Τα "αντάρτικα" σε Αθήνα και Μακεδονία μόλις άρχισαν

Τα "αντάρτικα" σε Αθήνα και Μακεδονία μόλις άρχισαν

Ο διχασμός και ο κατακερματισμός δημιουργούν προϋποθέσεις πολιτικής ήττας - Σπηλιωτόπουλος VS Κακλαμάνης - Προβάδισμα Τζιτζικώστα έναντι του Ιωαννίδη

Τα "αντάρτικα" σε Αθήνα και Μακεδονία μόλις άρχισαν
Με αμηχανία παρακολουθεί το Μέγαρο Μαξίμου τις εξελίξεις στους μεγάλους δήμους και περιφέρειες της χώρας ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Μία σειρά κακών χειρισμών του ηγετικού επιτελείου και εσωτερικών διαφωνιών είχαν αποτέλεσμα η ΝΔ να εμφανίζεται διχασμένη στο Δήμο της Αθήνας και στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και να είναι αντιμέτωπη με το φάσμα της ήττας στον Δήμο Θεσσαλονίκης και στην περιφέρεια Αττικής όπου εξακολουθεί να μην μπορεί να βρει υποψηφίους που έστω θα δώσουν μία αξιοπρεπή μάχη. Ήδη από διάφορες πλευρές δημοσίως και περισσότερο παρασκηνιακά ακούγονται αιτιάσεις για κακούς χειρισμούς του ηγετικού επιτελείου -κυρίως εναντίον του κ. Δημήτρη Σταμάτη- που διχάζουν την κομματική βάση. Οι περί τον πρόεδρο του κόμματος πάλι δείχνουν προς την πλευρά του γραμματέα του κόμματος κ. Ανδρέα Παπαμιμίκου στον οποίο χρεώνουν το πρόβλημα στη Βόρειο Ελλάδα.

Κλείσιμο
Κομματικός «εμφύλιος» για την Αθήνα

Στην Δήμο της Αθήνας διαμορφώνονται προϋθέσεις διχοτόμησης της ΝΔ με τον κ. Νικήτα Κακλαμάνη να παίζει επί ίσοις όροις με τον επίσημο υποψήφιο της ΝΔ κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο. Οι χειρισμοί της τελευταίας στιγμής είναι ενδεικτικοί της έλλειψης προετοιμασίας. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος ενημερώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για να προλάβει τον κ. Κακλαμάνη, ο οποίος κινήθηκε μόλις έμαθε από το πρωθυπουργικό γραφείο ότι δεν θα πάρει εκείνος το χρίσμα. Είχε γίνει ραντεβού του πρωθυπουργού και με τους δύο βουλευτές του κόμματός του αλλά δεν είχε δώσει την έγκρισή του σε κανέναν. Ο κεντροδεξιός χώρος είναι κατακερματισμένος αφού από την ίδια μεγάλη δεξαμενή αλιεύουν και ο κ. Βασίλης Καπερνάρος των ΑΝ.ΕΛ. και ο κ. Ηλίας Κασιδιάρης της Χρυσής Αυγής και ενδεχομένως και η Ένωση των κ.κ. Πολύδωρα και Ζώη εφόσον κατεβάσουν υποψήφιο. Ήδη έχουν βολιδοσκοπήσει την κυρία Αλεξία Έβερτ, η οποία όμως έχει καλές σχέσεις και με τους κ.κ. Κακλαμάνη και Σπηλιωτόπουλο που θα την ήθελαν στον συνδυασμό τους.

Η μάχη όμως αποκτά χαρακτηριστικά εμφυλίου με τον κ. Κακλαμάνη να αφήνει αιχμές εναντίον του προέδρου του κόμματος όπως και του κ. Σπηλιωτόπουλου. Για το Μέγαρο Μαξίμου που κινήθηκε με εσωκομματικά κριτήρια είναι σαφές ότι δεν συμπαθεί κανέναν από τους δύο και επέλεξε το μη χείρον. Φαίνεται ότι βάρυναν οι τριβές από την παλιά σχέση των κ.κ. Σαμαρά και Κακλαμάνη ο οποίος σε δηλώσεις του είπε ότι «νιώθει πικρία, αν ήταν άλλος αρχηγός θα ένιωθε οργή και ότι δεν θα δημοσιοποιήσει το περιεχόμενο της συνομιλίας του, αν θέλει ας το κάνει ο κ. Σαμαράς». Έναντι του κ. Σπηλιωτόπουλου άφησε να εννοηθεί ότι είναι όψιμη η αγάπη του για την Αθήνα και ότι ο αντίπαλός του μπορεί να είναι καλύτερος όχι όμως και καταλληλότερος για την μάχη της Αθήνας αφού τα μεσαιοχωρίτικα χαρακτηριστικά του τον ταυτίζουν με την μνημονιακή πολιτική. Πάντως οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν ότι οι δύο είναι πολύ κοντά. Μένει να φανεί αν αυτό θα διατηρηθεί καθώς ο κ. Κακλαμάνης ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να αποσυρθεί. Μάλιστα προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν συνέπειες αν η ηγεσία προχωρήσει σε διαγραφή του κίνηση την οποία θα πρέπει να δικαιολογήσει καθώς η ΝΔ επισήμως δεν δίνει χρίσματα.

Εν τω μεταξύ παραμένει η δυστοκία για την περιφέρεια Αττικής μετά τη δήλωση του κ. Ανδρέα Παχατουρίδη ότι επιθυμεί να παραμείνει στον Δήμο Περιστερίου. Η κατάσταση είναι ούτως η άλλως δύσκολη και θα δυσκολέψει περισσότερο όταν κατέβει ο κ. Γιάννης Μανώλης εκ μέρους της Ένωσης που θα πάρει ένα ποσοστό δεξιών ψηφοφόρων που θα είναι μεγαλύτερο αν η ΝΔ σαν λύση ανάγκης στηρίξει τελικά τον κ. Γιάννη Σγουρό.

Βόρειος Ελλάδα

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην Βόρειο Ελλάδα όπου φαίνεται να έχει προβάδισμα ο νυν περιφερειάρχης κ. Απόστολος Τζιτζικώστας έναντι του επίσημου υποψηφίου κ. Γιάννη Ιωαννίδη. Στην πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση ο κ. Τζιτζικώστας εμφανίστηκε ψύχραιμος με καλή παρουσία και συγκροτημένο λόγο και ξεκαθάρισε ότι δεν θα αποχωρήσει από την κούρσα. Την επικοινωνιακή του πλαισίωση έχει αναλάβει ένας παλιός γνώριμος της ΝΔ ο κ. Θοδωρής Πειλίδης. Εφόσον κρατήσει και την πλειοψηφία των περιφερειακών συμβούλων η ηγεσία του κόμματος θα βρεθεί να απολογείται γιατί δεν τον επέλεξε από την αρχή ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα.

Στον Δήμο της Θεσσαλονίκης θυσιάζεται ο κ. Σταύρος Καλαφάτης σε μία μάχη έναντι του κ. Γιάννη Μπουτάρη που μοιάζει από την αρχή χαμένη.

Μόνο στον Πειραιά η ΝΔ έχει βάσιμες ελπίδες με τον κ. Βασίλη Μιχαλολιάκο. Ωστόσο η υποψηφιότητα του κ. Θοδωρή Δρίτσα για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπει το παιχνίδι σε ντέρμι όσο κι αν τα προγνωστικά ευνοούν τον νυν δήμαρχο της πόλης.

Ο διχασμός σίγουρα δεν ευνοεί τους υποψηφίους της ΝΔ στην αναμέτρηση με τους αντιπάλους τους κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ. Το παιχνίδι σε σημαντικό βαθμό θα κριθεί από την πολιτική ατμόσφαιρα που θα επικρατήσει. Αν δηλ οι πολίτες θα ακολουθήσουν την προτροπή των κομμάτων της αντιπολίτευσης και επιλέξουν αντιμνημονιακούς υποψηφίους ή η κυβέρνηση γυρίσει συνολικά το παιχνίδι με την οικονομική της πολιτική και ενισχυθούν έτσι και οι υποψήφιοί της. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης