Μητσοτάκης: Μέσος μισθός €1.500, αυξήσεις σε συντάξεις και μισθούς στο Δημόσιο - Το πρόγραμμα της ΝΔ

Μητσοτάκης: Μέσος μισθός €1.500, αυξήσεις σε συντάξεις και μισθούς στο Δημόσιο - Το πρόγραμμα της ΝΔ

Στα €950 ο κατώτατος μισθός ως το τέλος της τετραετίας - Αύξηση νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 - Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους - Δωρεάν στέγη για 8.500 φοιτητές

mitsotakis_mak7334
Νέες αυξήσεις σε συντάξεις και για πρώτη φορά αυξήσεις στο Δημόσιο, από 1/1/2024, υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζοντας το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας 2023-2027.

Το μήνυμα «ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΟΛΜΗΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ, για μια Ελλάδα παραγωγική, κοινωνική, δίκαιη, ψηφιακή, πράσινη και κυρίως, ισχυρή», συνόδευσε την παρουσίαση του Προγράμματος Διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για την τετραετία 2023 -2027 η οποία πραγματοποιήθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Κέντρο Μείζονος Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

«Τα μεγάλα άλματα απαιτούν στέρεα θεμέλια. Αυτά τα θεμέλια βάλαμε στην πρώτη τετραετία της Νέας Δημοκρατίας» είπε ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του και αναφέρθηκε επίσης και στις μεγάλες προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Παρακολουθήστε την εκδήλωση

Παρουσίαση Προγράμματος Διακυβέρνησης 2023-2027

«Θέσαμε τα θεμέλια για μια αναπτυξιακή πολιτική που δεν θα θέσει σε κανέναν κίνδυνο στο μέλλον τη δημοσιονομική σταθερότητα. Αυτή για μένα είναι η κορυφαία δέσμευση απέναντι στη νέα γενιά σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στα αποτελέσματα της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής σε ότι αφορά τη μείωση των φόρων, την μεγέθυνση του ΑΕΠ και την προσέλκυση νέων επενδύσεων από παγκόσμιους κολοσσούς.

Κλείσιμο
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι βασικός στόχος της ΝΔ για την επόμενη τετραετία είναι η αύξηση των εισοδημάτων (στα 1.500 ευρώ ο μέσος μισθός και στα 950 ο κατώτατος) η περαιτέρω μείωση της φορολογίας ενώ περιέγραψε με σαφήνεια τις πολιτικές που θα ακολουθήσει για την ενίσχυση της Παιδείας και της Υγείας. Μεταξύ άλλων δεσμεύθηκε για αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζομένους 4.000-5.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών κάθε χρόνο και για επιτάχυνση των κρατικών παρεμβάσεων σε ότι αφορά την ενίσχυση του ψηφιακού κράτους. 

Εκανε επίσης ειδική μνεία στο μεταναστευτικό, τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες, την ενίσχυση της αποτροπής των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και στέλνοντας ένα μήνυμα ενόψει των εκλογών της 21ης Μαϊου είπε: «Είμασστε πιο έτοιμοι και πιο ώριμοι από ποτέ. Δώστε μας την ευκαιρία να πάμε την Ελλάδα σταθερά μπροστά».

Οι στόχοι για την παραγωγική Ελλάδα 

Ο κ. Μητσοτάκης περιγράφοντας τους στόχους της επόμενης τετραετίας είπε ότι η πραγματική σύγκλιση θα έρθει με ρυθμούς ανάπτυξης διπλάσιους από την ΕΕ. Στόχος μας είπε η ανεργία στο 8% το 2027, η μεταποίηση στο 15% του ΑΕΠ και τα έσοδα από τον τουρισμό στα 30 δισ. ετησίως.

Αδιαπραγμάτευτος στόχος μας είναι η αυξηση των μισθών κατά 25% μέσα στην τετραετία ώστε ο μέσος μισθός να φθάσει στα 1500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας ανέφερε.
 

5869707

Πιο συγκεκριμένα, σε ότι αφορά την παραγωγική Ελλάδα ο πρωθυπουργός ανέφερε τους εξής στόχους για την επόμενη τετραετία:  

- Μείωση δημοσιου χρέους στο 140% - Επαναφορά και διατήρηση του πληθωρισμού στο 2%.
- Μείωση της ανεργίας κάτω από 8% έως το 2027.
- 12μηνη τουριστική περίοδος - στόχος δημόσια 30 δισ. ετησίως.

- Αύξηση μέσου μισθού πάνω από 25% στην τετραετία 2023-2027 (στα 1.500€ από 1.170 €) και αύξηση κατώτατου μισθού στα 950 €.
- Νέα αύξηση 3-4% στις συντάξεις από 1/1/2024.
- Αύξηση μισθών δημοσίων υπαλλήλων και αναμόρφωση μισθολογίου τους από 1/1/2024.
- Εφαρμογή ψηφιακής κάρτας εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις – αυστηροί ψηφιακοί έλεγχοι παντού.

- Σταδιακή μείωση 20% τέλους επιτηδεύματος το 2025, 30% το 2026 και κατάργηση έως το 2027.
- Οριστική κατάργηση τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες και αύξηση τους κατα 60.000 έως το 2027.
- Αύξηση αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά από 1/1/2024.
- Μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα ασφαλιστικών εισφορών και μη μισθολογικού κόστους.
- Μείωση τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά από 1/1/2025

- 2.300 έργα κρίσιμων υποδομών (δρόμοι, αεροδρόμια, μετρό, σιδηρόδρομοι, λιμάνια, δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης) σε όλη την Ελλάδα.

Μείωση 70% στον χρόνο αναμονής στα επείγοντα

Σε ότι αφορά την κοινωνική Ελλάδα και την αναμόρφωση του ΕΣΥ ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τις αναφορές του με δύο φωτογραφίες. Μια από τον Ευαγγελισμό με τα ράντζα στους διαδρόμους και μια από τις ΜΕΘ στο Σωτηρία που εγκαταστάθηκαν την περίοδο της πανδημίας.

Είναι οι δύο εικόνες της σημερινής Ελλάδας σημείωσε υπογραμμίζοντας τις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση για την εξάλειψη του φαινομένου των ράντζων.

5869681


Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε για αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζομένους όπως επίσης και για την ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό 80 νοσοκομείων και των 156 κέντρων υγείας. Στόχος μου να μειωθεί κατά 70% ο χρόνος αναμονής στα επείγοντα ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε επίσης για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους τους πολίτες και για δωρεάν στέγη σε 8.500 φοιτητές μέχρι το 2027.

Πιο συγκεκριμένα οι στόχοι της ΝΔ για την επόμενη τετραετία είναι οι εξής: 

- Αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζομένους
- Ανακαίνιση και εκσυγχρονισμός 80 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας, δημιουργία 315 μονάδων τηλεϊατρικής, 25 σύγχρονων κέντρων αποκατάστασης
- Δημιουργία 311 νέων δομών ψυχικής υγειας σε όλη τη χώρα.
- Διεύρυνση ολοήμερου σχολείου ως τις 17.30 και επέκταση διευρυμένου και ενισχυμένου ολοήμερου προγράμματος σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία.
- 150 Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία μέχρι το 2027.
- Αύξηση μισθολογικών απολαβών εκπαιδευτικών και ακαδημαϊκών με έμφαση σε νεοδιόριστους.
- Ανέγερση φοιτητικών εστιών για στέγαση 8.500 φοιτητών μέσω ΣΔΙΤ.
- Προμήθεια 650 λεωφορείων μηδενικών ρύπων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - αύξηση συχνότητας δρομολογίων λεωφορείων και Αττικού Μετρό.
- Αυξάνεται το επίδομα μητρότητας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες από τους 4 στους 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού.

4.000-5.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών κάθε χρόνο-Τετραετία εξωστρέφειας για τα ΑΕΙ 

Η Παιδεία ήταν ο επόμενος τομέας και ο πρωθυπουργός παρουσίασε φωτογραφίες από τις τάξεις του μέλλοντος όπως είπε με ψηφιακούς διαδραστικούς πίνακες σε όλες τις τάξεις από την Ε΄ Δημοτικού μέχρι την Γ' Λυκείου σε 36.000 αίθουσες δημοσίων σχολείων.

Την επόμενη τετραετία υλοποίηση σημαντικής δέσμης θεσμικών παρεμβάσεων που ψηφίστηκαν αυτή την τετραετία.

5869784


Χτίζουμε πάνω στις 25.000 νέες προσλήψεις εκπαιδευτικών που έκανε αυτή η κυβέρνηση. Εκτιμούμε 4.000 με 5.000 νέες προσλήψεις εκπαιδευτικών κάθε χρόνο.

Έδειξε φωτογραφία από το σύγχρονο campus του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και είπε ότι έτσι θέλουμε να είναι όλα τα δημόσιά μας πανεπιστήμια. Εξωστρέφεια και ποιοτικές σπουδές με σύνδεση των σπουδών με την εργασία και τη βιομηχανική παραγωγή.

Η επόμενη τετραετία θα είναι η τετραετία της εξωστρέφειας για τα δημόσια πανεπιστήμια, τόνισε.

Πράσινη και ψηφιακή Ελλάδα

Η πρόοδος της Ελλάδας στην εγκατάσταση ΑΠΕ ξεπέρασε κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Για πρώτη φορά γίνεται μια σοβαρή δουλειά για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο κρίσιμο για ολόκληρη την Βαλκανική.

Στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την ψηφιακή Ελλάδα περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

- Ένταξη του 90% των δημοσίων υπηρεσιών του κρατους στο gov.gr.
- Οπτική ίνα σε κάθε δημόσιο και ιδιωτικό κτίριο έως το 2027 για γρήγορο Ιnternet.
- Το 94% της χώρας καλύπτεται με 5G έως το 2027.
- Ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κατοικιών μέσω προγραμμάτων «Εξοικονομώ», «Αλλάζω θερμοσίφωνα» και «φωτοβολταικά στέγης».
- Εθνικό πρόγραμμα αναδασώσεων με 20 εκ. δένδρα
- Πρόγραμμα GR-ECO islands.
- Ολοκλήρωση των 45 μονάδων διαχείρισης αποβλήτων.

Δίκαιη Ελλάδα: Αξιολόγηση παντού για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε επίσης για:
- Επιτάχυνση χρόνου απονομής δικαιοσύνης στον ευρωπαϊκό μέσο όρο ( λιγότερες από 500 μέρες) και εκκαθάριση εκκρεμών υποθέσεων.

5869757


- Συνταγματική αναθεώρηση (άρθρο 16).
- Αύξηση κατά 8% Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και αναπηρικών επιδομάτων.
- Επέκταση υποστηριζόμενης απασχόλησης για όλα τα άτομα με αναπηρία - Προσωπικός Βοηθός.
- Πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών (Εφαρμογή του panic button, δομές υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους, Συμβουλευτικά Κέντρα Κακοποιημένων Γυναικών.
- Υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+.
- Αξιολόγηση παντού για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.

Μη διαπραγματεύσιμος ο χάρτης στον Έβρο: 

Σε ότι αφορά το μεταναστευτικό. ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι ροές από την Ελλάδα έχουν πέσει στο 5% λόγω της φύλαξης των συνόρων και έδειξε δύο φωτογραφίες από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Σάμου το 2019 και το 2023. Αυτή είναι η κατάσταση που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό είναι το δικό μας έργο σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε για: 

- Επέκταση του φράκτη στον Έβρο στο σύνολο (140 χλμ)
- Οργανωτική Αναδιάρθρωση της ΕΛΑΣ - Αποδέσμευση άνω των 5.000 αστυνομικών από μη αστυνομικά καθήκοντα.
- Νέο Πυροσβεστικό Σώμα - Πρόσληψη 500 νέων στελεχών - Προμήθεια σύγχρονων αμφίβιων αεροσκαφών πυρόσβεσης για τα νησιά και 5 +2 Canadair νέου τύπου καθώς και πυροσβεστικών οχημάτων μεγάλης κλίμακας.

5869860


Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα αποκτά 24 αεροσκάφη τύπου Rafale , 3 (+1) φρεγάτες Belharra, αναβαθμίζει 83 αεροσκάφη F-16 στην κορυφαία έκδοση Viper. Βρίσκονται σε εξέλιξη 19 προγράμματα ύψους 11,5 δισεκ. ευρώ για την προμήθεια αεροσκαφών F-35, την αναβάθμιση μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 50 και την απόκτηση 3 νέων κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού.

Και έκλεισε το κεφάλαιο για την ισχυρή Ελλάδα με την φωτογραφία από την ομιλία του στο Αμερικανικό Κογκρέσο λέγοντας ότι η Ελλάδα πλέον αποκτά φωνή σε όλα τα διεθνή φόρα.
5869463
Άδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Μπρατάκος και Κυριάκος Πιερρακάκης
5869462
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης
5869472
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος
5869477
Ο Μάκης Βορίδης

Μηνύματα από τους νέους 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία 5 νέων για το πως θέλουν την Ελλάδα του τα επόμενα χρόνια. Η Σία, η Γεωργία, η Αθηνά, ο Πρόδρομος και ο Γιάννης, μίλησαν για τις δικές τους ανησυχίες, τα θέλω, την οργάνωση του κράτους, την ενίσχυση των δομών Υγείας και Παιδείας. Στις επισημάνσεις τους ήταν επίσης το κοινωνικό κράτος, η ενίσχυση της υπαίθρου και ο έλεγχος της παράνομης μετανάστευσης.

5neoi_nd
 Ειδήσεις σήμερα:

Σενάριο τρόμου για θερμοκρασίες έως και 50 βαθμούς στην Ελλάδα - Τι λέει ο Λέκκας

Τουρκία: Ο Ερντογάν ακυρώνει όλες τις σημερινές εμφανίσεις του μετά την ξαφνική αδιαθεσία

Γεραπετρίτης: Μηνύσεις σε Εμφιετζόγλου και Ακρίτα μετά τους υπαινιγμούς για τη 12χρονη από τον Κολωνό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης