Κορωνοϊός: Μεγάλη πτώση της μεταδοτικότητας της νόσου, αισιοδοξία για βελτίωση και στους σκληρούς δείκτες σε 2-3 εβδομάδες

Κορωνοϊός: Μεγάλη πτώση της μεταδοτικότητας της νόσου, αισιοδοξία για βελτίωση και στους σκληρούς δείκτες σε 2-3 εβδομάδες

Τα περιοριστικά μέτρα «υπεραποδίδουν» αναφέρουν οι ειδικοί που αποφάσισαν την παράτασή τους κατά μία εβδομάδα - Στο 1.14% από το 1,40% της προηγούμενης εβδομάδας έπεσε ο δείκτης θετικότητας - Οι ασθενείς με Omicron έχουν τις μισές σχεδόν πιθανότητες προσέλευσης στα επείγοντα περιστατικά

covid33
Κόντρα στην εικόνα που έρχεται από τα νοσοκομεία της χώρας και τους πολλούς θανάτους καθημερινά, η πορεία των κρουσμάτων που παραμένει σταθεροποιημένη στα υψηλά έστω επίπεδα, φαίνεται να συμβαδίζει με τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις μερίδα των ειδικών για αποκλιμάκωση της διασποράς έως τις αρχές Φεβρουαρίου.

Ο δείκτης μετάδοσης της νόσου, το γνωστό Rt, κατέγραψε σημαντική μείωση σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα και βρέθηκε στο 1.14% από το 1,40%. Σύμφωνα με τη σημερινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), μειώθηκε κατά το ήμισυ και το ποσοστό της θετικότητας του συνόλου των τεστ (PCR/Rapid/Self), από 5.67% την εβδομάδα 3-9 Ιανουαρίου στο 2.76% για τις 10 - 16 Ιανουαρίου. Τα σημερινά κρούσματα ανέρχονται σε 20.107.

Οι ειδικοί αποτιμούν θετικά τα μέτρα προστασίας που ελήφθησαν στα τέλη του Δεκεμβρίου. Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτη, ανέφερε προ ημερών πως τις δύο εβδομάδες εφαρμογής τους παρατηρήθηκε σταθεροποίηση κατά 30% στον αριθμό των κρουσμάτων, ενώ σύμφωνα με τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη, τα μέτρα -ιδίως για την εστίαση- ίσως φέρουν την ύφεση της διασποράς συντομότερα απ’ όσο είχε αρχικώς εκτιμηθεί.

Η αποτελεσματικότητα των μέτρων φαίνεται να οδήγησε στην ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας σήμερα για παράτασή τους κατά μία εβδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα ορίζουν:

- υποχρεωτική επίδειξη έγκυρου πιστοποιητικού εμβολιασμού είτε νόσησης ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR/Rapid) για την είσοδο σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και σούπερ μάρκετ

- υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή Ν95) ή εναλλακτικά διπλής μάσκας (χειρουργικής και υφασμάτινης) σε σούπερ μάρκετ και μέσα μεταφοράς

- λειτουργίας από τις 05:00 έως τις 00:00 για χώρους εστίασης και διασκέδασης χωρίς μουσική, με όριο τα έξι άτομα ανά τραπέζι, μετρικές αποστάσεις και υποχρεωτική χρήση μάσκας των παραπάνω προδιαγραφών από το προσωπικό, καθώς και οποιασδήποτε προστατευτικής μάσκας από τους πελάτες κατά την προσέλευση, αποχώρηση και μετακίνηση εντός του καταστήματος. Η είσοδος για τους πελάτες επιτρέπεται μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης

- δυνατότητα για προσκόμιση δήλωσης αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest) για τα παιδιά 4-17 όπου απαιτείται.

Βελτίωση στους σκληρούς δείκτες σε 2-3 εβδομάδες

Κλείσιμο
Η μετάλλαξη Omicron κερδίζει έδαφος και στις νοσηλείες πέρα από τη διασπορά, σύμφωνα με όσα δήλωσε νωρίτερα η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ. Ειδικότερα, η καθηγήτρια αναφέρθηκε στα στοιχεία του ΕΟΔΥ που δείχνουν την επικράτηση της νέας παραλλαγής στα κρούσματα αλλά και τις νέες εισαγωγές για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Η ηπιότερη νόσηση από την Omicron, όπως καταδεικνύουν τα κλινικά δεδομένα, εξηγεί ενδεχομένως και την αισιόδοξη εκτίμηση της καθηγήτριας πως θα βελτιωθούν οι σκληροί δείκτες της πανδημίας μέσα στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες.

Σύμφωνα με στοιχεία από τη Βρετανία που επικαλέστηκε η κ. Παπαευαγγέλου στο 3ο Webinar του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ) για τη μετάλλαξη Omicron, συγκριτικά με τη Δέλτα οι ασθενείς με Omicron έχουν τις μισές σχεδόν πιθανότητες προσέλευσης στα επείγοντα περιστατικά, εισαγωγής και νοσηλείας, ενώ τα εγχώρια δεδομένα επιβεβαιώνουν τη βραχύτερη νοσηλεία των ασθενών με την παραλλαγή και τον μικρότερο κίνδυνο θανάτου και εισαγωγής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Η καθηγήτρια υπενθύμισε βέβαια πως υπάρχουν ακόμα αρκετοί νοσηλευόμενοι με τη μετάλλαξη Δέλτα πουείχαν εισαχθεί στα νοσοκομεία τις προηγούμενες εβδομάδες και σήμερα αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των διασωληνωμένων ασθενών και θανάτων. Για σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 88 επιπλέον θανάτους -1.495 για τον Ιανουάριο- και 683 διασωληνωμένους, όσους δηλαδή περίπου κατέγραφε έναν μήνα πριν.

Επιπλέον, οι επιστήμονες επισημαίνουν συνεχώς πως, ανεξαρτήτως μετάλλαξης, οι ανεμβολίαστοι διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο σε περίπτωση μόλυνσης.

Παρά τους αυξημένους θανάτους, τις διασωληνώσεις και τις νέες εισαγωγές σταθερά περί τις 500 ανά ημέρα, οι εμβολιασμοί που γίνονται καθημερινά καταγράφουν πτώση. Συγκεκριμένα, σήμερα πραγματοποιήθηκαν μόλις 72.656 εμβολιασμοί, λιγότεροι από τους 74.056 χθες, με τους εμβολιασμούς κάτω από 90.000 όλο το τελευταίο 10ημερο. Τελευταία φορά που οι ημερήσιοι εμβολιασμοί ξεπέρασαν τις 100.000, μέγεθος που θεωρείται ικανοποιητικό για τη γρήγορη οικοδόμηση του τείχους ανοσίας έναντι του κορωνοϊού ήταν στις 29 Δεκεμβρίου 2021.

Τέλος, αναφορικά με τους εμβολιασμούς ενισχυτικής δόσης που από την 1 Φεβρουαρίου 2022 αφορούν όλους τους ενήλικες καθώς λήγει το πιστοποιητικού εμβολιασμού για όσους δεν την έλαβαν επτά μήνες από την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού, σημειώνεται πως το τριήμερο (μέχρι σήμερα) έγιναν 141.707. Τη Δευτέρα, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, είχε ανακοινώσει πως 120.000 πολίτες είχαν προγραμματίσει το ραντεβού τους ή είχαν εμβολιαστεί και απέμεναν 300.000 που δεν είχαν προβεί σε κάποια ενέργεια.

Παιδί ένα στα τέσσερα κρούσματα

Σύμφωνα με την σημερινή επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ, το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών την εβδομάδα 10 - 16 Ιανουαρίου ήταν 36.300, αποτελώντας το 25% στο σύνολο των κρουσμάτων.

Παρά τον ενισχυμένο testing, είναι εμφανής η μείωση της διασποράς στα παιδιά συγκριτικά με την τελευταία εβδομάδα των διακοπών των Χριστουγέννων, οπότε είχαν εντοπιστεί 43.608 κρούσματα.

Όσον αφορά τους παιδιατρικούς εμβολιασμούς, σήμερα άνοιξαν οι εμβολιαστικές γραμμές σε Κέντρα Υγείας ή σε Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία για τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών σε 26 νησιά της χώρας. Τα υγειονομικά κλιμάκια θα εμβολιάζουν στις 28 Ιανουαρίου και στις 4 Φεβρουαρίου. Η πλατφόρμα για τα παιδιά έχει ήδη ανοίξει για τα συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα και οι γονείς θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού μέχρι τις 25 Ιανουαρίου.


Ειδήσεις σήμερα:

Τα Rafale στην Ελλάδα: «Ελλάδα θα φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών σου» είπε ο αρχηγός των έξι «γερακιών»

Υπόθεση βιασμού 24χρονης στη Θεσσαλονίκη: Διατάχθηκε άρση τηλεφωνικού απορρήτου της κοπέλας

Survivor: 16χρονη έχει μηνύσει τον Γιώργο Κατσαούνη για ασελγείς χειρονομίες 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα