Τσίπρας: Ξαναβάλαμε τη διαδικασία στις ράγες

Τσίπρας: Ξαναβάλαμε τη διαδικασία στις ράγες

Τι προβλέπει η συμφωνία στις Βρυξέλλες -Κερδίσαμε λίγο χρόνο -Θα υλοποιήσουμε τις δικές μας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, είπε ο πρωθυπουργός -Η Ελλάδα δεν θα πάρει υφεσιακά μέτρα -Ρευστότητα με την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων μετά από νέο Eurogroup -Μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα εξαγγέλει ο Γιούνκερ- Δείτε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού

Τσίπρας: Ξαναβάλαμε τη διαδικασία στις ράγες
Το ναυάγιο που πολλοί φοβούνταν τελικά αποφεύχθηκε και η ελληνικη κυβερνηση αποκατέστησε τη συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους επί μιας συγκεκριμένης βάσης, χθες τη νύχτα στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσιπρας πήρε εν μέρει τουλάχιστον την πολιτική συμφωνία που ζητούσε απο τους κορυφαίους ηγέτες και τους επικεφαλής των θεσμών της ευρωζώνης και εναπόκειται πλέον στο πόσο γρήγορα θα καταφέρει να τρέξει τις μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες δεσμεύτηκε προκειμένου να εξασφαλίσει και την αναγκαία ρευστοτητα και χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Κλείσιμο
Η κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη απο τη συμφωνια, με την οποία επιβεβαιώθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό η εφαρμογή της συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, με τον τρόπο που ήθελε η κυβέρνηση. Κατάφερε να φέρει το ελληνικό πρόβλημα στο πολιτικό επίπεδο και να το απεμπλέξει απο τα γρανάζια της τεχνικών κλιμακίων, που θεωρείται οτι επειδή ελέγχονται απο τον Βόλφγκανκ Σοιμπλε προσπαθούσαν να σαμποτάρουν τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και να προκαλέσουν ως κατάρρευση της κυβέρνησης.

Βέβαια η ελληνική πλευρά είναι αναγκασμένη να ζήσει σε συνθήκες μερικής οικονομικής ασφυξίας, έως ότου παρουσιάσει συγκεκριμένα αποτελέσματα, αλλά ήταν κοινή εκτίμηση όλων των πλευρών οτι δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα μέχρι τις 15 Απριλίου, άρα μέχρι τότε δεν υπάρχει κανένα θεμα πιστωτικού γεγονότος.

Η κυβέρνηση εξασφάλισε, όπως επιθυμούσε και μια πολιτική συμφωνία με ισχυρό μήνυμα, ότι δηλαδή δεν τίθεται και δεν υπάρχει κανένα θέμα Grexit.

Η συνεδρίαση των "8", που ειχε ζητήσει ο πρωθυπουργος, τελικά διήρκησε τέσσερις ωρες, ολοκληρώθηκε περι τις 3 τα ξημερώματα και συμμετείχαν σε αυτή, εκτός του κ. Τσίπρα και οι εξης: η Άγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Μάριο Ντράγκι, ο Ρέουν Ντάισελμπλουμ, ο προεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο γραμματέας του συμβουλίου ο Uwe Corsepius.


Τσίπρας: Ξαναβάλαμε τη διαδικασία στις ράγες
«Σήμερα ξαναβάλαμε τη διαδικασία στις ράγες διότι με ευθύνη κάποιων είχε εκτροχιαστεί» απάντησε σε ερώτηση του protothema.gr, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση της οκταμερούς συνάντησης στις Βρυξέλλες, καθώς όπως είπε όλες οι πλευρές έδειξαν την πρόθεσή τους να συνεργαστούν για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στη συνάντηση επαναβεβαιώθηκε η κοινή ανάγνωση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει υποχρέωση να υλοποιήσει υφεσιακά μέτρα,δεν έχει υποχρέωση να υλοποιήσει το mail Χαρδούβελη. «Αντίθετα η Ελλάδα θα υλοποιήσει τις δικές της διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι όλες οι πλευρές επαναβεβαιώσαν την πρόθεσή τους να εργαστούν ώστε το συντομότερο δυνατόν να αποκατασταθεί η χρηματοπιστωτική ομαλότητα για την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν επαναβεβαίωσε την πρόθεσή του να προχωρήσει σε εκταμίευση ποσών από ευρωπαϊκά προγράμματα προκειμένου να αντιμετωπισθεί η ανθρωπιστική κρίση. Απέφυγε όμως να ανακοινώσει συγκεκριμένο ποσό και παρέπεμψε στις ανακοινώσεις του κ. Γιούνκερ την Παρασκευή.




Τι κέρδισε η ελληνικη πλευρά:
Δεν υποχρεούται να υποστεί την λεγόμενη πέμπτη αξιολόγηση, οπως προέβλεπε το δεύτερο μνημόνιο και άρα: Δεν θα λάβει μέτρα λιτότητας και περικοπών, δεν θα υλοποιήσει το email  Χαρδούβελη και δεν θα δεχθεί έλεγχο αλά τρόικα, απο τα λεγόμενα τεχνικά κλιμάκια, που θα έρχονται στην Αθήνα μονο για συλλογή στοιχείων. Υπό αυτή την έννοια σταματά οποιαδήποτε διαδικασία προσομοιάζει με την παλιά κατάσταση της τρόικας και των μνημονίων. Σε αυτό το σημείο η κυβέρνηση παίρνει βαθιά ανάσα, καθώς είδε τις προηγούμενες ημέρες να στήνονται απο τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών επιχειρήσεις παλαιών περιόδων.

Η κυβερνηση θα εχει την αποκλειστική ευθυνη της επιλογής των πολιτικών της και δεν θα τίθεται υπό την κρίση και την εποπτεία των κλιμακίων, όπως επιχειρήθηκε να γίνει προ ημερών, με κορυφαίο παράδειγμα το αίτημα των τεχνοκρατών των θεσμών για απόσυρση του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση. Η κυβέρνηση θα αναλαμβάνει τις πολιτικές πρωτοβουλίες με πλήρη ευθυνη και θα αξιολογείται επι του αποτελέσματος.

Κέρδισε ακόμη την ευελιξία στη χρημτοδότηση. Οι ηγέτες συμφώνησαν να ανοίξουν η στρόφιγγες της ΕΚΤ σταδιακά, ανάλογα με την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων.

Επιπλεον κέρδισε μια βαθιά ανάσα και μια ψυχολογική ένεση, καθώς μπορεί τωρα να ελπίζει στην αποκατάσταση της ηρεμίας στην αγορά και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Τι έδωσε:


Η κυβερνηση αναλαμβάνει να παρουσιάσει, αλλα και να εφαρμόσει το συντομότερο σειρά μεταρρυθμίσεων, ώστε να πείσει για τη μεταρρυθμιστική της ατζέντα τους εταίρους και να εμφανίσει συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα. Η αξιολόγηση της προσπάθειας θα γινεται στις Βρυξελλες σε πολιτικο επίπεδο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσιπρας παρουσιασε συγκεκριμένες προτασεις και δεσμεύτηκε επι αυτών.

Η κυβερνηση εχει περιορισμένο χρόνο για να σημειώσει συγκεκριμένα αποτελέσματα, καθώς η ελληνικη οικονομία αντέχει μέχρι τα μεσα Απριλίου. Οι μεταρρυθμίσεις μπορεί να μην εχουν δημοσιονομικά μέτρα και οριζόντιες περικοπές, αλλα δεν ειναι βέβαιο οτι θα ειναι ευχάριστες για όλους ή σύμφωνες με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τελευταίας κεραίας. Ο σχετικός κατάλογος δεν εχει αποσαφηνιστεί δημοσίως. Στην περίπτωση που δεν πείσουν ή δεν αποδώσουν οι μεταρρυθμίσεις αυτές τότε η κυβερνηση θα ειναι πολλαπλά εκτεθειμένη και ευάλωτη σε πιέσεις.


Οι επόμενες κινήσεις
Ανάλογα με την επικοινωνία και το πλάνο δράσης ειναι πιθανό να συνεδριάσει την άλλη εβδομάδα εκτακτως το eurogroup. Η ΕΚΤ θα αναμένει σήμα απο την πολιτική ηγεσία της Ευρώπης για το εάν και πως θα ξεκλειδώσει τη ρευστοτητα. Το πρωτο βήμα που συζητήθηκε, εαν πανε όλα καλά, ειναι η καταβολή απο τις κεντρικές τράπεζες των κερδών, ύψους 1,9 δις ευρω απο τη διακράτηση παλιών ελληνικών ομολόγων.

Το κλειδί δηλαδη της ρευστότητας και της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας το κρατούν οι ευρωπαιοι ηγέτες στα χέρια τους και φυσικά εξαρτάται απο τις κινήσεις της Αθήνας.

Το κλιμα ανάμεσα στα δυο μέρη αναμένεται να βελτιωθεί - ή και χαλάσει όμως, αν και δεν διαφαίνεται στα σοβαρά τέτοιος κίνδυνος - στη συναντηση που θα εχει ο κ. Τσιπρας τη Δευτέρα στο Βερολινο με την κυρία Μερκελ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης