Σύνοδος για το προσφυγικό: Θέλουν μια πόλη προσφύγων μέσα στην Αθήνα

Σύνοδος για το προσφυγικό: Θέλουν μια πόλη προσφύγων μέσα στην Αθήνα

Το σχέδιο φιλοξενίας 50.000 προσφύγων σε στρατόπεδο στην ελληνική πρωτεύουσα - Οι επικρίσεις Τσίπρα για τις ευρωπαϊκές χώρες που δεν θέλουν πρόσφυγες στη δική τους αυλή - Οι πληροφορίες του Reuters ότι η Frontex θα αστυνομεύει τα σύνορα της Ελλάδας με Σκόπια και Αλβανία με κίνδυνο να «ξεμείνουν» δεκάδες χιλιάδες μετανάστες στην Ελλάδα

Σύνοδος για το προσφυγικό: Θέλουν μια πόλη προσφύγων μέσα στην Αθήνα
Το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας περίκλειστης πόλης-προσφύγων μέσα στην Αθήνα, συζητείται κατά πληροφορίες στην εν εξελίξει σύνοδο κορυφής της ΕΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, στην οποία λαμβάνει μέρος και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Την ιδέα για δημιουργία ενός μεγάλου κέντρου υποδοχής προσφύγων στην Αθήνα, υπό τη διοίκηση της Frontex και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες φέρεται να επιδιώκει η Κομισιόν, σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel».

Η ελληνική πλευρά εμφανίζεται να αντιδρά στο ενδεχόμενο να υποχρεωθεί να δημιουργήσει ένα στρατόπεδο προσφύγων, ή «hot spot» ή κέντρου προσωρινής διαμονής μεταναστών. Ο Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη σύνοδο των Βρυξελλών επέκρινε μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών - χωρίς όμως να τις κατονομάσει- ότι υιοθετούν μια στάση «όχι στη δική μας αυλή», αναφερόμενος ευθέως στις χώρες εκείνες που δεν επιθυμούν άλλους πρόσφυγες στην επικράτειά τους. Σε περίπτωση που προωθηθεί το σχέδιο για ενίσχυση της αστυνόμευσης από άνδρες της Frontex στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και τα Σκόπια,η Ελλάδα κινδυνεύει να υποχρεωθεί να μείνει με δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες στην επικράτειά της.

Ενδεικτικό των εκρηκτικών διαστάσεων που λαμβάνει το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι ότι το πενθήμερο μέχρι τις 21 Οκτωβρίου, συνολικά 48.000 έφτασαν στα ελληνικά νησιά, αριθμός ο οποίος καταγράφηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΙΟΜ).
Κλείσιμο

Εκτός από τον πρωθυπουργό και ο Γιάννης Μουζάλας, αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής εξέφρασε την ανησυχία του για τις πληροφορίες του περιοδικού Spiegel ότι μελετάται το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός τεράστιου κέντρου υποδοχής για 40-50.000 ανθρώπους στην Αθήνα.

«Μας ανησυχεί που γράφεται κάτι τέτοιο. Η κυβέρνηση έχει συζητήσει μόνο για τους χώρους στο Λαύριο και τη Θεσσαλονίκη» δήλωσε το πρωί της Κυριακής ο κ. Μουζάλας υπενθυμίζοντας τους χώρους υποδοχής 1.500 ατόμων στο Λαύριο και 1.000 στη Θεσσαλονίκη στους οποίους είχε συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση «στην περίπτωση που οι εισροές στα νησιά συνέχιζαν να είναι μεγάλες».


Οικογενειακή φωτογραφία: Η μοναξιά του Αλέξη Τσίπρα...

Εν τω μεταξύ, λίγο μετά τις 22:00 (τοπική ώρα Βρυξελλών), ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των διαβουλεύσεων στη μικρή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και τώρα οι αρχηγοί μετέχουν σε δείπνο εργασίας, με την Ελλάδα να είναι αντίθετη στην πρόταση δημιουργίας ενός μεγάλου κέντρου υποδοχής στην Αττική.
 
Η συζήτηση των αρχηγών εστιάστηκε στην ανάγκη αφενός ανακοπής των μεταναστευτικών ροών από την Ελλάδα προς τις Βόρειες χώρες και αφετέρου σε μια αποτελεσματικότερη διαχείριση και διαφύλαξη των Ευρωπαϊκών συνόρων.
 
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά ζητά αυξημένη βοήθεια για να δεσμευτεί στη δημιουργία μεγαλύτερων κέντρων υποδοχής και μεταφορά του κέντρου βάρους στα χερσαία σύνορα της Τουρκίας. Κύριο μέλημα της ελληνικής κυβέρνησης είναι να αποφευχθεί το κλείσιμο των βόρειων συνόρων, αποκόπτοντας τους δρόμους εξόδους των μεταναστών από την Ελλάδα.
 
Οι διεκδικήσεις της Ελληνικής πλευράς είναι η αύξηση της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η πρόοδος στο μηχανισμό μετεγκατάστασης προσφύγων προς τα υπόλοιπα κράτη-μέλη και αποκέντρωση του συστήματος καταγραφής και επαναπροώθησης στην Ελλάδα.
 
Στον διάλογο των αρχηγών όμως υπήρχαν και ζητήματα στα οποία η ελληνική κυβέρνηση ήταν αντίθετη.
 
Αρχικά υπήρξε πρόταση για αξιοποίηση της δύναμης της Frontex στα σύνορα μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας, κάτι που δεν δέχεται η ελληνική πλευρά, τονίζοντας πως μια τέτοια κίνηση «θα κόψει στα δύο» τον μεταναστευτικό διάδρομο που έχει αναπτυχθεί μεταξύ ανατολικής μεσογείου και βόρειας Ευρώπης.
 
Στη συνέχεια η ελληνική πλευρά δεν συμφωνεί με την πρόταση που μαθεύτηκε αρχικά μέσω του Γερμανικού Der Spiegel και επανέλαβε και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς στο κρατικό κανάλι ARD στη Γερμανία, για δημιουργία μεγαλύτερου κέντρου υποδοχής στην Αττική.
 
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε στους υπόλοιπους ηγέτες πως η συγκέντρωση τέτοιων αριθμών ανθρώπων αποτελεί δημιουργία ενός «στρατοπέδου συγκέντρωσης».
 
Ο πρωθυπουργός είναι διατεθειμένος να αυξηθεί ο αριθμός ανθρώπων που θα δέχεται η Ελλάδα στα κέντρα υποδοχής της σε επίπεδα άνω των 20.000 -που αποτελεί και τις σημερινές δεσμεύσεις-, αλλά υπό τον όρο χρηματικής υποστήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Απρόσμενο σύμμαχο στις θέσεις της βρήκε η Ελλάδα, από τον Ύπατο Αρμοστή για την Μετανάστευση των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες, που τόνισε πως πρέπει η Ελλάδα να τύχει μεγαλύτερης προσοχής και υποστήριξης.

«Για να είναι δυνατή η μετεγκατάσταση θα πρέπει να προϋπάρξουν οργανωμένα κέντρα υποδοχής και καταγραφής. Η Ελλάδα δέχτηκε 30.000 επιπλέον θέσεις (7.000 στα νησιά) και πρέπει να δημιουργηθούν ακόμη 50.000 κέντρα καταφυγής σε όλο το δρόμο των Βαλκανίων», ανέφερε ο κ. Γκουτιέρες.
 
Την απουσία της Τουρκίας επεσήμανε στους υπόλοιπους ηγέτες ο Αλέξης Τσίπρας, γεγονός που για την ελληνική πλευρά αποτελεί τροχοπέδη στην εύρεση λύσης του ζητήματος, καθώς ο πρωθυπουργός θεωρεί πως η κύρια προσπάθεια ταυτοποίησης και ελέγχου της μετανάστευσης μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματικά στα χερσαία σύνορα της Τουρκίας.
 
Η σημερινή Σύνοδος είχε και στόχο την διαμεσολάβηση μεταξύ των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, ιδιαίτερα της Κροατίας, Σλοβενίας και της Σερβίας, των οποίων οι σχέσεις είναι τεταμένες λόγο των πιέσεων που δημιουργούνται από τη ανεξέλεγκτη διέλευση μεταναστών.
 
Η Ελλάδα προς το παρόν έχει ζητήσει πέρα από τα 140 εκατομμύρια που λαμβάνει από την Επιτροπή για υποστήριξη των μεταναστών, ακόμα 350 εκατομμύρια ευρώ, κυρίως για το κόστος λειτουργίας των  hotspot, το κόστος συνοριακής φύλαξης και τα επιπλέον κόστη που επιφέρουν στα ελληνικά νησιά.



Ουγγαρία-Σλοβενία: Η προσφυγική κρίση μπορεί να λυθεί μόνο στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε την ανάγκη συνομιλιών με την Τουρκία, όπως γράφει η Deutsche Welle. Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν από τον Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία των λεγόμενων hot spot για την καταγραφή των προσφύγων. Στο προσχέδιο της καταληκτικής ανακοίνωσης γίνεται λόγος για 50.000 θέσεις. Στις Βρυξέλλες αναφέρεται ότι η Ελλάδα μέχρι στιγμής διαθέτει 30.000 θέσεις. Διαφωνία φαίνεται πως υπάρχει για το αν τα hot spot θα χρησιμοποιηθούν μόνο για την καταγραφή και την κατανομή των προσφύγων ή και για την επαναπροώθηση όσων δεν διαθέτουν τις προϋποθέσεις παραμονής. Την τελευταία άποψη υιοθετούν η Γερμανία και η Κομισιόν.

Κατά πληροφορίες ο Έλληνας πρωθυπουργός άσκησε κριτική λέγοντας πως μέχρι στιγμής έχουν γίνει ελάχιστα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ρεύματος προς την κεντρική Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός της FYROM Γκέργκι Ιβάνοφ από την πλευρά του επέρριψε ευθύνες στην Αθήνα ότι δεν είναι πρόθυμη για συνομιλίες σε υψηλό επίπεδο και δήλωσε πως η χώρα του θέλει να έχει αξιόπιστους αριθμούς για το πόσοι άνθρωποι περνάνε από τα σύνορά της.

Στο προσχέδιο της συμφωνίας γίνεται λόγος για μια κοινή ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή που θα κάνει περιπολίες στα σύνορα FYROM – Ελλάδας και Ελλάδας – Αλβανίας.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν και ο Σλοβένος ομόλογός του Μίρο Τσέραρ δήλωσαν πως η προσφυγική κρίση μπορεί να λυθεί μόνο στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Σερβία είχαν δηλώσει πριν από τη μίνι σύνοδο κορυφής της ΕΕ ότι θα κλείσουν τα σύνορά τους, εάν η Γερμανία, η Αυστρία και άλλες χώρες δεν δεχθούν περισσότερους πρόσφυγες στο έδαφός τους.

Τη μίνι σύνοδο κορυφής της ΕΕ, με τη συμμετοχή δέκα χωρών μελών καθώς και της Σερβίας, FYROM και Αλβανίας, συγκάλεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την περασμένη εβδομάδα. Η Τουρκία δεν συμμετέχει γεγονός που επέκρινε η ελληνική πλευρά. Η Κομισιόν πρότεινε ένα σχέδιο 16 σημείων. Ο Αυστριακός καγκελάριος Φάιμαν επαίνεσε τη στάση της Γερμανίδας καγκελαρίου, η οποία δήλωσε ότι η κρίση είναι αντιμετωπίσιμη.

Η Άνγκελα Μέρκελ επεσήμανε ωστόσο ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί συνολικά και για αυτό απαιτούνται περαιτέρω συνομιλίες με την Τουρκία.

Τι συζητείται στη σύνοδο των Βρυξελλών

Η πρωτοβουλία του πρόεδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που έχει ως στόχο να συμφωνηθούν κάποιες συγκεκριμένες δράσεις μεταξύ των χωρών που βρίσκονται κατά μήκος της λεγόμενης «οδού των Δυτικών Βαλκανίων», οι οποίες θα ενισχύσουν τη συνεργασία των γειτονικών χωρών και θα ρυθμίσουν την εσωτερική κατανομή των προσφύγων, ρίχνει «βαριά» τη σκιά του προσφυγικού στην ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, εκεί όπου και συμμετέχει στην έκτακτη μίνι Σύνοδο Κορυφής δήλωσε νωρίτερα κατά την είσοδό του: «Είμαστε ενώπιον μιας τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης. Έχουμε μεγάλη ευθύνη όταν πρόσφυγες χάνουν τη ζωή τους στο Αιγαίο. Αρκετές φορές πολλοί υιοθέτησαν μια στάση, η οποία μεταφραζόταν στο να μη μεταφερθεί το πρόβλημα σε μένα... Πρέπει λοιπόν, να υπάρχουν κοινές πράξεις. Η Τουρκία δεν έχει προσκληθεί...», συνέχισε κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, ενώ στη συνέχεια θέλησε να επισημάνει:

«Στο τέλος του διαδρόμου υπάρχει πάντα μια είσοδος. Αν εμείς, ωστόσο δεν βρούμε μια λύση, θα είναι δύσκολο. Θα πρέπει σήμερα να βρούμε μια λύση. Έχουμε ακόμη χρόνο και θα αναλάβουμε τις απαραίτητες δεσμεύσεις».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την τήρηση των δεσμεύσεων της ελληνικής πλευράς ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε:

«Αναρωτιέμαι τι θα συμβεί με τις ευθύνες των άλλων χωρών. Εμείς ήδη ολοκληρώνουμε τις προσπάθειες μας σε Μυτιλήνη και Λέσβο, το ζητούμενο όμως δεν είναι τα hotspots...Είμαστε εντός του χρονικού πλαισίου για την διεκπεραίωση των δεσμεύσεων μας, καθώς μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε ολοκληρώσει τα πέντε hotspot στα νησιά. Η Ελλάδα δεν καθυστερεί, έχοντας έτοιμα τα hotspot σε Λέσβο και Μυτιλήνη και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχουμε άλλα τέσσερα έτοιμα σε τέσσερα νησιά», κατέληξε.

Reuters: Άντρες της frontex θα επιχειρήσουν να «σφραγίσουν» τα σύνορα Ελλάδας - Αλβανίας- ΠΓΔΜ

H EE είναι έτοιμη να διευρύνει τις κοινές θαλάσσιες επιχειρήσεις στα ανοιχτά της Ελλάδας και να αναπτύξει εντός μίας εβδομάδας 400 συνοριοφύλακες στα σύνορα με τα Δυτικά Βαλκάνια για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, σύμφωνα με το σχέδιο δήλωσης το οποίο αναμένεται να συζητήσουν αργότερα μέσα στην ημέρα ηγέτες χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, στη διάρκεια της μίνι συνόδου κορυφής της ΕΕ για την προσφυγική κρίση στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το σχέδιο δήλωσης, η ΕΕ είναι έτοιμη να ξεκινήσει νέα επιχείρηση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Frontex (σ.σ ο οργανισμός για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών-μελών της ΕΕ) στα σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ.

Το σχέδιο δήλωσης, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Ρόιτερς, επισημαίνει ακόμη ότι η ΕΕ θα προσπαθήσει να επιταχύνει τη διαδικασία επαναπατρισμού Αφγανών, Ιρακινών και άλλων Ασιατών σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματός τους για άσυλο.



Σημαντικό να χρησιμοποιηθούν στο έπακρο τα hotspots στην Ελλάδα, επισημαίνει ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν

Την ανάγκη να υπάρξει συγχρονισμός δράσης μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι να συνεχιστεί η ασυμφωνία τους και η μονομερής χάραξη πολιτικής τόνισε από το κτήριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν.

Στο πλαίσιο της μίνι Συνόδου Κορυφής που συγκάλεσε ο Πρόεδρος Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, ο Αυστριακός επίτροπος δήλωσε πως, «είναι σημαντικό να χρησιμοποιηθούν στο έπακρο τα κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης (hotspots) στην Ελλάδα», έτσι ώστε να εξεταστεί ποιοι μετανάστες χρειάζονται άσυλο και να συγχρονιστεί η Ευρωπαϊκή δράση.

Ο στόχος του Επιτρόπου είναι να αποφευχθεί η ασυντόνιστη εισροή μεταναστών στην Ευρώπη ιδιαίτερα τον χειμώνα, όπου θα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ανάγκη προμηθειών και υποστήριξης των μεταναστών και να  υποστηριχθεί επίσης η δράση άλλων οργανισμών που ασχολούνται με τη μετανάστευση όπως τα Ηνωμένα Έθνη.

Σουλτς: Πρέπει να αναπτύξουμε τα «Hotspots» στην Ελλάδα

Την ανάγκη να αναπτυχθούν τα κέντρα καταγραφής των προσφύγων (Hotspots) στην Ελλάδα, με δυνατότητα εξυπηρέτησης 50.000 ατόμων, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας απόψε στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.

«Πρέπει να αναπτύξουμε τα κέντρα καταγραφής στην Ελλάδα σε σημαντικό αριθμό - 50.000 είναι ο αριθμός που πρέπει να επιδιώξουμε», δήλωσε ο κ. Σουλτς και εξέφρασε την ελπίδα να υιοθετηθεί το σχέδιο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε ακόμη ότι ένα από τα σοβαρά προβλήματα το τελευταίο διάστημα είναι ότι πολλά ανακοινώνονται αλλά μετά δεν υλοποιούνται.

Στην περίπτωση της προώθησης προσφύγων από τη μία χώρα στην άλλη, είπε, έχει προστεθεί κάτι το οποίο ο ίδιος δεν θεωρούσε ως τώρα πιθανό, ότι μεταξύ των χωρών των Βαλκανίων πχ. τη Σερβία, την Κροατία, τη Σλοβενία, την Κροατία και την ΠΓΔΜ «σημειώνονται πραγματικές εντάσεις».

Αυτό είναι επικίνδυνο, τόνισε ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, «γι’ αυτό είμαστε υποχρεωμένοι σήμερα εδώ να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα». Αναφερόμενος δε στη στάση πολλών ευρωπαϊκών χωρών, ο Μάρτιν Σουλτς προειδοποίησε ότι με την τακτική του «να μην καεί το δικό μου σπίτι και ας καεί το σπίτι του γείτονα», η Ευρώπη δεν θα προχωρήσει.

«Είμαι σίγουρος ότι θα το καταφέρουμε, διότι η πίεση ανεβαίνει. Αν οι κυβερνήσεις δεν δείχνουν στους πολίτες ότι φέρνουν λύσεις, τότε χάνουν την εμπιστοσύνη και αυτό ισχύει για κάθε κυβέρνηση, αριστερή ή δεξιά», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διαπραγματευτεί συμφωνία επανεισδοχής με το Αφγανιστάν, ο κ. Σουλτς σημείωσε ότι κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει και χαιρέτισε τη δήλωση του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες ότι «πρέπει να στείλετε πίσω τους ανθρώπους που δεν έχουν δικαίωμα να μείνουν».
Νομίζω το είπε διότι οι πρόσφυγες «χρειάζονται ένα μήνυμα - ότι όσοι δεν διώκονται και δεν έχουν καμία πιθανότητα δεν πρέπει να αφεθούν στους εγκληματίες και τους διακινητές», δήλωσε ο κ. Σουλτς



Μέρκελ:«Οι έκτακτες περίοδοι απαιτούν και έκτακτα μέτρα»

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ διαμήνυσε πως οι «έκτακτες περίοδοι απαιτούν και έκτακτα μέτρα» και πως η σημερινή συνάντηση αποτελεί ορόσημο για την «ανθρώπινη μεταχείριση των προσφύγων».

Τόνισε ότι είναι σημαντικό ότι βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι οχτώ κράτη - μέλη και τρία ακόμη.
 
Ανακοίνωσε δε ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα είναι:

1) Περισσότερες πληροφορίες με ανταλλαγή πληροφοριών σε εβδομαδιαία βάση για την κατάσταση στο δρόμο των Βαλκανίων. 

2) 50.000 θέσεις καταφυγής. Η Ελλάδα θα δημιουργήσει 30.000  έως το τέλος του χρόνου και ακόμη 20.000 με την οικονομική βοήθεια της ΕΕ για επιδοτήσεις σε προγράμματα ενοικίου ή οικιακής φιλοξενίας.
 
3) Ενίσχυση ελέγχου συνόρων Αλβανίας – ΦΥΡΟΜ – Ελλάδας.
 
Μεσοπρόθεσμα προανήγγειλε συνεργασία με την Τουρκία. Η Γερμανία θα βοηθήσει προκειμένου να υπάρξουν συμφωνίες επανεισδοχής με το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές.

Με μια γρήγορη δήλωση η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Φρεντερίκα Μοργκερίνι επεσήμανε πως ο σημερινός διάλογος θα είναι «εμπεριστατωμένος και λειτουργικός» και θα εστιαστεί στα «συγκεκριμένα βήματα από τη πλευρά της Επιτροπής και των κρατών-μελών», στην «άμεση δράση που χρειάζεται να αναλάβουν». Επίσης η Ιταλίδα Αντιπρόεδρος τόνισε πως «η κρίση αυτή δεν πρόκειται να φύγει σύντομα».

Ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν επανέλαβε την θέση του πως «η πρωταρχική θέση μας είναι πως πρέπει η Ευρώπη να διασφαλίσει τα σύνορα της Ελλάδας καθώς η ίδια αδυνατεί να το πράξει, κανείς όμως δεν μας ακούει».
Επίσης ο Ούγγρος πολιτικός τόνισε πως πρέπει να μπει ένα «τέλος» στην πολιτική των ανοιχτών συνόρων που βρίσκεται «σε αντίθεση με την νομοθεσία του Σένγκεν».



Τουσκ:«Να θυμηθούμε πως είναι μείζονος σημασίας να ελέγξουμε τα εξωτερικά μας σύνορα»

Ο Πολωνός Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ δήλωσε πως «σήμερα έχουμε μια σημαντική ευκαιρία να συγκεντρώσουμε τους ηγέτες των Βαλκανίων σε ένα τραπέζι και να υπάρξει ένας διάλογος δίχως εντάσεις». Επίσης τόνισε τη θέση του Συμβουλίου πως αποτελεί προτεραιότητα «να θυμηθούμε πως είναι μείζονος σημασίας να ελέγξουμε τα εξωτερικά μας σύνορα.»

Ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας Μίρο Τσεράρ από την πλευρά του τόνισε πως «πρέπει να ενισχύσουμε τους ελέγχους στα σύνορα της ΕΕ και να δοθεί όλη η διαθέσιμη βοήθεια προς την Ελλάδα, έτσι ώστε να ελέγξουν τα σύνορα τους». Επίσης κατά τον Σλοβένο πολιτικό πρέπει να βοηθηθεί η ελληνική αστυνομία από την Frontex και να χρηματοδοτηθούν περαιτέρω οι υπόλοιποι οργανισμοί που ασχολούνται με το μεταναστευτικό στα σύνορα.

Με την ολοκλήρωση των δηλώσεων είναι ξεκάθαρο πως επικρατεί μια πολυφωνία στην Ευρώπη ως προς την διαχείριση του μεταναστευτικού. Τα κράτη μέλη φαίνονται διχασμένα ως προς το μοίρασμα ευθυνών μεταξύ τους, όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις του Σλοβένου Πρωθυπουργό Μίρο Τσεράρ, που καταλογίζει ευθύνες για την ασύστολη διάβαση μεταναστών από την Κροατία. Ενωμένοι είναι όμως οι εταίροι ως προς τον καταλογισμό ευθυνών προς την Ελλάδα τονίζοντας την ανάγκη ελέγχου των συνόρων της.
 
Αίσθηση κάνει όμως η απουσία της Τουρκίας, μιας χώρας με μεγάλη σημασία για την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, κάτι που τόνισε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την είσοδο του. Η Σύνοδος ξεκίνησε στη σκιά των δημοσιευμάτων του Γερμανικού Der Spiegel που αναφερόταν σε σκέψεις της Άνγκελα Μέρκελ και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τη δημιουργία ενός τεράστιου κέντρου υποδοχής για 40-50.000 ανθρώπους στην Αθήνα.
 
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε: «Η αποψινή συνάντηση ηγετών έγινε μετά από προτροπή της κ. Μέρκελ. Ζητούμε ένα καταφύγιο για τους μετανάστες, ενόψει του χειμώνα. Σε όλη τη διαδρομή θα αυξήσουμε τα καταφύγια σε 100.000 και στην Ελλάδα στις 30.000. Όλοι θα καταγράφονται. Χωρίς καταγραφή δεν υπάρχουν δικαιώματα.
Για τη διαφύλαξη της Σενγκεν θα ενισχύσουμε τον έλεγχο των συνόρων Ελλάδας – Αλβανίας – ΦΥΡΟΜ υπό τον έλεγχο του FRONTEX».

O Λουξεμβούργιος υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, Ζαν Άσελμπορν επεσήμανε πως πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα βοήθεια, καθώς είναι αδύνατο γι’ αυτή να διαχειριστεί μόνη της τα ευρωπαϊκά σύνορα. Ο Ούγγρος Βικτόρ Ορμπάν επανέλαβε τη θέση της Ουγγαρίας, η οποία είναι να απομακρυνθεί η ΕΕ από «τις πολιτικές ανοιχτών συνόρων» που βάζουν σε κίνδυνο «τη συνθήκη Σένγκεν», ενώ αναφερόμενος στην Ελλάδα τόνισε και πάλι πως πρέπει να υπάρξει κοινή φύλαξη των συνόρων. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης