Επιστολική ψήφος: Η εξαγγελία - έκπληξη Μητσοτάκη για τις Ευρωεκλογές περνά και με απλή πλειοψηφία στη Βουλή

Επιστολική ψήφος: Η εξαγγελία - έκπληξη Μητσοτάκη για τις Ευρωεκλογές περνά και με απλή πλειοψηφία στη Βουλή

Η κυβέρνηση επιδιώκει τη διαμόρφωση ευρύτατης πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο - Στόχος είναι η επέκταση του δικαιώματος της επιστολικής ψήφου στις επόμενες εθνικές εκλογές, κάτι που απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών 

epistolikh-2-arthrou
Πεδίο ισχυρών πολιτικών και κοινοβουλευτικών διεργασιών αναμένεται να ανοίξει η κατάθεση του νομοσχεδίου για την δυνατότητα συμμετοχής στις επικείμενες ευρωεκλογές με επιστολική ψήφο.

Η αλλαγή της νομοθεσίας για την εκλογή μελών του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου απαιτεί απλή πλειοψηφία επί των παρόντων η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 120 βουλευτές, ωστόσο η κυβέρνηση επιθυμεί τη διαμόρφωση ευρύτατης πλειοψηφίας, ώστε να ισχύσει η επιστολική ψήφος και στις βουλευτικές εκλογές. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η πλειοψηφία θα υποστηρίξει ότι οι προωθούμενες διατάξεις κινούνται στην κατεύθυνση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που εκσυγχρονίζουν όχι μόνο την δημόσια διοίκηση, αλλά και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Σε αυτό το πλαίσιο, θα καλέσει το σύνολο των κομμάτων και ιδίως ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που κατά το πρόσφατο παρελθόν έχουν ζητήσει την επιστολική ψήφο να στηρίξουν τις προωθούμενες διατάξεις και να αποδείξουν στην πράξη ότι ανήκουν στο μπλοκ των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων.

Υπενθυμίζεται πως κατά την συζήτηση των διατάξεων για την ψήφο των απόδημων η αξιωματική αντιπολίτευση, η Χαριλάου Τρικούπη και η Πλεύση Ελευθερίας είχαν προτείνει την εισαγωγή επιστολικής ψήφου. Αντίστοιχη θέση είχε αναπτύξει και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου με την προϋπόθεση να προηγηθεί εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων. Το αίτημα εισαγωγής της επιστολικής ψήφου είχε επανέλθει από κόμματα της αντιπολίτευσης και λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές του περασμένου καλοκαιριού προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε εποχικούς εργαζόμενους στον τουρισμό να ψηφίζουν από τον τόπο εργασίας τους.

Κλείσιμο
Αρνητική στάση αναμένεται να κρατήσει το ΚΚΕ που σταθερά καταγγέλλει πως με την επιστολική ψήφο υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης του εκλογικού σώματος και του αποτελέσματος. 

Η επιστολική ψήφος αναμένεται να επεκταθεί και για τις εθνικές εκλογές

Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο σημείωσε ότι η εφαρμογή της επιστολικής ψήφου στις επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελεί «το πρώτο βήμα ώστε το νέο αυτό δικαίωμα να ισχύσει και στις επόμενες εθνικές εκλογές».

Σύμφωνα με πληροφορίες σε επόμενο χρόνο και πιθανότατα μετά τις ευρωεκλογές του 2024 όταν και θα φανεί στην πράξη η λειτουργία της επιστολικής ψήφου, θα ακολουθήσει άλλο σχέδιο νόμου για την επέκταση της διευκόλυνσης των εκλογέων και στις εθνικές εκλογές.

Σε αυτή την περίπτωση όμως η κοινοβουλευτική έγκριση απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών για την άμεση εφαρμογή της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές του 2027 ή απόλυτη πλειοψηφία 151 ώστε να ισχύσει απ τις μεθεπόμενες εκλογές (2031)


Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης: Καθιερώνεται επιστολική ψήφος από την Ελλάδα και το εξωτερικό - Θα ισχύσει από τις ευρωεκλογές

Το Βρετανικό Μουσείο «αδειάζει» τον Ρίσι Σούνακ στέλνοντας σπάνιο ελληνικό αγγείο στο Μουσείο της Ακρόπολης

«Μαύρες» ημέρες από μποτιλιάρισμα: Το σύνδρομο που ήρθε και στην Αθήνα - Τι θα γίνει μέχρι τις γιορτές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης