Μέρκελ: Χρήματα μετά την αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων

Μέρκελ: Χρήματα μετά την αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων

Το σημείο εκκίνησης είναι η 20η Φεβρουαρίου, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να προτείνει προσαρμογές - Για να αρχίσει να κινείται η διαδικασία θα πρέπει να υπάρχει κατάλογος από την Αθήνα, είπε η Άνγκελα Μέρκελ - Ολάντ: Επιθυμούμε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ - Ενόχληση Γιούνκερ για τη συμπεριφορά απέναντι στα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών

Μέρκελ: Χρήματα μετά την αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων
Μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην πλήρη υλοποίηση των δεσμεύσεων που προβλέπονται στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου έστειλε η Άνγκελα Μέρκελ στη συνέντευξή τύπου που παραχώρησε μετά την οχταμερή συνάντηση στις Βρυξέλλες για το θέμα της Ελλάδας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι τις επόμενες ημέρες οι συμμετέχοντες στη συνάντηση περιμένουν έναν πλήρη κατάλογο από την ελληνική κυβέρνηση για το τι έχει κάνει και για το τι προτίθεται να κάνει ξεκαθαρίζοντας ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση της διαδικασίας είναι αυτός ο κατάλογος.

Κλείσιμο


Όπως είπε θα υπάρξει μια διεργασία για αποτίμηση όλων αυτών των πραγμάτων στις Βρυξέλλες αλλά συμπλήρωσε ότι θα υπάρξει και έλεγχος στην Αθήνα. Επανέλαβε , δε, ότι την αποτίμηση θα κάνει το Eurogroup.

Η κατάσταση δεν είναι απλή και εύκολη, διευκρίνισε η Γερμανίδα Καγκελάριος και ξεκαθάρισε ότι είναι σαφές πως εκταμίευση κονδυλίων θα γίνει όταν εκπληρωθούν οι υποσχέσεις της 20ής Φεβρουαρίου. «Μόνο όταν θα υπάρχει αποτίμηση από τους τρεις Θεσμούς, θα υπάρξει εκταμίευση οποιοδήποτε ποσού» συμπλήρωσε. 

Μετά τις 20 Φεβρουαρίου δεν έγιναν όλα όσα περιμέναμε, τόνισε η κυρία Μέρκελ, αλλά όπως είπε «ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι έχει τη διάθεση να υλοποιήσει όσα προβλέπονται και εμείς τον εμπιστευτήκαμε. Θέλω να πιστεύω ότι θα εμφανιστεί επιτέλους ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων». «Κατέγραψα ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει καθε βούληση να παρουσιάσει τον κατάλογο το δυνατόν γρηγορότερο, δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες, ήμασταν σε πνεύμα αγαστής συνεργασίας» συμπλήρωσε

Επανέλαβε, επίσης, ότι στην οχταμερή συνάντηση «δεν μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις που είναι αρμοδιότητα του Eurogroup» γι' αυτό και το ανακοινωθέν θα παρουσιαστεί στην Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής.

Επανερχόμενη στο θέμα του καταλόγου η Γερμανίδα Καγκελάριος τόνισε ότι πρέπει να είναι πλήρης και να δίνει τη δυνατότητα να υπάρχει ένα πρόγραμμα που να παρακολουθούμε βήμα με βήμα η υλοποίηση. «Δεν μιλάμε για έναν πρώτο ή δεύτερο κατάλογο αλλά τον βασικό κατάλογο των μέτρων που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείσα για το κλίμα που επικράτησε η κυρία Μέρκελ είπε ότι «δεν υπήρχαν ζητήματα λεκτικά ήταν μια ήσυχη συζήτηση και τα μεμονομένα λεκτικά σχήματα που είχαν ακουστεί δεν μας απασχόλησαν».


Ολάντ: Επιθυμούμε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη
Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει μεταρρυθμίσεις είπε μετά τις εργασίες της Συνόδου ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και τόνισε: «Επιθυμούμε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη». 

Δεν υπήρξε ζωηρή ή έντονη συζήτηση, αλλά εστιάσαμε στην αναγκαιότητα να παράξει η Ελλάδα τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, αυτή είναι και η επιθυμία του Έλληνα πρωθυπουργού, δήλωσε ακόμα ο πρόεδρος Ολάντ. 

Οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει άμεσα να προτείνει η Ελλάδα θα συζητηθούν και θα εξεταστούν, όχι ως προς το περιεχόμενο, αλλά σε δημοσιονομικό επίπεδο, πρόσθεσε ο Ολάντ και εξήγησε πως για κάθε μεταρρύθμιση που θα καταργεί η Ελλάδα, τότε θα πρέπει να μας προτείνει μια καινούρια. 

Οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να είναι συμβατές ώστε η Ελλάδα να είναι και να παραμείνει, όπως και το επιθυμεί, στην Ευρωζώνη. 

Η ενεργοποίηση της διαδικασίας θα σημάνει σύγκληση του Eurogroup άμεσα, το συντομότερο δυνατόν, είπε ακόμα ο κύριος Ολάντ, διευκρινίζοντας πως όσο πιο σύντομα κατατεθεί εκ μέρους της Ελλάδας η λίστα μεταρρυθμίσεων τόσο πιο γρήγορα θα κινηθούν οι διαδικασίες για την εκταμίευση των δόσεων, είπε.

Η Ελλάδα δεν πρέπει να χάνει χρόνο και να δίνει πληροφορίες, αυτό που θέλει η Ευρωζώνη είναι οι μεταρρυθμίσεις να μπαίνουν στο πλαίσιο της απόφασης της 20ης Φεβρουαρίου, κατέληξε ο Γάλλος πρόεδρος.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης