Κορωνοϊός - Τσιόδρας: 130 θάνατοι - 27 νέα κρούσματα - 2.490 συνολικά - 48 διασωληνωμένοι

tsiodras01-mesa

«Δεν θα χαλαρώσουμε απότομα, αλλά σταδιακά και ελεγχόμενα» τόνισε ο καθηγητής, αναφορικά με την άρση των μέτρων

Στα 2.490 συνολικά ανέρχονται μέχρι σήμερα τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε άλλα 27 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο.

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: 130 θάνατοι - 27 νέα κρούσματα - 2.490 συνολικά - 48 διασωληνωμένοι


Παράλληλα, με πέντε καταγεγραμμένους θανάτους το τελευταίο 24ωρο, ο αριθμός των νεκρών από τη νόσο COVID-19 στην Ελλάδα ανέρχεται πλέον στους 130.

Ακόμη, 48 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.

Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο καθηγητής, η κατάσταση στη χώρα μας διαμορφώνεται συνοπτικά ως εξής:

- 27 νέα κρούσματα λοίμωξης με κορωνοϊό SARS-Cov 2. Συνολικά 2.490 συνολικά κρούσματα από την αρχή της επιδημίας. Το 55,6% αφορά άνδρες.

- 48 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Συνολικά 60 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από ΜΕΘ.

- Καταγράφηκαν πέντε νέοι θάνατοι. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται σε 130.

- Έχουν διενεργηθεί 61.407 εξετάσεις για τον κορωνοϊό (59.241 χθες).

Σε ό,τι αφορά την κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι έχουν ενημερωθεί όλοι και ότι υπάρχει αυξημένη επαγρύπνηση για όσους ασθενείς έχουν παραμείνει στη μονάδα. Υπήρξε, παράλληλα, εκπαίδευση του προσωπικού για τα σωστά μέτρα προστασίας.

Όπως είπε ο καθηγητής, προέκυψαν κάποια δεδομένα, τα οποία θα καταγραφούν σε ειδικό σημείωμα από τον ΕΟΔΥ. Δήλωσε ότι προσωπικό με συμπτώματα εξετάστηκε από γιατρό και παρ’ όλα αυτά δεν έγινε τεστ και συνέχισε να δουλεύει. «Οσο βλέπουμε έλλειψη εκπαίδευσης και μη τήρηση του πρωτοκόλλου, πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση» τόνισε.

Για την κλινική στο Περιστέρι

«Σχετικά με τη μονάδα υγείας με νεφροπαθείς, πρόκειται για μια σημαντική επιδημία σε δομή υγείας, όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος κι ευπαθείς ομάδες. Δυστυχώς, τρεις από τους συμπολίτες μας, ασθενείς της κλινικής, κατέληξαν, ενώ 17 ακόμη βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Όλοι έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία της Αττικής και να πω εδώ ότι μέχρι την ολοκλήρωση της μεταφοράς τους, συντονίστηκε η εφαρμογή αυστηρών μέτρων, σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και τον ΕΟΔΥ, ώστε να μηδενιστεί η οοιαδήποτε επαφή και επικοινωνία θετικών και αρνητικών ασθενών» είπε ο κ. Τσιόδρας

Και συνέχισε:  «Όλο το προσωπικό, που είχε διαγνωστεί ως θετικό, 17 άτομα, είναι σε καραντίνα σε κατ' οίκον απομόνωση, και παρακολουθείται η υγεία τους, ενώ απομακρύνθηκαν από την κλινική. Απ' ό,τι πληροφορήθηκα σε επιτόπια επίσκεψή μου σήμερα και συνάντηση με το προσωπικό, αλλά και τους ασθενείς, έχουν ενημερωθεί όλοι τους, ακόμα και αυτοί που είχαν νοσηλευτεί τις δύο τελευταίες εβδομάδες για οποιοδήποτε λόγο στην κλινική, καθώς και όλοι οι συνεργαζόμενοι επαγγελματίες υγείας».

«Ο ΕΟΔΥ προμήθευσε την κλινική με μέτρα ατομικής προστασίας, για τη σωστή αντιμετώπιση των ασθενών, γιατί ακόμα και οι αρνητικοί ασθενείς που παρέμειναν, έχουν εκτεθεί στο συγκεκριμένο περιβάλλον της μονάδας. Υπάρχει ευξημένη επαγρύπνηση για τους ανθρώπους αυτούς και θα γίνει επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος ανά δύο με τρεις μέρες, ανάλογα την ημέρα της αιμοκάθαρσης, ώστε να είμαστε έγκαιρα έτοιμοι να παρέμβουμε σε κάποια περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων ή θετικού αποτελέσματος. Επίσης, δόθηκαν φάρμακα για την έναρξη προφυλακτικής αγωγής σε αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι θεωρούνται αυξημένου κινδύνου για πρόοδο της νόσου. Επίσης, σήμερα το πρωί, εξειδικευμένο προσωπικό του ΕΟΔΥ εκπαίδευσε το προσωπικό της κλινικής για τη σωστή εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας. Επιπρόσθετα, συνεχίζεται η ιχνηλάτηση, σε συνεργασία με τον υπουργό και την Πολιτική Προστασία» τόνισε, αναφερόμενος στις ενέργειες που έγιναν στην κλινική Ταξιάρχαι.

Και συμπλήρωσε: «Εύχομαι κανένας άλλος ασθενής να μην εμφανιστεί εκεί κι ελπίζω γρήγορα να αντιμετωπίζονται παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον. Όταν πρόκειται για ανθρώπινες ζωές, νομίζω, ελπίζω να μην κάνω λάθος, δεν αρκεί να πούμε "το πάθημα να γίνει μάθημα", αλλά περισσότερο να ακούσουμε αυτό σαν ένα σημαντικό καμπανάκι κινδύνου για όλους μας. Είτε είμαστε στην πρώτη γραμμή, ακόμα περισσότερο, είτε στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα -η αμέλεια, όπως μού είπε κάποιος σήμερα, δεν έχει κάποιο ιδεολογικοκό πρόσημο- είτε στο περιβάλλον του σπιτιού μας».

Για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου

Σχετικά με τις ομάδες αυξημένου κινδύνου, είπε ο καθηγητής, σύμφωνα με πρόσφατη ευρωπαϊκή ανάλυση που δημοσιεύθηκε χθες, οι κάτωθι κατηγορίες ασθενών είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου: οι καρδιοπαθείς 19,4%, οι χρόνια αναπνευστικοί άρρωστοι -με το άσθμα να εξαιρείται από αυτούς- 16,5%, ο διαβήτης 14,8%, η νεφροπάθεια 9,5% και η υπέρταση 11,6%. Αυτές φαίνεται ότι είναι οι κύριες κατηγορίες ασθενών αυτή τη στιγμή, που ασθενούν με τον ιό και κινδυνεύουν από κακή έκβαση.

Όσον αφορά τα παιδιά, εξακολουθεί να ισχύει αυτό που λέγαμε, ότι ο δευτερογενής δείκτης προσβολής, δηλαδή η πιθανότητα ότι μια λοίμωξη συμβαίνει μεταξύ ευαίσθητων ατόμων, που δεν έχουν ανοσία, μέσα σε μια συγκεκριμένη ομάδα της κοινωνίας, είτε αυτό λέγεται το σπίτι μας, είτε στενή επαφή, εξακολουθεί να είναι χαμηλότερος αυτός ο αριθμός για τα παιδιά, σε σχέση με τους ενηλίκους. 4/7% σε σχέση με 11,7% με τους ενήλικες. Η πιθανότητα λοίμωξης σε παιδιά είναι 0,26 φορές σε σχέση με αυτή που έχουν οι ενήλικες άνω των 60.

Για τα φάρμακα και τις εξελίξεις των κλινικών μελετών

«Σχετικά με κάποια δημοσιεύματα για την αποτελεσματικότητα κάποιων φαρμάκων, όπως η ρεμντεσεβίρη, να αναφέρω» είπε ο καθηγητής, «πως η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί τις εξελίξεις, όπως και για τη χλωροκίνη, είναι πολύ νωρίς να τοποθετηθούμε, χωρίς επαρκή δεδομένα για το πότε ακριβώς έχει δοθεί το φάρμακο και σχεδιασμό μιας μελέτης, η οποία δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα. Έτσι συνέβη και με αυτή τη μελέτη 158 ανθρώπων, αποτελέσματα της οποίας διέρρευσαν στο διαδικτυακό τόπο του ΠΟΥ. Στη μελέτη συμμετείχαν σοβαρά ασθενείς, η μελέτη δεν είχε καταφέρει να ολοκληρώσει τον απαραίτητο αριθμό ασθενών που θα ήθελε κι έδειξε αντίθετα αποτελέσματα από προηγούμενη μελέτη στο Σικάγο. Πρέπει να περιμένουμε ακόμα, δεν έχουμε όλα τα δεδομένα για τα φάρμακα και χρησιμοποιούμε τα φάρμακα με την καλύτερη δυνατή επιστημονική γνώση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον κόσμο».

«Υπάρχουν κάποια ελπιδοφόρα μηνύματα για ένα φάρμακο που θα δίνεται από το στόμα. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Έμορι αναγνώρισαν αυτό το φάρμακο, το οποίο μπορεί να δοθεί και από το στόμα, και θα είναι ένα μεγάλο βήμα στην αντιμετώπιση του ιού, αν πραγματικά δουλεύει, όπως δούλεψε στα πειράματα στο εργαστήριο» προσέθεσε.


Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Καταγγελία για «κρυφά» κρούσματα σε νοσοκομείο στην εισαγγελία Πειραιά

Προσοχή: Ο κορωνοϊός έχει τάση για μεταλλάξεις - Τα συμπεράσματα των ειδικών

Κορωνοϊός: Φόβοι για εξάπλωση λοιμώξεων όπως η νόσος των Λεγεωνάριων από κλιματιστικά και κλειστά κτήρια
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (23)

φι

δηλαδη αφου η αγορα θα ανοιξει σταδιακα αυτο σημαινει οτι καθε δυο εβδομαδες θα ανοιγει το 20% της επιχειρηματικοτητας,αρα τελος ιουλιου ισως ανοιξουν ολα αν δεν υπαρξει νεος εγκλεισμος .ευγε μπανανεζοι ..αντι να τα ανοιξετε ολα ταυτοχρονα και με παραταση ωρων λειτουργιας μεχρι την 10η η και 11η βραδυνη για αποσυμφορηση .εσεις θα τα ανοιξετε σταδιακα ουτως ωστε το πρωτο 20% να λαβει ολο το βαρος απο ολο τον κοσμο που μπουχτισε στο μεσα και θα ξεχυθει εξω ..ευγε επιστημονες και πολιτικαντηδες .Υ.Γ τα κομματοσκυλα ,οι αχρηστοι δ.υ και οι κοπροτεμπελχαναδες να μεινουν μεσα ,διοτι ετσι κι αλλιως δεν προσφερουν τιποτα στο κοινο καλο ουτε και στο ΑΕΠ της χωρας

Dimi

η ηλιθιότητα δεν μετριέται με τίποτα. Σ' αυτή την χώρα γεμίσαμε από ειδικούς σ' όλα τα θέματα.

αντωνης

αν ανοιξετε τα δημοτικα τα νηπιαγωγεια και τους παιδικους σταθμους θα γελασει το σκυλι.....αν παθει κατι 1 παιδι πως θα ξαναβγειτε για ενημερωση ??

Σας χάλαγε η Σουηδία

Αυτό λένε στη Σουηδία. Φάρμακο δεν υπάρχει άρα είναι ανόητο να κλείσω τους ανθρώπους στα σπίτια τους. Ως ποτέ? Φαρμακο το γρηγοροτερο σε 18 μήνες. Ναι ξέρω πεθαίνουν άνθρωποι, αλλά και η Ελλάδα δεν γλίτωσε. Ο κόσμος δεν έχει ανοσία και έρχεται και μνημόνιο από πάνω.

μακιςςς

οχι, το λεπτό σημείο είναι ότι στη Σουηδία δεν πήραν μέτρα για να προστατεύσουν τους ευπαθείς. Απέτυχαν εντελώς. Ο Τσιόδρας θα έχει μεγαλύτερη επιτυχία εάν παρά τις καθυστερήσεις διαχωρίσει έστω και τώρα τους ευπαθείς από τους νέους και μετά ανοίξει τις πόρτες για τους νέους.

@20.31@

ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ! Η ΣΟΥΗΔΙΑ ΕΙΠΕ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΡΤΑΚΙΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΑ , ΟΤΙ ΑΠΟ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΘΑ ΠΡΟΦΥΛΑΧΘΟΥΝ ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ! ΑΝ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ''ΝΙΠΤΕΙ ΤΑΣ ΧΕΙΡΑΣ ΤΟΥ '' !! ΜΑΘΕ ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΓΡΑΦΕΙΣ !

Tι άλλαξε?

Πριν μια εβδομάδα στο σουπερ μαρκετ όλοι οι υπαλληλοι φορούσαν μάσκες. Σήμερα στο ίδιο σουπερ μαρκετ δε φορούσε μάσκα κανείς.

μακιςςς

Έχω την υποψία ότι ο Τσιοδρας έχει κάνει επιστημονικό λάθος. Αλλιως δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί επιμένει στα περιοριστικά μέτρα με ελάχιστους καθημερινούς θανατους; Παλιά είχε πει για τη σιγμοειδη καμπύλη και πρόσφατα για τον αριθμό R. Αν βασίζεται σε αυτα, κάνει τεράστιο λάθος. Και η σιγμοειδης καμπύλη και το R είναι ισχυρά εξαρτώμενα από τις συνθήκες, δηλαδή το μαντρωμα. Η τιμή του R πριν αρθούν τα μέτρα με την τιμή μετά την άρση δεν έχει καμία σχέση. Το ένα μπορεί να είναι 0.5 και το άλλο 3. Η σιγμοειδης καμπύλη και αυτή πάει στα τάρταρα μόλις ανοίξουν οι πορτες. Πρόσφατα κατανόησε ότι τελικά τα R και τα σίγμα δεν τον βοηθάνε και άρχισε να μιλαει για ανοσία αγέλης. Τώρα όμως είναι αργά γιατί οι πόρτες ανοίγουν οαονουπω. Το β ημίχρονο το έπαιξε χαλια.

Ασχετε

Σκίσε το φτυχίο σου

Γιάννης

Εγώ αυτό που βλέπω είναι πολύ χαμηλή ταχύτητα στην κάθοδο της καμπύλης μετάδοσης. Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Βέλγιο, κλπ πάνε πολύ αργά. Ούτε σε ένα μήνα δεν θα έχουν επανέλθει και αν κάνουν και ανοίξουν θα γίνει πάλι κακός χαμός. Βρήκαμε το μπελά μας με αυτό τον ιό και χωρις φάρμακο ή εμβόλιο τα πράγματα θα συνεχίσουν να είναι δραματικά.

MASKoforos EKDIKITHS

Και ΤΩΡΑ κυρίες και κύριοι, ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ .... Ανοιξαμε και επίσημα την πόρτα του ΦΡΕΝΟΚΟΜΕΙΟΥ, και είμαστε ΟΛΟΙ υπεύθυνοι, γιατί τους ΑΦΗΣΑΜΕ να παίξουν με τις ΖΩΕΣ μας και την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ μας ...

Βαρβάρα.

Δυστυχώς.κ.θα.το.επαναλαβουν.γιατι.ι.

Λογικος

.....οταν και αν ανοιξουν τα σχολεια, φαντασου τι θα γινετε.... Εδω μια στραβοτιμονιτσα σε μια κλινικη και εχουμε δεκαδες κρουσματα..... Την πρωτη-δευτερη εβδομαδα αν ανοιξουν θα εχουμε μετα δεκαδες ή εκατονταδες αρρωστους γονεις και παππουδες. Και θα αρχισει το πανηγυρι και θα χυθει η καρδαρα καλοκαιριατικα....

Ελπιδοφόρα μηνύματα από Τσιόδρα

Δεν φοβάμαι τίποτα, δεν ελπίζω σε τίποτα, είμαι ελεύθερος

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία