Στο «μάτι του κυκλώνα» η Πορτογαλία την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται στην «κίτρινη ζώνη»

Στο «μάτι του κυκλώνα» η Πορτογαλία την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται στην «κίτρινη ζώνη»

Νέο σκληρό lockdown ανακοίνωσε η πορτογαλική κυβέρνηση στην προσπάθεια αναχαίτισης του τρίτου κύματος κορωνοϊού

coronavirus_portugal
Στην Πορτογαλία βρέθηκε νωρίτερα τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Αντόνιο Κόστα. Η Πορτογαλία αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Πορτογαλία και Ελλάδα είναι πληθυσμιακά ισομεγέθεις με την πρώτη να έχει (σύμφωνα με τις τελευταίας απογραφής) 10.562.178 κατοίκους και την χώρα μας 10.691.204. Μοιράζονται και άλλα κοινά χαρακτηριστικά όπως τα μνημόνια και τις οικονομικές αναδιαρθρώσεις.

Η Πορτογαλία εντυπωσίασε την Ε.Ε με τη ραγδαία οικονομική ανάκαμψή της, αποτελώντας μάλιστα παράδειγμα για όλες τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού νότου που βίωσαν βαθιά οικονομική ύφεση συπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Δυστυχώς ωστόσο η Πορτογαλία δεν αποτελεί καλό παράδειγμα σε ότι αφορά στη διαχείριση της πανδημίας. Βρίσκεται στο «μάτι του κυκλωνα», με την εθνική κυβέρνηση σήμερα Δευτέρα να ανακοινώνει νέο σκληρό lockdown για να μπορέσει να αναχαιτίσει το τρίτο κύμα του κορωνοϊού που σαρώνει τη χώρα.

Σήμερα κατέγραψε νέο ημερήσιο ρεκορ θανάτων με 122 άτομα να χάνουν το τελευταίο 24ωρο τη ζωή τους λόγω της λοίμωξης COVID-19. Ο συνολικός αριθμός των θανόντων ανέρχεται σε 7.925, ενώ καταγράφηκαν 5.604 νέα κρούσματα. Από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 489.293 λοιμώξεις COVID-19. Ενώ έχουν αναρρώσει από τη νόσο 372.056 άτομα.

Η Ελλάδα αντιθέτως βιώνει ακόμα το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Σήμερα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 444 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού και 39 θανάτους, με το σύνολο των θανόντων να ανέρχεται στους 5.302 νεκρούς. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από τις 26 Φεβρουαρίου που εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα έως σήμερα ανέρχεται σε 145.179. 

Σε ότι αφορά στη διασπορά του κορωνοϊού ενώ η Ελλάδα σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) παρουσιάζει το τελευταίο 15ημερο βελτιωμένη εικόνα, η Πορτογαλία είναι στο «κόκκινο».

Συγκεκριμένα, η Πορτογαλία όπως και η γειτονική της Ισπανία αλλά και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης ανήκει στην κατηγορία «υψηλού κινδύνου» καθώς τα κρούσματα των τελευταίων 15 ημερών είναι 50 ή περισσότερα ανά 100.000 κατοίκους σε συνδυασμό με 4% θετικά τεστ (ή αν τα κρούσματα είναι περισσότερα των 150 ανά 100.000 κατοίκους).

Κλείσιμο
Αντιθέτως η Ελλάδα ανήκει στην «κίτρινη» ζώνη της Ευρώπης με λιγότερα από λιγότερα από 50 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 14 ημέρες και τον δείκτη θετικότητας (κρούσματα/αριθμός τεστ) να έχει πέσει κάτω από το 4%.

Επίσης, ενώ η χώρα μας έχει λίγες προβληματικές περιοχές που είναι στο «κόκκινο» όπως η Δυτική Μακεδονία και η Θράκη, η Πορτογαλία έχει ενιαία επιβάρυνση σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές της.  Τέλος σε ό,τι αφορά στην εκστρατεία εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19 η Πορτογαλία έχει εμβολιάσει περισσότερα από 70.000 άτομα, ενώ η Ελλάδα περισσότερα από 49.600 άτομα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK