«Ο long Covid καταστρέφει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων» λέει ο πρόεδρος του ΠΟΥ

«Ο long Covid καταστρέφει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων» λέει ο πρόεδρος του ΠΟΥ

Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους ζητά άμεση δράση για τις καταστροφικές συνέπειες του long Covid – Επισημαίνει ότι προκαλεί όλεθρο σε οικονομίες και υγειονομικά συστήματα

long_covid
Άμεση δράση για την αντιμετώπιση του Long Covid, που καταστρέφει τις ζωές δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων, ενώ παράλληλα διαλύει τα υγειονομικά συστήματα και τις οικονομίες ζητά ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, μιλώντας  στον Guardian.

Ο Γκεμπρεγέσους επισημαίνει ότι ο long Covid συνιστά «πολύ σοβαρή κρίση» και μιλά για «καταστροφικές συνέπειες» σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Μέχρι στιγμής, ο κορωνοϊός έχει οδηγήσει στον θάνατο σχεδόν 6,5 εκατομμύρια ανθρώπους.


Πάνω από 600 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ένα ποσοστό 10%-20% των επιζώντων έχουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα συμπτώματα, όπως κόπωση, δύσπνοια και γνωστική δυσλειτουργία. Την ίδια ώρα, οι γυναίκες εμφανίζουν περισσότερες πιθανότητες για long Covid.

Χρειάζεται ανάληψη δράσης

Μέχρι στιγμής απουσιάζουν στοιχεία για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζεται το σύνδρομο long Covid. Ωστόσο, ανατρέπει τις ζωές των ανθρώπων, ενώ πολλοί πάσχοντες έχουν μακροχρόνιες και απογοητευτικές αναμονές για στήριξη ή καθοδήγηση.

«Ενώ η πανδημία έχει αλλάξει δραματικά λόγω της εισαγωγής πολλών εργαλείων διάσωσης και υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ, ο αντίκτυπος του μακροχρόνιου Covid για όλες τις χώρες είναι πολύ σοβαρός και χρειάζεται άμεση και διαρκή δράση ισοδύναμη με την κλίμακα του», σημειώνει ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Την ίδια ώρα, οι χώρες πρέπει να «εντείνουν σοβαρά» τόσο την έρευνα για την κατάσταση όσο και την πρόσβαση στην περίθαλψη των πληγέντων, εάν θέλουν να «ελαχιστοποιήσουν τα δεινά» των πληθυσμών τους και να προστατεύσουν τα συστήματα υγείας και το εργατικό δυναμικό τους.

Απαιτείται μακροπρόθεσμη επένδυση

Κλείσιμο
«Στις αρχές της πανδημίας, ήταν σημαντικό για τα καταπονημένα συστήματα υγείας να επικεντρώσουν όλες τις προσπάθειές τους για να σώσουν τη ζωή σε ασθενείς με Covid-19 που παρουσίαζαν οξεία λοίμωξη», αναφέρει. «Ωστόσο, είναι κρίσιμο για τις κυβερνήσεις να επενδύσουν μακροπρόθεσμα στο σύστημα υγείας και στους εργαζόμενους και να κάνουν ένα σχέδιο τώρα για την αντιμετώπιση του μακροχρόνιου Covid».

«Αυτό το σχέδιο θα πρέπει να περιλαμβάνει: την παροχή άμεσης πρόσβασης σε αντιιικά φάρμακα σε ασθενείς υψηλού κινδύνου σοβαρής νόσου, την επένδυση στην έρευνα και την ανταλλαγή νέων εργαλείων και γνώσεων όπως προσδιορίζονται για την πρόληψη, τον εντοπισμό και τη θεραπεία ασθενών πιο αποτελεσματικά. Σημαίνει επίσης υποστήριξη της σωματικής και ψυχικής υγείας των ασθενών, καθώς και παροχή οικονομικής υποστήριξης σε όσους δεν μπορούν να εργαστούν», πρόσθεσε.


Έως και 17 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη ενδέχεται να εμφάνισαν long Covid

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε αυτόν τον μήνα, έως και 17 εκατομμύρια άνθρωποι, μόνο στην Ευρώπη, μπορεί να έχουν παρουσιάσει μακρά συμπτώματα Covid κατά τα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ σημειώνει ότι υπάρχουν πέντε βασικά στοιχεία για να προωθηθούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Οι χώρες πρέπει να ακούν τους ασθενείς, να χρησιμοποιούν τις «από πρώτο χέρι γνώσεις» τους για να διαμορφώνουν μακροχρόνιες πολιτικές Covid και να συλλέγουν καλύτερα δεδομένα για να κατανοήσουν καλύτερα την κατάσταση. Η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών πρέπει να βελτιωθεί για να «κλείσει γρήγορα τα κενά γνώσης» παγκοσμίως. Παράλληλα χρειάζεται «ισότιμη πρόσβαση» σε τεστ, θεραπείες και εμβόλια για την αποφυγή λοιμώξεων εξαρχής και με αυτόν τον τρόπο να μειώσει τον κίνδυνο μακροχρόνιας Covid, «διαρκή επένδυση» στην επιστημονική έρευνα για τον μακροχρόνιο Covid και άμεση «πολυεπιστημονική φροντίδα» για ασθενείς με μακροχρόνιο Covid.

«Η καθυστερημένη κλινική φροντίδα σε ασθενείς με μακροχρόνια Covid δεν επηρεάζει μόνο την ποιότητα ζωής τους αλλά και το χρονικό διάστημα που έχουν συμπτώματα», είπε ο Tέντρος Γκεμπρεγέσους.




Ειδήσεις σήμερα:

Βίντεο ντοκουμέντο: Η στιγμή του τροχαίου της Κυβέλης του GNTM4 που σκοτώθηκε ο 60χρονος


Ομολόγησαν σεξουαλικές επαφές με την 12χρονη, αρνούνται τον βιασμό οι δύο κατηγορούμενοι


«Επιχείρηση παγετός» από τον Πούτιν - Σχέδιο για να «πνίξει» ενεργειακά την Ουκρανία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ