16

Βουλή: Άνω-κάτω στην Επιτροπή Εξοπλιστικών για τα F-16

Η συνεδρίαση διεκόπη μετά τη σύγκρουση του Πάνου Καμμένου με ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη - Ακολούθησε συνάντηση Κικίλια-Μητσοτάκη και τελικώς η ΝΔ δήλωσε ότι εγκρίνει επί της αρχής τη συμφωνία - Είχε προηγηθεί συνάντηση Μητσοτάκη-Πάιατ

epitropi_eksoplistikon
Η ευρύτερη στήριξη της Βουλής στην συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό 85 μαχητικών αεροσκαφών F-16 διαμορφώθηκε μετά από επεισοδιακή συνεδρίαση στην επιτροπή Εξοπλιστικών Συμβάσεων και Προμηθειών του κοινοβουλίου καθώς εκτός από τα κυβερνητικά κόμματα, προς θετική γνώμη κατευθύνθηκαν ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Ωστόσο, επιλογή του κ. Πάνου Καμμένου να ζητήσει πρώτα την έγκριση του ΚΥΣΕΑ και στην συνέχεια την σύμφωνη γνώμη της Βουλής για το συγκεκριμένο κρίσιμο εξοπλιστικό πρόγραμμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης που εξήγησε ότι οι διαδικαστικές επιλογές του υπουργού θέτουν σε κίνδυνο την σύμβαση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βασίλης Κικίλιας από την ΝΔ αλλά και ο κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος από την ΔΗΣΥ εξήγησαν ότι ο υπουργός όφειλε να ζητήσει πρώτα την γνώμη της Βουλής και στην συνέχεια να περάσει την σύμβαση από το ΚΥΣΕΑ και όχι το αντίθετο. Παράλληλα έθεσαν ζητήματα για την συνολική στάση του κ. Καμμένου ο οποίος όπως υποστήριξαν δεν ενημερώνει την εθνική αντιπροσωπεία για τις κινήσεις του υπουργείου του. Επίσης, ο κ. Κώστας Τασούλας υποστήριξε ότι ο κ. Καμμένος προσπάθησε να εκβιάσει την επιτροπή προκειμένου να «νομιμοποιήσει» τους λανθασμένους χειρισμούς του.

Από την πλευρά του ο υπουργός υποστήριξε ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά και πως απευθύνθηκε πρώτα στο ΚΥΣΕΑ προκειμένου να κερδηθεί χρόνος. Ωστόσο, τόνισε πως για να μην αμφισβητηθεί η ισχύς της σύμβασης πρέπει να έχει την σύμφωνη γνώμη της ΝΔ γι αυτό και προτίθεται να ξανακαλέσει το ΚΥΣΕΑ εάν το επιθυμούν τα κόμματα.

Κικίλιας: Πάνω από όλα το συμφέρον της χώρας

Σε εκείνο το σημείο οι εργασίες της επιτροπής διακόπηκαν προκειμένου οι βουλευτές να συνεννοηθούν με τις ηγεσίες των κομμάτων τους. Με την επανέναρξη της διαδικασίας ο κ. Κικίλιας ενημέρωσε ότι το κόμμα του εκφράζει θετική γνώμη επι της αρχής για την συμφωνία των F-16 ενώ σε δήλωση του προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες εξήγησε: «Η Νέα Δημοκρατία επισημαίνει ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας φέρει ακέραια την ευθύνη για τη μη ορθή τήρηση της διαδικασίας ενημέρωσης και έκφρασης γνώμης από την Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, για τη συμφωνία αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας.Υπογραμμίζει, επίσης, ότι έως και σήμερα δεν δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, η ευθύνη της οποίας βαραίνει αποκλειστικά την Κυβέρνηση. Παρά ταύτα, θέτοντας πάνω απ’ όλα το συμφέρον της χώρας και της Πολεμικής Αεροπορίας, η Νέα Δημοκρατία εκφράζει τη σύμφωνη γνώμη της επί της αρχής για τη συμφωνία αυτή».
Κλείσιμο
.
Επίσης, αμέσως μετά την συνεδρίαση ο κ. Καμμένος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον σχηματισμό ισχυρής πλειοψηφίας ενώ ο πρόεδρος της επιτροπής Συμεών Μπαλλής σημείωσε «Μετά την γνώμη της ΝΔ συγκροτήθηκε μία ισχυρή πλειοψηφία συμφωνίας επί της αρχής και των λεπτομερειών της συμφωνίας και όταν έρθει η αμερικανική απάντηση στην ελληνικό LOA θα γίνει νέα συνεδρίαση της Επιτροπής για να συζητηθεί η αμερικανική απάντηση».

Να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια της επεισοδιακής συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του αμερικάνου πρέσβη Τζέφρυ Πάιατ στο γραφείο του προέδρου της ΝΔ στην Βουλή. Η συνομιλία των δύο ανδρών διήρκησε περίπου 30 λεπτά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης