Αντίστροφη μέτρηση για την τελική μονομαχία Μπακογιάννη - Δούκα - Συμμετοχή ζητούν και οι δύο υποψήφιοι για τον δήμο Αθηναίων

Αντίστροφη μέτρηση για την τελική μονομαχία Μπακογιάννη - Δούκα - Συμμετοχή ζητούν και οι δύο υποψήφιοι για τον δήμο Αθηναίων

Στόχος του νυν δημάρχου είναι η νέα καθαρή εντολή από τους πολίτες, ενώ ο υποψήφιος δήμαρχος, Χάρης Δούκας διεκδικεί την «ανατροπή»

debate-m3
Η αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη μάχη της Αθήνας ξεκινά, καθώς απομένουν ελάχιστες ώρες για το άνοιγμα της κάλπης και την τελική αναμέτρηση του Κώστα Μπακογιάννη με το Χάρη Δούκα.

Στόχος του νυν Δημάρχου είναι η νέα καθαρή εντολή από τους πολίτες, ενώ ο υποψήφιος Δήμαρχος, Χάρης Δούκας διεκδικεί την «ανατροπή» κάνοντας άνοιγμα ακόμη και στους ψηφοφόρους που ψήφισαν Κώστα Μπακογιάννη στον πρώτο γύρο. Η μαζική συμμετοχή είναι επιδίωξη και των δύο συνδυασμών που είδαν την περασμένη Κυριακή να προσέρχεται στις κάλπες της Αθήνας μόνο το 32% των ψηφοφόρων. Συνεργάτες τους τονίζουν άλλωστε ότι θα είναι κέρδος για την Αθήνα αν έρθει έστω και ένας ψηφοφόρους παραπάνω- υπό την έννοια ότι πρέπει να «αναχαιτιστεί» το ενδεχόμενο ισχνής συμμετοχής στο δεύτερο και κρίσιμο γύρο. Το debate δε, προτάθηκε από τον κ. Μπακογιάννη με βασικό κριτήριο τη «διάδοση» του καλέσματος για ευρεία συμμετοχή στις δεύτερες κάλπες των δημοτικών εκλογών στην πρωτεύουσα.

«Οι κάλπες της Κυριακής είναι άδειες κι εγώ διεκδικώ την ψήφο όλων των Αθηναίων τους οποίους καλώ να έρθουν μαζικά να επιβεβαιώσουν την εμπιστοσύνη τους στο έργο, αλλά και στο σχέδιο μας για την επόμενη πενταετία», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης μιλώντας χθες το πρωί στα Παραπολιτικά FM και προσθέτοντας ότι: ««Μιλάτε σε έναν άνθρωπο που έχει μάθει να σέβεται τη λαϊκή ψήφο και να μην διεκδικεί απλώς την ψήφο, αλλά τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη, που για μένα είναι πάρα πολύ σημαντικά».

Κληθείς μάλιστα να σχολιάσει τη στήριξη του Κώστα Ζαχαριάδη στο Χάρη Δούκα στο δεύτερο γύρο, σημείωσε: «Είναι γεγονός ότι έχουν υπάρξει κάποιες -να τις πω- συνεννοήσεις, συνεργασίες, συμπράξεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Δε νομίζω, όμως, ότι αυτές ενδιαφέρουν κανέναν στην Αθήνα. Να το πω πιο ανοιχτά: Μάς είναι απολύτως αδιάφορες. Διότι δεν έχουν τίποτα να κάνουν με την πραγματικότητα της πόλης. Εμείς έχουμε πραγματικά προβλήματα που απαιτούν πραγματικές λύσεις και αυτό είναι το πεδίο στο οποίο κρινόμαστε». Ο κ. Μπακογιάννης συνέχισε λέγοντας επίσης ότι «Υπάρχει ένας παλιός κανόνας στην πολιτική, ότι ένα και ένα δεν κάνουν πάντα δύο. Ένα και ένα μπορεί να κάνουν και μισό. Εγώ από την πρώτη μέρα, από την Κυριακή, δίνω τη μάχη για να αυξήσουμε τη συμμετοχή, για να έρθουν όσο το δυνατό περισσότεροι και περισσότερες στις κάλπες και το κάνω πάρα πολύ συνειδητά». Στο πλαίσιο αυτό εξήγησε τον λόγο για τον οποίο ζήτησε το debate: «Το ζήτησα ακριβώς γιατί πιστεύω -και νομίζω δικαιώθηκα- πως εμείς που είμαστε στην Αυτοδιοίκηση, που μιλάμε για τα σπίτια, για τις γειτονιές, μπορούμε να κάνουμε έναν ωραίο παραγωγικό διάλογο και μπορούμε να φέρουμε περισσότερους ανθρώπους στις κάλπες».

Κλείσιμο
Υπέρ της μονομαχίας είχε ταχθεί από τον πρώτο γύρο και ο κ. Δούκας, αφού ήταν ο πρώτος διεκδικητής του Δήμου που απέστειλε επιστολή στην ΕΡΤ με το αίτημα διοργάνωσης της τηλεμαχίας. Την περασμένη Δευτέρα αποδέχθηκε αμέσως την πρόταση του κ. Μπακογιάννη κι έτσι μέσω των επιτελείων τους οργάνωσαν το debate το οποίο έγινε δυο μέρες μετά. Ο υποψήφιος Δήμαρχος που έχει τη στήριξη (και) του ΠΑΣΟΚ έλεγε χθες σχετικά με την αυριανή αναμέτρηση στο OPEN ότι: «Πάμε να κερδίσουμε. Αν αυξηθεί η συμμετοχή, τότε έχουμε βάσιμες ελπίδες. Υπήρχε πολύ χαμηλή συμμετοχή και ο λόγος ήταν, κατά την γνώμη μου, η αναποτελεσματική θητεία του κ. Μπακογιάννη και η εδραιωμένη πεποίθηση ότι θα “κάνει περίπατο”, οπότε δεν έχει κανένα νόημα να πάει κάποιος να ψηφίσει. Τώρα όμως είμαστε μπροστά σε ένα δίλημμα. Ή θα συνεχίσουμε 5 χρόνια με τον κ.Μπακογιάννη που δεν λύνει προβλήματα, αλλά αντιθέτως δημιουργεί νέα ή θα έχουμε μια άλλη επιλογή, τη δική μας. Νομίζω ότι μπορούμε να κινητοποιήσουμε πολύ περισσότερο κόσμο. Καλώ τους Αθηναίους να έρθουν στις κάλπες για να νικήσουμε». Με τις δημόσιες παρεμβάσεις του χθες δεν απέφυγε το άνοιγμα και σε όσους ψήφισαν το βασικό του αντίπαλο στον πρώτο και τον δεύτερο γύρο, καλώντας τους να ακούσουν το debate και τις προτάσεις του και να το ξανασκεφτούν. Για τον κ. Μπακογιάννη λέει ότι «έχει μια εύκολη λύση για όλα, αλλά τελικά δεν λύνει κανένα πρόβλημα». Ο κ. Δούκας μέχρι χθες-τελευταία μέρα της προεκλογικής εκστρατείας υποστήριζε επίσης για τρία βασικά ζητήματα που συζητήθηκαν και στην τηλεμαχία:

Για την ασφάλεια:

«Στην πολιτική βάζεις προτεραιότητες. Το πιο σημαντικό για εμένα είναι να υπάρχουν δημοτικοί αστυνομικοί στις γειτονιές, να ενισχυθεί η συνεργασία της ελληνικής και της δημοτικής αστυνομίας, να βελτιωθεί ο φωτισμός και έπειτα η επικουρική χρήση των καμερών, όπου χρειάζεται. Από την μία πλευρά υπάρχει η προσέγγιση του κ. Μπακογιάννη και του κ. Κρανιδιώτη που λέει κάμερες παντού, ακόμα και στις παιδικές χαρές που απαγορεύεται. Από την άλλη πλευρά είναι η δική μου προσέγγιση που λέει ότι για να είναι ασφαλείς οι γειτονιές πρέπει να τις φωτίσουμε, να τις καθαρίσουμε, πρέπει να έχουμε δημοτικούς αστυνομικούς και να λύσουμε τα θέματα της ένταξης, αλλιώς οδηγούμαστε σε καταστάσεις γκετοποίησης. Ο κ. Μπακογιάννης τα τελευταία 4 χρόνια απέτυχε να κρατήσει ασφαλείς τις γειτονιές».

Για τον λόφο του Στρέφη:

«Ο λόφος του Στρέφη έχει υποβαθμιστεί πλήρως. 3 χρόνια υπάρχουν μόνο μπάζα και σκουπίδια. Η περιοχή έχει εγκαταλειφθεί. Ποιός φταίει για αυτή την κατάντια σήμερα; Ο κ. Μπακογιάννης και η δημοτική του αρχή. Είμαι υπέρ της ανάπλασης του λόφου του Στρέφη, όμως με άλλο τρόπο. Δεν είναι μπαχαλάκηδες όσοι διαμαρτύρονται για τη συγκεκριμένη εργολαβία και για τον τρόπο που προσεγγίστηκε αυτή η ανάπλαση. Ο κ. Μπακογιάννης, έχει δήθεν μια εύκολη λύση για όλα και τελικά δεν λύνει κανένα πρόβλημα και ρωτάει εμάς εκ των υστέρων για αποφάσεις ήδη ειλημμένες».

Για τον «Μεγάλο Περίπατο»:

«Μπαχαλάκηδες είναι όσοι διαμαρτύρονται και για τον «Μεγάλο Περίπατο»; Ταλαιπώρησε τόσες Αθηναίες και τόσους Αθηναίους. Έχουμε ρωτήσει τόσες φορές ποιο είναι το κόστος και δεν μας έχει πει. Μπαχαλάκηδες είναι όσοι διαμαρτύρονται για τη Βασιλίσσης Όλγας, που το κλείσιμό της ταλαιπωρεί όλο το κέντρο; «

Για το μετρό στα Εξάρχεια:

«Είναι μια ειλημμένη απόφαση που έχει τελειώσει. Εγώ είμαι υπέρ του μετρό, είναι ένα φιλολαϊκό και οικολογικό μέσο μαζικής μεταφοράς. Υπήρχαν όμως διάφορες προσεγγίσεις που έθιγαν το θέμα του δημόσιου χώρου. Ο κ. Μπακογιάννης μπορούσε να πάρει τους κατοίκους με το μέρος του αλλά προτίμησε να δημιουργήσει μια σύγκρουση και να την εργαλειοποιήσει.»

Ειδήσεις σήμερα:

Ο στρατός του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας: Βρήκαν πτώματα ισραηλινών αγνοουμένων στις πρώτες χερσαίες επιχειρήσεις

Στις κάλπες αύριο οι πολίτες - Αναλυτικά οι δήμοι και οι περιφέρειες που πάνε σε β' γύρο

Καλός ο καιρός το Σαββατοκύριακο - Πού υπάρχει πιθανότητα βροχών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης