Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Ζητούν περισσότερη «διαφάνεια» στη συνέχεια της έρευνας του ΠΟΥ για την προέλευση

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Ζητούν περισσότερη «διαφάνεια» στη συνέχεια της έρευνας του ΠΟΥ για την προέλευση

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ εξετάζουν πληροφορίες ότι ερευνητές σε κινεζικό ιολογικό εργαστήριο είχαν αρρωστήσει σοβαρά το 2019, έναν μήνα προτού αναφερθούν τα πρώτα κρούσματα του νέου κορωνοϊού

wuhan_kina_poy
Οι ΗΠΑ ζήτησαν σήμερα να επιτραπεί σε διεθνείς ειδικούς να αξιολογήσουν από πού προήλθε η COVID-19, καθώς και «τις πρώτες ημέρες του ξεσπάσματος» της επιδημίας σε μια δεύτερη φάση της έρευνας για την προέλευση του νέου κορωνοϊού.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ εξετάζουν πληροφορίες ότι ερευνητές σε κινεζικό ιολογικό εργαστήριο είχαν αρρωστήσει σοβαρά το 2019, έναν μήνα προτού αναφερθούν τα πρώτα κρούσματα του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης, οι οποίες προειδοποίησαν ωστόσο χθες, Δευτέρα, ότι εξακολουθούν να μην υπάρχουν αποδείξεις ότι η νόσος προήλθε από εργαστήριο.

«Η Φάση 2 της μελέτης για την προέλευση της COVID-19 θα πρέπει να ξεκινήσει με όρους αναφοράς που θα είναι διαφανείς, θα στηρίζονται στην επιστήμη και παρέχοντας στους διεθνείς ειδικούς την ανεξαρτησία να έχουν πλήρη πρόσβαση στην πηγή του ιού τις πρώτες ημέρες του ξεσπάσματος», δήλωσε ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ Χαβιέρ Μπεσέρα σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του το οποίο προβλήθηκε στην ετήσια υπουργική σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που διεξάγεται στη Γενεύη.

Ο Μπεσέρα δεν αναφέρθηκε ευθέως στην Κίνα, στην πόλη Ουχάν της οποίας εμφανίστηκαν τον Δεκέμβριο του 2019 τα πρώτα γνωστά κρούσματα του νέου κορωνοϊού.

Η προέλευση του νέου κορωνοϊού αμφισβητείται εντόνως. Σε έκθεση, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα τον Μάρτιο και την οποία συνέταξε μαζί με Κινέζους επιστήμονες ομάδα υπό τον ΠΟΥ που διέμεινε τέσσερις εβδομάδες εντός και γύρω από την Ουχάν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, αναφέρεται ότι ο νέος κορωνοϊός μεταδόθηκε στον άνθρωπο μάλλον από νυχτερίδες μέσω ενός άλλου ζώου και ότι «η εισαγωγή (του) μέσω ενος περιστατικού στο εργαστήριο θεωρείται ότι είναι ένας εξαιρετικά απίθανος δρόμος».

Σε ερώτηση για επόμενη αποστολή, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Τάρεκ Γιασάρεβιτς δήλωσε χθες, Δευτέρα, στο Reuters ότι η υπηρεσία εξετάζει τις συστάσεις από την έκθεση στο τεχνικό επίπεδο.

«Οι τεχνικές ομάδες θα προετοιμάσουν μια πρόταση για τις επόμενες μελέτες που θα χρειαστεί να διεξαχθούν και θα την παρουσιάσει στον γενικό διευθυντή για να κάνει την εκτίμησή του», δήλωσε ο Γιασάρεβιτς, αναφερόμενος στον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Ο Γιασάρεβιτς, επισημαίνοντας τα σχόλια που έκανε ο Τέντρος στις 30 Μαρτίου, πρόσθεσε ότι περαιτέρω μελέτες θα χρειαστούν σε ένα φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένου του έγκαιρου εντοπισμού κρουσμάτων και συστάδων, των πιθανών ρόλων των αγορών ζώων, της μετάδοσης μέσω της τροφικής αλυσίδας και της υπόθεσης του εργαστηριακού περιστατικού.

Ειδήσεις σήμερα 

Σαρλ Μισέλ: «Δεν θα ανεχθούμε να παίζουν ρουλέτα με τις ζωές αθώων πολιτών»

Survivor: Ο «καραγκιόζης» που έγινε «άξιος»

Μπάιντεν: «Σκανδαλώδης» η αναχαίτιση του αεροσκάφους της Ryanair από τη Λευκορωσία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα