Εμβόλιο για τον κορωνοϊό: Δεύτερη συμφωνία της Κομισιόν με Sanofi και GSK

Εμβόλιο για τον κορωνοϊό: Δεύτερη συμφωνία της Κομισιόν με Sanofi και GSK

Μετά την AstraZeneca, η Κομισιόν συμφώνησε να αγοράσει και δεύτερο εμβόλιο κατά της Covid-19 – Οι εταιρείες ξεκίνησαν τις κλινικές δοκιμές και σκοπεύουν να φθάσουν στο τελικό στάδιο έως τον Δεκέμβριο

emvolio_dokimes
Δεύτερο υποψήφιο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού συμφώνησε να αγοράσει η Κομισιόν από τις εταιρείες Sanofi και GSK, κι ενώ πλησιάζει η καταληκτική προθεσμία για την ένταξη στο πρόγραμμα αγοράς εμβολίων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η συμφωνία προβλέπει τον εφοδιασμό της ΕΕ με έως και 30 δόσεις από την κοινή σύμπραξη της γαλλικής και βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας, για την ανάπτυξη εμβολίου στη βάση ανασυνδυασμένης πρωτεΐνης. Στόχος τους είναι η έγκριση να εξασφαλιστεί τον ερχόμενο χρόνο.

Η σημερινή συμφωνία επιβεβαιώνει μια ανακοίνωση που είχε γίνει στις 31 Ιουλίου από τις δύο εταιρίες και ακολουθεί μια προγενέστερη συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την AstraZeneca για έως 400 εκατ. εμβόλια.

Η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει μέρος του κόστους

Σε αντάλλαγμα για το δικαίωμα στις δόσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρηματοδοτήσει ένα μέρος του κόστους που αντιμετωπίζουν προκαταβολικά οι κατασκευαστές του εμβολίου. Οι ίδιες οι δόσεις του εμβολίου θα αγοραστούν από τις χώρες-μέλη της ΕΕ.

Η συμφωνία αυτή έρχεται την καταληκτική ημέρα της προθεσμίας για τα μέλη του ΠΟΥ να ενταχθούν στο πρόγραμμα COVAX, το οποίο έχει σκοπό την αγορά εμβολίων κατά της COVID-19 και διασφαλίζει πως τα εμβόλια θα διανεμηθούν δίκαια και αποτελεσματικά.

Μέχρι τώρα 92 χώρες χαμηλού εισοδήματος επιδιώκουν αρωγή μέσω της COVAX, μέλος του ACT Accelerator του ΠΟΥ για την ενίσχυση της ανάπτυξης των εμβολίων, των θεραπευτικών και διαγνωστικών μέσων για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Κλείσιμο
Περίπου 80 χώρες υψηλού εισοδήματος έχουν εκφράσει ενδιαφέρον αλλά πολλές δεν έχουν ενταχθεί ακόμη καθώς προσπαθούν να εξασφαλίσουν εμβόλια ξεχωριστά η κάθε μία.

Η Γαλλία θα παράσχει χρηματοδότηση για την πρωτοβουλία αλλά δεν θα προμηθευθεί εμβόλια μέσω αυτής, δήλωσε χθες Πέμπτη ένας αξιωματούχος υγείας αφότου το Παρίσι αποφάσισε να αποτελέσει μέρος ενός κοινού προγράμματος που έχει διευθετηθεί μέσω της ΕΕ.

Οι εταιρείες ξεκίνησαν τις κλινικές δοκιμές

Για τη Sanofi και την GSK, η συμφωνία ακολουθεί μια συμφωνία 2,1 δισεκ. δολαρίων με τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιούλιο για 100 εκατομμύρια δόσεις, με δικαίωμα προαίρεσης για την Ουάσινγκτον για την αγορά άλλων 500 εκατομμυρίων, καθώς και μια συμφωνία με τη Βρετανία για 60 εκατομμύρια δόσεις.

Η Sanofi και η GSK άρχισαν κλινικές δοκιμές του εμβολίου τους αυτό τον μήνα και σκοπεύουν να φθάσουν το τελικό στάδιο δοκιμών έως τον Δεκέμβριο.

Τα υποψήφιο εμβόλιο χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία που στηρίζεται στον ανασυνδυασμό της πρωτεΐνης όπως και τα εμβόλια της Sanofi για την εποχιακή γρίπη. Θα συνδυαστεί με μια ανοσοενισχυτική ουσία που παρασκευάζεται από την GSK. Οι δύο εταιρίες ενισχύουν την παραγωγή ώστε να είναι έτοιμες να παραγάγουν έως ένα δισεκατομμύριο δόσεις ετησίως.

Η Sanofi εργάζεται επίσης για ένα άλλο πιθανό εμβόλιο κατά της COVID-19 με την αμερικανική εταιρία Translate Bio χρησιμοποιώντας μια τεχνολογία που αποκαλείται mRNA.


Ειδήσεις σήμερα: 

Πέθανε ο εμβληματικός αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας

Νέο έκτακτο δελτίο για την κακοκαιρία «Ιανός» - Μέχρι την Κυριακή τα έντονα φαινόμενα

Τσιόδρας: Στο «πορτοκαλί» η Αττική - Πάμε στη λήψη περισσότερων μέτρων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ