Έμιλι Ρατακόφσκι: Τα θλιβερά παιδικά χρόνια, η εμμονή με την ομορφιά και οι ανάρμοστες συμπεριφορές

Έμιλι Ρατακόφσκι: Τα θλιβερά παιδικά χρόνια, η εμμονή με την ομορφιά και οι ανάρμοστες συμπεριφορές

Από τα 12 της χρόνια η Έμιλι άρχισε να συναντά ανθρώπους που απέδιδαν σεξουαλικά χαρακτηριστικά στο κορμί της, παρότι ήταν ακόμα παιδί - Πώς τα λόγια της μητέρας της όταν ήταν μικρή την έκαναν να πιστεύει ότι «ήταν ξεχωριστή μόνο επειδή ήταν όμορφη»

emily_ratajkowski_art
Σε αντίθεση με πολλά παιδάκια που γεννιούνται «ασχημόπαπα» και εξελίσσονται σε κύκνους, η 'Εμιλι Ρατακόφσκι γεννήθηκε όμορφη.

Σύμφωνα με τη μητέρα της, Κάθι, ο γιατρός που την έφερε στον κόσμο σήκωσε μετά τον τοκετό ψηλά το τέλειο βρέφος και αναφώνησε: «Κοιτάξτε πόσο ψηλή και όμορφη είναι!». Την επόμενη μέρα, σύμφωνα πάντα με τις αφηγήσεις της μαμάς του μοντέλου, ο μαιευτήρας έφερε τα δικά του παιδιά στο νοσοκομείο απλώς και μόνο για να τη δουν. «Ήσουν τόσο όμορφο μωρό» της έλεγε πάντα με περηφάνια η μητέρα της.

Στο βιβλίο δοκιμίων της που πρόκειται να κυκλοφορήσει στις 9 Νοεμβρίου με τίτλο «My Body», η 30χρονη σήμερα Ρατακόφσκι αναλύει το τίμημα της ομορφιάς που χρειάστηκε να πληρώσει η ίδια. Αποκαλύπτει την εμμονή της οικογένειάς της με την εμφάνισή της και τον τρόπο με τον οποίο ενήλικα πρόσωπα γύρω της «σεξουαλικοποίησαν» (δηλαδή απέδωσαν σεξουαλικά χαρακτηριστικά) στο σώμα της από πολύ μικρή ηλικία. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, πολλά χρόνια προτού ο μεθυσμένος Thicke «χουφτώσει» το γυμνό της στήθος (όπως ισχυρίζεται η ίδια) κατά τα γυρίσματα του βίντεο κλιπ για το Blurred Lines, ένας δάσκαλος γυμνασίου της της είχε τραβήξει το πίσω μέρος του σουτιέν, σε μια ιδιαίτερα ανάρμοστη χειρονομία.

Η απίστευτα επιτυχημένη συμμετοχή της στα 21 της χρόνια στο διαβόητο κλιπ του Thicke, αποτέλεσε την αφετηρία για μια λαμπρή καριέρα τοπ μόντελ, influencer και επιχειρηματία για τη Ρατακόφσκι. Πριν από μερικά χρόνια έδινε συχνά συνεντεύξεις υπερασπιζόμενη τις σέξι σέλφι και τις ημίγυμνες φωτογραφίσεις της, λέγοντας ότι αυτές οι επιλογές την κάνουν να νιώθει πιο δυνατή, για να συνειδητοποιήσει τελικά μετά από κάποιο καιρό ότι σε πολλές περιπτώσεις είχε ελάχιστη ή και καθόλου δύναμη.




«Η ομορφιά ήταν ο δικός μου τρόπος να είμαι ξεχωριστή»

Κλείσιμο
Από πολύ μικρή ηλικία, η Ρατακόφσκι είχε καταλάβει ότι η εμφάνισή της την έκανε να ξεχωρίζει, ιδίως στα μάτια των γονιών της.

Μεγαλώνοντας ως μοναχοπαίδι στο Σαν Ντιέγκο, άκουγε συχνά τη μητέρα της να αφηγείται ιστορίες από την εποχή που η ίδια ήταν μια εντυπωσιακή καλλονή. Η Κάθι, φιλόλογος στο επάγγελμα, περιέγραφε πως, όταν ήταν μικρή, έμοιαζε με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ ή τη Βίβιαν Λι, πως τα αγόρια τη λάτρευαν και την «έστηναν» κάτω από το παράθυρο του σπιτιού της, ενώ τα κορίτσια τη ζήλευαν και την υπονόμευαν. Μέσω αυτών των αφηγήσεων η Ρατακόφσκι πείστηκε ότι αυτή θα ήταν και η δική της κληρονομιά.

«Προσπαθούσα να υπολογίσω πού ακριβώς πίστευαν οι γονείς μου ότι ανήκω στον κόσμο των καλλονών. Έδειχνε να είναι σημαντικό και για τους δύο, ιδίως για τη μητέρα μου, να θεωρείται η κόρη τους όμορφη», γράφει το μοντέλο. Όπως αποκαλύπτει, τα βράδια προσευχόταν να την κάνει ο θεός «την πιο όμορφη».

«Η ομορφιά ήταν ο δικός μου τρόπος να είμαι ξεχωριστή. Όταν ήμουν ξεχωριστή, τότε ήταν που ένιωθα πιο θερμή την αγάπη των γονιών μου», γράφει η 30χρονη.


Όταν ήταν 14 ετών, ο κόσμος του μόντελινγκ της «χτύπησε την πόρτα»

Την πρώτη φορά που την πλησίασε ένας ατζέντης πρακτορείου, το νεαρό κορίτσι περίμενε στην ουρά για να πληρώσει σε ένα παντοπωλείο. Μετά τη συζήτησή τους, το μελλοντικό μοντέλο ξέσπασε σε λυγμούς νομίζοντας ότι τα «headshots» (φωτογραφίες) που της είπε ο άνδρας ότι χρειάζεται σήμαιναν... «ενέσεις στο κεφάλι». Ωστόσο η Ρατακόφσκι διαισθάνθηκε ότι το μόντελινγκ θα ευχαριστούσε τους γονείς της. Τη συνόδευαν σε κάστινγκ όπως οι περισσότεροι γονείς συνόδευαν τους συνομηλίκους της σε αθλητικούς αγώνες. Ο πατέρας της, δάσκαλος καλλιτεχνικών στο Γυμνάσιο, έδειξε την πρώτη της επαγγελματική «καρτέλα» ως μοντέλο - με τις διαστάσεις και τις φωτογραφίες της - στην τάξη του. Και οι δυο γονείς της πόσταραν στο Facebook φωτογραφίες από τις δουλειές της ως μοντέλο.

Στην πρώτη της οντισιόν, η έφηβη κοπέλα φόρεσε ελαστικό τζιν και χοντροκομμένα μαύρα μποτάκια. Η μητέρα της τη συμβούλεψε, καθώς κάθονταν μαζί στην αίθουσα αναμονής, να τινάξει τα μαλλιά της όταν ερχόταν η σειρά της να εμφανιστεί μπροστά στους υπεύθυνους. Μετά την οντισιόν, η Κάθι σχολίασε πόσο φάνηκε να εντυπωσιάζεται ένας νεαρός που καθόταν στην πρώτη σειρά με το τίναγμα των μαλλιών της κόρης της: «Είχε το βλέμμα του καρφωμένο πάνω σου».



Όπως γράφει η Ρατακόφσκι στο βιβλίο της, ξεκίνησε να τραβάει την ανδρική προσοχή ήδη από τα 12 της χρόνια. Από εκείνη την ηλικία η μητέρα της σχολίαζε συνεχώς και με θαυμασμό στην κόρη της πώς την «κάρφωναν» στον δρόμο άγνωστοι άνδρες και τους «έπεφτε το σαγόνι» από την ομορφιά της. Κάποιοι έβρισκαν την ομορφιά της προκλητική: Στα 13 της την έστειλαν σπίτι από έναν χορό, επειδή οι συνοδοί των μαθητών θεώρησαν το φόρεμά της υπερβολικά σέξι. Μια άλλη φορά, όταν κατέβηκε από το δωμάτιό της χτυμένη με ένα ροζ μπλουζάκι με δαντέλα, μέσα από το οποίο φορούσε ένα push up στηθόδεσμο, ο πατέρας της που την περίμενε της είπε «να μην ντυθεί με αυτόν τον τρόπο, τουλάχιστον για εκείνη τη νύχτα». Θυμάται πόσο ντροπιασμένη και μπερδεμένη αισθάνθηκε όταν ο μεγαλύτερος ξάδελφός της την άφησε επίτηδες μόνη με έναν φίλο του για μερικά λεπτά στο σαλόνι τους, για να επιστρέψει τελικά λίγο αργότερα.

«Ήμουν παιδί, αλλά με κάποιο τρόπο είχα γίνει εξπέρ στο να ανιχνεύω την ανδρική επιθυμία, ακόμα κι αν δεν μπορούσα ακόμη να την καταλάβω», γράφει σήμερα η καλλονή.

Οι σέξι φωτογραφίες και το κρίσιμο ερώτημα: ποιος έχει τον έλεγχο;

Ο κόσμος του μόντελινγκ έσπρωξε σταδιακά τη Ρατακόφσκι, που ήταν πιο κοντή και είχε μεγαλύτερο στήθος από τα περισσότερα μοντέλα, στις φωτογραφίσεις για καταλόγους εσωρούχων και μαγιό. Όταν πήγαινε ακόμα Λύκειο, ένας υπεύθυνος κάστινγκ έδειξε μερικές φωτογραφίες με κοντινά του μισάνοιχτου στόματός της ή με σουφρωμένα τα χείλη της και είπε με θαυμασμό: «Αυτό είναι το look που θέλουμε. Έτσι ξέρουμε ότι αυτό το κορίτσι γ@@@ται». «Ένιωσα το πρόσωπό μου να καίει. Ήταν αυτό κάτι για το οποίο έπρεπε να νιώσω περήφανη;», γράφει το μοντέλο για το περιστατικό.

Σύμφωνα με τη μητέρα της, ναι. Η Κάθι έβαλε μια σέξι ασπρόμαυρη φώτο της κόρης της, που πήγαινε ακόμα σχολείο, στον πάγκο της κουζίνας μπροστά από την εξώπορτα. «Όποιος έμπαινε στο σπίτι έβλεπε κατευθείαν να τον υποδέχονται τα σουφρωμένα μου χειλη, τα γυμνά μου πόδια και τα φουσκωτά μαλλιά μου» γράφει η Ρατακόφσκι, προσθέτοντας ότι ένιωθε ντροπή για αυτή τη φωτογραφία.



Όπως εξηγεί στο βιβλίο της, αρχικά δεν έδινε σημασία σε αυτά τα περιστατικά. Έλεγε στον εαυτό της ότι το να είναι sex symbol και επιδεικνύει ελεύθερα το σεξ απίλ της την έκανε πιο δυνατή. Υπό μία έννοια, είχε δίκιο, αφού οι φωτογραφίες αυτές της χάρισαν χρήματα, δόξα, και την ευκαιρία να ξεκινήσει τη δική της επιχείρηση. Ωστόσο, καθώς προοδευτικά άρχισε να βλέπει πώς εκμεταλλεύονταν την καριέρα της φωτογράφοι που είχαν τραβήξει σέξι πόζες της σε νεαρή ηλικία, και να συναντά όλο και περισσότερους άνδρες σαν τον Thicke που θεωρούσαν ότι μπορούν να αγγίξουν το πρόσωπο και το κορμί της χωρίς την άδειά της και χωρίς συνέπειες, κατάλαβε ότι ο έλεγχος που πίστευε ότι είχε πάνω στο κορμί της και το πώς αυτό χρησιμοποιείται ήταν απλώς μια ψευδαίσθηση.

«Δεν μου είχε περάσει ποτέ από το μυαλό ότι οι γυναίκες που κερδίζουν τη δύναμή του μέσω της ομορφιάς καταλήγουν να "χρωστούν" στους άνδρες η επιθυμία των οποίων τους έδωσε αυτή τη δύναμη. Αυτοί οι άνδρες είναι εκείνοι που έχουν τον έλεγχο, όχι οι γυναίκες που ο κόσμος κοιτά με θαυμασμό», γράφει το μοντέλο.

Με πληροφορίες από New York Post

Ειδήσεις σήμερα:

Ο... «τρυφερός» Καπόνε: Η εγγονή του ελπίζει ότι τα αντικείμενα που βγάζει στο «σφυρί» θα αλλάξουν το ίματζ του

Σήμερα η συζήτηση για την ελληνογαλλική συμφωνία στη Βουλή – Στις 12:00 η ομιλία Μητσοτάκη

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Σήμερα η δίκη για την οριστική επιμέλεια της μικρής Λυδίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης