LIVE

Κορωνοϊός

Το μυστήριο με τον θάνατο του 35χρονου: Οι εξηγήσεις Τσιόδρα

entatiki2

Οι εκδοχές για τον θάνατο του 35χρονου ξυλουργού από τη Θεσσαλονίκη που έχασε σήμερα τη μάχη με τον κορωνοϊό στο νοσοκομείο Αγιος Δημήτριος - Τι είπε ο  Σωτήρης Τσιόδρας για τον χαμό του και η «συγγνώμη» του καθηγητή στους πολίτες - Ο 35χρονος δεν είχε υποκείμενο νόσημα - Τα τελευταία λόγια του 35χρονου στον παππού του

Στον θάνατο του 35χρονου ξυλουργού από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος είναι ο νεώτερος που χάθηκε στην Ελλάδα έχοντας προσβληθεί από τον κορωνοϊό, έκανε εκτενή αναφορά ο εκπρόσωπος του  υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, που παράλληλα εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του άτυχου ανθρώπου, ο οποίος άφησε πίσω του τη γυναίκα του και το 18 μηνών κοριτσάκι τους. «Σχετικά με το θάνατο που παρατηρήθηκε σε νέο άτομο, να πω δυο λόγια. Έχω ξαναμιλήσει για αυτό το θέμα, αλλά θεώρησα ότι πρέπει να επανέλθω», είπε ο κ.Τσιόδρας και συνέχισε λέγοντας: 

«Και να αρχίσω από τα παιδιά, τα οποία έχουν πολύ πιο ήπια κλινική εικόνα σε σχέση με τους ενήλικες και οι νέοι ενήλικες έχουν πολύ ηπιότερη κλινική εικόνα σε σχέση με τους ηλικιωμένους. Δυστυχώς όμως, καταγράφονται και θάνατοι σε νεαρούς συμπολίτες μας, χωρίς να έχουν άλλα προβλήματα υγείας. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με άλλα νοσήματα του κατωτέρου αναπνευστικού, όπως πνευμονίες από μικρόβια, βακτήρια όπως ο πνευμονόκοκκος και τη γρίπη, όπου καταγράφουμε παρόμοια σοβαρά τέτοια περιστατικά.

Σε μια πάρα πολύ μεγάλη μελέτη που έγινε στην Κίνα και αφορούσε 2135 παιδιά, καταγράφηκε μόλις ένας θάνατος. Παραμένει όμως το ερώτημα, αυτή η περιστασιακή σοβαρή νόσος και τυχόν θάνατος σε νεαρό, φαινομενικά τουλάχιστον, υγιές κατά τα άλλα άτομο, όπως και ιατρικό προσωπικό που εκτίθεται σε ασθενείς με τον ιό και τι συμβαίνει εκεί.

Κορονοϊός: Σοκ από τον θάνατο 35χρονου – Συγκλονίζει ο παππούς του στον ΑΝΤ1


Τα αδιάγνωστα υποκείμενα νοσήματα

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αποκαλύπτονται υποκείμενα νοσήματα που δεν είχαν προηγουμένως διαγνωσθεί. Σε άλλες μένουμε με το αναπάντητο ερωτηματικό για το τι συνέβη. Και, πιστέψτε με, μας αγγίζουν πάρα πολύ σαν υγειονομικούς αυτές οι περιπτώσεις αιφνίδιας κατάρρευσης του οργανισμού σε ένα νέο άνθρωπο.

Κάποιοι θεωρούν πως η αντίδραση του οργανισμού μπορεί να είναι χειρότερη αν εκτεθείς περισσότερο. Δηλαδή, ένα παράδειγμα λέω, αν ένας ασθενής με τη νόσο βήξει δίπλα μου έχει μεγάλες ποσότητες του ιού και εγώ εισπνεύσω αυτές τις πολύ υψηλές ποσότητες του ιού. Κάποιοι επιστήμονες θεωρούν πως αυτό αποδεικνύεται από μόνο του, από το υψηλότερο ιικό φορτίο σε σοβαρά αρρώστους. Εγώ νομίζω πως αυτό μπορεί να προέρχεται και από την αδυναμία του οργανισμού να ελέγξει τον ιό, σε ακριβώς αυτές τις σοβαρές περιπτώσεις.

Ούτως ή άλλως ένα από τα σημαντικά μηνύματα παραμένει η επαγρύπνηση για τα συμπτώματά μας, ώστε να μην εκθέσουμε τους συνανθρώπους μας, τους δικούς μας, τους αγαπημένους μας, στον ιό που κουβαλάμε.

Η παρουσία προδιάθεσης

Άλλοι υποστηρίζουν την παρουσία μιας προδιάθεσης για σοβαρή νόσο. Είναι αυτό που συζητούσαμε εχθές, σε σχέση με τα γονίδια του καθενός μας. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Είναι γνωστό πως μια από τις συχνότερες ιώσεις, ιογενείς λοιμώξεις που προσβάλουν τον άνθρωπο είναι ο έρπης. Θα έχετε ακούσει όλοι για τον έρπη, ότι οι περισσότεροι άνθρωποι τον περνούν ελαφρά, σαν κάποιο σπυράκι στα χείλη, ότι κάποιοι εμφανίζουν υποτροπές.

»Σε κάποιους, όμως, ανθρώπους που έχουν μεταλλάξεις σε μια από τις «πόρτες» του ιού στον εγκέφαλο, ο ιός του έρπητα προκαλεί εγκεφαλίτιδα, μια σοβαρή εκδήλωση της νόσου με σοβαρές επιπλοκές και θάνατο. Για αυτό τον λόγο τρέχουν, και στην Πατρίδα μας θα τρέξουν, μελέτες που εξετάζουν αυτή την προδιάθεση των ανθρώπων να νοσήσουν σοβαρά από τον νέο κορονοϊό.

Ένας τρίτος λόγος είναι αυτή η πολυσυστηματική μορφή στα σοβαρά περιστατικά. Μια μορφή της νόσου η οποία αφορά και τον πνεύμονα, μπορεί να αφορά την καρδιά, μπορεί να αφορά αυτό που ονομάζουμε μια ιογενή σήψη και οδηγεί σε μια κατάρρευση του οργανισμού.

Και ιδιαίτερα σε κάποιους νέους, μπορεί να είναι πολύ έντονη αυτή η φλεγμονή, η φλεγμονώδης αντίδραση. Δηλαδή, και η μικρή άμυνα και η πολύ ισχυρή άμυνα μπορεί να βλάψουν σε αυτόν τον ιό.

Τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου

Μια τελευταία εξήγηση, και αυτό είναι κάτι πρωτόγνωρο για μας τους ειδικούς, το έχουμε δει και στην Πατρίδα μας και σε πολλαπλές επικοινωνίες με άλλους συνάδελφους που το έχουν βεβαιώσει, είναι ότι κάποιοι σοβαρά ασθενείς που έχουν χαμηλά επίπεδα οξυγόνου, δεν εμφανίζουν τόσο έντονη δύσπνοια.

Αυτό είναι μια πολύ ήπια δύσπνοια, γιατί ο πνεύμονας μπορεί και εκπτύσσεται καλά και φεύγει το διοξείδιο του άνθρακα προς τα έξω, το οποίο είναι η αιτία της δύσπνοιας όταν μαζεύεται στον οργανισμό. Και ενώ αυτοί οι άνθρωποι δεν εμφανίζουν κάποια σοβαρή δύσπνοια και μιλούν στα τηλέφωνα τους, έχουν αυτή την σιωπηρή, χαμηλή οξυγόνωση και την οποία αντιπαρέρχονται με το περισσότερο έργο στην αναπνοή, φτάνουν στα τελικά στάδια της ανεπάρκειας των πνευμόνων. Αυτό μπορεί να είναι και εξήγηση για κάποιους από αυτούς τους γρήγορους και αιφνίδιους θανάτους από αυτή την νόσο.

Η παραμικρή δυσκολία στην αναπνοή, η παραμικρή δύσπνοια, ο αυξημένος αριθμός αναπνοών, πρέπει να αξιολογούνται ιατρικά και να αντιμετωπίζονται οι άνθρωποι στο νοσοκομείο, ιδιαίτερα αν είναι ευπαθείς ομάδες. Μπορεί να έχουν άλλο λόγο που έχουν χαμηλό οξυγόνο. Κάποιοι μάλιστα από αυτούς, έχουν και ειδικά μηχανάκια να μετρούν το οξυγόνο, αυτοί που έχουν τους ειδικούς λόγους, και χρειάζεται πολλή προσοχή». 


«Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του νεαρού συνανθρώπου μας», είπε ο κ. Τσιόδρας.

Παράλληλα, όμως, ο κ.Τσιόδρας ζήτησε «συγγνώμη» από τους πολίτες για όλα τα δυσάρεστα που ανακοινώνει, τους θανάτους- ακόμη και νέων ανθρώπων, τα κρούσματα, αλλά πρόσθεσε ότι για εκείνον είναι σημαντικό οι ζωές που κερδήθηκαν. «Καταλαβαίνω πως όλοι θέλουν να ακούν αισιόδοξα νέα. Να σας ζητήσω συγγνώμη γιατί κάποιες φορές με αυτά που ανακοινώνω αισθάνεστε θλίψη, στρες και σύγχυση, όπως και εγώ», είπε.O 35χρονος ξυλουργός είναι το νεώτερο θύμα της πανδημίας στην Ελλάδα και  κατέληξε την ίδια μέρα με το μεγαλύτερο σε ηλικία θύμα του Covid-19. Η περίπτωσή του, μάλιστα, θυμίζει έντονα την περίπτωση του Γερμανού καθηγητή, που είχε χάσει τη ζωή του στην Κρήτη, σε ηλικία μόλις 42 ετών, την 25η Μαρτίου. Τότε, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας είχε πει ότι η περίπτωση του 42χρονου καθηγητή (όπως και αρκετές άλλες ανάλογες παγκοσμίως), δείχνει πως «ο κορωνοϊός δεν κάνει διακρίσεις σε ηλικίες. Μπορεί οι πιο ευάλωτοι να είναι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι και με υποκείμενα νοσήματα, αλλά αυτό δεν αποτελεί κανόνα. Μπορεί να ασθενήσει ο καθένας και η εξέλιξη της ασθένειας είναι απρόβλεπτη». 

Ο θάνατος του 35χρονου προκαλεί σοκ καθώς δεν είχε κανένα υποκείμενο νόσημα, ήταν ένας υγιής άνθρωπος, μέχρι που προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό: Η περιπέτειά του άρχισε στις 10 Απριλίου, όταν ο νεαρός ξυλουργός από τη Νεάπολη Θεσσαλονίκης επέστρεψε στο σπίτι του από τη δουλειά του και αισθάνθηκε αδιαθεσία. Το μόνο στοιχείο που ίσως επιβάρυνε την κατάστασή του ήταν ότι λόγω επαγγέλματος ερχόταν σε επαφή με χρώματα και χημικά. Στο νοσοκομείο μπήκε τη Μ. Τετάρτη και η υγεία του επιδεινώθηκε ραγδαία το βράδυ του Μ. Σαββάτου, οπότε διασωληνώθηκε. Σήμερα έχασε τη μάχη του για τη ζωή.

Νωρίτερα, μιλώντας στο protothema.gr ο διευθύντρια της ΜΕΘ στο νοσοκομείο Αγιος Δημήτριος Θεσσαλονίκης, Γλυκερία Βλαχογιάννη, περιέγραψε πως οι γιατροί έδωσαν τη μάχη για να τον κρατήσουν στη ζωή, χωρίς να τα καταφέρουν. «Είμαστε κι εμείς συγκλονισμένοι, και αυτό συμβαίνει όταν φεύγει ένας νέος άνθρωπος...», είπε.


Ειδήσεις σήμερα:

Παίρνουμε τη ζωή μας πίσω - Η άρση των μέτρων από τον Μάιο

Σοκ: Ο κορωνοϊός «χτυπάει» όλα τα αγγεία του ανθρώπου!

Κόντε προς ΕΕ: Ή θα χάσουμε ή θα κερδίσουμε όλοι μαζί στην αντιμετώπιση της κρίσης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (141)

Doctor House

Πήρε ασπιρίνη ; Η νεαρή Τουρκάλα που πέθανε με παρόμοιο τρόπο είχε πάρει.Μήπως παίζει ρόλο τελικά;

Γιατρος

Τα λαθη ειναι ξεκαθαρα 1. Τηλεφωνικη οδηγια να μεινει ο ασθενης σπιτι 2. Δυο τεστ αρνητικα με συνεπεια να καθυστερησει η εναρξη της ενδεδειγμενης θεραπειας οπως αυτη μας εχει κοινοποιηθει απο τον εοδυ Αραγε θα διαταχθει εδε (απο ποια εταιρια ηταν τα αντιδραστηρια και πεσανε τοσο εξω?) ολα τα αλλα ειναι δικαιολογιες για να μην κατηγορηθει η κυβερνηση...

kkk

Ναι φταίει η κυβέρνηση γιατί στραβοκοιμήθηκες

New Yorker

Ορισμενοι νέοι με SARS-CoV2 βιώνουν μια επονομαζόμενη θύελλα κυτοκινών, η οποία συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα προκαλεί υπερβολικές αντιδράσεις και προσβάλλει τα όργανα του σώματος. Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι φάρμακα που μπορούν να καταστείλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των μονοκλωνικών αντισωμάτων, μπορεί να είναι χρήσιμα για τον περιορισμό αυτής της αυτοάνοσης απάντησης.

Δεν ξέρω

το περιστατικό αλλά η νεκροτομή μπορεί να δείξει DIC η πνευμονική εμβολή , και τα δυο γνωστές επιπλοκές του covid19 . RIP παλικάρι....

Από την

Καραντίνα αρρώστησε, όπως και πολύ νέοι οσονούπω

K

Πάρτε πίσω τα μέτρα ρεεε ....Οποίος φοβάται να κάτσει σπίτι και να παραγγέλνει από το ίντερνετ . Τέλος .....Πρέπει να δουλέψουμε

Στρουθοκαμηλος

Αφου οι νεοι ανθρωποι με χαμηλο οξυγονο δεν αισθανονται δυσπνοια γιατι δινετε οδηγιες στους ιατρους να συστηνουν τηλεφωνικα στους ασθενεις να παραμεινουν σπιτι? Επισης εφοσον ειχε αρνητικα τεστ αγωγη για covid-19 δεν ελαβε ποτε.. Μην ψαχνετε υποκειμενα, τα αιτια ειναι ξεκαθαρα

Ειδικός εξυπνάκιας

Τα τελευταία 15 χρόνια καταφέραμε να γίνουμε όλοι οικονομολόγοι με χαρακτηριστική άνεση στην αργκώ του χρηματιστηρίου, της μικρο-μακρο-οικονομίας, μετά προχωρήσαμε στα γεωπολιτικοστρατηγικά, τώρα είναι η σειρά για τις ενδηεπιδημιπανδημίες και τις λοιμώδεις νόσους καθώς και στις καρδιοπνευμονοθεραπείες. Φοβάμαι τι μέλει γενέσθαι με τόσες γνώσεις...

Γ

ΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΟΔΥ ΤΑ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΜΑΝΙΚΙΟΥΡΙΣΤΕΣ-ΠΕΤΙΚΙΟΥΡΙΣΤΕΣ ΜΕΤΑ απο 3ωρο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ....Η ΜΟΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ τους ειπαν να ΔΙΝΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΣΕ ΣΠΙΤΙ.......ΣΕ 1 ΜΗΝΑ ΟΙ ΙΔΙΕς ΘΑ ΠΟΥΛΑΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ ΜΑΣΑΖΟΚΑΛΣΟΝ....

George

Για την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας είναι δύσκολο να κρίνουμε χωρίς στοιχεία εμείς οι απ έξω. Φυσικά ούτε και ο Δρ. Τσιoδρας που έχει μετατραπεί σε γιατρός - media persona - politician - spin doctor. Ούτως ή άλλως, ο,τι και να έχει γίνει, σωστά ή λανθασμένα, η επωδός είναι/θα είναι η ίδια....'εκάναμε ο,τι ήταν δυνατόν...δυστυχώς δεν μπόρεσε να νικήσει τον κοροναιό. Κάπου εκεί τελειώνει κάθε κουβεντούλα. Από την άλλη μεριά, όλοι οι Ελληνες που απαιτούν υψηλού επιπέδου υγειονομικές υπηρεσίες, ας σκεφτούν ποιου επίπεδου είναι οι υπηρεσίες που προσφέρουν στον δικό τους τομέα, αν μπορούν να κάνουν κάποιου είδους αυτοκριτική; γιατί οι υγειονομικές υπηρεσίες στην Ελλαδα να είναι καλύτερες απο τις δικες τους υπηρεσιες?????? Επισης, ολοι οι φοροδιαφευγοντες επι δεκαετιες, με τι λεφτα περιμενουν να εχουν υψηλες υγειονομικες υπηρεσιες για την παρτη τους???? Για το συγκεκριμενο περιστατικο θα ρωταγα: υπάρχει ECMO (extracorporeal membrane oxygenation) καπου στην Ελλαδα? Αν ναι, σε ποιους θα το χρησιμοποιήσετε?

Μπαμπης

Αττικο και Ευαγγελισμος. Αμα ηταν τοσο κρισιμη η κατασταση δεν θα μπορουσε να διακομισθει στην Αθηνα

Άντε με το καλό!

Να χαλαρώσουν τα μέτρα, μπας και πας να δουλέψεις και ησυχάσουμε από τις αναλύσεις σου.....

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία