Τσιόδρας: Έχουμε περιθώρια χαλάρωσης των μέτρων

Τσιόδρας: Έχουμε περιθώρια χαλάρωσης των μέτρων

Τις κινήσεις για τα επόμενα βήματα στην κατεύθυνση της χαλάρωσης των μέτρων σχεδιάζει αύριο η επιτροπή των ειδικών - Τι είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον παράγοντα R0 της εξάπλωσης του κορωνοϊού - Στους 121 οι νεκροί, 156 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, στο Κρανίδι τα 150

tsiodras_new_main
«Είμαστε κοντά στην μείωση της έντασης των μέτρων»: Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, που παράλληλα έκανε γνωστό ότι στην αυριανή της συνεδρίαση η επιτροπή των ειδικών θα συζητήσει επί του σχεδιασμού για την επόμενη μέρα και τη χαλάρωση των μέτρων. Όπως είπε χαρακτηριστικά, τα μέτρα είναι επιτυχημένα και αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζεται πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού η ανάγκη λήψης τους έγινε εγκαίρως αντιληπτή. «Χάθηκαν ζωές, αλλά από την άλλη χαιρόμαστε για τις ζωές που κερδήθηκαν», είπε. 

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας επισήμανε ότι ο παράγοντας R0, ο συντελεστής, δηλαδή, που δείχνει την εξάπλωση της πανδημίας και δηλώνει πόσοι υγιείς μολύνονται από έναν ασθενή, είναι σημαντικά κάτω από το 1 στην Ελλάδα και «αυτό οφείλεται στα μέτρα, αλλά και στη συνεργασία όλων, χάρη στην οποία γλιτώσαμε τα χειρότερα». Συνέχισε, κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ότι είναι πολύ σημαντική η εξάπλωση της επιδημιολογικής επιτήρησης, είπε, ώστε να κρίνεται σε κάθε βήμα, πώς θα εξελίσσονται τα μέτρα. «Η καμπύλη των σοβαρά νοσηλευομένων μειώνεται και είμαστε κοντά στην μείωση της έντασης των μέτρων. Δεν θα θέλαμε να επανακάμψει η πανδημία στην χώρα μας», πρόσθεσε. 

Κατά την σημερινή επίσημη ενημέρωση, ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο επιβεβαιώθηκαν 156 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, εκ των οποίων τα 150 είναι στη δομή φιλοξενίας προςσφύγων στο Κρανίδι. Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ελλάδα φθάνει πλέον τα 2.401 κρούσματα. Μέσα στις τελευταίες 24 ώρες πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους έχοντας προσβληθεί από τον Covid-19 και πλέον οι νεκροί έχουν φθάσει τους 121. 
Συνολικά 59 ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι στις εντατικές των νοσοκομείων αναφοράς, εκ των οποίων γυναίκες είναι οι 16. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο κ. Τσιόδρας 46 ασθενείς πήραν εξιτήριο από τις εντατικές, ενώ στο σύνολο των 121 νεκρών γυναίκες είναι οι 32. Η μέση ηλικία των θανόντων είναι τα 74 χρόνια και οι 9 στους 10 είχαν υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικίας άνω των 70 ετών. Συνολικά έχουν εξετασθεί 55.666 δείγματα. Σημειώνεται ότι από το σύνολο των κρουσμάτων, το 24% είχε ταξιδιωτικό ιστορικό, ενώ 1.111 κρούσματα σχετίζονται με άλλα που είχαν επιβεβαιωθεί προηγουμένως. 

Αναλυτικά, ο κ.Τσιόδρας είπε για τα περιθώρια χαλάρωσης των μέτρων:

Για μένα το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή στην Πατρίδα μας, είναι οι ζωές που κερδήθηκαν. Και νομίζω ότι από εκεί πρέπει να αντλήσουμε αισιοδοξία, πως ετοιμαστήκαμε καλύτερα για το μέλλον, με τη συνεργασία όλων σας, γλιτώσαμε τα χειρότερα με αυτόν το δύσκολο ομολογουμένως τρόπο, του περιορισμού.

Όμως, εξακολουθούμε να πηγαίνουμε καλά. Αυτό οφείλεται στα μέτρα. Οφείλεται στην καλή συμπεριφορά όλων μας, γιατί συνειδητοποιήσαμε γρήγορα την απειλή του κορονοϊού. Η καμπύλη των σοβαρά νοσηλευομένων μειώνεται, το R0 είναι σημαντικά κάτω από το 1 και αυτό μας δίνει ένα περιθώριο χαλάρωσης των μέτρων, που θα γίνει σταδιακά, όπως έχω πει και με προσοχή. Έχουν αναπτυχθεί από επιστήμονες της χώρας μας στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κάποιοι από αυτούς είναι μέλη της Επιτροπής.

Ειδικά μαθηματικά εργαλεία που ερμηνεύουν αυτές τις τάσεις επιδημίας, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, θα μας δώσουν και θα μας δίνουν περισσότερη αυτοπεποίθηση στις αποφάσεις μας, ώστε να μπορούμε έγκαιρα και αποτελεσματικά να προσαρμόζουμε την ένταση των μέτρων, όταν αυτή χρειάζεται, με στόχο τον έλεγχο της επιδημίας.

Δεν θα θέλαμε να ανακάμψει η πανδημία στη χώρα μας μετά από μία τόσο επιτυχημένη πορεία. Ακόμα και αν αυτή η επιτυχημένη πορεία σχετίζεται με περισσότερους από 100 νεκρούς, όπως έχετε καταλάβει όλοι, είναι πραγματικά επιτυχημένη και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντική η κλιμάκωση της επιδημιολογικής επιτήρησης σε όλες στις περιοχές της χώρας, ώστε να μπορεί να ανιχνευθεί και να αντιμετωπιστεί έγκαιρα τυχόν επιδημική έξαρση, όπως έγινε και σε αυτό τον ευάλωτο πληθυσμό στην περιοχή της Ερμιονίδος αυτές τις μέρες.

Και με βάση αυτήν την επιδημιολογική απεικόνιση, θα κρίνεται σε κάθε βήμα αν ενδείκνυνται ακόμα περαιτέρω χαλάρωση, αναμονή ή κλιμάκωση των μέτρων, σε συνδυασμό με τους επιδημιολογικούς δείκτες, οι οποίοι αφορούν στην επάρκεια των συστήματος υγείας, το ποσοστό κάλυψης κλινών στα νοσοκομεία και τυχόν άνοδο των νοσηλειών στις ΜΕΘ.

Ο συστηματικός σχεδιασμός και ο διάλογος συνεχίζεται. Μέσα στις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν από την ηγεσία του Κράτους περαιτέρω σημαντικές παρεμβάσεις σχετικά με τα μέτρα και τη σταδιακή και ελεγχόμενη χαλάρωσή τους.

Αύριο θα υπάρξει και ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής μας, η οποία εισηγείται για κάποια από αυτά τα καίρια θέματα, ιδιαίτερα αυτά που αφορούν τη Δημόσια Υγεία, όπως παραδείγματος χάρη, η επέκταση των κριτηρίων για τους εργαστηριακούς ελέγχους, μεταξύ άλλων.

Σχετικά με τα σχολεία, για τα οποία αυτές τις μέρες γίνεται πολύ μεγάλη συζήτηση, θέλω να τονίσω πως η επιστημονική μας Επιτροπή θα εισηγηθεί και για αυτό το θέμα προς την ηγεσία του Υπουργείου, πάντα με γνώμονα τη Δημόσια Υγεία και την προστασία των παιδιών – που ανήκουν, όπως ξέρετε, στις μη ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ευτυχώς για όλους μας, και κινδυνεύουν λιγότερο – των γονιών, των δασκάλων και τυχόν ευπαθών ομάδων στον οικογενειακό κύκλο.

Πρέπει να τονίσω όμως εδώ, ότι καθοριστική στην επόμενη φάση θα είναι η σχολαστική από όλους μας, επιτήρηση της υγείας μας και αυστηρή τήρηση από όλους μας των κανόνων υγιεινής»



Ειδήσεις σήμερα:

Πάνω από 170.000 άνθρωποι παγκοσμίως έχασαν τη ζωή τους λόγω κορωνοϊού

Περί το 6% των Γάλλων έχει εκτεθεί στον ιό ως τις 11 Μαΐου - Ανεπαρκές ποσοστό για ανάπτυξη ανοσίας

Στα 120 τα θύματα κορωνοϊού στην Ελλάδα - Πέθανε γυναίκα 101 ετών στο «Σωτηρία»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ