Εκλογές 2023 - Τσίπρας: Δεν θα βγαίνουν τα κουκιά αν είμαστε δεύτεροι - Κολλημένος με εμμονές ο Βαρουφάκης

Εκλογές 2023 - Τσίπρας: Δεν θα βγαίνουν τα κουκιά αν είμαστε δεύτεροι - Κολλημένος με εμμονές ο Βαρουφάκης

«Πιστεύουμε η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δώσει τη δυνατότητα  το 40% να πάει στο 45 - 46%», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

tsipras_ant1_xr
Δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης από τις πρώτες εκλογές εκτίμησε ότι υπάρχει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, θέτοντας προ των ευθυνών τους τις προοδευτικές δυνάμεις.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως η απλή αναλογική μας δίνει την ευκαιρία να «πάμε σε ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης» και περιέγραψε πως οι προοδευτικές δυνάμεις, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 «αυτό το οποίο είναι απολύτως ρεαλιστικό είναι να συμφωνήσουμε αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτος στις εκλογές της απλής αναλογικής να συμφωνήσουμε με το ΚΙΝΑΛ να φτιάξουμε μια κυβέρνηση μακράς πνοής».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cs7dcjk4ima1)

«Αυτό που ζητάω εγώ είναι ισχυρή λαϊκή εντολή» και με «τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πρώτο κόμμα, για να βγαίνουν τα κουκιά» τόνισε ο κ. Τσίπρας, καθώς «δεν θα βγαίνουν τα κουκιά, αν είμαστε δεύτεροι», όπως είπε. Στο πλαίσιο αυτό θύμισε όπως «στην ήττα του ΣΥΡΙΖΑ το 2019», ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει 31,5%, 32% και το άθροισμα ΣΥΡΙΖΑ -ΠΑΣΟΚ ήταν 40%.

«Πιστεύουμε η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δώσει τη δυνατότητα αυτό το 40% να πάει στο 45-46%» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι το πρώτο με τρίτο κόμμα υπάρχει η πιθανότητα «να μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση ακόμη και με την απλή αναλογική έχοντας 151». Αν δεν υπάρχει ο μαγικός αριθμός των 151, τότε τα μικρότερα κόμματα θα κληθούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους διεμήνυσε ο κ. Τσίπρας, αν και «θα εισπράξω πάρα πολλά «όχι» μέχρι τις εκλογές», όπως σημείωσε.

Κλείσιμο
«Η πολιτική μπορεί να έχει και ευθύνη» συνέχισε, καθώς ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ παρατήρησε ότι «δεν μπορεί να μην σε ενδιαφέρει πως θα κυβερνηθεί ο τόπος την επόμενη ημέρα». Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει δημόσια τις προγραμματικές θέσεις του, δηλαδή «τα μεγάλα ζητήματα βάζουμε στο τραπέζι», όπως είπε, αναζητώντας κοινούς τόπους.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη αναφορικά με την δυνατότητα παράλληλου συστήματος συναλλαγών, «δεν ξέρω για ποιο λόγο ο κ. Βαρουφάκης έχει αποφασίσει να είναι ο παρτενέρ του κ. Μητσοτάκη σε αυτήν την προεκλογική περίοδο» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως δεν απειλούνται οι τράπεζες, αλλά τα νοικοκυριά με χρεοκοπία.
Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cs7dumckdmcp)

«Όλα όσα λέει για το νόμισμα αποτελούν εμμονές του» σχολίασε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε, λέγοντας πως «ο κ. Βαρουφάκης και ο κάθε Βαρουφάκης μέχρι τις εκλογές μπορεί να λέει ότι θέλει», αλλά την επομένη των εκλογών «θα κληθούν όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους». Σχετικά με την συμμετοχή του ΜέΡΑ25 στην προοδευτική διακυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας δεν απέκλεισε το να συμμετάσχει, αν θέλει ο κ. Βαρουφάκης, αλλά «όχι να βάλει του όρους του. Αν δεν θέλει (ο κ. Βαρουφάκης) έχει τη δυνατότητα να επιλέξει την ανοχή», όπως είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

«Δεν είναι δυνάμει συνομιλητής μου» πρόσθεσε για τον Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά «εγώ απευθύνομαι στον ελληνικό λαό και ζητώ την ευρύτερη δυνατή στήριξη» αντέτεινε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας παράλληλα πως «έχουμε ένα ΚΚΕ το οποίο παρά το γεγονός ότι έχει μια ιστορία αγώνων», εντούτοις «βλέπω ότι δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για το πως θα κυβερνηθεί η χώρα», τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

1100_2afd88f8-617a-4708-ae89-b6e45281f43c

«Ο κ. Βαρουφάκης είναι κολλημένος με τις εμμονές του» δήλωσε ο κ. Τσίπρας και εξήγησε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτος σε ό,τι αφορά τα μικρότερα κόμματα, αν υπάρχει ανάγκη κάποιων εδρών, να πάρουν τις ευθύνες τους. Παράλληλα, περιέγραψε με νόημα ότι στις δεύτερες εκλογές θα ωφεληθούν τα δύο μεγάλα κόμματα και όχι τα μικρότερα, ενώ στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ «έχουμε μια ανταγωνιστική σχέση πηγαίνοντας προς τις εκλογές, ακόμη και αν την επόμενη ημέρα είμαστε κυβερνητικοί συνεταίροι», όπως είπε.

«Εγώ το καταλαβαίνω αυτό που κάνει» δήλωσε για τον Νίκο Ανδρουλάκη ο κ. Τσίπρας, αλλά «την επόμενη ημέρα θα είναι η καυτή η μπάλα στα χέρια όλων» τόνισε, εκτιμώντας πως «ο ελληνικός λαός δεν θέλει τη περιπέτεια των απανωτών εκλογικών αναμετρήσεων».

Για το ενδεχόμενο Πρωθυπουργού κοινής αποδοχής, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αποφάνθηκε πως «ο νοικοκύρης είναι ο ελληνικός λαός. Λογαριάζουμε χωρίς τον ξεχοδόχο». «Αφήστε να δούμε τα αποτελέσματα», όπως είπε, συμπληρώνοντας πως «αν ο ελληνικός λαός δώσει εντολή να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος και με διαφορά αυτή η συζήτηση θα έχει τελειώσει».

Στην ίδια κατεύθυνση, «Πιστεύετε ότι μπορεί να κάτσει ο κ. Ανδρουλάκης απέναντι σε ένα κόμμα που θα έχει πάρει 32%-34%» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας ως προς το ενδεχόμενο επιλογής άλλου επικεφαλής του κυβερνητικού σχήματος συνεργασίας και χαρακτήρισε τη συζήτηση περί «κυβέρνησης ηττημένων» ως «μια συζήτηση που έχει μια σκοπιμότητα. Όλη αυτή η συζήτηση γίνεται για να μπουν ψεύτικα διλήμματα στη σκέψη του κόσμου», όπως είπε. Επιπλέον, «όταν είχαμε Πρωθυπουργούς που δεν είχαν την έκκριση του ελληνικού λαού, δεν είχαμε καλά αποτελέσματα» σημείωσε, ενώ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με την ΝΔ, την ακροδεξιά και το κόμμα Βελόπουλου.

Παράδοση αποστασίας

Αναφερθείς στον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας σχολίασε πως «στο πρώτο πλάνο του μυαλού του είναι πως θα κάνει αποστασίες», προσθέτοντας ότι «η οικογένεια έχει μια παράδοση. Ξέρει το know how», ενώ σημείωσε ότι ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε αδιέξοδο, ελλείψει δυνάμει κυβερνητικών εταίρων. «Ήθελε να έχει το κόμμα της Κεντροαριστεράς στο τσεπάκι» δήλωσε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε, λέγοντας πως «δεν είμαι εγώ που παρακολουθούσα τον Ανδρουλάκη και το κινητό του τηλέφωνο. Ο Μητσοτάκης το παρακολουθούσε».

Αιχμές για τις δημοσκοπήσεις

Κληθείς να σχολιάσει τις δημοσκοπήσεις, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εξέφρασε αμφιβολίες. «Κυριακή κοντή γιορτή θα το δούμε», ενώ υπογράμμισε ότι «εγώ κυκλοφορώ μέσα στην κοινωνία και έχω άλλες προσλαμβάνουσες».

Για το κόμμα Κασιδιάρη εγκάλεσε την κυβέρνηση πως «δεν είναι πολιτικά ενδεδειγμένος ο τρόπος που αντιμετώπισε το θέμα», ενώ «το να συζητάμε σήμερα για τον Κασιδιάρη είναι ήττα του δημοκρατικού τόξου», όπως είπε.

«Δεν θα λυθεί το μεταναστευτικό πρόβλημα μόνο με το φράχτη»

Για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «έχει αντιγράψει τον Τραμπ», ενώ παραλλήλισε τη ρητορική της κυβέρνησης για το θέμα με αυτή της ακροδεξιάς, σχολιάζοντας πως «δεν πήγα εγώ να φωτογραφηθώ πίσω από έναν φράχτη», σημειώνοντας πως αυτός δεν μπορεί να λύσεις το πρόβλημα.
«Ο φράχτης δεν στήνεται πάνω στα σύνορα, στήνεται πάνω στο έδαφος σου» είπε ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι «δεν θα λυθεί το μεταναστευτικό πρόβλημα μόνο με το φράχτη». «Αν θέλουμε να λύσουμε το μεταναστευτικό-προσφυγικό, να υιοθετήσουμε άλλη πολιτική μετανάστευσης και ασύλου» προέτρεψε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως χρειάζεται μια άλλη αντίληψη για την ένταξη των μεταναστών, καθώς «δεν υπάρχουν εργατικά χέρια». «Μια άλλη πολιτική με την ένταξη μεταναστών θα είχαμε Έλληνες στην καρδιά, στην ψυχή και το μυαλό», όπως είπε.

«Έφτασα στα όριά μου»

Αναφερόμενος στη διακυβέρνησή του, υποστήριξε ότι «έφτασα στα όρια μου. Έφτασα στα όρια και ξεπέρασα τα όρια που μπορεί να φτάσει κάθε πολιτικός σε μια σύγκρουση». Ακόμη παραδέχτηκε πως «κάναμε λάθη, αλλά ακολουθώντας μια ορθή πολιτική κατεύθυνση. Δεν είχαμε την εμπειρία που ίσως θα μας απέτρεπε από το να κάνουμε λάθος επιλογές», ενώ «η διαφορά είναι ότι σήμερα ξέρουμε και μπορούμε», σημείωσε.

telis

«Χθες ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να ντυθεί ΣΥΡΙΖΑ»

Σχολιάζοντας το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ, «χθες ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να ντυθεί ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν του βγήκε», όπως είπε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως «μια φορά υποκλοπέας, πάντα υποκλοπέας», και έκανε λόγο για «θράσος να λες ότι θα φέρεις 1.500 ευρώ μέσο μισθό».

Για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι αυτό συνοψίζεται σε αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών, προαναγγέλλοντας μεταξύ άλλων και αποκατάσταση για την «επιγενόμενη αδικία», όπως είπε, της προσωπικής διαφοράς.

Παράλληλα, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας πως «ο ΦΠΑ και ΕΦΚ λεηλατεί το εισόδημα των μεσαίων και των αδύναμων», ενώ «εγώ δεν είμαι γενικά και αόριστα εναντίον των επιδομάτων. Στοχευμένα επιδόματα πρέπει να υπάρχουν. Εδώ υπάρχει μια γενίκευση», παρατήρησε.

Τέλος, προέβλεψε «τσουνάμι πλειστηριασμών μετά τις εκλογές» και κάλεσε τους νεαρούς ψηφοφόρους να πάνε στην κάλπη και να αξιοποιήσουν το «όπλο» τους, δηλαδή την ψήφο τους.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο πατέρας μου με χτύπησε γιατί δεν ήθελε τη μαντίλα αλλά τον αγαπάω, λέει η 24χρονη που ασπάστηκε το Ισλάμ


Θοδωρής Αθερίδης για ψυχοφάρμακα: «Δεν έχω ταμπού, είπα στον γιατρό ότι δεν θέλω να τα κόψω ποτέ στη ζωή
μου»


Φήμες ότι ο Ερντογάν υπέστη έμφραγμα - «Είχε ένα ελαφρύ κρυολόγημα» υποστηρίζει ο Οκτάι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης