«Αυτοσυγκράτηση» στην Ανατολική Μεσόγειο ζητά η Ρωσία

«Αυτοσυγκράτηση» στην Ανατολική Μεσόγειο ζητά η Ρωσία

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, έστειλε μήνυμα στην Τουρκία  - «Είμαστε υπέρμαχοι της επίλυσης των διαφορών μέσω διαπραγματεύσεων, στη βάση κοινώς αναγνωρισμένων κανόνων διεθνούς δικαίου», δήλωσε συγκεκριμένα - Πριν από ένα 24ωρο τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Βλαντιμίρ Πούτιν 

Ζαχαροβα
Σε αυτοσυγκράτηση στην Ανατολική Μεσόγειο καλεί το Κρεμλίνο, εκφράζοντας την ανησυχία του για την κατάσταση στην περιοχή, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, ένα 24ωρο μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Παρακολουθούμε προσεκτικά (και) με αγωνία μια ακόμη αύξηση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Είμαστε υπέρμαχοι της επίλυσης των διαφορών μέσω διαπραγματεύσεων, στη βάση κοινώς αναγνωρισμένων κανόνων διεθνούς δικαίου», δήλωσε η κ.Ζαχάροβα όταν ρωτήθηκε για τη θέση της Μόσχας όσον αφορά στις τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας με βάση το τουρκολιβυκό μνημόνιο που έχει συνάψει με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού πουργείου Εξωτερικών σημείωσε επίσης ότι η Μόσχα προτρέπει «την αποφυγή κακοσχεδιασμένων ενεργειών» και την επίλυση των αναδυόμενων ζητημάτων στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το απόγευμα της Τετάρτης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή και το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, γεγονός που αποτελεί πρόκληση για όλο τον ορθόδοξο κόσμο.

Η κίνηση της Αθήνας απέναντι στο Κρεμλίνο έχει ξεχωριστή πολιτική σημασία, καθώς είναι γνωστό ότι η ρωισκή πλευρά μπορεί να ασκήσει πιέσεις προς την Άγκυρα, προκειμένου να «καταλαγιάσει» η τουρκική επιθετικότητα, που δείχνει να εντείνεται τόσο με τη NAVTEX όσο και με την προκλητική απόφαση να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τέμενος. Και αυτό, παρά τις πρόσφατες ανιστόρητες και «εμπρηστικές» δηλώσεις του εκπροσώπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος είπε ότι οι... Ρώσοι τουρίστες θα επωφεληθούν από τη μετατροπή της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί, επειδή η είσοδος θα είναι δωρεάν!

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ανησυχούμε για τις τουρκικές προκλητικές ενέργειες

Κλείσιμο
«Ανησυχούμε για τις ενέργειες που είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για ευρωπαϊκά και ευρασιατικά θέματα, Φίλιπ Ρίκερ, αναφερόμενος στις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας, για έρευνα, για φυσικούς πόρους σε περιοχές όπου η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Ανησυχούμε για τις ενέργειες που είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή» δήλωσε ο Φίλιπ Ρίκερ, απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή του Open TV στην Ουάσινγκτον Μιχάλη Ιγνατίου.

«Η ανάπτυξη πόρων στην περιοχή είναι κάτι που πρέπει να προωθήσει την συνεργασία. Αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να προσφέρει τα θεμέλια για διαρκή ενέργεια, ασφάλεια, οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή. Ο χώρος, όπως ξέρετε, είναι ένας πολύπλοκος στρατηγικός χώρος και θέλουμε οι φίλοι και σύμμαχοί μας στην περιοχή να προσεγγίσουν μαζί αυτά τα ζητήματα με πνεύμα συνεργασίας» πρόσθεσε.

Μακρόν: Κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν τον θαλάσσιο χώρο στην Ανατολική Μεσόγειο

Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία απηύθυνε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, υποδεχόμενος στο Ελιζέ τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη. «Θα ήταν σημαντικό λάθος για την Ευρωπαϊκή Ενωση να αφήσει την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων, κυρίως της Τουρκίας», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν πριν τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι κάτι τέτοιο «δεν είναι επιλογή για την Ευρώπη και δεν είναι κάτι που η Γαλλία θα αφήσει να γίνει».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας πρόσθεσε ότι εκείνοι που παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να υφίστανται κυρώσεις.

Όπως σημείωσε ο κ.Μακρόν «γνωρίζετε πως μπορείτε να υπολογίζετε στη στήριξη της Γαλλίας πάνω σε αυτό το θέμα. Η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει την κυριαρχία της με μεγάλη αποφασιστικότητα».

Ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο αλλά και την Ελλάδα στο ζήτημα της παραβίασης των κυριαρχιών τους από την Τουρκία, κατά τις δηλώσεις που έκανε υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Παρίσι. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήρε στις δικές του δηλώσεις πριν από τη συνάντηση τον ηγετικό ρόλο του ιδίου του Εμανουέλ Μακρόν αλλά και της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ΕΕ, τονίζοντας πως η Γαλλία αναδεικνύεται ως μια χώρα σταθερότητας και ασφάλειας τόσο στην Μεσόγειο όσο και στην ΕΕ.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης από την πλευρά του εξέφρασε τις προσωπικές του ευχαριστίες αλλά και του κυπριακού λαού, για το ενδιαφέρον και τη σταθερή θέση της Γαλλίας σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού.

Ειδήσεις σήμερα

Μήνυμα Μακρόν στα ελληνικά στο Facebook: Δεν θα δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους-μέλους της ΕΕ

Κεχριές: Εκκενώθηκαν κατασκήνωση και δύο οικισμοί - Ο Χαρδαλιάς ενεργοποίησε το σύστημα Copernicus

Κορωνοϊός: 33 νέα κρούσματα - Τα 15 «εισαγόμενα» - 11 στην Αττική
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης