Οδ. Κωνσταντινόπουλος: «Οι ξένες διοικήσεις των τραπεζών δεν όρισαν ούτε έναν Έλληνα στις επιτροπές!»

Οδ. Κωνσταντινόπουλος: «Οι ξένες διοικήσεις των τραπεζών δεν όρισαν ούτε έναν Έλληνα στις επιτροπές!»

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για το θέμα κάνοντας λόγο για αφελληνισμό 

Για αφελληνισμό της οικονομίας κάνει λόγο ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος
σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή
επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως: «Οι ξένες διοικήσεις των τραπεζών με πρώτη αυτή στην τράπεζα Πειραιώς δεν όρισαν ούτε έναν Έλληνα στις επιτροπές».

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υπογραμμίζει πως ο αφελληνισμός της οικονομίας γίνεται "μέσω της παράδοσης του ελέγχου του δανεισμού μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων σε ξένα funds τα οποία – με απόφαση και σχεδιασμό της Κυβέρνησης Τσίπρα – εξαγόρασαν τις ελληνικές τράπεζες
έναντι πινακίου φακής στην τρίτη, αχρείαστη, ανακεφαλαιοποίηση.

Ο ίδιος τονίζει  πως οι Επιτροπές που έχουν συναφή ή και αποφασιστικό ρόλο σε θέματα πιστοδοτήσεων των επιχειρήσεων απαρτίζονται πλέον σχεδόν εξ ολοκλήρου από στελέχη που δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, και παράλληλα θέτει ερωτήματα ως προς τη διαφάνεια και τη διασφάλιση του υγιούς επιχειρηματικού ανταγωνισμού υπό τις νέες συνθήκες. Κάνει δε λόγο ξεκάθαρα για «σχέδιο της πιο επικίνδυνης Κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος, της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το οποίο υλοποιείται εις βάρος της ελληνικής οικονομίας και των Ελλήνων πολιτών και φορολογουμένων».

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ, 

Μετά από την Τρίτη – αχρείαστη – ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, και σε συνδυασμό με τον προσχεδιασμένο αποκλεισμό των Ελλήνων επενδυτών από τη συμμετοχή στη νέα εταιρική τους σύνθεση, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τις παρέδωσε σε ξένα επενδυτικά funds έναντι πινακίου φακής, αφού πρώτα τις έθεσε τεχνικά σε καθεστώς χρεοκοπίας με την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls) τον Ιούλιο του 2015 και την δήθεν «διαπραγμάτευση» του κ.Βαρουφάκη – με εντολή του κ.Πρωθυπουργού, πάντα – που οδήγησε τη χώρα ένα βήμα από την έξοδο από την Ευρωζώνη.

Είναι χαρακτηριστικό, πως το καλοκαίρι του 2014 η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών ήταν 34 δισεκατομμύρια ευρώ, και ένα χρόνο μετά η ανακεφαλαιοποίηση έγινε όταν η χρηματιστηριακή αξία είχε πέσει στο ένα (1) δισεκατομμυρίου ευρώ. Με τη διαδικασία αυτή, όπως την σχεδίασε και υλοποίησε η Κυβέρνηση του κ.Τσίπρα – του ίδιου που, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έλεγε στη ΔΕΘ το Σεπτέμβριο του 2013: «Οι τράπεζες θα βρεθούν υπό δημόσιο κοινωνικό έλεγχο και εμάς δεν μας φοβίζει να πούμε τη λέξη: θα εθνικοποιηθούν. Θα λειτουργήσουν στη βάση των συμφερόντων των Ελλήνων, στη βάση των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου» - το ελληνικό Δημόσιο έχασε 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Η συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας περιορίστηκε στο 2,7% στην Eurobank (από 35% πριν από την αύξηση), στο 11% στην Alpha Bank (από 66%), στο 26% στην Τράπεζα Πειραιώς (από 66,9%) και στο 35% στην Εθνική Τράπεζα (από 57,2% πριν από την ανακεφαλαιοποίηση). 

Παράλληλα με τις τράπεζες, παραδόθηκαν στα «κοράκια» (όπως τα ονόμαζε ο ίδιος ο κ.Τσίπρας τον Σεπτέμβριο του 2015) και τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία, αλλά και τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια.

Δυστυχώς, δικαιωνόμαστε όσοι είχαμε μιλήσει για το κυβερνητικό σχέδιο αφελληνισμού των τραπεζών, με επόμενο βήμα την αρπαγή των μεγάλων, μεσαίων και μικρών ελληνικών επιχειρήσεων, που παράγουν πλούτο για τη χώρα, από ξένους ομίλους και funds μέσω του ελέγχου του δανεισμού τους. Αυτό οδηγεί σε αφελληνισμό των παραγωγικών επιχειρήσεων και της οικονομίας.

Αυτό το διάστημα, οι τράπεζες προχωρούν σε αναδιάρθρωση πολλών Επιτροπών τους, κάποιες εκ των οποίων έχουν συναφή ή αποφασιστική αρμοδιότητα σε θέματα πιστοδοτήσεων. Στις Επιτροπές αυτές, διορίζονται εν συνόλω μέλη ξένης ιθαγένειας.

Αναφέρω χαρακτηριστικά το παράδειγμα της Τράπεζας Πειραιώς. Στην Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού, συμμετέχουν οι: κ.Γ.Χατζηνικολάου (Πρόεδρος Δ.Σ.), Arne Berrgren, Karel De Boeck, Enrico Cucchiani, David Hexter, Alex Blades, Αικ.Μπερίτση (εκπρόσωπος ΤΧΣ). Στην Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων, συμμετέχουν οι: Karel De Boeck (Πρόεδρος), Arne Berrgren, David Hexter, Alex Blades, Σολομών Μπεράχα. Στην Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφίων Μελών Δ.Σ., συμμετέχουν οι: Arne Berrgren (Πρόεδρος), Enrico Cucchiani, David Hexter, Alex Blades, Σολομών Μπεράχας, Αικ.Μπερίτση (εκπρόσωπος ΤΧΣ). Δηλαδή, το ΤΧΣ εξακολουθεί να κατέχει το 26% των μετοχών, εκπροσωπείται όμως μόνο από ένα μέλος σε κάθε Επιτροπή. Και η σύνθεση της Επιτροπής Ανάδειξης Υποψηφίων Μελών Δ.Σ., διασφαλίζει πως και τα μέλη Δ.Σ. στο μέλλον δεν θα έχουν την ελληνική ιθαγένεια.

Δυστυχώς, το σχέδιο της πιο επικίνδυνης Κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος, υλοποιείται εις βάρος της Ελληνικής Οικονομίας και των Ελλήνων πολιτών και φορολογουμένων.

Εμείς, ως Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), διεκδικούμε κανόνες διαφάνειας και υγιούς ανταγωνισμού στον τραπεζικό τομέα, και στην οικονομία γενικά. Φοβόμαστε όμως ότι οι εξελίξεις ξεπερνούν ακόμη και τα πιο απαισιόδοξα σενάρια.

Ως εκ τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Διασφαλίζεται ο υγιής ανταγωνισμός των επιχειρήσεων μέσα από τις παρούσες διαδικασίες λειτουργίας και πιστοδοτήσεως των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων;

Η Κυβέρνηση γνωρίζει τις παραπάνω εξελίξεις; Αποδέχεται τον κίνδυνο οι ελληνικές επιχειρήσεις να παραδοθούν εξ ολοκλήρου σε ξένα funds μέσω του ελέγχου του δανεισμού τους;

Τι προτίθεται να κάνει η Κυβέρνηση ώστε να ενισχύσει τις ελληνικές επιχειρήσεις, να προστατέψει τους μικρούς και μεσαίους – αλλά και τους μεγαλύτερους – επιχειρηματίες, καθώς και τις θέσεις εργασίας που εξαρτώνται άμεσα από τις επιχειρήσεις αυτές;

ΣΧΟΛΙΑ (6)

Ούτε κλεπτοπασόκο, ακόμη

Ούτε έναν συριζαίο, κρίμα ......

TOM

Πολύ καλά κάνανε και δεν διορίσανε κανέναν Ελληνα . Γιατί όποιον και αν διορίζανε θα ήταν πολιτικά εγκάθετος κάποιου κόμματος. Δεν σας ενδιαφέρει ο αφελληνισμός κε Κωνσταντινοπουλε . Σας ενδιαφέρει η κομματική σας πελατεία και μέσω αυτής ο έλεγχος του τραπεζικού συστήματος. Φωνάζετε και οδύρεστε γιατί βλέπετε να χάνετε την δυνατότητα έλεγχου των τραπεζών και μέσω αυτών την δυνατότητα εξυπηρέτησης της κομματικής σας πελατείας. Είστε και εσείς ένας εθνικό-λαϊκιστης σαν τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Έχω χάσει πάσα ιδέα.

ξενος=unbiased

καλυτερα γιατι θα κανουν business διαχειρηση και οχι πελατειακη

AMPOS

Χθες ανακοινώθηκε ότι η μόνη χώρα σε ύφεση στην Ευρώπη, είναι η Ελλάδα. Εγώ λέω να βάλουμε και ξένους πολιτικούς εκτός από τραπεζίτες κ. Κωνσταντινόπουλε.

Γιωργος

Ουτε χρειαζεται να ορισουνε !!! Ελληνες δεν ηταν αυτοι που σας εδωσαν σε εσας κ τα κομματα σας ;; Ελληνες δεν ηταν αυτοι που επιλογες τους σε ελληνικα ομολογα καταβαραθρωσαν τις τραπεζες τους κ τις ξεπληρωνουμε εμεις ;; Ολα αυτα εννοειται χωρις καμια ευθυνη κ καταλογισμο !! Τετοια αστερια να λειπουν !!

Μαρτυράνε χωρίς ξύλο

Μη γράφετε τέτοια άρθρα γιατι κερδίζει ψηφοφόρους ο Σώρρας.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

naupaktos_ar

Μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο ΠτΔ κατά τις επετειακές εκδηλώσεις για την Ναυμαχία της Ναυπάκτου - Έκανε λόγο για αυθαιρεσίες της Άγκυρας στη Μέση Ανατολή που δεν θα γίνουν ανεκτές από την ΕΕ

73
cem

Ο «γκουρού» της «Γαλάζιας Πατρίδας» Τζεμ Γκιουρντενίζ μιλά στο protothema.gr για τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο και για το πώς μπορεί να αποφευχθεί ένα «θερμό επεισόδιο» - Στο «στόχαστρο» της Άγκυρας 153 ελληνικά νησιά, νησίδες και βράχοι στο Αιγαίο

66