Δέσμευση των «επτά» ότι δεν θα υπάρξει "Grexit"

Δέσμευση των «επτά» ότι δεν θα υπάρξει "Grexit"

Σύγκλιση αλλά όχι ταύτιση απόψεων διαπιστώνουν κοινοτικές πηγές - Προς έκτακτο Eurogroup την επόμενη εβδομάδα - Μέχρι τις 15 Απριλίου έχει χρήματα η Ελλάδα - Υπάρχει πρόοδος για το θέμα της χρηματοδότησης αλλά σε συνάρτηση με τις μεταρρυθμίσεις - Δυσφορία Γιούνκερ για τη στάση της Αθήνας προς τα τεχνικά κλιμάκια

Δέσμευση των «επτά» ότι δεν θα υπάρξει "Grexit"
Την πολιτική δέσμευση ότι δεν υπάρχει θέμα Grexit ανέλαβαν, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, όλοι οι συμμετέχοντες στην οχταμερή συνάνηση που ξεκίνησε στις 23:30 το βράδυ της Πέμπτης και ολοκληρώθηκε στις 3 τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Οι ίδιες πηγές από το Ευρωπαικό Συμβούλιο εκτιμούν πως διαφαίνεται σύγκλιση στις απόψεις των ηγετών ως προς την διαδικασία που θα ακολουθήσουν. 

Η εκτίμηση είναι πως θα υπάρξει πρόταση για υποβολή μεταρρθμίσεων από την ελληνική πλευρά σε έκτακτο Eurogroup, μάλλον εντός της επόμενης βδομάδας, όπου και θα παρουσιαστούν απτά μέτρα και υλοποιήσημες μεταρρυθμίσεις που θα επικυρωθούν 
από τους εταίρους. Στόχος όλων είναι να επιλεγούν κάποιες μεταρρυθμίσεις άμεσης εκτέλεσης που να πείθουν για την μεταρρυθμιστική διάθεση και την ικανότητα της κυβέρνησης.
Κλείσιμο

Στην συνάντηση, συμπληρώνουν οι κοινοτικές πηγές, αναφέρθηκε ότι δεν τίθεται θέμα ρευστότητας για την Ελλάδα μέχρι τις 15 Απριλίου. Υπάρχει πρόοδος για το θέμα της χρηματοδότησης, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, όμως αυτή, έλεγαν, θα είναι σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις. Σε κάθε περίπτωση εξηγούσε η πηγή των Βρυξελλών υπάρχουν και απλοί τρόποι για να λυθεί το θέμα της χρηματοπιστωτικής ρευστότητας όπως είναι η απόδοση των κερδών των κοινοτικών ομολόγων ύψους 1,9 δισ. ευρώ.

Διαπιστώθηκε, επίσης, από τους εταίρους πως η συμπεριφορά των ελληνικών αρχών προς τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονταν στην Αθήνα δεν ήταν η βέλτιστη και πως η ρητορική που ακολούθησε η κυβέρνηση δημιούργησε περισσότερα προβλήματα. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ανάμεσα στα άλλα, είπε ότι η συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια δεν είναι «η βέλτιστη».

Στην «μίνι-σύνοδο» για το ελληνικό ζήτημα με τη συμμετοχή της Γερμανίδας Καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτν Τουσκ, του προέδρου της Κομισιούν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, το κλίμα είναι συγκρατημένο. Φαίνεται μάλιστα πως την τελευταία στιγμή, η επταμερής συνάντηση έγινε... οκταμερής, με την προσθήκη του Ούβε Κορσέπιους, γενικού γραμματέα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στενού συνεργάτη του Ντόναλντ Τουσκ.



Το βίντεο λίγο πριν αρχίσει η συζήτηση



Στιγμιότυπο λίγο πριν την επίσημη έναρξη της συζήτησης, όπου η Ανγκελα Μέρκελ συνομιλεί με τουν Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ ο Μάριο Ντράγκι κοιτά βλοσυρός προς τον Αλέξη Τσίπρα


Το σχεδιάγραμμα του τραπεζιού της συνάντησης


Ήδη πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση, πηγές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απέκλειαν το ενδεχόμενο να γίνουν αποδεκτά τα ελληνικά αιτήματα για ρευστότητα, ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος αναφέρθηκε στην «μικρή» πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα. 


Ο Αλέξης Τσίπρας σκεπτικός στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής

Την ίδια ώρα, στην παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε την μεγάλη αντίφαση από τη μια να δέχονται οι Ευρωπαίοι παράγοντες ότι υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και από την άλλη «όταν προσπαθείς να διασώσεις την κοινωνία και ψηφίζεις στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, να σε κατηγορούν για μονομερή ενέργεια». 

Πρόσθεσε, δε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι υπάρχει αντίθεση ανάμεσα σε πολιτικό επίπεδο - στο οποίο αναζητείται λύση - και σε εκπροσώπους θεσμών που σηκώνουν κόκκινες κάρτες. «Αυτή η αντίθεση πρέπει να αρθεί», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Όπως εξήγησε στους ευρωπαίους ομολόγους του είναι αυτή η αντίθεση που δεν αφήνει την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου να προχωρήσει και είναι αυτός ο λόγος που ζήτησε τη σημερινή συνάντηση αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να ενημερώσει τη Σύνοδο Κορυφής την Παρασκευή.


Πληροφορίες για σκληρή στάση της ΕΚΤ προς την Ελλάδα
Αρνητική διαφαίνεται οτι θα είναι η στάση του Μάριο Ντράγκι στην αποψινή επταμερή συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες. Εάν δώσει κανείς σημασία σε όσα έλεγε παράγοντας της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας στους διαδρόμους του συμβουλίου, η ΕΚΤ απορρίπτει και τα τρία αιτήματα, που θα καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση:
- όχι στην αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων από το ελληνικό δημόσιο, 
- όχι στην επαναφορά της εξαίρεσης που προβλέπει ότι η ΕΚΤ μπορεί να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα, 
- όχι στην απόδοση του 1,9 δισ. ευρώ, που δικαιούται η Ελλάδα από τα κέρδη που αποκόμισε η ΕΚΤ από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων.

Κατά τα φαινόμενα ο κ. Ντράγκι θα τηρήσει σκληρή στάση και μόνο εάν υπάρξει συνολική στροφή στην ευρωπαϊκή στροφή επί του ελληνικού προβλήματος, θα αλλάξει ρότα. Προφανώς σε αυτή τη φάση η Αθήνα δεν έχει να περιμένει πολλά από τον κεντρικό τραπεζίτη, παρά τις προσδοκίες που ειχαν καλλιεργηθεί αρχικά.


Ντάισελμπλουμ: Μικρή πρόοδος στο θέμα της Ελλάδας
Μικρή είναι η πρόοδος που έχει σημειωθεί στο θέμα της Ελλάδας, δήλωσε προσερχόμενος στον χώρο της Συνόδου Κορυφής ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. 
Η Ελλάδα ξεμένει από χρόνο, υποστήριξε ο κύριος Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ κατά τη συγκεκριμένη συνάντηση θα αξιολογηθεί η μικρή πρόοδος που έχει σημειωθεί έως τώρα, ενώ προσέθεσε ότι η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου ήταν απόλυτα σαφής και θα πρέπει να εφαρμοστεί, ενώ την ίδια στιγμή η ευρωζώνη είναι έτοιμη να στηρίξει την Ελλάδα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης