AstaZeneca: «Το εμβόλιο προσφέρει ισχυρή προστασία ένα χρόνο μετά τη χορήγησή του»

AstaZeneca: «Το εμβόλιο προσφέρει ισχυρή προστασία ένα χρόνο μετά τη χορήγησή του»

Η επιστήμονας που ανέπτυξε το εμβόλιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσης - «Δεν υπάρχουν σημάδια εξασθένισης της ανοσίας ένα χρόνο μετά τη δεύτερη δόση»

astrazeneca_embolio
Ισχυρή προστασία έναντι του κορωνοϊού ένα χρόνο μετά τη χορήγηση των δύο δόσεων προσφέρει το εμβόλιο της AstraZeneca, ανακοίνωσε η επιστήμονας που το ανέπτυξε.

Η δήλωσή της έρχεται σε μία περίοδο που οι ρυθμιστικές αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζονται να αποφασίσουν αν θα χορηγήσουν ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου το φθινόπωρο.

Μιλώντας στο BBC, η καθηγήτρια Σάρα Γκίλμπερτ ανέφερε ότι μια τρίτη ενισχυτική δόση σε εκατομμύρια ανθρώπους είναι μια «σύνθετη απόφαση» και ζήτησε την έγκριση περισσότερων εμβολίων για να αυξηθούν οι προμήθειες.

Ήδη, η αρμόδια επιτροπή εμβολιασμού έχει ανακοινώσει ότι μια τρίτη δόση θα δοθεί σε άτομα με σοβαρά αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, που υπολογίζονται σε περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους. Ωστόσο, δεν έχει αποφασιστεί αν οι ενισχυτικές δόσεις χρειάζονται και σε άλλες ομάδες υψηλού κινδύνου.

Η καθηγήτρια ανέφερε ότι στις συνεχείς δοκιμές του εμβολίου, που ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2020, δεν υπήρχαν σημάδια εξασθένισης της ανοσίας που παρείχε το σκεύασμα. Οι αιματολογικές εξετάσεις σε όσους εμβολιάστηκαν εδώ και πάνω από ένα χρόνο έδειξαν ότι υπήρχαν σημάδια καλής προστασίας.

«Η πρώτη δόση έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο, όποιος κι αν είναι ο λήπτης του εμβολίου. Κάποιος παίρνει καλή προστασία μετά από μόνο μία δόση και στη συνέχεια βελτιώνεται στη δεύτερη δόση και θα περιμέναμε να τη διατηρήσουμε ή ενδεχομένως να τη βελτιώσουμε ελαφρώς μετά από μια τρίτη δόση», είπε η επιστήμονας. «Όπως περιμέναμε, βλέπουμε ισχυρή διατήρηση της ανοσολογικής απάντησης», ανέφερε.

Κλείσιμο
Παράλληλα, τόνισε ότι ο κόσμος χρειάζεται περισσότερες δόσεις και περισσότερες προμήθειες, για να μην υπάρχει πόλεμος μεταξύ των χωρών, ενώ σημείωσε ότι πολλές χώρες της Αφρικής έχουν εμβολιάσει μόλις το 2% του πληθυσμού τους.

Ειδήσεις σήμερα:

Εμβόλιο Pfizer: Διαθέσιμο και για παιδιά 5 -11 ετών από τον Οκτώβριο στη Γερμανία

Συνελήφθη το μοντέλο Έλενα Πολυχρονοπούλου με 7,8 κιλά κοκαΐνη!

Αλλάζουν όλα στην πυροσβεστική, είπε ο Μητσοτάκης στη νέα ηγεσία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ