Κορωνοϊός: Βρέθηκαν οι «ασθενείς μηδέν» - Ήταν επιστήμονες στο εργαστήριο της Ουχάν

Κορωνοϊός: Βρέθηκαν οι «ασθενείς μηδέν» - Ήταν επιστήμονες στο εργαστήριο της Ουχάν

Τι δείχνει νέα έκθεση – Οι τρεις επιστήμονες μελετούσαν νέους κορωνοϊούς στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν

covid1
Τρεις επιστήμονες, που έκαναν μελέτες για νέους κορωνοϊούς στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που μολύνθηκαν από την Covid-19, σύμφωνα με έρευνα των δημοσιογράφων Michael Shellenberger και Matt Taibbi που δημοσιεύθηκε στο ενημερωτικό δελτίο Public του Substack.

Οι «ασθενείς μηδέν», δηλαδή αυτοί που μολύνθηκαν πρώτη από τον ιό SARS-CoV-2, σύμφωνα με τη New York Post είναι οι Μπεν Χου, Πινγκ Γιου και Γιαν Ζου.

Ερευνώντας ιούς τύπου SARS, οι τρεις επιστήμονες έκαναν πειράματα κέρδους-λειτουργίας («Gain-of-Function») – που στοχεύουν στην αύξηση της μολυσματικότητας και την ενίσχυση των παθογόνων οργανισμών- προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τους κινδύνους τους. Και οι τρεις ερευνητές νόσησαν το φθινόπωρο του 2019.

Οι πληροφορίες έρχονται περίπου τέσσερις μήνες μετά τις δηλώσεις του διευθυντή του FBI Κρίστοφερ Ρέι ότι η υπηρεσία του πιστεύει ότι ο ιός που προκάλεσε την πανδημία COVID-19 που ευθύνεται για εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως, πιθανότατα προήλθε από διαρροή σε κινεζικό εργαστήριο.

Μελέτη για τη γενετική προέλευση ενός κορωνοϊού

Κλείσιμο
Το 2019, οι δύο από τους τρεις επιστήμονες που φέρονται ότι μολύνθηκαν πρώτοι από τον ιό, ο Χου και ο Γιου, έγραψαν μία μελέτη για τη γενετική προέλευση ενός κορωνοϊού που σχετίζεται με τον SARS και προσβάλλει νυχτερίδες σε όλη την Κίνα.

Ο Χου μαθήτευσε δίπλα στη διακεκριμένη ιολόγο Σι Ζενγκλί, η οποία είναι γνωστή ως «η γυναίκα νυχτερίδα της Κίνας» λόγω της πολυετούς έρευνάς της σχετικά με τους κορωνοϊούς τύπου SARS που προέρχονται από νυχτερίδες.

«Ο Μπεν Χου είναι ουσιαστικά ο συνεχιστής της Σι Ζενγκλί», δήλωσε στο Public η Αλίνα Τσαν, μοριακή βιολόγος στο Broad Institute του MIT και του Harvard. «Ήταν ο καλύτερος μαθητής της. Κατασκεύαζε χιμαιρικούς ιούς τύπου SARS και τους δοκίμαζε σε ποντίκια. Αν έπρεπε να μαντέψω ποιος θα αναλάμβανε αυτή την επικίνδυνη έρευνα με ιούς και θα κινδύνευε περισσότερο να μολυνθεί κατά λάθος, θα έλεγα ότι ήταν αυτός».

Βίντεο του 2017, που προέβαλε η κινεζική κρατική τηλεόραση, φέρεται να δείχνει τον Χου να παρακολουθεί έναν εργαζόμενο στο εργαστήριο να χειρίζεται δείγματα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Public, κανένας από τους δύο δεν φορά προστατευτικό εξοπλισμό.

«Αν ανησυχούσαν μήπως μολυνθούν στο πεδίο, θα χρειάζονταν στολές πλήρους σώματος χωρίς κενά», δήλωσε η Τσαν.


Ερωτήματα για την ασφάλεια του εργαστηρίου

Σύμφωνα με την Τσαν, οι επιστήμονες στο Ινστιτούτο Ιολογίας του Ουχάν έκαναν την έρευνά τους σε εργαστήριο χαμηλότερου επιπέδου βιοασφάλειας BSL-2 «όταν πλέον γνωρίζουμε ότι ο ιός είναι ικανός να διαφύγει ακόμη και από ένα εργαστήριο BSL-3 και να μολύνει πλήρως εμβολιασμένους νεαρούς εργαστηριακούς εργαζόμενους».

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει προηγουμένως αναφερθεί επίσημα στη θεωρία πως η πανδημία του COVID-19 μπορεί να προήλθε από διαρροή σε εργαστήριο.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει λόγους να πιστεύει πως αρκετοί ερευνητές μέσα στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν αρρώστησαν το φθινόπωρο του 2019, πριν από το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της επιδημίας, με συμπτώματα που συνάδουν τόσο με την COVID-19 όσο και με κοινές εποχικές ασθένειες», ανέφερε το υπουργείο σε αρχειοθετημένο ενημερωτικό δελτίο που δημοσιεύθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2021. Το υπουργείο Ενέργειας, στα τέλη Φεβρουαρίου, αποφάνθηκε με «χαμηλό βαθμό βεβαιότητας» ότι ο ιός που ευθύνεται για την πανδημία προήλθε από κινεζικό εργαστήριο.

Η θεωρία της διαρροής

Ο Ντέιβιντ Άσερ, πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ, ο οποίος ηγήθηκε ομάδας εργασίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την προέλευση του ιού δήλωσε σε σεμινάριο του Ινστιτούτου Hudson τον Μάρτιο του 2021 ότι αμφιβάλλει πως οι ερευνητές του εργαστηρίου νόσησαν με γρίπη.

«Αμφιβάλλω πολύ ότι τρεις άνθρωποι που εργάζονταν πάνω σε κορωνοϊούς σε ιδιαίτερα προστατευμένες συνθήκες σε ένα εργαστήριο επιπέδου βιοασφαλείας 3 θα αρρώστησαν όλοι από γρίπη, όλοι την ίδια εβδομάδα, και αυτό δεν είχε καμία σχέση με τον κορωνοϊό», είπε ο Άσερ.

Πάντως, η δρ Ζενγκλί έχει επανειλημμένα αρνηθεί τους ισχυρισμούς ότι η έρευνα της ίδιας ή των φοιτητών της προκάλεσε την πανδημία λόγω διαρροής στο εργαστήριο. Επίσης, χαρακτηρίζει αβάσιμους τους ισχυρισμούς ότι πολλοί συνάδελφοί της αρρώστησαν με παρόμοια συμπτώματα με αυτά του COVID-19 πριν από την εμφάνιση της επιδημίας.

Η Κίνα έχει επίσης αρνηθεί τη θεωρία της διαρροής και έχει κατηγορήσει το FBI ότι πολιτικοποιεί το θέμα.

Η θεωρία της εναλλακτικής προέλευσης υποστηρίζει ότι ο κορωνοϊός μεταδόθηκε από τα ζώα στους ανθρώπους, σε μία από τις πολλές αγορές ζώων της Ουχάν, που πωλούνται δεκάδες είδη με παθογόνους μικροοργανισμούς επικίνδυνους για τους ανθρώπους.

Κόντρα Κίνας – ΗΠΑ για την προέλευση του ιού

Αμερικανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να ερευνούν την προέλευση του ιού. Μετά τις δηλώσεις του διευθυντή του FBI, ο Λευκός Οίκος είχε δηλώσει ότι δεν υπάρχει ακόμη «συναίνεση» ως προς το από πού προήλθε η COVID-19.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει αρνηθεί να επιτρέψει σε ανεξάρτητους ερευνητές να εξετάσουν τις κατηγορίες ότι η COVID-19 προήλθε από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν - γεγονός που έχει τροφοδοτήσει διεθνείς εικασίες και απαιτήσεις για διαφάνεια.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε τον Μάρτιο νομοσχέδιο που απαιτεί από το Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών να αποχαρακτηρίσει όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με τις έρευνες μεταξύ του Ινστιτούτου της Ουχάν και της προέλευσης της COVID-19 και να στείλει τις πληροφορίες σε έκθεση στο Κογκρέσο. Ο νόμος ζητά συγκεκριμένα λεπτομέρειες σχετικά με τις ταυτότητες και τους ρόλους των ερευνητών που αρρώστησαν το φθινόπωρο του 2019.

Η μη διαβαθμισμένη έκθεση πρέπει να υποβληθεί στο Κογκρέσο έως την Κυριακή.Ειδήσεις σήμερα:

Θεσσαλονίκη: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία 19 μελών κυκλώματος που εξαπατούσε εταιρείες με όφελος 2,5 εκατ. ευρώ

Εκλογές 2023 - Μητσοτάκης στο Reuters: Πρώτος μας στόχος είναι να αποκτήσουμε επενδυτική βαθμίδα

Το τελευταίο αντίο: Συγγενείς, φίλοι και καλλιτέχνες αποχαιρετούν τον Γιάννη Μαρκόπουλο

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: 
Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: 
Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK