Θεοδωρίδου: Φόβοι για την έξαρση της γρίπης λόγω χαλάρωσης των μέτρων

Θεοδωρίδου: Φόβοι για την έξαρση της γρίπης λόγω χαλάρωσης των μέτρων

Σε κάθε 4 θανάτους ενηλίκων παγκοσμίως, ένα παιδί χάνει το γονιό του από κορωνοϊό, είπε η κυρία Θεοδωρίδου - Με τρίτη δόση έχουν εμβολιαστεί 120.000 πολίτες κι άλλοι 50.000 πολίτες έχουν κλείσει το ραντεβού τους, ανέφερε ο Μάριος Θεμιστοκλέους - «Πρόωρη» η συζήτηση για τον εμβολιασμό παιδιών 5-12 ετών

maskes_syn
Στην ανάγκη λήψης τρίτης δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού αναφέρθηκε κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Όπως είπε, όσοι έλαβαν τρίτη δόση έχουν έντεκα φορές μικρότερο κίνδυνο να μολυνθούν με κορωνοϊό και 20 φορές μικρότερο κίνδυνο να νοσήσουν. Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ανέφερε ότι με την τρίτη δόση έχουν ήδη εμβολιαστεί 120.000 πολίτες και άλλοι 50.000 έχουν κλείσει το ραντεβού τους. 

Η τρίτη, αναμνηστική δόση, χορηγείται για ενίσχυση και μακρότερη χρονική διάρκεια προστασίας. Σύμφωνα με μελέτες που έχουν διεξαχθεί στο Ισραήλ και στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, οι ανεπιθύμητες ενέργειες της ενισχυτικής δόσεις είναι ίδιες και και ηπιότερες απ' αυτές της δεύτερης, ενώ όσοι έχουν νοσήσει, θα πρέπει να κάνουν μία δόση εμβολίου. 





Σε κάθε 4 θανάτους ενηλίκων, ένα παιδί χάνει τον γονιό του


Μίλησε για μια κρυφή και επώδυνη πανδημία που αναδεικνύεται από μελέτες με τίτλο «η ορφάνια από την covid». Σε κάθε 4 θανάτους ενηλίκων ένα παιδί χάνει το γονιό του. Χιλιάδες παιδιά θα φέρουν το τραύμα απώλειας των γονιών τους και αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη της πρόληψης και την διατήρηση της ψυχικής τους υγείας, είπε η κ. Θεοδωρίδου.

Σε 15 μήνες 120.000 παιδιά στις ΗΠΑ έχασαν έναν γονέα κι άλλα 25.000 παιδιά έχασαν τον άνθρωπο που φρόντιζε για την ύπαρξή του. Σε κάθε τέσσερις θανάτους ενηλίκων, έχουν χάσει τον γονιό τους, δείχνει έρευνα επιδημιολόγου του CDC.  Κάτι τέτοιο, πρόσθεσε η κυρία Θεοδωρίδου, δείχνει την ανάγκη πρόληψης, ενώ το βαρύτερο τίμημα αφορά σε παιδιά των ευάλωτων ομάδων. «Πρόκειται για ένα διαφορετικό σύνδρομο long covid, με μεγάλη διάρκεια, διάρκεια ζωής», είπε χαρακτηριστικά. 

Κλείσιμο
Το κύριο όπλο για τη μείωση του προβλήματος είναι ο εμβολιασμός. Σε δύο ημέρες θα τιμηθούν στη Ροτόντα της Θεσσαλονίκης με το βραβείο Θεοφανώ οι επιστήμονες που ανέπτυξαν την τεχνολογία του mRNA, οι θεμελιωτές της δημιουργίας των εμβολίων που μας έδωσαν την ελπίδα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. 

Άνοιξε η πλατφόρμα για όλα τα άτομα άνω των 50 ετών

Ξεπεράσαμε τους 12 εκατομμύρια εμβολιασμούς, 62% γενικού πληθυσμού και 73% του ενήλικου πληθυσμού, ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους. 

Χθες, άνοιξε η πλατφόρμα για όλα τα άτομα άνω των 50 ετών, για άτομα της ομάδας Α που δεν είχαν ανοίξει. Με τρίτη δόση έχουν εμβολιαστεί 120.000 πολίτες κι άλλοι 50.000 πολίτες έχουν κλείσει το ραντεβού τους. 

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει στη χώρα 12.420.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 6,5 εκ. πολίτες, δηλαδή το 62% του γενικού πληθυσμού και 71,3% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 68,3% του γενικού πληθυσμού και 79,9% του ενήλικου πληθυσμού. Έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους περισσότεροι από 6.250.000 πολίτες, δηλαδή το 59,5% του γενικού πληθυσμού και 69% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 63,2% του γενικού πληθυσμού και 74,35 του ενήλικου πληθυσμού. Τις τελευταίες 10 μέρες, 50.500 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης.

Σχετικά με τους ιδιώτες γιατρούς και τα πολυιατρεία που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, μέχρι στιγμής έχουν γίνει 2.765 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 890 στα ιατρεία και 1875 εμβολιασμοί κατ οίκον.

Αύριο, κινητά συνεργεία θα κάνουν εξορμήσεις σε απομακρυσμένα χωριά της Πιερίας, του Κιλκίς και της Ξάνθης, ενώ την Πέμπτη σε Σέρρες και Φλώρινα. Οι κάτοικοι μπορούν να δουν στο site του υπουργείου Υγείας. Ο κ. Θεμιστοκλέους κάλεσε τους πολίτες, ακόμη κι αν δεν θέλουν να εμβολιαστούν, να επισκεφθούν τις κινητές ομάδες και να συζητήσει με το προσωπικό. 

Για τον εμβολιασμό παιδιών 5-12 ετών, η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι η πρόβλεψη του Άντονι Φάουτσι είναι πολύ αισιόδοξη για τις ΗΠΑ. Στην Ελλάδα, η έναρξη του εμβολιασμού των παιδιών είναι πρόσφατη. «Είναι πολύ πρόωρο για τη χώρα μας για τον εμβολιασμό αυτών των ηλικιών», διευκρίνισε. 

Όσον αφορά στον ιό της γρίπης, σημείωσε ότι υπάρχουν φόβοι για την έξαρσή της, με τη χαλάρωση των μέτρων. 

Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας αύριο - Χαλάζι μέχρι και στην Αττική

Γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ κατηγόρησε ψευδώς πωλήτρια για κλοπή - Ήθελε να αποφύγει την αποζημίωση

Ο Μπολσονάρου «έφαγε πόρτα» από το γήπεδο στο ματς Σάντος-Γκρέμιο επειδή είναι ανεμβολίαστος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ