Σε εξέλιξη το ΚΥΣΕΑ για αναβάθμιση F-16 και γαλλικές φρεγάτες

fregmesaa

Μέχρι 30 Απριλίου ισχύει η προσφορά των Αμερικανών για τον εκσυγχρονισμό 85 F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας - Θέλουν να συνάψουν συμφωνία για χρονομίσθωση δύο γαλλικών φρεγατών

Αγώνα δρόμου για να ληφθούν οι αποφάσεις που θα ενεργοποιήσουν εξοπλιστικά προγράμματα με σκοπό να θωρακιστούν οι ένοπλες δυνάμεις και να σταλεί το μήνυμα στην Αγκυρα ότι η αποτρεπτική δύναμη του ελληνικού στρατού θα ενισχυθεί κάνει η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα στις 18:00 το απόγευμα (δηλαδή μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ) συγκλήθηκε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας, ώστε να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις.

Το ΚΥΣΕΑ αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για να προχωρήσει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των μαχητικών αεροσκαφών F-16. Οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές: οι Αμερικανοί έχουν δώσει περιθώριο μέχρι τις 30 Απριλίου για να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση στην παραγγελία με τις προσφερόμενες σήμερα τιμές. Στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχουν αποφασίσει να αναβαθμίσουν τα 85 πιο σύγχρονα αμερικανικά F-16 που έχει η Πολεμική Αεροπορία (πρόκειται για 55 αεροσκάφη F-16 Block 52+ και 30 μαχητικά τύπου F-16 Block 52+ Advanced), τα οποία θα εκσυγχρονιστούν στην πιο νέα έκδοση Viper.

Το κόστος της συγκεκριμένης προμήθειας αναμένεται να φτάσει το 1,1 δισ. ευρώ, αν και στο Πεντάγωνο λένε ότι στην τελική τιμή θα συμπεριληφθεί και το πρόγραμμα Follow On Support ώστε τα εκσυγχρονισμένα μαχητικά αεροσκάφη να έχουν υψηλή διαθεσιμότητα και για τα επόμενα χρόνια. Το πρώτο αναβαθμισμένο F-16 σχεδιάζεται να παραδοθεί στην Πολεμική Αεροπορία το 2021, δηλαδή σε τρία χρόνια από σήμερα.

Το ΚΥΣΕΑ αναμένεται να λάβει απόφαση και για την προμήθεια υλικών για τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Mirage των οποίων η διαθεσιμότητα είναι χαμηλή, κυρίως λόγω έλλειψης ανταλλακτικών. Οι Γάλλοι έχουν προτείνει αναβάθμιση των Mirage 2000 και 2000-5, όμως το κόστος ανέρχεται στα 860 εκατ. ευρώ και θεωρείται απαγορευτικό με δεδομένα τα διαθέσιμα κονδύλια.

Συντήρηση Mirage

Η Αθήνα θέλει να υπογράψει με το Παρίσι σύμβαση Follow On Support ώστε να έχει διαθέσιμα όσο το δυνατόν περισσότερα Mirage 2000-5, τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα. Κι αυτό διότι τα γαλλικά αεροσκάφη μπορούν να μεταφέρουν τους πυραύλους cruise τύπου Scalp που έχει στο οπλοστάσιό της η Πολεμική Αεροπορία, το μοναδικό στρατηγικό όπλο των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Στην επίθεση που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία τα ξημερώματα της 14ης Απριλίου εναντίον εγκαταστάσεων του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Ασαντ, τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν εννέα πυραύλους τύπου Scalp για την καταστροφή στόχων στη Συρία.
Σε μια εποχή που η τουρκική αναθεωρητική πολιτική ξεδιπλώνεται μέρα με την ημέρα, τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης θεωρούν ότι η απόφαση ενίσχυσης του στόλου των Mirage με ανταλλακτικά θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα αποτροπής. Το ερώτημα ωστόσο είναι πότε θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για να ξεκινήσει ο εφοδιασμός της Πολεμικής Αεροπορίας με ανταλλακτικά που θα ξαναδώσουν ζωή στα γαλλικά μαχητικά.

Η ελληνική πλευρά θέλει να ισχυροποιήσει και τις ναυτικές της δυνάμεις, με δεδομένη την τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο αλλά και την πρόθεση της Λευκωσίας να συνεχίσει την προσπάθεια για να πετύχει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που υπάρχουν στη θαλάσσια περιοχή εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Το πρωθυπουργικό γραφείο και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος έδωσαν εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών να υποβάλουν επίσημο αίτημα στη Γαλλία για την απόκτηση δύο φρεγατών τύπου Fremm μέσω χρονομίσθωσης (leasing).

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Φώτης Κουβέλης είπε ότι η Αθήνα θέλει να έχουν έρθει οι δύο γαλλικές φρεγάτες μέσα στο καλοκαίρι. Ο φιλόδοξος στόχος να ενταχθούν στο Πολεμικό Ναυτικό μέχρι τον Αύγουστο είναι δύσκολο να επιτευχθεί αφού εκτός των άλλων πρέπει να διευθετηθούν εγκαίρως δύσκολες λεπτομέρειες και συμβατικές δυσκολίες σχετικά με τον επιμερισμό των κινδύνων που κρύβει το πρόγραμμα leasing.

Στη σκιά του σκανδάλου με τα υπέργηρα Ρ-3

Η σπουδή της ελληνικής κυβέρνησης να τρέξει εξοπλιστικά προγράμματα που είχαν ανασταλεί λόγω της οικονομικής κρίσης και της ευρείας καχυποψίας ότι τέτοιου είδους αγορές κρύβουν μίζες εξηγείται εύκολα από την όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Εκ των πραγμάτων τίθενται μια σειρά από νομιμοποιημένα ερωτήματα για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. και τις προτεραιότητες που είχαν θέσει ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πάνο Καμμένο. Είχε προκαλέσει πολιτικό σεισμό η αποκάλυψη από το «ΘΕΜΑ» ότι η πρώτη απόφαση της κυβέρνησης Τσίπρα ήταν ο εκσυγχρονισμός πέντε υπέργηρων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας τύπου P-3 για την αναβάθμιση των οποίων θα εκταμιευθούν 500 εκατ. δολάρια.

Από τον Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι τον Μάρτιο του 2018, οι Ελληνες φορολογούμενοι έχουν εκταμιεύσει 342 εκατ. δολάρια, περίπου το 78% του συνολικού προϋπολογισμού για τον εκσυγχρονισμό όλων των P-3, χωρίς να έχουν παραλάβει ούτε ένα αεροσκάφος! Ακόμη και όταν το Πολεμικό Ναυτικό αρχίσει να τα παραλαμβάνει, τα P-3 θα μπορούν χρησιμεύουν μόνο για επιτήρηση από αέρος και όχι για δράση στο πεδίο της μάχης... Κι αυτό από μόνο του δείχνει ότι αυτά τα 342 εκατ. δολάρια θα μπορούσαν να έχουν διατεθεί για να είναι ετοιμοπόλεμα μαχητικά που δεν πετάνε λόγω έλλειψης ανταλλακτικών, ή να έχει ξεκινήσει η αναβάθμιση των μαχητικών που καρκινοβατεί γα περισσότερο από μια 10ετία και την οποία όλοι τώρα θέτουν ως προτεραιότητα.

Ακόμη και η λύση της χρονομίσθωσης φρεγατών, την οποία τώρα όλοι προκρίνουν ως επείγουσα λόγω της τουρκικής επιθετικότητας, είναι επιλογή υψηλού κόστους και αθροιστικά θα στοιχίσει ακριβότερα από μια συμφωνία ναυπήγησης που θα μπορούσε να είχε γίνει χρόνια πριν...

ΣΧΟΛΙΑ (72)

Μιχαλης

ολα τα εξοπλιστικα θα μπορουσαν να γινουν απο πολυ πριν , αλλα μην ξεχνατε οτι το Τσιρκο του 2015 ειχε προταιρεοτητα !!!

NEW KOLOTUMBA !!

Ρε μας δουλέψανε ψιλό γαζί ! Ποια αναβάθμιση των f16 και φρεγάτες και πράσινα άλογα !! Μόνο για κάτι ....ντακότες μιλήσανε τα συντρόφια !!! Κι΄ας μας έλεγε άλλα ο κυρ Φανούρης ......

Αλ

να πέσει το παραδάκι, να δω και τι ποσοστά θα πάρουν αυτοί που θα αποφασίσουν, να πάρετε και σύμβουλο τον Τσοχατζόπουλο, αυτός ξέρει..... χαχαχα

Νικος

Χαχαχααα.. Εγώ τα έλεγα και κανείς δεν με ακουγε. Μας ζαλίζατε τα παπαρια τόσο καιρό με την πορδήθεν επιθετικότητα των Τούρκων. Νατα μας και τα εξοπλιστικά πάλι με την βούλα του κράτους. Εεεε μαλάκα λαέ; Το πιασες το κόλπο; Πήραν όλοι τις μιζούλες τους , ΜΜΕ, δημοσιογράφοι, πολιτικοί και εσυ κάντην αβαβά , πλέρωνε την σαπίλα και το φαγοπότι των βρωμιάρηδων χάριν "εθνικής ασφάλειας".

Νικος

..αα και κάτι άλλο. Το προσχέδιο λέει ότι το εκτιμώμενο συνολικό κόστος είναι 2,4 δίς δολλάρια. Εσεις εδώ μας λέτε 1,1 δις . Ποιός λέει αλήθεια ρε πρωτοψέμα; Επίσης λέει ο σούπερ εργολάβος θα είναι quess-who , Η Lockheed Martin . Και επειδή ο διάβολος κρύβεται πάντα στις λεπτομέρειες διαβάστε τί λέει το προσχέδιο "This proposed sale will contribute to U.S. foreign policy and national security objectives by helping to improve the security of a NATO ally which is an important partner for political stability and economic progress in Europe. The upgrade of F -16 aircraft to an F -16 Block V configuration will bolster the Hellenic Air Force’s ability to support NATO and remain interoperable with the U.S. and the NATO alliance. " Δηλαδή μαλάκα Ελληνα (μετάφραση) "Αυτή η προτεινόμενη πώληση θα συμβάλει στην επίτευξη στόχων εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ" Θα πληρώνουν και τα τρισεγγονα σου μαλάκα για την επίτευξη στόχων εξωτερικής πολιτικής μια ξένης χώρας. ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΠΡΟΒΑΤΑ

Αιρετικός

Χρόνια πολλά σε όσους εορτάζουν.!

Andreas

EPITELOUS NA KANETE KATI: PREPEI NA AGORASOUME KAI NA KANOYME KAI MONOI MAS SIGA SIGA:::

Nikos Eksoteriko

Απο την στιγμη που θα παραλαβουν οι Τουρκοι εστο 1 μοιρα φ35, ΑΟΡΑΤΑ για εμας, το παιχνιδι τελειωνει. Ολα τα αλλα ειναι καλα και ωραια αλα ο εχθρος εχει οπλο προτης κρουσης και καταστροφης χωρις να των παρεις χαμπαρι. Γνωμη μου.

Νικος

Καλά ας πετάξουν για αρχή τα F35 που είναι σαν τα windows , γεμάτα bluescreens και bugs και τα λέμε.

ΤΝΤ

Οι FREMM είναι ΕΚ ΤΩΝ ΟΥΚ ΑΝΕΥ.Στρατηγικο όπλο ΑΜΕΣΗΣ ανάγκης.Χωρις Ναυτικό ξεχάστε ΑΟΖ Αιγαίο και Νησιά.Ομοιως και χωρίς αεροπορία την κάτσαμε την βαρκα. 12 χρόνια δεν πηραμε ούτε σφαίρα. ΑΜΕΣΗ ανάγκη για αναβάθμιση αντιαεροπορικών (Κυρίως τα Ρωσικά OSA που είναι Σοβιετικής εποχής ,TOR σε επιπεδο M2 καθώς επίσης και τα S300 σε επίπεδο PMU2 FAVORIT) Άμεσα σύστημα παράκτιας άμυνας για να κλειδώσει το Αιγαίο από το Τουρκικό Ναυτικό με το Νορβηγικό αντιπλοικο NSM. Επίσης πρόσθετα MIRAGE 2000-5 είτε μτχ από ΗΑΕ είτε αναβάθμιση των 2000egm/bgm σε λογική τιμή. Τέλος ΧΘΕΣ ΤΟΡΠΙΛΕΣ για τα TYPE 214 που χρησιμοποιούν παλαιας τεχνολογίας χάνοντας έτσι το σημαντικό πλεονέκτημα που έχουμε.

Mετανάστης Στο Κατάρ

Aκριβώς το αντίθετο. Είναι ενα πλοίο που δεν μας κάνει και η ενοικίαση του πεταμένα λεφτά. Για περισσότερα και τεκμηριωμένα με γιατί και πώς στο έγκυρο αμυντικό μπλόγκ "e-amyna".

ηλίας

Σιγα μη σκισετε κανενα καλτσον,τι κυσεα ρε,εδω οι στραταιοι χρονια τωρα, σας υποβαλουν πληρες προγραμμα αναβαθμισης και εσεις με το ζορι υπογραφετε το κονδυλι για το συσσιτιο των στρατιωτων.Τοσα χρονια ρε λαοπλανοι το βλεπατε να ρχετε και μονολογουσατε συμφεροντολογικα "ασε να αποφασισει ο επομενος για να κανω αντιπολιτευση" Καλα να παθουμε γιατι ειμαστε χαϊβανια και σας ψηφιζουμε

κοινος νους

μεσα σε τρια χρονια απο την ευλογημενη στιγμη που ανελαβε ο συριζα επιτελους η χωρα μπαινει σε μια σειρα επειτα απο το 1967. συριζα για τα επομενα 20 χρονια και κλαψτε οσο θελετε ακρο-δεξιουληδες

τι ειπες τωρα

Τρεμετε ...ερχετε το pasok και θα μας σώσει η φώφη. ...."""o Hλιος ο πρασινος αυτος μας οδηγειιιιι"""""" Λεφτα υπαρχουν

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kinal

Το Κίνημα Αλλαγής ασκεί κριτική στην κυβέρνηση ενόψει του αυριανού ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι – Στο στόχαστρό του η πολιτική της κυβέρνησης για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων 

kikladiki

Ο κ. Μητσοτάκης, που βρέθηκε στο χώρο μαζί με τον γιό του, ξεναγήθηκε από τον επιμελητή κ. Σταμπολίδη και συνομίλησε με πολίτες, οι οποίοι βρέθηκαν στο χώρο για να περιηγηθούν στα μοναδικά δημιουργήματα

mitsotakis_main

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει κάλεσμα στους Γάλλους επενδυτές να εκμεταλλευτούν τις προοπτικές στην Ελλάδα - Θα συζητηθούν και θέματα αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών - Στην ατζέντα και το θέμα της κλιματικής αλλαγής

13
petsas-inter

«Οι πολίτες ξέρουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήδη μείωσε 22% τον ΕΝΦΙΑ. Και έπεται, ευτυχώς, συνέχεια» η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπη στην κινδυνολογία του πρώην πρωθυπουργού

21
theoxaris

Τι συζήτησαν στη σημερινή τους συνάντηση, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, με τον πρόεδρο των επαγγελματιών και βιοτεχνών Σαμοθράκης, Γιάννη Γλήνια, αλλά και με τον νέο δήμαρχο, Νίκο Γαλατούμο